Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Pixel 8a

Budgetmobil er næsten magen til standardmodellen

Google Pixel 8a er den billige midtvejsmodel, der i praksis giver dig stort set det samme som fuldprisudgaven.

Skrevet af / 16/05/2024 - 09:00
Google Pixel 8a
John Alex Hvidlykke

Selv om det kun er et par år siden, Googles Pixel-telefoner debuterede på det skandinaviske marked, har de allerede opbygget en tradition: I oktober lanceres en standardmodel samt en Pro-udgave, der har en udbygget kamerasektion og større skærm. Og i forsommeren efter kommer så en billigere model, hvor meget af forgængernes teknologi genbruges. Google Pixel 8a følger præcis den opskrift.

Ved første øjekast ligner Pixel 8a og Pixel 8 hinanden. Ved nærmere eftersyn er Pixel 8a godt en millimeter større på hver led. Og i stedet for glas er bagsiden på a-modellen af mat plastic. Hvilket kun er synligt, indtil man alligevel anbringer telefonen i et beskyttende cover.

Bagsiden er af plast, og skærmglasset ‘kun’ Gorilla Glass 3. (Foto: Google)

Forbedret skærm

De to bagsidekameraer, der er indlejret i en metalbøjle på tværs af telefonen, er lidt mindre end på Pixel 8. Det har gjort det muligt at slanke kameraindfatningen, der på Pixel 8a går i ét med bagsiden, når telefonen er i coveret.

Kameraindfatningen er slanket på Pixel 8a (nederst). (Foto: John Alex Hvidlykke)

Skærmen er på 6,1 tommer i diagonal, hvilket er det samme som på Pixel 7a, mens Pixel 8 kan prale af en skærm på 6,2 tommer. Skærmopløsningen er den samme som på begge, nemlig 2.400 x 1.080 pixel. Men både opdateringshastighed og lysstyrke har fået et løft. Med op til 120 Hz variabel opdatering og 1.400 nit lysstyrke (2.000 nit maks.) er billigmodellen nu på niveau med standardudgaven Pixel 8.

Læs også Lige så stærk som sin storebror Google Pixel 8 er den næsten perfekte kompaktmobil. Kun kamerasektionen adskiller den fra topmodellen.

Google Pixel 8a er ret robust, men ikke helt så robust som fuldprismodellerne. Vand- og støvtætheden er ‘kun’ IP67, og frontglasset er Gorilla Glass 3 i stedet for Gorilla Glass Victus. Pixel 8a fås i fire farver: obsidian (sort), aloe (grøn), bay (blå) og porcelain (beige). Der er plads til ét fysisk SIM-kort og et eSIM. Men ikke til et SD-kort.

Pixel 8a (th) er ca. 1 mm større på hver led end Pixel 8 (tv). (Foto: John Alex Hvidlykke)

Mens forskellene i det ydre er små, er der i maskinrummet absolut ingen forskel på høj og lav. Du får præcis den samme Tensor G3-processor, som der sidder i Pixel 8 Pro. Og i Pixel 8. Og det er virkelig fornemt, for selv om Tensor G3 ikke har samme rå, matematiske regnekraft som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, der sidder i de hurtigste mobiler, så udligner AI-funktionerne i processoren (og i softwaren) forskellen. Hvilket indbragte Google Pixel 8 Pro prisen som bedste high end-smartphone i fjor.

Læs også Pixel Pro fortsætter med at imponere Nogle gange er det bedre at have den smarteste mobil end bare den hurtigste.

Samme kamera som i Pixel 7a

Er der da slet ingen steder, hvor Google har valgt at på kompromis for at holde prisen nede? Jo. Og det sted er kamerasektionen, der på bagsiden består af en 64 Mp vidvinkel med 2x optisk zoom og en 13 Mp ultravidvinkel. Selfiekameraet er en 13 Mp fastfokusoptik.

På hardwaresiden er dette i praksis den samme kamerasektion som i Google Pixel 7a. Det betyder dog ikke, at billedkvaliteten automatisk er den samme, da Googles software er så proppet med AI-funktioner, at det til tider virker nærmest magisk.

Hvis man ikke lige har kameraerne i Pixel 8 Pro – som er blandt de bedste på markedet – ved hånden til at sammenligne med, vil de fleste nok finde, at Pixel 8a tager aldeles udmærkede snapshots. Billederne er velbelyste, og farverne virker mættede og afbalancerede.

PXL_20240510_092328221 PXL_20240510_092331812 PXL_20240510_092335089 PXL_20240510_092348748
<
>
8X digital Superzoom. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Ved direkte sammenligning er skarpheden på Pixel 8 Pro lidt bedre, men kvalitetsforskellen er mindre end prisforskellen.

Der hvor Pixel 8a – og for den sags skyld den regulære Pixel 8 – kommer til kort, er på langdistancen. Ingen af dem har en 5x teleoptik, så mobilpaparazzi bør vælge et andet værktøj til at få skarpe teleskud. Men den AI-baserede superzoom gør faktisk et hæderligt forsøg på at skabe brugbare digitale zoombilleder i op til 8x forstørrelse.

Laderen mangler – men pyt

Batterikapaciteten er lidt lavere end på fuldprismobilerne: 4.492 mAh i stedet for 5.050 mAh. Opladningshastigheden er opgivet noget kryptisk, da man skal ned i fodnoterne for at få opklaret, at mobilen med en 30 watt oplader vil lynoplade med 18 watt! Trådløs Qi-opladning er også understøttet. Opladeren følger i øvrigt ikke med. Men hvor det virker fedtet at ‘glemme’ opladeren på luksusmobilerne, er det egentlig okay på en budgetmodel som denne.

PXL_20240510_091746826 PXL_20240510_091937510.PORTRAIT PXL_20240512_183748370
<
>
Supervidvinkel. Kamerasektionen er den samme som i Pixel 7a, men softwaren redder dagen. (Foto: John Alex Hvidlykke)

AI’en gør forskellen

I denne forsommer af 2024 er det stort set umuligt at finde et produkt mere avanceret end en müslibar, der ikke markedsføres med indbygget kunstig intelligens (AI).

Det gælder også Googles Pixel-telefoner. Men forskellen er, at det faktisk virker. Jeg ville i dag ikke bryde mig om at klare mig uden funktioner som Fjern Sløring, der kan løfte kvaliteten på skud, der kun næsten var i fokus. Bedste billede kan med næsten bekymrende troværdighed samle flere udgaver af familiefotoet til ét, der er det bedste af alle verdener. Og takket være AI-baseret fjernelse af baggrundsstøj er mine telefonsamtaler blevet mere behagelige at gennemføre. Disse funktioner har Pixel 8a også. Og de kunne i sig selv være en grund til at vælge denne mobil.

Læs også Pixel 7a er den nye konge Pixels billigere model nærmer sig Pro-modellen, men til en noget lavere pris!

Benchmarks

Google Pixel 8a er budgetmodellen, men ikke i maskinrummet, hvor der sidder samme motor som i de to andre modeller i serien.

Det kan ses på hastighedsmålingerne, der er så godt som fuldkommen identiske med de to dyrere mobiler. Tallene ligger i de fleste tilfælde indenfor en til to procent, og dermed under den statistiske usikkerhed.

I tørre tal kommer processortesten Geekbench 6 ud med en score på 1.430 i single-core og 3.353 i multicore.

PC Mark Work 3.0-testen afviger en smule fra Pixel 8 og lander på 9.558, men det er stadig nydeligt.

En score i grafiktesten AnTuTu 10 på lige over en million ville for to år siden have været rekord. Men på det punkt må Google se sig slået eftertrykkeligt af Snapdragon 8 Gen 3-baserede mobiler som Zenfone 11 Ultra, der er dobbelt så hurtige.

PXL_20240510_091842009 PXL_20240510_091800575
<
>
Google Pixel 8a. Den AI-baserede superzoom gør faktisk et hæderligt forsøg. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Batteritesten ender på et noget lavere resultat end Pixel 8 og Pixel 8 Pro. Det skyldes sandsynligvis kombinationen af et lidt mindre batteri og en super-lysstærk skærm. Da testen udføres med maksimal lysstyrke på skærmen, er belastningen højere end næsten al normal brug. Syv timer og 40 minutter svarer stadig til mindst en hel dags intens mobilbrug.

Konklusion

Google Pixel 8a er en budgetmobil, der lykkes med at give køberen så meget af tryllestøvet fra de mere luksusprægede modeller, at man stort set ikke mærker forskellen. Skærmen er lige så god som på storebror Pixel 8, og ingen vil opdage, at bagsiden er af plastic (og hvis de påpeger det, kan du pointere, det er 70 procent genbrugsplast for miljøet skyld!). Kamerasektionen er som udgangspunkt ikke helt så god som på Pixel 8, men den fremragende AI-software udligner det meste. Google Pixel 8 er også faldet i pris, så hold øje med tilbuddene. Men skal du her og nu bruge en mobil i den overkommelige ende af premiumklassen, er Pixel 8a et glimrende valg. Og et valg, hvor du er sikret opdateringer mange år ud i fremtiden.

Karakter
Google Pixel 8a
Premium

Home mener

Processoren og hastigheden er præcis den samme som i den noget dyrere Pixel 8 Pro. Syv års opdateringer af styresystem og sikkerhed er fantastisk. Både Pixel 8 og Pixel 8 Pro er faldet i pris, så besparelsen er ikke så stor, som det ser ud til. Skrabet kamerasektion.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Lyd & Billede
Scroll to Top