Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iPhone 14 Pro

Kostbar perfektion

Man skal stå tidligt op, hvis man vil prøve at lave en bedre mobil end iPhone 14 Pro.

Skrevet af / 22/09/2022 - 10:00
iPhone 14 Pro
Lasse Svendsen

Som altid når Apple udgiver en ny iPhone, er den nye hurtigere og lidt bedre end sin forgænger. Det er sådan, de holder et lille forspring i forhold til deres konkurrenter. Med iPhone 14 Pro øges føringen igen, ikke kun i ydeevne, men på flere områder.

Den nye 14 Pro knuser konkurrenterne i præstationstests. Men denne gang har den også fået en solid opgradering med hovedkameraet og en skærm der altid er aktiv, og den udskældte ‘notch’ på skærmen kan nu endelig bruges til noget fornuftigt.

Ifølge Apple skulle det også være meget nemmere at reparere, hvis du skal have nyt glas, en ny skærm eller et nyt batteri.

Udvendigt er det ikke nemt at kende forskel på en 13 Pro og en 14 Pro. Debutanten er lidt tykkere, fordi kameraerne er blevet større. Knapperne sidder samme sted, ligesom også SIM-kort bakken, og Apple har heller ikke denne gang skiftet Lightning-stikket ud med USB-C.

Samme formfaktor som iPhone 13 Pro. Foto: Lasse Svendsen

48 MP kamera

Kameraet på skærmsiden er også nyt. Nu har den faktisk autofokus, nattilstand og en form for makrofunktion. At logge ind med Face ID fungerer også, når du holder mobilen på siden, men den største nyhed er på bagsiden. Helt bogstaveligt.

To af kameraerne er stadig 12 megapixel. Ultravidvinklen med 13 mm brændvidde og blænde f/2.2 og tele-brændvidden på 77 mm f/2.8 har begge nye, lidt større 12 megapixel billedsensorer. Men hovedkameraet med 24 mm brændvidde og f/1.78 har et endnu større billedareal, og hele 48 megapixel med optisk billedstabilisering.

Større kameraer med bedre sensorer og billedbehandling på 14 Pro, her vist med en 13 Pro øverst i gråt. Foto: Lasse Svendsen

De 48 megapixel sidder på en billedflade, der er 65 procent større end hovedkameraet på en 13 Pro, og har fokuspixel over hele overfladen. Apple kalder det en quad-pixel sensor, og forklaringen er, at de 48 megapixel kan gruppere fire pixels til en såkaldt quad-pixel.

Det betyder at fire gange fire pixels kombineres for at øge lysfølsomheden. Det giver bedre egenskaber ved svagt lys, og billeder med mindre støj.

Hvis man ‘zoomer’ til 2x, får man 48 mm brændvidde fra samme billedsensor, men så falder opløsningen.

Foto: Lasse Svendsen

ProRaw og Photonic Engine

For at udnytte alle 48 megapixel maksimalt, skal man aktivere Apples ProRAW, som er et 12-bit råformat, der for eksempel kan uploades til Photoshop. Billederne kan også gemmes i HEVC-formatet, som er en næsten lossless komprimering med større farvedybde i filerne.

ProRaw giver dig 48 megapixel filer. Foto: Lasse Svendsen

Apples billedbehandling er smartere end tidligere og fungerer hurtigere. Billederne er samlet ud fra en stak billeder, der analyseres og samles til én billedfil. I processen frem til den endelige fil bliver alt muligt kontrolleret og rettet. Farvebalance, eksponering, billedstøj, m.m.

Dette mærkes tydeligt på billederne, som er skarpere og mere dynamiske end tidligere. Der er også lidt mindre støj på billeder taget i svagt lys, også en forbedring i forhold til 13 Pro. 

IMG_8585 IMG_8599 IMG_8601 IMG_8609 IMG_8613 IMG_8619
<
>
Rigtig god detaljerigdom. Foto: Lasse Svendsen

4K Cinematic video

Også videomulighederne er helt i Pro-klassen; her kan du optage video i Dolby Vision HDR og 4K opløsning i 30 eller 24 fps, med en kvalitet vi ikke har set fra en mobil før. Her kan du også flytte fokuspunktet for optagelsen, mens den er i gang, men også efter optagelsen.

Indstillingsudvalg til videooptagelse. Foto: Lasse Svendsen

Som på 13 Pro får du også Apple ProRes-videooptagelse, op til 4K/60p, til filer, der egner sig til avanceret efterbehandling. I en såkaldt action-mode kan du skyde video i 2,8K op til 60 fps, og når du ønsker en optagelse i slowmotion, kan du optage op til 240 fps i 1080 HD-kvalitet.

En fantastisk skærm at fotografere med. Foto: Lasse Svendsen

En skærm som altid er tændt

Vi kender allerede den ekstremt lysstærke og superskarpe OLED-skærm. Den er 6,1 tommer på 14 Pro og 6,7 tommer på 14 Pro Max. Med samme opløsning på 460 ppt.

Nu er den blevet endnu lysstærk, og udendørs i stærkt sollys når den op på hele 2000 nits. Næsten det dobbelte af en 13 Pro.

Skærmen er også altid tændt. Lysstyrken dæmpes, når du lægger mobilen fra dig, og processoren reducerer frekvensen fra maksimalt 120 Hz, ned til blot 1 Hz, når skærmaktiviteten nedsættes. Det er minsandten også muligt at slukke for den ”altid tændte” skærm. Gå ind i skærmindstillingerne og sluk for funktionen, så bliver skærmen helt mørk, når mobilen går i dvale.

At se på billederne med den meget lyse skærm på 14 Pro er en oplevelse. Kontrasten og farvegengivelsen giver billederne et rigtigt boost, og med op til 120 Hz er både video og spil en fuldstændig problemfri oplevelse.

iPhone 14 Pro 2 iPhone 14 Pro 6 iPhone 14 Pro 5 iPhone 14 Pro 13
<
>
Man kan konfigurere adgangssikkerheden på flere måder, og ændre indholdet. Foto: Lasse Svendsen

Dynamic Island

Den udskældte ’notch’, som mange ynder at kalde den – altså det sorte indhak, hvor frontkameraet er øverst på skærmen – har faktisk fået en funktion. Apple kalder det sorte felt for Dynamic Island, og netop dét, at det er dynamisk, er faktisk meget velkomment.

For første gang bruges notch’en til noget fornuftigt. Spiller du for eksempel musik, dukker der et lille ikon op i notch’en, som du blot trykker på for at udvide feltet, hvis du vil styre musikken. Eller du kan indtaste alarmer og andre ting, der forsvinder ud af syne, når feltet skrumper, og efterlader skærmen fri for forstyrrelser.

I praksis fungerer feltet som en lille, sort boble, der kollapser og ekspanderer for at vise notifikationer, aktiviteter og andet, som du ikke behøver at have fuldskærmsvisning for at følge. Her er der noget for udviklerne at arbejde videre med; for eksempel kunne man forestille sig, at Uber eller flyselskaber kunne give dig opdateringer på bookinger i realtid.

iPhone 14 Pro 9 iPhone 14 Pro 14
<
>
Dynamic Island er en opfindelse, vi kan lide. Foto: Lasse Svendsen

Ydelse

Mens den nye iPhone 14 og 14 Plus beholder A15-processoren fra 13 Pro, har 14 Pro og 14 Pro Max en ny A16 Bionic Engine. Som har en 4 nanometer arkitektur med seks processorkerner, fem grafikkerner og en 16-kernet Neural Engine.

Det har gjort 14 Pro endnu hurtigere. Ikke ret meget hurtigere, men trods alt var 13 Pro den hurtigste i sin klasse. Ydeevnen er forbedret med omkring 10 procent i Geekbench-testen. Det er ikke noget, man lægger mærke til under daglig brug, men jeg bemærkede, at mobilen indlæste indhold hurtigere, end 13 Pro gør.

iPhone 14 Pro 7 iPhone 14 Pro 8 iPhone 14 Pro 1
<
>
iPhone 14 Pro med et silikonehylster som er lavet for både at beskytte mobilen og kameraerne på bagsiden. Foto: Lasse Svendsen

Kollisionsdetektor

Den nye iPhone 14 Pro leveres med et par andre nyheder, som hverken handler om kameraet eller ydeevnen. Kollisionsdetektorer, som vi kender fra Apple Watch, er eksempelvis indbygget her.

Den bruger accelerometeret i mobiltelefonen til at registrere pludselige stød på op til 256 g. Så hvis du er så uheldig at komme ud for et uheld, kan mobiltelefonen registrere at der har været en kollision, og ringe 112 og til pårørende, hvis brugeren ikke svarer.

I nogle lande vil mobilen også understøtte SOS via satellit. Men i skrivende stund er det uklart, om det vil blive understøttet i Norden.

En ting man skal være opmærksom på er, at mobiltelefonen også understøtter eSIM. Altså elektronisk SIM, foruden et fysisk SIM-kort. Det er ikke alle operatører, der understøtter dette, og skulle man falde for fristelsen til at købe en 14 Pro fra USA, skal man sikre sig, at operatøren herhjemme understøtter eSIM. Amerikanske versioner har nemlig ikke en SIM-kortplads.

Konklusion

Den nye iPhone 14 Pro er ikke bare hurtigere end sin forgænger; den er meget bedre til stort set alt undtagen opladningshastighed. De fleste bemærker måske ikke, at mobiltelefonen er hurtigere, men alle vil straks se, at kameraerne er blevet bedre. Især det nye 48 megapixel kamera, som ved brug af ProRaw giver fotografen en billedkvalitet, vi aldrig har set magen til fra en mobiltelefon. Apple Cinematic-video i 4K er en fornøjelse at bruge, og Dynamic Island er en velkommen opfindelse, som vi ikke vidste, vi havde brug for. At mobiltelefonen også skal være nemmere at reparere virker betryggende. Den største ulempe er egentlig den høje pris. Især hvis du vælger versionen med 1 terabyte lagerplads, som kun dem, der aktivt fotograferer i ProRaw og filmer i ProRes, rigtig har brug for.

Karakter
iPhone 14 Pro
High End

Home mener

Knuser konkurrenterne på ydelse. Bedste kamera hidtil. Cinematic video i 4K, og den superskarpe skærm som altid er aktiv. 1 TB hukommelse er stadig dyrt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Scroll to Top