Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13 Pro

Topmodel med knaster

Xiaomi 13 Pro er et ambitiøst produkt for den kinesiske mobilproducent, og samtidig også den dyreste mobil, Xiaomi til dato har lanceret på det danske marked. Spørgsmålet er, om den dyre mobil er pengene værd?

Skrevet af / 26/02/2023 - 17:00
Xiaomi 13 Pro
Peter Gotschalk

Det danske mobilmarked har set ud på samme måde i årevis. På toppen af kransekagen troner Apple med den klart største markedsandel, mens Samsung dominerer som den største producent af Android-smartphones. Og så er der alle de kinesiske firmaer, der bider de store i haserne.

For nogle år siden formåede kinesiske Huawei at true Samsungs position som næststørst, men efter en årelang konflikt med de amerikanske myndigheder er Huaweis telefoner i stedet helt forsvundet fra butikkerne i langt de fleste vestlige lande, også i Danmark. På nuværende tidspunkt er det i stedet kinesiske mobilmærker som Motorola, OnePlus og Xiaomi, som gør deres hoser grønne hos de danske forbrugere. De går allesammen til makronerne på stort set samme måde, nemlig ved at konkurrere på pris, pris, og pris. Således også Xiaomi, som bare det seneste år har lanceret to relativt prisbillige topmodeller – Xiaomi 12 Pro og Xiaomi 12T Pro – der begge forsøgte at lokke forbrugerne med imponerende specifikationer til rimelige penge. F.eks. var Xiaomi 12 Pro den allerførste smartphone på markedet med Snapdragon 8 Gen 1, mens Xiaomi 12T Pro kunne blære sig med et kamera med en vidvinkel på hele 200 megapixel.

Xiaomi 13 Pro
Bagsiden på Xiaomi 13 Pro er så blank, at man i bogstavelig forstand kan spejle sig i telefonen! (Foto: Peter Gotschalk)

Men man kan selvfølgelig ikke holde prisen nede uden at gå på kompromis. Således måtte Xiaomi 12 Pro f.eks. undvære IP-certificering og dermed enhver form for vand- og støvtæthed, mens Xiaomi 12T Pro måtte nøjes med en lyssvag skærm, ligesom den måtte undvære trådløs opladning.

Nu er Xiaomi så klar med en ny flagskibsmodel, Xiaomi 13 Pro, og denne gang er der ikke blevet sparet på noget. Den nye topmobil har samtlige funktioner, man kan ønske sig, men koster også stort set det samme som Samsung Galaxy S23 Ultra. Derfor er det helt store spørgsmål selvfølgelig, om Xiaomi 13 Pro kan hamle op med bl.a. Samsungs dyreste smartphone på andre områder end prisen. Læs videre, og du skal få svar!

Xiaomi 13 Pro
Designet er i høj grad præget af det massive kameramodul på bagsiden. (Foto: Peter Gotschalk)

I parentes bemærket lancerede Xiaomi faktisk for et par år siden en virkelig dyr flagskabsmobil, der heller ikke gik på kompromis med noget, for så vidt angik specifikationerne, nemlig Xiaomi Mi 11 Ultra, der virkelig var guf for ‘first movers’. Men telefonen var kun tilgængelig i et ret begrænset antal, så i praksis er Xiaomi 13 Pro den første mobil fra kineserne, som kommer bredt ud på markedet til en høj pris.

Udseende og konstruktion

Hvor Xiaomi 12 Pro havde et meget diskret, strømlinet og nærmest skandinavisk design med mat, mørkegrå bagside, er den nye Xiaomi 13 Pro mere bastant, og designet er i høj grad præget af det massive kameramodul på bagsiden. Det måler i sig selv 4 mm i tykkelsen og fylder næsten hele den øverste femtedel af mobilens bagside.

Rent designmæssigt er det mildest talt ikke optimalt. Det betyder, at mobilen nærmest ‘vælter’, uanset om man holder den i hånden, eller den ligger på et bord, og det hjælper ikke på brugervenligheden, at mobilens bagside er blank og glat. Så glat, at mobilen ikke kan ligge på nogen overflade uden at begynde at glide af sig selv. Nej, det er værre endnu. Mobilen er faktisk så glat, at den har det med at glide ud af hånden på brugeren, og bagsiden er så blank, at man i bogstaveligste forstand kan bruge den som håndspejl.

Set forfra minder Xiaomi 13 Pro nærmest én-til-én om den billigere Xiaomi 12T Pro fra sidste efterår. Skærmen er fremstillet af Gorilla Glass Victus og er let buet langs kanterne, mens både tænd/sluk- og volumenknappen begge praktisk er placeret på telefonens højre side. Mobilen er stort set rammeløs og har frontkameraet indbygget som et udstanset hul i skærmen.

I modsætning til tidligere Xiaomi-modeller er 13 Pro IP68-certificeret, ligesom både for- og bagside er beskyttet af Gorilla Glass Victus. Det er nok også bedst, så ofte som denne mobil kommer til at blive tabt på gulvet – eller i toilettet!

Xiaomi 13 Pro
Med en maksimal lysstyrke på hele 1.900 nit er skærmbilledet ekstremt lysstærkt – og på grund af den høje pixeltæthed også knivskarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm og lyd

Xiaomi 13 Pro har en 6,73 tommers AMOLED-skærm med WQHD+ opløsning (3.200 x 1.440), hvilket svarer til en billedskarphed på hele 522 ppi. Desuden har skærmen en adaptiv opdateringsfrekvens på 120 Hz, HDR10+ samt en maksimal lysstyrke på hele 1.900 nit. Skærmbilledet er altså ekstremt lysstærkt og på grund af den høje pixeltæthed også knivskarpt.

Lysstyrken gør skærmen brugbar i dagslys – selv når solen skinner – og sortniveauet er også fremragende.

Farveskalaen kan justeres manuelt, og mobilen har også bl.a. HDR-forbedring baseret på kunstig intelligens, som er designet til at få videoer til at se bedre ud ved at fremhæve flere detaljer i lyse og mørke områder.

Xiaomi 13 Pro
Med Xiaomis såkaldte HyperCharge-teknologi kan man oplade 13 Pro med 120 watt. Det tager godt et kvarter at lade det 4.820 mAh store batteri fra 0 til 100 procent. (Foto: Peter Gotschalk)

Hvad lyden angår, er Xiaomi 13 Pro udstyret med indbyggede stereohøjttalere, der for så vidt kan spille højt nok, selv om lydbilledet er lidt tyndt. Heldigvis understøtter mobilen både Dolby Atmos samt aptX fra Qualcomm, der optimerer lyden, når der streames trådløst via Bluetooth.

Kamera

Især på ét punkt repræsenterer Xiaomi 13 Pro en tilbagevenden til samme koncept, som den kinesiske mobilproducent forsøgte sig med i 2021 med Xiaomi Mi 11 Ultra. Der er lagt stor vægt på kameraet. Det indebærer, at selve det fysiske kameramodul på telefonens bagside får lov til at fylde så meget, at det kan være til irritation. Spørgsmålet er nu, om man kompenseres for denne ulempe ved at kunne tage bedre billeder med Xiaomi 13 Pro end med mange af forgængerne. For hvis vi skal være helt ærlige, har kineserne ikke med deres tidligere modeller leveret på et særligt højt niveau, når det gælder kameraet.

Xiaomi13Pro_galleri1 Xiaomi13Pro_galleri2 Xiaomi13Pro_galleri3
<
>
Sådan ser monumentet ‘Grotta’ i parken Havlicek Gardens i Prag ud, fotograferet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel og 3,2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Blandt andet derfor indgik Xiaomi sidste år et samarbejde med den tyske kameraproducent Leica, der ellers igennem flere år havde et tæt samarbejde med kinesiske Huawei. Sammen frembragte de to virksomheder klassiske kameramobiler som Huawei P30 Pro, men da den førnævnte amerikanske boykot efter et par år havde rundbarberet kinesernes mobilforretning, var det ikke nogen stor overraskelse, at Leica for nylig lod sig skille fra Huawei og i stedet fandt sig en ny kinesisk mobilproducent at være kærester med.

Valget faldt altså på Xiaomi, og blot få uger efter annonceringen af det nye samarbejde lancerede Xiaomi tre nye kameramobiler med Leica-teknologi på det kinesiske marked, nemlig Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12S Pro og Xiaomi 12S, som desværre aldrig fandt vej til de danske butikker.

Med den nye telemakrolinse kommer man helt tæt på motivet, og resultatet bliver altså bedre end alt, vi tidligere har set fra Xiaomi. Bl.a. har billedet ikke fået en ordentlig omgang med farveladen, hvilket vi ellers var vant til fra kineserne. Tak, Leica! (Foto: Peter Gotschalk)

Ergo er Xiaomi 13 Pro den første ‘Leica-mobil’ fra kineserne, som vi har fået mulighed for at teste, og én ting er helt sikkert … Xiaomi 13 Pro er en smartphone, som man skal tage særdeles seriøst som kameramobil!

Der er mange forbedringer, som samlet set giver langt bedre billeder, end vi hidtil har set fra Xiaomis mobiler. Vi kommer til at gå mere i dybden med det nye samarbejde mellem Xiaomi og Leica i en separat artikel. Her skal vi blot konstatere, at bl.a. bokeh-effekt og makrobilleder er på et helt andet kvalitetsniveau end tidligere. Det nye kamera har også fået 3,2x optisk zoom, ligesom der er blevet tilføjet særlige ‘Leica-filtre’ til kamerasoftwaren, som gør det muligt for selv amatører at tage spændende billeder med masser af atmosfære og sjæl.

Selfie-kameraet tager glimrende portrætbilleder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Omend Xiaomi 13 Pro nok ikke er markedets allerbedste kameramobil, så er kineserne sammen med Leica på rette vej, og vi glæder os til at se, hvordan kommende modeller bærer frugt af samarbejdet.

Læs også Er Xiaomi 13 Pro god nok til video? Betyder samarbejdet med Leica, at Xiaomi 13 Pro også er god til at filme? Vi har testet det under barske forhold.

Ydelse og funktioner

Xiaomi 13 Pro er den tredje smartphone, vi har testet, som leveres med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-processor. De første var Samsung Galaxy S23 Ultra og OnePlus 11 5G, og præcis som disse to mobiler er også Xiaomi 13 Pro lynhurtig.

Ikke nok med, at der er fart over feltet over hele linjen – uanset om vi taler brugerflade, browser, apps eller store spil – men mobilen klarer også opgaverne, uden at strømforbruget går amok.

Til gengæld har Xiaomi 13 Pro markante problemer med overophedning. Flere af de sædvanlige benchmark-tests, som vi gennemfører for at måle mobilens ydelse op mod andre produkter, lod sig simpelthen ikke gennemføre, før den kinesiske smartphone havde været en tur i køleskabet for at få sænket temperaturen.

Selvfølgelig var mobilen ikke konstant så varm, at det var nødvendigt at betjene den med grillhandsker, men det var alligevel helt tydeligt, at Xiaomi ikke har haft held med gnidningsfrit at integrere den højtydende Snapdragon 8 Gen 2-processor, og det er et problem. For ud over kameraet vil den hurtige processor helt klart være en afgørende grund for de fleste til at investere i netop denne mobil.

For Xiaomi 13 Pro er på andre punkter ikke den oplagte mobil for alle og enhver. Bl.a. er mobilen spækket med en masse af Xiaomis egne apps – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community og sågar en app, der kun hedder noget på kinesisk, som vi ikke forstår – i et sådant omfang, at det opleves som ‘bloatware’. Det hjælper heller ikke, at hele brugerfladen er meget ‘kinesisk’. Det gælder f.eks. designet af app-ikoner og også irriterende detaljer som at man tit og ofte skal vente i 10 sekunder, før man kan få lov til at trykke ‘godkend’ på noget i menuerne. Xiaomi vil nemlig gerne sikre sig, at man er helt, helt sikker, inden man gør dette eller hint.

Xiaomi13Pro_leica1 Xiaomi13Pro_leica2
<
>
Kamerasoftwaren er udviklet i samarbejde med Leica og indeholder bl.a. særlige portrætfiltre med specielle effekter. Her er det hhv. ‘Sort og hvid’ og ‘Swirly bokeh’. (Foto: Peter Gotschalk)

Desuden oplevede vi problemer med skærmens indbyggede fingeraftrykslæser, som i lange perioder bare ikke virkede. Virkelig irriterende.

Nuvel, æren reddes et stykke hen ad vejen af det solide batteri med en god batterilevetid samt af hurtigopladningen, der dels kan oplade batteriet fuldstændig på godt et kvarter og dels også har understøttelse af trådløs opladning, hvilket flere af de tidligere modeller måtte undvære.

Konklusion

Men selv om Xiaomi 13 Pro altså både har et virkelig godt kamera (takket være samarbejdet med Leica), en knivskarp og ekstremt lysstærk skærm og en lynhurtig processor, kan vi alligevel ikke i lutter begejstring lade champagnepropperne springe. Især ikke, når vi kaster et blik på prislappen.

For Xiaomi 13 Pro koster næsten lige så meget som Samsung Galaxy S23 Ultra, og for de samme penge kan man såmænd også få en iPhone 14 Pro. Begge er væsentligt bedre smartphones end Xiaomi 13 Pro. Ikke mindst lider de ikke under så mange småfejl og forkerte designbeslutninger som den nye kinesiske topmobil.

Derfor er det svært at råde nogen til at vælge Xiaomi 13 Pro fremfor de andre nævnte modeller, medmindre man vitterligt bare vil noget andet end Apple og Samsung. I så fald er Xiaomi 13 Pro på mange punkter skam en glimrende smartphone. Man skal bare kunne leve med mobilens små skavanker.

Karakter
Xiaomi 13 Pro
High End

Home mener

Fremragende kamera med Leica-teknologi, lynhurtig Snapdragon 8 Gen 2-processor samt knivskarp og ekstremt lysstærk skærm. Dertil kommer hurtig opladning (også trådløs) og god batteritid, ligesom mobilen er godt beskyttet mod uheld med IP68-certificering og Gorilla Glass Victus. Bliver hurtigt brandvarm og er i forvejen svær at holde på, da mobilen er lige så glat som et vådt stykke sæbe. Overdimensioneret kameramodul er også upraktisk. Brugerfladen bugner med ‘bloatware’, og vi oplever tit problemer med skærmens indbyggede fingeraftrykslæser.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Scroll to Top