Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Samsung The Premiere LSP7T

Stort billede på kort afstand

Samsung LSP7T er det bedste køb i Premiere-serien: Med en lille indsats kan man få ægte biograffølelse hjemme i stuen!
Karakter
Samsung The Premiere LSP7T
Lyd & Billede mener
LSP7T giver et stort og knivskarpt billede med lysstyrke nok til at fungere fint i en (dæmpet) dagligstue.
Samsung-projektoren kan være lidt bøvlet at sætte op og indstille – vi savner motoriseret optik.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 4K-laserprojektor
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Tizen
  • Indgange: 3 x HDMI, 1 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud
  • HDR: HDR10+
  • Mål: 532 x 132,7 x 342 mm
  • Andet: Indbyggede højttalere
  • Web: samsung.com/dk

LSP7T er den mindste i Samsungs nye Premiere-serie. Den kan projicere et billede på op til 120 tommer på væggen bagved – fra en afstand af kun 30 cm. Når man placerer projektoren tættere på væggen, bliver billedet følgelig også mindre. Hvis man placerer den helt ind til væggen, bliver det ca. 80 tommer.

Med en pris på 27.000 kroner ligger den ikke alt for langt fra de mest populære fladskærme i 75-85 tommers klassen. Dermed kan den måske være et interessant alternativ til en ny storskærm?

Design

Samsung-projektorerne i Premiere-serien har begge en slank og interiørvenlig fremtoning. LSP7T er den mere kompakte af de to med et chassis i blank hvid plast og lysegråt stof over højttalerne på fronten. Tilslutningerne er skjult på bagsiden sammen med tænd/sluk-knappen. Vi synes godt, sidstnævnte kunne have siddet foran, men her tænker Samsung nok, at vi hellere vil bruge fjernbetjeningen i det daglige.

Samsung-projektoren står på tre gummifødder, hvoraf de to bagerste bruges til at finjustere vinklen på projektoren.

Annonce

Projektorlinsen er monteret på toppen og sender billedet skråt op på væggen. LSP7T er i øvrigt udstyret med en bevægelsessensor, der dæmper lysstyrken, når nogen eller noget kommer i nærheden af linsen. Man vil nemlig ikke ønske at kigge ind i projektorlyset – så må man regne med at blive kraftigt blændet!

Brugervenlighed og funktioner

Fjernbetjeningen vil mange nok genkende. Den er næsten magen til den, man ser til Samsungs smart-TV’er. Det samme gælder menusystemet, som indeholder mange af de funktioner, vi kender fra TV-verdenen. Streaming-tjenester som YouTube, Netflix og Disney+ er tilgængelige direkte fra “projektorens indre”. Man kan også dele indhold fra mobilskærmen via Wi-Fi eller AirPlay 2.

For de af os, der er godt vant med Samsungs TV-modeller, er det let at blive fortrolig med betjeningen af LSP7T. Projektoren starter hurtigt og lyser væggen foran os op på få sekunder – væsentlig hurtigere end traditionelle projektorer. Der er heller ingen generende blæserstøj.

Indbyggede smart-funktioner betyder, at man kan se streaming-tjenester direkte fra projektoren uden at tilslutte en medieafspiller. Samsung tilbyder Netflix, Disney+, HBO og meget mere – hvis man har abonnement, selvfølgelig. (Foto: Audun Hage)

Opsætning

Inden man kan tage projektoren i brug, må man imidlertid påregne en del justering. Man kan nemlig ikke bare smække projektoren op på TV-møblet og så forvente et stort, strålende billede!

Annonce

Samsung-projektoren projicerer billedet i en meget skarp vinkel op på væggen eller lærredet. Man skal derfor være ekstra omhyggelig med placeringen for at undgå, at billedet bliver skævt eller ude af fokus.

Selv om Samsung har inkluderet nogle digitale justeringsmuligheder (bl.a. keystone), er de bedst egnet til finjustering, når man er færdig med den fysiske placering.

Vi brugte selv en god del tid, før vi var tilfredse med billedets geometri og skarphed. Samtidig slog det os, at mange (især børnefamilier) nok vil foretrække at montere projektoren i loftet: En lille puf er nemlig nok til, at projektoren skal justeres igen.

Billedkvalitet

Efter at vi fik billedet til at passe inden for rammerne af et 110 tommers lærred, kunne vi endelig koncentrere os om billedoplevelsen i praksis. Og den er slet ikke værst.

Annonce

Førsteindtrykket er, at der er rigeligt med lys her. Samsung-projektoren behøver ikke at stå i et bælgmørkt rum for at give en brugbar billedoplevelse – det er nok at slukke lyset og/eller trække gardinerne for om dagen. Men som med de fleste projektorer får man selvfølgelig bedre kontrast, når det er rigtig mørkt.

Derefter bliver vi imponeret af skarpheden. Til daglig tester vi mange 4K-TV’er på 55-65 tommer – men det er virkelig noget helt andet at se de samme billeder blæst op i 110 tommer!

Da Samsung-projektoren har direkte adgang til YouTube og Netflix, er der nok af indhold at boltre sig i. Her kan vi få de små detaljer med uden at se den mindste antydning af pixelstruktur eller gittermønster. Vi fandt nogle lækre klip fra Eugene Belsky på YouTube, og når det er bedst, ser det virkelig magisk ud.

Vi bemærker dog, at billedet ikke er lige skarpt over hele billedoverfladen. Vi kunne justere billedet og få det bedst mulige fokus i midten af billedet eller ude i kanterne, men ikke nødvendigvis begge dele på samme tid. Det skyldes nok en udfordring med optikken samt den skarpe vinkel.

Som sædvanlig for DLP-projektorer med farvehjul skal man tage højde for, at enkelte kan opleve såkaldt regnbue-effekt i billedet. Men undertegnede oplevede ikke dette som noget synligt problem på LSP7T.

Annonce

Ellers må vi sige, at vi er meget tilfredse med farvegengivelsen. Samsung har udstyret LSP7T med forskellige billedindstillinger, deriblandt de relativt farveneutrale Film og Filmmaker Mode. Selv om LSP7T ikke kan vise lige så spektakulære farvenuancer som storebror LSP9T, har den faktisk færre synlige problemer med farveforskydning (kromatisk aberration). Det gjorde, at vi i nogle tilfælde foretrak billedet fra 7-serien frem for 9-serien.

For at få et billede af en given størrelse (f.eks. 100 tommer) skal man placere projektoren i en bestemt afstand og højde. Disse er angivet i brugsanvisningen fra Samsung. (Grafik: Samsung)

Hvad med kontrasten?

Når det gælder generelle billedparametre som kontrast og sortniveau, er Samsung-projektoren også god, men på ingen måde revolutionerende.

Jo mere lysstærk projektoren er, jo mere strølys må man regne med, og det bemærkes, at LSP7T har en lidt mere grå sort end de bedste 4K-modeller fra Sony, der bruger dynamisk iris (justérbar lysåbning) for at opnå optimal kontrast. Samsung kan heller følge ikke med JVC’s “kulsorte” D-ILA-modeller, når det gælder sortniveau.

<
>

Lydkvalitet

Samsung har udstyret LSP7T med indbyggede højttalere og 30 watt udgangseffekt. Lyden svarer omtrent til, hvad man ville forvente af et almindeligt TV. Samsungs højttalere skaber et ret stort og klart lydbillede med god stemmegengivelse og brugbar fylde i bassen. De har også formået at hæve lydbilledet lidt, så stemmerne kommer fra et punkt midt i billedet og ikke direkte fra højttalerne.

Annonce

Vi må sige, at vi er ret tilfredse med lyden, men tror stadig, at de fleste, der overvejer en projektor i denne prisklasse, vil foretrække et separat, kraftigere lydsystem. Med HDMI ARC-lydudgang på bagsiden er det heldigvis nemt at tilslutte en kraftig soundbar, hvis man vil.

Konklusion

Såkaldte short-throw-projektorer har længe været præget af grovkornede billeder og bleg kontrast. Med introduktionen af The Premiere kan Samsung tilbyde en projektor, der giver flot billedkvalitet på kort afstand.

The Premiere LSP7T har god kontrast og glimrende skarphed, og kan projicere et billede på op til 120 tommer. Man må være forberedt på at arbejde lidt med placeringen, før billedet sidder som støbt, men når alt passer, kan det være et fint alternativ til et storskærms-TV.

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Også i denne test:

Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiske farver, men …

Topmodellen i Premiere-serien skaber et stort og lyst billede med spektakulære farver. Desværre har LSP9T også nogle farveproblemer, som gør, at den skyder lidt over målet.

LSP9T har væsentlig højere lysstyrke og et bredere farvespektrum end lillebror LSP7T.
Samsung-projektoren har nogle optiske udfordringer – deriblandt farveforskydning – som kan være distraherende for nogle.
forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.