Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 VI

Små nyheder fra Sony kan få store konsekvenser

Ændringerne af Xperia-flagskibsmodellen kan måske få hidtil loyale brugere til at holde sig væk fra Sony Xperia 1 VI.

Skrevet af / 15/05/2024 - 09:00
Sony Xperia 1 VI
Peter Gotschalk

Sony har lanceret en ny udgave af flagskibsmodellen Xperia 1. Vi er nået til sjette inkarnation af mobilen, der blev lanceret første gang tilbage i 2019 med et særligt godt øje til fotoentusiasterne. For så vidt angår Xperia-seriens kamera og kamera-app har Sony nemlig hentet teknologisk inspiration fra firmaets egne Alpha-kameraer.

Også navngivningen har Sony Xperia-produkterne til fælles med Alpha-serien. Således skal den nyeste models navn, Sony Xperia 1 VI, læses som ‘Sony Xperia 1 Mark VI’. Præcis sådan er de forskellige generationer af Alpha-kameraer også navngivet, og hvorfor dog rokke båden og lave om på et system, der fungerer?

Nej, den slags kan de konservative japanere hos Sony bestemt ikke lide, og derfor minder hver ny generation af Sony Xperia 1-smartphones også altid ret meget om deres seneste par forgængere. Ikke mindst i år, hvor de reelle ændringer i forhold til sidste års model, Sony Xperia 1 V, kan tælles på ret få fingre.

Kort fortalt har Sony Xperia 1 VI for første gang i seriens historie fået et nyt skærmformat, nemlig 19.5:9. Dernæst sidder der en ny Snapdragon 8 Gen 3-processor under skærmen til at drive værket, og så har kameraet fået en ny telelinse, denne gang med op til 7,1x optisk zoom.

Sony Xperia 1 VI
Bagsiden er nopret og gribesikker, hvilket skyldes struktur i glasset, der forhindrer mobilen i at glide. (Foto: Peter Gotschalk)

Selvfølgelig er der yderligere små forbedringer hist og pist, men ovennævnte tre punkter udgør de vigtigste optimeringer i forhold til sidste år, så der er absolut tale om små trinvise forandringer snarere end store revolutioner. Helt i Sonys ånd.

Udseende og konstruktion

Derfor minder Sony Xperia 1 VI da også om sine forgængere, omend dimensionerne i år er en smule anderledes på grund af det forandrede skærmformat. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus 2 til at beskytte skærmen og Gorilla Glass Victus på bagsiden med det hele omkranset af en metalramme.

Og ligesom sidste år fås Xperia 1 VI i tre forskellige farver, der igen i år er sort, sølv og kakigrøn. Bagsiden er nopret og gribesikker, hvilket skyldes struktur i glasset, der forhindrer mobilen i at glide.

I modsætning til sine forgængere, der alle havde en skærm i 21:9-format, hvilket gjorde mobilerne lange og smalle, er Sony Xperia 1 VI som nævnt ovenfor udstyret med en skærm i det mere gængse 19.5:9-format. Det er samme format som bl.a. iPhone 15– og iPhone 15 Pro-modellerne, og i forbindelse med lanceringen fortalte Sony, at man havde besluttet sig for at gå væk fra det mere specielle 21:9-format af hensyn til brugerne, der i høj grad både skaber og forbruger indhold, bl.a. video og sociale medier, som passer bedre til et mere “normalt” skærmformat.

Der er desuden lagt lidt til i toppen, da Sony igen i år har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Sony Xperia 1 VI
Skærmen er mere lysstærk end forgængernes, og opdateringsfrekvensen er nu dynamisk mellem 1 og 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulet sidder ligesom på forgængeren i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, der fungerer som udløser, når man tager billeder, hvilket er en lille bonus, som man ikke får med ret mange andre smartphones.

Kameraknappen sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt, ligesom den også har fået et rillet mønster, så den er nemmere at finde med fingrene.

Skærm

Ikke blot har Sony Xperia 1 VI fået et nyt 19.5:9-skærmformat. Det er også slut med den imponerende 4K-opløsning, som samtlige tidligere Xperia 1-modeller har nydt godt af. I stedet må Xperia 1 VI nøjes med Full HD+ opløsning (2.340 x 1.080 pixel), hvilket på den 6,5 tommer store skærm resulterer i en pixeltæthed på knap 400 ppi (pixel pr. tomme). Det er en dårligere opløsning end stort set alle konkurrerende modeller i samme prisklasse (f.eks. Xiaomi 14 Ultra, Samsung Galaxy S24 Ultra og OnePlus 12), men Sony begrunder beslutningen om at satse på en lidt lavere opløsning med, at brugerne ikke har nogen særlig gavn af en højere opløsning på en mobilskærm, og samtidig betyder den lavere opløsning, at batteriet holder længere på én opladning. Og der kan japanerne jo have en pointe, hvis vi nu skal være helt ærlige.

Til gengæld er skærmen blevet opgraderet på et par andre punkter. Bl.a. er skærmen mere lysstærk end på forgængerne, og opdateringsfrekvensen er nu dynamisk mellem 1 og 120 Hz, hvilket også bidrager til et lavere strømforbrug.

Sony Xperia 1 VI
Kameraknappen sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt, ligesom den også har et rillet mønster, så den er nem at finde med fingrene. (Foto: Peter Gotschalk)

Hvorom alting er, Sony Xperia byder 1 VI ligesom sine forgængere stadig på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), der gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

Summa summarum er skærmbilledet på Xperia 1 VI knivskarpt, og lysstyrken gør skærmen særdeles brugbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortniveauet er også fremragende.

Lyd

Som nævnt har mobilen indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 1 VI Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Reality Audio. Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet udførligt om her, og ligesom Apples løsning giver 360 Reality Audio lytteren en 3D-agtig lydoplevelse, der skal give musikken mere ægthed og autenticitet. Som at høre musikken live, med andre ord.

Hvor Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hovedtelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, så fungerer 360 Reality Audio med flere streaming-tjenester. Det gælder først og fremmest Tidal, der sågar har en dedikeret 360 Reality Audio-sektion i app’en, men også andre tjenester såsom Deezer.

Sony Xperia 1 VI
Som alle sine forgængere er Sony Xperia 1 VI udstyret med et tredobbelt kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyden er i øvrigt ikke blot fabelagtig med de rigtige hovedtelefoner. Mobilens indbyggede højttalere leverer også et dynamisk og fyldigt lydbillede, der gør det til en fornøjelse at spille spil og se videoer på sin Sony Xperia 1 VI.

Kamera

Som alle sine forgængere er Sony Xperia 1 VI udstyret med et tredobbelt kamera. Allerede sidste år blev vidvinkelkameraet opgraderet med en ny sensor, Exmor T, med 52 megapixel opløsning. Det er der ikke lavet om på i år, men vidvinkelkameraet, der som udgangspunkt har en brændvidde på 24 mm, har fået tilføjet en ekstra brændvidde på 48 mm, hvilket giver kameraet 2x optisk zoom. Ultravidvinkelkameraet på 16 mm og 12 megapixel er præcis det samme som i sidste års model, mens telelinsen er blevet opgraderet. Periskopteknologien, der vendte tilbage sidste år, byder således nu på en variabel brændvidde mellem 85 mm og 170 mm (85 mm giver 3,5x zoom, mens 170 mm zoomer 7,1x) med mulighed for sømløs optisk zoom i hele intervallet.

Kort og godt fungerer kameraet takket være vidvinklens og telelinsens nye brændvidder nu sådan, at zoomer man mere end 2x, men mindre end 3,5x, foregår det digitalt. Det samme gælder, hvis zoomgraden overstiger 7,1x, mens enhver zoomtilstand mellem 3,5x og 7,1x er ægte optisk zoom.

brunnenzoom1 brunnenzoom2 brunnenzoom3 brunnenzoom4 brunnenzoom5
<
>
Märchenbrunnen i Berlin fotograferet med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 2x optisk zoom, 85 mm tele (3,5x zoom) og 170 mm tele (7,1x zoom). (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera-app’en er også blevet fornyet. Den tilbyder selvfølgelig stadig alle Alpha-funktioner, såsom manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid etc. i den såkaldte Pro-tilstand. Men som udgangspunkt fungerer foto-app’en i langt højere grad på samme måde som på enhver anden Android-mobil, og den er derfor nemmere at gå til for de fleste brugere.

De dedikerede apps til optagelse af video – Video Pro og Cinema Pro – har måttet lade livet, og Sony oplyser, at kamera-app’en i skrivende stund ikke byder på nogen Pro-tilstand til videografer. Det vil dog komme i løbet af efteråret sammen med en kommende Android-opdatering, lover japanerne. Men mon ikke de mest dedikerede Sony Xperia 1-brugere vil være skuffede over at skulle undvære muligheder og funktioner, som de har været vant til fra tidligere modeller i serien?

Den gode nyhed er, at billedkvaliteten fra Sony Xperia 1 VI som sædvanlig er glimrende. Der er nu kreative filtre, man kan bruge – uanset om man tager billeder eller optager video – og bokeh understøttes uden problemer af telelinsen uanset brændvidde, hvilket især gør Xperia 1 VI velegnet til at tage flotte portrætbilleder.

Kameraet har fået flere “nemme” funktioner, f.eks. optagelse af video i slow-motion samt forskellige kreative filtre, der virker, uanset om man tager billeder eller optager video. (Video: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Der sidder samme Snapdragon 8 Gen 3-processor i Sony Xperia 1 VI, som vi kender fra f.eks. OnePlus 12, Samsung Galaxy S24 Ultra og Xiaomi 14 Ultra.

Dertil kommer 12 gigabyte RAM, så der er dømt fart over feltet. Og Sony Xperia 1 VI lever da også op til forventningerne. Når det gælder de fleste benchmarks, er den lige så hurtig som konkurrenterne, og vi oplevede heller ingen slinger i valsen, da vi udsatte mobilen for heftige spil, der kræver både muskler og køling. Det hjælper selvfølgelig på sagen, at Sony Xperia 1 VI er den første Xperia-model, som er blevet udstyret med ‘vapor chamber’. Teknologien virker i realiteten ved hjælp af væskekøling. Et helt fladt kobberrør, der indeholder væske, er placeret direkte over CPU’en og absorberer chippens varme for derefter at omdanne væsken til damp. Når den møder kammerets køligere dele, kondenserer dampen og omdannes til væske igen.

Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 1 VI desuden vand- og støvtæt (IP65/68).

Det 5.000 mAh store batteri sikrer – ligesom ved sidste års model – en fremragende batterilevetid, der i år sågar er blevet endnu bedre, formentlig takket være den lavere skærmopløsning, hvilket jo var en væsentlig del af pointen.

Dertil kommer 30 watt hurtigopladning og selvfølgelig trådløs opladning.

Man kan tage ret sprøde bokeh-billeder med Sony Xperia 1 VI. Graden af bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-app’en. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Sony Xperia 1 VI er på de fleste punkter en fremragende smartphone. Flot lysstærk skærm, lynhurtig processor, lang batterilevetid og – selvfølgelig – et glimrende kamera.

Men Sony fylder næsten ingenting på hverken det globale eller det danske mobilmarked. Firmaets mobilkunder har i mange år været loyale entusiaster, som netop foretræk Xperia-seriens særlige karaktertræk: Det specielle skærmformat, 4K-opløsning, dedikerede foto- og video-apps med tonsvis af pro-indstillingsmuligheder, etc.

Og meget af det, som gjorde Sony Xperia 1 unik, forsvinder med Xperia 1 VI. Givetvis for at lokke flere kunder i butikken, men det bliver en tur op ad bakke for Sony, og hvis de samtidig gør deres eksisterende meget loyale brugere sure, kan det ende med at være en uheldig disposition.

Karakter
Sony Xperia 1 VI
High End

Home mener

Flot OLED-skærm, nu med dynamisk opdateringshastighed og endnu mere lysstærk. Kameraet har fået ny telelinse med endnu bedre optisk zoom. Hurtig ydelse og lang batterilevetid. Skærmen må nøjes med FHD+ opløsning, og ikke alle loyale Xperia-brugere vil være begejstrede for det nye 19.5:9-skærmformat, ej heller for at den tidligere, dedikerede video-app glimrer ved sit fravær.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Metalmobilens genkomst

Kongen af prisvenlige mobiler er tilbage

Foldbar (næsten) uden at gå på kompromis

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Scroll to Top