Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 1 V

Sony Xperia 1 V er tæt på perfekt

Hvis du er fotoentusiast og går virkelig meget op i mobilkameraet, er Sony Xperia 1 V ikke til at komme udenom.

Skrevet af / 04/07/2023 - 08:18
Sony Xperia 1 V
Peter Gotschalk

Don’t mess with a working system,” siger man på engelsk, og Sonys mobilstrategi med Sony Xperia 1 V er, som den plejer at være. Sony satser på nørderne og de semiprofessionelle, der gerne tager en tørn med de manuelle kameraindstillinger, går op i, at lyden er højopløst, og i øvrigt sagtens kunne finde på at streame i timevis på Twitch, mens de gamer på deres mobil. Selvfølgelig har den japanske producent optimeret og justeret hist og pist, så Xperia 1 V er klar til 2023. Men i bund og grund er der snarere tale om en opgradering end om et helt nyt produkt.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V ligner sin forgænger på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus på bagsiden, der som noget nyt er nopret og gribesikker. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Derfor ligner Sony Xperia 1 V da også flere af sine forgængere på en prik. Designet er elegant med Gorilla Glass Victus 2 til at beskytte skærmen og Gorilla Glass Victus på bagsiden med det hele omkranset af en metalramme.

Og ligesom sidste år fås Xperia 1 V i tre forskellige farver, der i år er sort, sølv og kakigrøn. Som noget nyt er bagsiden nopret og gribesikker, hvilket skyldes, at der nu er struktur i glasset, der forhindrer mobilen i at glide. Og samtidig er det helt slut med fingeraftryk fra fedtede fingre. Tak, Sony!

Præcis som sine fire forgængere har også Sonys nyeste flagskibsmodel en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen lang og smal, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden, selv om skærmstørrelsen er oppe på 6,5 tommer. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony igen i år har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V har en opdateringsfrekvens på 120 Hz. Som sin forgænger har skærmen en maksimal lysstyrke på 1.000 nit og er dermed bl.a. mere brugbar udendørs. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameramodulet sidder ligesom på forgængeren i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, der fungerer som udløser, når man tager billeder, hvilket er en lille bonus, som man ikke får med ret mange andre smartphones.

Kameraknappen sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt, ligesom den også har fået et rillet mønster, så den er nemmere at finde med fingrene. Lækker detalje!

Skærm

Skærmen på Xperia 1 V er næsten en tro kopi af skærmen på sidste års model. Opdateringsfrekvensen er på 120 Hz, og som vi ved, betyder den høje opdateringsfrekvens, at brugeroplevelsen bliver fløjlsblød, når man bevæger sig rundt på hjemmeskærmen, i menuer osv.

Derudover er der tale om en OLED-skærm med 4K-opløsning og en maksimal lysstyrke på omkring 1.000 nit, hvilket gør Sonys smartphone særdeles brugbar udendørs. Det kan bl.a. være praktisk, når man anvender skærmen som søger, når man tager billeder.

Sony Xperia 1 V
Kameraknappen er blevet flyttet længere nedad på Sony Xperia 1 V, så den sidder placeret helt til højre, når man holder mobilen horisontalt, ligesom den også har fået et rillet mønster, så den er nemmere at finde med fingrene. (Foto: Peter Gotschalk)

Sony Xperia 1 V er en af meget få smartphones på markedet med så høj en skærmopløsning, og ligesom sine forgængere byder mobilen også på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), der gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

I øjeblikket understøttes teknologien bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.

Lyd

Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 1 V.

Som nævnt har mobilen indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 1 V Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound. Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet udførligt om her, og ligesom Apples løsning giver 360 Spatial Sound lytteren en 3D-agtig lydoplevelse, der skal give musikken mere ægthed og autenticitet. Som at høre musikken live, med andre ord.

Hvor Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hovedtelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, så fungerer 360 Spatial Sound med flere streaming-tjenester. Det gælder først og fremmest Tidal, der sågar har en dedikeret 360 Reality Audio-sektion i app’en, men også andre tjenester såsom Deezer.

Sony Xperia 1 V
Den nye Sony-mobil er udstyret med tre objektiver med Zeiss-optik. Til forskel fra sidste års model er vidvinkelkameraet blevet opgraderet med en ny sensor, Exmor T, med en opløsning på 48 megapixel. (Foto: Peter Gotschalk)

Til gengæld er også Sonys teknologi begrænset til Sonys produkter, når det gælder hardware-understøttelse. Uden hovedtelefoner eller hørepropper fra Sony – såsom WH-1000XM5 eller WF-1000XM4 – fungerer 360 Spatial Sound nemlig ikke.

Lyden er i øvrigt ikke blot fabelagtig med de rigtige hovedtelefoner. Mobilens indbyggede højttalere leverer også et dynamisk og fyldigt lydbillede, der gør det til en fornøjelse at spille spil og se videoer på sin Sony Xperia 1 V.

Kamera

Sony Xperia 1 V er udstyret med tredobbelt kamera. Som på sidste års model finder vi således et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapixel, en 16 mm ultravidvinkel, ligeledes på 12 megapixel, samt en 12 megapixel tele.

Til forskel fra sidste års model er vidvinkelkameraet blevet opgraderet med en ny sensor, Exmor T, med 48 megapixel opløsning samt et ekstra lag fotoceller, der bl.a. skal forbedre lysfølsomheden og gøre mobilen bedre i stand til at tage billeder i nattemodus, hvilket tidligere har været blandt Xperia-modellernes største svagheder. Sony lover også, at f.eks. hudtoner skal se mere naturlige ud takket være Exmor T.

kronborg1 kronborg2 kronborg3 kronborg4
<
>
Kronborg fotograferet med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 85 mm tele og 125 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Og telelinsen er igen udstyret med periskopteknologi med variabel brændvidde som alternativ til traditionel optisk zoom. Dermed byder Xperia 1 V på en brændvidde mellem 85 mm og 125 mm (85 mm giver 3,5x zoom, mens 125 mm zoomer 5,2x) med mulighed for sømløs optisk zoom i hele intervallet. Zoomer man mindre end 3,5x – eller højere end 5,2x – foregår det altså digitalt, mens enhver zoomtilstand mellem 3,5x og 5,2x er ægte optisk zoom.

Man kan tage ret sprøde bokeh-billeder med Sony Xperia 1 V. Graden af bokeh-effekt kan selvfølgelig justeres manuelt i kamera-app’en. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet styres via Photography Pro app’en, der som udgangspunkt har stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og dermed tilbyder manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Skulle man ikke være kameraentusiast, kan man dog sagtens vælge Sony Xperia 1 V alligevel. Photography Pro har også en såkaldt Basic-tilstand, der giver brugeren en simpel brugerflade, som gør det meste automatisk.

Og hvor vi tidligere (faktisk lige siden den første Xperia 1) oplevede irriterende svagheder ved Sonys software, så snart kameraet blev overladt til sig selv – f.eks. havde Xperia-mobilerne i årevis problemer med automatisk HDR, hvilket tit førte til enten over- eller underbelyste billeder – så er Sony nu kommet i mål. Også billeder taget i Basic-tilstanden bliver ganske fine, og Sony har fået nogenlunde styr på den automatiske eksponering.

Frontkameraet er på 12 megapixel og udstyret med en Exmor RS-sensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Men det er Alpha-brugerfladen, der gør Sony Xperia 1 V til noget særligt, og at Sony prioriterer deres egen professionelle kamera-app er et godt eksempel på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum. For mange trofaste Xperia-brugere vælger netop Sonys topmobil på grund af dens tætte slægtskab med firmaets systemkameraer.

Med andre ord er Sony Xperia 1 V nok den mest interessante smartphone på markedet lige nu for dem, der er mere end almindeligt interesseret i fotografering og gerne bruger tid på at tilpasse kameraindstillingerne manuelt.

Det gælder også for dem, der hellere optager video end tager billeder. De kan kaste sig over hele to forskellige apps, nemlig Video Pro og Cinema Pro, hvoraf sidstnævnte har en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, der svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.

Sony Xperia 1 V har ingen problemer med at styre eksponeringen. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Der sidder samme Snapdragon 8 Gen 2-processor i Sony Xperia 1 V, som vi kender fra f.eks. Motorola Edge 40 Pro, Xiaomi 13 Pro og OnePlus 11 5G.

Dertil kommer 12 gigabyte RAM, så der er dømt fart over feltet. Og Sony Xperia 1 V lever da også op til forventningerne. Når det gælder de fleste benchmarks, er den lige så hurtig som den hurtigste af de førnævnte smartphones med Snapdragon 8 Gen 2, nemlig Motorola Edge 40 Pro, så Xperia 1 V hører faktisk til de hurtigste smartphones, man kan købe for penge i skrivende stund. Dét havde vi ikke regnet med. Respekt, Sony!

Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 1 V desuden vand- og støvtæt (IP65/68).

Det 5.000 mAh store batteri sikrer – ligesom ved sidste års model – en fremragende batterilevetid, der i år sågar er blevet endnu bedre, formentlig takket være Snapdragon 8 Gen 2, som byder på diverse strømbesparende funktioner. Dertil kommer 30 watt hurtigopladning og selvfølgelig trådløs opladning.

Konklusion

Sony Xperia 1 V er den bedste Xperia 1-model fra Sony til dato. Og det siger ikke så lidt, for allerede sidste års model bød på masser af forbedringer til de kræsne.

Takket være den nye Exmor T-sensor har Sony Xperia 1 V endelig fået en dedikeret nattetilstand. Dette billede er taget midt om natten. (Foto: Peter Gotschalk)

Køber du Sony Xperia 1 V, kan du således nyde godt af en lysstærk skærm med høj opløsning, stort batteri med lang batterilevetid, tårnhøj ydelse og det måske bedste mobilkamera til entusiaster og halvprofessionelle på markedet.

Karakter
Sony Xperia 1 V
High End

Home mener

Lysstærk skærm med 4K-opløsning, fabelagtig lyd, stort batteri med lang levetid, tårnhøj ydelse og for entusiaster det bedste mobilkamera, der kan købes for penge. Skærmens 21:9-format fører til sorte bjælker på en del videoformater. Der medfølger ikke oplader. Kameraet kan i visse situationer have udfordringer med HDR.

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top