Med tredje årgang i handelen er Googles Pixel-telefoner ved at være et etableret navn på de skandinaviske mobilmarkeder.
Google Pixel 9, som vi her tester, er den billigste i serien. Den er lidt mindre end topmodellen Pixel 9 Pro XL. Men i samme størrelse som den nye kompakte Pro-model. Skærmen måler 6,3 tommer i diagonal.
Pixel 9 og Pixel 9 Pro har også samme skærmopløsning (2.400 x 1.080 pixel); forskellen mellem de to ligger primært i kamerasektionen.
Processoren i telefonen er til gengæld den selv samme som i topmodellen. Google bruger sin egen Tensor G4-processorer, der er optimeret til kunstig intelligens fremfor rå regnekraft. Den eneste umiddelbare forskel er mængden af RAM, der er 12 gigabyte i stedet for Pro-modellens 16 gigabyte. Google Pixel 9 fås med 128 gigabyte eller 256 gigabyte lagerplads.
Mere kantet udseende
Googles Pixel-telefoner har gradvist fået mere kant – bogstavelig talt. Pixel 8 havde lige kanter på skærmen i stedet for afrundede. Og Pixel 9 har en flad ”kofanger” af metal hele vejen rundt. Dermed følger Google mobilmoden, og det gør sandsynligvis også telefonen mere robust mod stød og slag.
Skærmglasset på for- og bagside er desuden blevet opgraderet til anden generation af Gorilla Glass Victus.
Kamerasektionen er også mere kantet. I stedet for en tværgående metalstribe i hele telefonens bredde ligger kameraerne nu i en oval ”bro” – igen med en skarp kant. Designet er stadig umiskendelig Google Pixel, men mere ”edgy.”
Den skarpe kant på kamerasektionen betyder også, at telefonen ikke kan ligge fladt på bordet, men hviler på kamerakanten på en måde, der giver bekymringer for ridser på enten kamera eller bordplade. Et beskyttende etui er den indlysende løsning, men så har alt designernes arbejde og dit omhyggelige valg af farve været forgæves.
Forbedret supervidvinkel
Inde i kamerabroen finder man en 50 megapixel vidvinkel (stort set den samme som i fjor) og en 48 megapixel supervidvinkel, hvilket er en betydelig opgradering fra sidste års 12 megapixel supervidvinkel. Selfiekameraet er på 10 megapixel. Det er som på Pixel 8, men som en nyhed har også dette fået autofokus. Så chancen for at virke klar på billederne er forbedret.
Bagsidekameraerne dækker sammen zoomområdet fra 0,5x vidvinkel til 2x optisk zoom. Men ingen teleoptik, da den udgør den væsentligste forskel på standardmodellen og Pro-versionerne. I stedet må man nøjes med en digital zoom på op til 8x.
Det er okay til ferie-snapshots, men ikke til paparazziskud af detaljer. For at føje spot til skade har Pro-modellerne (herunder Pixel 8 Pro) netop fået en AI-baseret zoomforbedring, der tryller detaljer frem fra zoomede billeder.
Ak ja, til dem, der allerede har, skal mere gives…
Softwaren er næsten magisk
Google er et softwarefirma, og det, der skiller deres telefoner ud fra konkurrenterne, er i realiteten softwaren.
Bevares, kameraerne er rigtig gode, men det er softwaren og dens AI-behandling, der gør de gode billeder til fremragende billeder.
Lyden i mikrofonen og højttalerne er også fin nok, men den kunstige intelligens løfter igen resultatet dramatisk. Hvilket for eksempel betyder, at generende trafikstøj på telefonsamtaler er et problem, der er så godt som forsvundet!
Og billedmagien fortsætter, efter at billedet er taget. Besværlige genstande og irriterende personer kan fjernes sporløst. Og skolefotografer vil elske muligheden for at kombinere flere skud af samme gruppe til et billede – hvor alle ser godt ud samtidig.
En ny helt funktion giver endda fotografen mulighed for selv at være med på billedet. Det ser næsten skræmmende ægte ud!
Benchmarks
Google Pixel 9 har den samme processor (Tensor 4) som de to Pro-modeller. Og for den sags skyld også som den kostbare Pixel 9 Pro Fold. Så ud fra dette kan man vel forvente flagskibsydelse til budgetpris?
Ikke helt. For det første er der kun en lille forskel i ren, rå regnekraft, set i forhold til sidste års modeller. Og for det andet er Google Pixel 9 ca. 10 procent langsommere end Pixel 9 Pro.
Om hastighedsforskellen i forhold til Pro-udgaven skyldes, at Pixel 9 kun har 12 gigabyte RAM, mens Pixel 9 Pro har 16 gigabyte, eller Google simpelthen har neddroslet den billige model for at give Pro-køberne noget for pengene, vides ikke. Men tallene er entydige. Og vi har for en sikkerheds skyld gennemført hastighedstestene på flere uafhængige sæt telefoner – med samme overraskende resultat.
Som min kollega Jonas Ekelund konstaterede i sin test af Google Pixel 9 Pro, er ydelsen på Tensor 4-processoren betydeligt bagefter konkurrenterne, når det handler om talbehandling. Og du skal heller ikke købe en Pixel-telefon for at få den hurtigste spilgrafik. På det punkt er Snapdragon 8 Gen 3-baserede mobiler som Asus ROG Phone 8 mere end dobbelt så hurtige!
Anderledes tegner det sig med beregninger til kunstig intelligens. I den spritnye Geekbench AI-test stikker Pixel 9-telefonerne af fra resten af feltet.
Batteritiden er middelmådig: Lige under fem timer tog det at aflade batteriet med vores intense simuleringstest med fuldt blus på skærmen.
Laderen mangler – fortsat
Mobilproducenterne har efterhånden gjort det til normen, at der ikke følger en lader med i kassen, når man køber sin mobil. Kun et USB-C-kabel.
Google er dermed ikke ene om at være fedtede, så det trækker ikke ned i karakteren. Men dette gør ikke nærigheden mere acceptabel.
På plussiden er opladningstiden blevet forbedret en smule. Man kan nu ”lynoplade” ved 45 watt i stedet for ved 30 watt. Begge dele er dog meget langsommere end konkurrenterne. Lader man hen over natten, eller har man en trådløs lader ved computeren på arbejdet, har det reelt ikke den store betydning. Der vil i de allerfleste tilfælde være energi nok på batteriet til en hel dag.
Til orientering for Googles ingeniører er verdensrekorden i lynopladning 320 W, og indehaves af kinesiske Realme.
Batterikapaciteten er opgivet til 4.700 mAh, hvilket er en smule mindre end Pixel 8, der var opgivet til 5.000 mAh.
Konklusion
Googles Pixel-telefoner er ikke som flertallet, og det kan gøre det svært at fælde en retfærdig dom. AI-funktionerne står for en så stor del af brugeroplevelsen og giver så mange fordele, at det kan være svært at vælge noget andet, når man først har vænnet sig til støjfrie samtaler, perfekte billeder i mørke og fotos, hvor man kan flytte rundt på motivet bagefter.
AI-motoren i Tensor 4-processoren er bedre end sidste års Tensor 3, men ud over det et det småt med forbedringerne. Google har sagt, at de fra Pixel 10 vil skifte til en helt nyudviklet og antagelig meget kraftigere processorplatform. Så har du allerede en Pixel 8 (eller 8 Pro) i lommen, kan der være god grund til at beholde den et år endnu.
Har du ikke en Pixel 8, og mangler du en mobil lige nu, er Pixel 9 et glimrende valg. Og har du råd, er Pixel 9 Pro – i begge udgaver – et endnu bedre.
Home mener
God AI-ydelse. Softwaren er næsten magisk. Syv års opdateringer. Forbedret vidvinkel- og selfie-kamera. Af uforklarlige grunde er Pixel 9 langsommere end Pixel 9 Pro XL, selv om de har samme processor.
Vejl. pris 6999 kr
Specifikationer
- Styresystem: Android 14
- Opdateringer: 7 års på styresystemet
- Skærm: 6,3″ OLED FHD+ (2.400 x 1.080 pixel) @120 Hz, 1.800 nit (2.700 maks)
- Processor: Google Tensor G4, Titan M2 sikkerheds-coprocessor
- Hukommelse/lager: 12 GB RAM / 128 GB (fås også med 256 GB lager)
- Kamera: 50 Mp f/1.68 m. autofokus. 2x optisk zoom. Digital Superzoom op til 8x + 48 Mp ultravidvinkel/makro f/2.7 m. autofokus (primært) / 10,5 Mp f/2.2 autofokus-ultravidvinkel (front)
- Tæthed: IP68
- Tilslutninger: USB-C
- Trådløst: 5G, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, NFC
- SIM-kort: Nano SIM + eSIM
- Lyd: Stereohøjttalere, tre mikrofoner, støjdæmpning. Codecs ikke specificeret. Rumlig lyd.
- Batteri: 4.700 mAh 45 W lynopladning, trådløs Qi-opladning. Oplader medfølger ikke.
- Farver: Obsidian (sort), Porcelain (hvid), Wintergreen (lysegrøn) og Peony (lyserød)
- Mål og vægt (BxHxD): 72,0 x 15,3 x 8,5 mm, 198 gram
- Web: store.google.com
Benchmarks
- Geekbench 6: 1.553 (single-core) / 4.270 (multi-core) / 6.496 (GPU)
- Geekbench AI: 1.347 (CPU) / 793 (GPU) / 6.492 (NNAPI)
- GFXBench T-Rex: 6.726 frames
- AnTuTu 10: 833.519
- 3DMArk Steel Nomad Light unlimited: 976
- 3DMark Wild Life Extreme: 2.548
- PCMark Work 3:0: 11.847
- PCMark battery: 5:58 timer
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer