Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPad Pro 13” (2024)

Hvem har brug for en iPad der er så hurtig?

Den nye iPad Pro M4 er hæsblæsende hurtig - også til at tømme din tegnebog.

Skrevet af / 07/06/2024 - 09:40
Apple iPad Pro 13” (2024)
Jonas Ekelund

Lidt overraskende afslørede Apple, at dette års iPad Pro-modeller får den helt nye M4-processor i stedet for den forventede M3, hvilket pludselig gør den til den mest kraftfulde enhed i Apples sortiment, i stedet for mere logisk at gemme den til den kommende MacBook Pro. Ellers var hovedattraktionen en helt ny OLED-skærm i to lag med højere lysstyrke, og at iPad’en er blevet næsten umuligt tynd.

Hvad Apple dog ikke talte om, er, at det for første gang kan være værd at købe en af de dyrere konfigurationer. Før i tiden fik du mere lagerplads, punktum og slut. Nu får man faktisk en ekstra performance-kerne i processoren, som gør den lidt hurtigere, og man får dobbelt så meget hukommelse, hvilket også skulle bidrage til performance. Endelig er det kun 1 og 2 TB-modellerne, der får nanotextur-behandlet glas.

(Foto: Apple)

Udseende og konstruktion

Som tidligere nævnt er det endnu tyndere chassis en af de nyskabelser, som Apple taler mest om. Vi forstår ikke rigtig hvorfor, for ingen, vi har talt med i de senere år, har ønsket sig en tyndere iPad Pro. Hvis det er lykkedes dem at gøre kabinettet mindre, hvorfor så ikke bruge det til at sætte et større batteri ind i stedet? Ingen ville klage over længere batterilevetid. For at gøre kabinettet vridningsstabilt har Apple været nødt til at indsætte en forstærkningsbjælke. På den ene led. For som Jerry Rig Everything viste i sin test, kan man nu knække en iPad alene med armkræfter.

Er den (endnu) tyndere? Ja, det er den. Betyder det noget? Nej, det gør det ikke. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Skærm

Det mest bemærkelsesværdige ved skærmen er, at den endelig er blevet større. Altså, en lille smule. Skærmstørrelse på hele 13 tommer føles mere naturlig. Det er uden at øge størrelsen på tabletten, da Apple endelig har gjort rammen lidt smallere. Men den er stadig uforståeligt bred. Det føles, som om de kunne have klemt en endnu større skærm ind i formatet.

Men den store forskel er faktisk bag skærmen, hvor Apple har klemt to OLED-paneler oven på hinanden, en såkaldt tandem-OLED. Noget, vi ikke kan huske at have set før. Tanken er, at det vil løse problemet med, at OLED-paneler ikke er så lysstærke som LCD-skærme. Og det er faktisk lykkedes Apple at presse 1.000 nit ud med lejlighedsvise toppe på 1.600 nit. Det er imponerende og giver en fantastisk HDR-oplevelse, når man ser film, og endnu mere dynamik, når man redigerer fotos.

Man må heller ikke glemme muligheden for at få skærmen nanotekstureret, som endelig giver en antirefleks-behandling, der virker. Faktisk har genskin på skærmen tidligere været vores største klage over skærmen.

Nej, den har ikke længere to kameraer, selv om det ser sådan ud. (Foto: Apple)

Kamera

Normalt taler vi om forbedringer i kameraet, eller hvad et ekstra kamera tilføjer. I dette tilfælde er det faktisk omvendt, da Apple har fjernet den ultrabrede vidvinkel og beholdt det gamle normale kamera. Hvorfor er lidt svært at sige, måske var det pladsmangel? Det er i hvert fald ikke noget, vi savner, da iPad’en er alt for klodset til at bruge som kamera. Det er dog godt i forhold til at scanne dokumenter, og kameraet er derfor blevet udstyret med en bedre truetone-fotolampe.

Det, der for en gangs skyld er forbedret, er selfiekameraet. Men vi taler ikke om bedre ydeevne, vi taler om endelig at flytte det til den lange side, hvor det hører hjemme. Når alt kommer til alt, foretager alle videoopkald i liggende tilstand, og det er der, kameraet er bedst placeret. Det samme gælder for FaceID.

Med en større touchpad og funktionstaster minder den mere om en MacBook end nogensinde før. (Foto: Apple)

Anvendelse

Det nye Magic Keyboard gør det sjovere end nogensinde at bruge iPad som en bærbar computer. Med en håndledsstøtte i aluminium og en større trackpad i glas er der ikke den store forskel i forhold til en MacBook. Og med en ny række funktionsknapper i toppen vil du føle dig hjemme med genveje til almindelige funktioner. Faktisk er det ikke længere hardwaren, der begrænser mulighederne, men det faktum, at iPadOS simpelthen ikke er lige så tilpasset til arbejdet som MacOS.

For kreative mennesker, der tegner meget, eller for folk, der pløjer sig gennem dokumenter og tager noter, er Apple Pencil et must. Den nye Apple Pencil Pro har en smart måde at kalde værktøjslinjerne på skærmen frem på ved blot at trykke på pennen. Takket være den nye haptiske feedback kan du mere intuitivt mærke, hvad du gør med pennen. Du kan også dreje pennen for logisk nok at dreje pennespidsen.

Et dramatisk spring i maskinlæringsydelsen. Er det for at overbevise markedet om, at Apple også er i stand til AI? (Diagram: L&B Home)

Ydelse

Det nye M4-chip viser fortsat, hvor langt fremme Apple er inden for kredsløbsdesign. Det har nu op til 4 performance-kerner og siges at være 1,5 gange hurtigere end den M2-chip, der sad i sidste års iPad Pro. Den har også arvet den hardwareaccelererede raytracing fra M3, selvom kun få spil udnytter det endnu. M4 har også en 16-kernet neuralmotor til AI-formål samt accelereret maskinlæring i processoren.

Hvis vi skulle gætte, er grunden til, at Apple har sat en M4 i iPad Pro nu, slet ikke, at det var ”nødvendigt for den nye skærm” eller for at gøre den så tynd. Om en uge er det Apples udviklerkonference, og hele tech-verdenen holder vejret for at se, hvad de vil præsentere inden for AI. For indtil videre har det stort set ikke været noget. De er nødt til at slå igennem og præsentere noget, som ingen andre har gjort. Og så har du brug for AI-muskler til at køre det lokalt på enheden.

Læs også iPad Pro får to OLED-paneler Uovertruffen lysstyrke og skarphed.

Ifølge vores målinger var stigningen i maskinlæringsydelsen 17 procent mellem M1 og M2. En så lille stigning var ikke acceptabel. Springet i ydeevne mellem M2 og M4 er 52 procent! Vi har ikke set nogen pålidelig benchmark-test for iOS for AI-ydelse, men vi formoder, at ydelsesforøgelsen er endnu mere dramatisk. Med hensyn til anden ydeevne fortsætter det i samme spor. Antutu-ydelsen er fordoblet(!) i forhold til iPad Pro M1.

Konklusion

Som altid, når vi tester den nye iPad, er spørgsmålet, om det er ”den bedste iPad nogensinde”, som Apple siger. Den er tyndere, selvom det ikke betyder noget. Den har en fantastisk ny OLED-skærm med rigtig god lysstyrke og en fremragende HDR-oplevelse. Og fordi den overraskende nok har fået M4-chip i stedet for M3, har den taget et spring op i ydeevne. Hvis det havde været en MacBook Pro, ville vi sige, at selvom vi ikke selv har brug for denne form for ydeevne, kan vi godt se professionelle have glæde af det. Men i en iPad? Og den er heller ikke ligefrem gratis. Fuldt udstyret koster den nu 24.999 kroner! Så ja, det er den bedste iPad nogensinde, som ingen har råd til

Karakter
Apple iPad Pro 13” (2024)
High End

Home mener

Utvivlsomt den hurtigste tablet nogensinde. Ekstremt god skærm. Facetime-kameraet er flyttet til det rigtige sted. Fremragende tilbehør. Meget dyr. Hvad skal man med ydelsen?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Scroll to Top