Vi fik aldrig testet Xiaomi 14 Ultras direkte forgænger, Xiaomi 13 Ultra, men vi har både haft fingrene i Xiaomi 13 Pro, Xiaomi 13T Pro og i Xiaomi 14, hvoraf sidstnævnte sammen med Ultra-modellen blev lanceret til det globale marked tilbage i slutningen af februar i forbindelse med Mobile World Congress i Barcelona. Men hvor Xiaomi 14 kunne købes i butikkerne ganske kort tid efter lanceringen, er Xiaomi 14 Ultra først kommet på markedet for ganske nylig.
Det er altid forbundet med spænding at teste Xiaomis smartphones, for som de tidligere tests viser, varierer mobilernes kvalitet en hel del. Hvor vi næsten kun havde ros tilovers for Xiaomi 14 og Xiaomi 13T Pro, der på hver deres måde leverer virkelig god kvalitet for pengene, var vi mere skeptiske overfor Xiaomi 13 Pro, der led under en del småfejl og skavanker.
Xiaomi 14 kom allerede i butikkerne i Kina tilbage i oktober 2023, mens Xiaomi 14 Ultra først blev præsenteret for kineserne d. 22. februar, få dage før den globale lancering på MWC 2024, hvilket sikkert også er grunden til, at mobilen først nu er blevet tilgængelig på vores breddegrader.
Sammenlignet med Xiaomi 14 har Xiaomi 14 Ultra en større skærm, men den væsentligste forskel er Ultras heftige kamera, der fylder så meget, at Xiaomi 14 Ultra nok har det største kameramodul, vi nogensinde har set på en smartphone.
Men prisen er også heftig. Næsten 12.000 kroner koster vores testeksemplar, hvilket blot er 500 kroner billigere end den tilsvarende udgave af Samsung Galaxy S24 Ultra med samme mængde RAM og lagerplads. Så Xiaomi 14 Ultra har en del at leve op til
Udseende og konstruktion
Som nævnt har Xiaomi 14 Ultra et ekstremt fremtrædende rundt kameramodul på bagsiden. Det måler i sig selv godt 4 mm i tykkelsen og fylder næsten hele den øverste tredjedel af mobilens bagside.
Rent designmæssigt er det mildest talt ikke optimalt. Det betyder, at mobilen nærmest ”vælter”, uanset om man holder den i hånden, eller den ligger på et bord.
Mobilen kan købes i to farver – sort og hvid – som begge har en helt flad bagside beklædt med vegansk læder. Materialet har en nopret struktur, der ligger godt i hånden og absolut ikke samler på fingeraftryk.
Set forfra har Xiaomi 14 Ultra ligesom sin lillebror en flad skærm omkranset af en smal ramme, mens både tænd/sluk- og volumenknappen begge praktisk er placeret på telefonens højre side. Mobilen har frontkameraet indbygget som et udstanset hul i skærmen.
Xiaomi 14 Ultra er IP68-certificeret, men i modsætning til de fleste af forgængerne er mobilens skærm ikke beskyttet af Gorilla Glass Victus, men derimod af forstærket glas, som Xiaomi selv har udviklet og kalder ”Shield Glass”. Ifølge flere kilder skulle Shield Glass være endnu mere holdbart end Gorilla Glass Victus 2, men dette er ikke en påstand, det har været muligt for os at efterprøve.
Skærm og lyd
Xiaomi 14 Ultra kommer med et stort 6,73-tommer AMOLED-display med op til WQHD+ opløsning (3.200 x 1.440), hvilket svarer til en billedskarphed på 522 ppi. Desuden har skærmen ligesom Xiaomi 14 dynamisk opdateringsfrekvens op til 120 Hz, og dertil kommer HDR10+ support og en maksimal lysstyrke på op til 3.000 nit. Skærmbilledet er altså ekstremt lysstærkt og på grund af den høje pixeltæthed også knivskarpt.
Lysstyrken gør skærmen særdeles brugbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortniveauet er også fremragende. Placerer man Xiaomi 14 Ultra side om side med Samsung Galaxy S24 Ultra lægger man dog hurtigt mærke til, at sidstnævnte har er synligt bedre og mere sort sortniveau, selvom Xiaomi 14 Ultra faktisk har HDR-forbedring baseret på kunstig intelligens, som er designet til at få videoer til at se bedre ud ved at fremhæve flere detaljer i lyse og mørke områder.
Hvad lyden angår, er Xiaomi 14 Ultra udstyret med indbyggede stereohøjttalere, der for så vidt kan spille højt nok, selv om lydbilledet er lidt tyndt. Heldigvis understøtter mobilen både Dolby Atmos samt aptX fra Qualcomm, der optimerer lyden, når der streames trådløst via Bluetooth.
Kamera
Forrige år indgik Xiaomi et samarbejde med den tyske kameraproducent Leica, der ellers igennem flere år havde arbejdet tæt sammen med kinesiske Huawei. Sammen frembragte de to sidstnævnte virksomheder elskede kameramobiler som Huawei P30 Pro, men da den meget omtalte amerikanske boykot efter et par år havde rundbarberet kinesernes internationale mobilforretning, var det ikke nogen stor overraskelse, at Leica for et par år siden lod sig skille fra Huawei og i stedet fandt sig en ny kinesisk mobilproducent, Xiaomi, at være kærester med.
Xiaomi 13 Pro var den første ”Leica-mobil” fra kineserne, som blev tilgængelig på det danske marked, og den viste allerede sidste år særdeles gode takter, for så vidt angik kameraet. Og med Xiaomi 14 Ultra skruer Xiaomi og Leica i fællesskab endnu højere op for galskaben.
Det primære kamera på 50 Mp skiller sig ud som frontfiguren i det firedobbelte kamera-setup med en billedsensor, der er fysisk større (Sony LYT-900 1”) end dem, man typisk finder i de fleste andre smartphones, herunder iPhone 15 Pro Max (1/1,28”) og Samsung Galaxy S24 Ultra (1/1,3”). En større sensor opsamler mere information, hvilket fører til bedre billeder og et bredere dynamisk område. Den kæmpestore sensor er kombineret med et objektiv, der har en variabel blænde fra f/1.63 til f/4.0. De tre øvrige linser i det firedobbelte kamera – hhv. en 122° ultravidvinkel samt hele to telelinser (hhv. 75 mm telemakro og 120 mm periskop) – er alle på 50 Mp ligesom den primære linse.
Præcis som sine forgængere har Xiaomi 14 Ultra fået tilføjet særlige ”Leica-filtre” til kamerasoftwaren, som gør det muligt for selv amatører at tage mere unikke billeder med atmosfære og sjæl. Dertil kommer såkaldte ”fotografiske stilarter”, som tager billeder med en særlig justering og forudindstilling af tone, tonalitet og tekstur. I kamerasoftwaren kan brugeren selv definere sine egne fotografiske stilarter, eller man kan nøjes med at vælge mellem to forudindstillede af slagsen, nemlig ”Leice Vibrant” eller ”Leica Authentic”, hvor førstnævnte er dynamisk og sprælsk, mens sidstnævnte skaber neutrale billeder med naturlige farver.
Xiaomi 14 Ultra tager fremragende billeder i stort set alle situationer, og især portrætbilleder med bokeh-effekt bliver glimrende med stor dybde og kontrast, ligesom kameraet også formår at fastholde dybden i billeder af større scenerier. Semiprofessionelle fotografer, der ellers ville foretrække Sony Xperia 1 V, hvis der skal tages billeder med mobilen, har også god grund til at overveje Xiaomi 14 Ultra i stedet.
Mobilen kan tage billeder både i JPEG- og RAW- og Ultra RAW-format og på grund af den overlegne kamerakonfiguration, der opfanger et overflødighedshorn af rå data, kan dygtige fotografer gøre deres billeder endnu bedre i redigering i programmer som Adobe Lightroom.
Hvis det ikke er nok, kan man investere i det såkaldte Xiaomi 14 Ultra Photography Kit, der er et ekstra modul, der sættes fast på mobilen og bl.a. tilføjer et 1.500 mAh batteri, zoomhåndtag, totrins-udløser, 67 mm filteradapter, videoknap og en brugerdefineret drejeknap, der kan styre bl.a. blændeeksponering.
Sagt med andre ord: Hvis kameraet er din første prioritet, når du køber smartphone, er det lige nu Xiaomi 14 Ultra, du skal købe.
Ydelse og funktioner
Der sidder en Snapdragon 8 Gen 3-processor bag skærmen på Xiaomi 14 Ultra samt 16 gigabyte RAM og 512 gigabyte indbygget lager i den konfiguration af mobilen, vi har testet. Og det kan mærkes.
Bl.a. Samsung Galaxy S24 Ultra og OnePlus 12 kommer begge med samme processor som Xiaomi 14 Ultra, men den kinesiske kameramobil er hurtigere end dem begge i alle benchmark-tests. Vi har kun testet én smartphone med Snapdragon 8 Gen 3, der klarer sig bedre end Xiaomi 14 Ultra, og det var den dedikerede gaming-mobil Asus ROG Phone 8 Pro.
Og den hurtige præstation, som vi kan måle med diverse benchmark-apps afspejler sig også i daglig brug, hvor Xiaomi 14 Ultra er så hurtig, at man skulle tro, man styrede mobilen med tankens kraft.
Når det er sagt, er der to ting, der trækker ned i den samlede vurdering af Xiaomi 14 Ultra. Ved lanceringen lagde Xiaomi meget vægt på diverse AI-baserede funktioner, såsom en automatisk undertekstfunktion til video, som det ikke lykkedes os at finde, samt en billedsøgning, der allerede findes i Google Fotos. Mest havde vi dog glædet os til AI Portrait, der er en funktion, der angiveligt kan forvandle dine selfies til en 3D-avatar af dig, som du derefter kan indsætte i fotorealistiske scener. Når vi skriver ”angiveligt” er det fordi, funktionen i skrivende stund stadig ikke er lanceret, selvom Xiaomi tidligere havde lovet, at den ville komme i marts. Dermed er der virkelig ikke meget kunstig intelligens over Xiaomi 14 Ultra, og det i sig selv gør mobilen mindre interessant end Samsung Galaxy S24 Ultra (der koster det samme) for alle andre end de største kameraentusiaster.
Desuden har Xiaomi erstattet sin tidligere brugerflade MiUI med den nye HyperOS. Det er ikke en revolutionerende opgradering, og de fleste ting er de samme. Hvilket vil sige, at den måske vil være lidt for kinesisk for så vidt angår design og opbygning til nogens smag. Det hjælper heller ikke, at menuerne bærer præg af at være dårligt oversat fra kinesisk til dansk. Det hedder hverken ”Apper” eller ”Mobilnetværker”, Xiaomi!
Konklusion
Xiaomi 14 Ultra er blandt de bedste kameramobiler vi har prøvet. Desuden leverer den varen for så vidt angår kraft og tempo, ligesom skærmen er fremragende med masser af lysstyrke. Derfor er det en lille smule synd, at Xiaomi ikke er blevet helt klar med de AI-funktioner, der kunne have været den sidste prik over i’et.
Læs videre med LB+
Efterårs tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer