Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apple iPad Pro lanceret med M4-processor

Uovertruffen lysstyrke og skarphed.

Skrevet af / 07/05/2024 - 17:45
Apple iPad Pro lanceret med M4-processor

Det kom ikke som nogen overraskelse, at den næste generation af iPad Pro fra Apple ville have OLED-skærme. Men vi havde ikke set, at tabletten til professionelle ville få OLED-paneler i to lag.

Ikke nok med det: De nye Pro-udgaver i skærmstørrelserne 11 og 13 tommer er også Apples første produkter med den helt nye M4-processor. Den næste generation af M-processoren, som kommer til at sidde i Apples stationære og bærbare Macs med tiden.

Skærmene på Pro-modellerne kaldes Ultra Retina XDR, og selv med to paneler på indersiden er tabletterne utroligt tynde. 11-tommer udgaven er 5,3 mm, og modellen på 13-tommer er kun 5,1 mm tynd.

(Foto: Apple)

Tandem OLED er navnet på to-panel-teknikken, og Apple har valgt to paneler for at løse en af OLED’s svagheder: Nemlig lysstyrken. Den har man ikke brug for, når man ser TV, men når man laver color grading af video eller redigerer raw-filer, har man brug for billeddynamik kombineret med tilstrækkelig lysstyrke, uden at lyset brænder ud.

Mere lys

(Illustration: Apple)

Så med to paneler kan Pro-modellerne levere 1.000 nit lysstyrke til både SDR- og HDR-indhold og hele 1.600 nit ved fuld HDR.

Apple hævder også, at de nye skærme er meget bedre til video, med hurtigere og mere jævn respons på motiver i bevægelse, endnu dybere sort og bedre kontrol over farverne. Ultra Retina XDR-skærmene kan også leveres med en antirefleksbelægning, som Apple kalder nano-tekstur, mod et ekstra gebyr.

(Foto: Apple)

3 nm M4

Med den nye M4-processor bliver iPad Pro sandsynligvis et absolut bæst, når det gælder foto- og videoredigering. Denne næste generation af Apple Silicon har en helt ny 3 nm processorarkitektur og en grafikarkitektur tilsvarende M3-processorens, som iPad Pro aldrig har haft. De har brugt Apples M2 indtil nu. Apple hævder, at den er op til 50 procent hurtigere sammenlignet med M2 i den udgående iPad Pro.

Apples Neural Engine i processoren er specielt tilpasset til at arbejde med AI – kunstig intelligens – og er i stand til at udføre 38 billioner (!) operationer pr. sekund.

Der er således al mulig grund til at tro, at tabletten ikke bare knuser alt derude, men også den tidligere udgave af iPad Pro, som vi testede i 2022.

Farvegraduering

Med den nye OLED-skærm og M4-processor burde tabletten også være meget bedre til nøjagtig farvegraduering. Apple har også lanceret nye versioner af de professionelle apps Final Cut Pro og Logic Pro til iPad Pro. Og ikke nok med det, en ny app bliver også lanceret. Final Cut Camera, som fås til både iPad Pro og iPhone Pro, er en app til videooptagelse i professionel kvalitet. Med justeringer af hvidbalance, fokus, farve, eksponering, og den kan endda optage video fra fire tilsluttede kameraer samtidig. Med andre ord: Multicam.

iPad’ens indbyggede kamera har en 12 megapixel billedsensor, der understøtter 4K ProRes-video og har en Lidar-scanner.

Gyro

Der er naturligvis også andre spændende nyheder, men det må vi dykke dybere ned i under en test. Så vil vi også se, hvor meget bedre den nye Apple Pencil er blevet.

Her har en ny sensor gjort det muligt at klemme på blyanten for at få en ny palet frem på skærmen, og en gyrofunktion genkender, når du svinger eller holder blyanten i hånden, og reagerer på bevægelsen for at opnå bedre præcision.

De to iPad Pro-modeller får også nye tastaturer i matchende farver. Grå og sort. De er tyndere og lettere end før og kan også styre skærmens lysstyrke med funktionstaster og har en større trackpad med haptisk feedback.

Læs også Den sejeste tablet Mange professionelle brugere kommer længere med iPad Pro end med en laptop.

Priser

Alle udgaver af iPad Pro kan bestilles nu. Leverancerne starter den 15. maj, og du kan vælge iPad med 256 GB, 512 GB, 1 TB eller 2 TB lagerplads. Og med eller uden SIM-kort til tilslutning til en teleudbyder.

Prisen for 11-tommer udgaven starter ved 9.299 kroner, 13-tommer versionen ved 11.999 kroner.

Magic Keyboard til 11-tommer koster 2.699 kroner og 3.099 kroner til 13-tommer.

Den nye Apple Pencil Pro er prissat til 1.199 kroner.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Apple i shitstorm: Undskylder nu for brutal reklame

Nokia 3210 er tilbage!

Klogere og stærkere - samme kamera

iPad Pro får to OLED-paneler

Ny iPad Air fås i to størrelser

Nothings designkonkurrence er afsluttet

Sov du over dig i morges? Apple indrømmer, at det var deres skyld!

Tag en digital detox med Nokias nye dumme mobiler

Her er HMD's egne mobiler

Sporingstag til Googles Find My-netværk

OnePlus på vej med nye produkter

Heineken lancerer trist mobil

Scroll to Top