Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 15 Plus

Bedre end nogensinde før

Hvis du ikke synes, at iPhone 15 Plus er for stor og dyr, er den det bedste valg blandt de fire iPhone 15-modeller.

Skrevet af / 18/10/2023 - 09:00
Apple iPhone 15 Plus
Lasse Svendsen

Lad os se det i øjnene, ingen vil savne Apples Lightning-stik. Det proprietære stik er endelig blevet afskaffet til fordel for USB-C og alle de fordele, det giver. Men det er ikke det eneste, der er nyt på iPhone 15-generationen.

Som altid, når der lanceres en ny iPhone-model, følger der små og store opdateringer med. Nye og bedre kameraer, for eksempel, hvilket ikke altid er en grund til at skifte iPhone. Måske med undtagelse af 15 Pro Max, som er den første og eneste iPhone-model med 5x optisk zoom.

Det får du ikke på iPhone 15 eller 15 Plus, men selv her er kameraerne blevet bedre.

Nye kameraer også på iPhone 15. (Foto: Lasse Svendsen)

I år, som sidste år, er det størrelsen og batterilevetiden, der gør forskellen mellem de to billigste iPhone-modeller. 15 Plus har en skærm på 6,7 tommer, iPhone 15 på 6,1 tommer, og begge har en opløsning på 460 punkter pr. tomme.

Alt andet er det samme. Det er kameraerne også.

Her får du ultravidvinkel med 12 megapixel og en brændvidde på 13 mm med en blænde på 2,4. Hovedkameraet med 26 mm brændvidde og blænde 1,6 er den store nyhed. Med hele 48 Mp har det fire gange så høj opløsning som 12 Mp-kameraet på iPhone 14, men mere om det senere.

Læs også Farvel Lightning-stik! Et par gode forbedringer, men vil folk virkelig stå i kø for at opgradere deres 14 Pro Max?

Ny processor og formfaktor

iPhone 15 og 15 Plus har ikke den samme A17-processor som Pro-modellerne, men Apples A16 Bionic-processor. Som vi ved fra vores test af iPhone 14 Pro, har den større hukommelsesbåndbredde og lavere strømforbrug end A15-processoren i iPhone 14.

Apple iPhone 15 Plus skærm sammenlignet med 15 Pros 6.1”. (Foto: Lasse Svendsen)

A16-processoren har gjort iPhone 15 hurtigere, men ikke så hurtig som pro-modellernes A17-processor. Alligevel viste præstationstesten i Geekbench 6 en score på 2636 i single-core-testen og 6666 i multi-core-testen. I Geekbench-grafik-testen opnåede mobilen en score på 22.884.  

Skærmen på 6,7 tommer er af samme størrelse som på iPhone 14 Plus, men lysstyrken på 1600 nits – op til 2000 udendørs – er mærkbart bedre. Opdateringshastigheden er desværre “kun” 60 Hz og ikke dynamisk op til 120 Hz som på Pro-modellerne.

Læs også Omvendt? Er iPhone virkelig den bedste mobiltelefon? Og hvis ja, hvorfor er den det i så fald? Som ivrig Android-bruger har jeg taget udfordringen op om at leve med to Apple-produkter i et stykke tid. Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde ...

Men iPhone 15 og 15 Plus har også Dynamic Island, som tilpasser indholdet til en aktuel app. For eksempel musikafspilning, nedtælling eller en parkeringsapp.

Det kantede design er slebet ned med en behagelig afrunding af kanterne på siden, hvilket helt sikkert gør telefonen mere behagelig at holde om. Frontglasset er forstærket med en keramisk belægning, og bagglasset er indfarvet i en af fem farver. Sort, blå, gul, grøn eller pink.

USB-C. Endelig. (Foto: Lasse Svendsen)

Der medfølger et ladekabel til USB-C-stikket, men ingen oplader. Det er ekstraudstyr, og her må vi påpege, at der findes to originale Apple-opladere til iPhone 15. Den kompakte 20 W-oplader, som mange allerede kender, og en 35 W-oplader med to USB-C-porte. Og så skal vi heller ikke glemme USB-C-opladeren på 30 watt, som følger med MacBook Air, og som kan købes separat.

Mobiltelefonen kan i øvrigt også oplades med Apples magnetiske 15W Magsafe-oplader, som fastgøres på bagsiden af mobiltelefonen, eller på et mobilcover med MagSafe.

I vores test af iPhone 15 Pro Max målte vi den maksimale opladningshastighed til 27 W. Det er ikke ligefrem hurtig opladning, så der er ingen grund til at købe en kraftigere oplader end USB-C-opladeren på 30 watt.

iPhone 15 og 15 Plus kan også oplade et Apple Watch med USB-C-hurtigopladningskablet og de nye AirPods Pro (anden generation) fra USB-stikket i MagSafe-etuiet, der har et USB-C-stik.

Læs også AirPods Pro er de smarteste hørepropper Det er ikke alene USB-C-opladningen, der er ny - AirPods Pro er også blevet smartere.

Batteritiden er angivet til 26 timer – med video, seks timer mere end iPhone 15. Erfaringen viser, at du skal bruge iPhone 15 Plus meget aktivt, før du bemærker, at batterisymbolet bliver rødt sidst på dagen.

Videooptagelse

Kun Pro-modellerne understøtter videoformaterne Apple ProRes og ProRaw, som kun bruges af, ja, professionelle fotografer og stort set ingen andre. I den forstand er det næppe et tab for ret mange, at Pro-formaterne mangler her. Men det betyder ikke, at videokvaliteten lider. Langt fra.

iPhone 15 kan optage 4K-video i meget høj kvalitet og understøtter Dolby Vision med HDR for forbedret billeddynamik. Action Mode tilbyder også digital billedstabilisering ud over den optiske, hvilket gør videooptagelsen mere stabil, og 4K Cinematic Mode lader dig zoome ind og vælge et fokuspunkt enten under eller efter optagelsen.

Mute-knappen er den samme som før. (Foto: Lasse Svendsen)

Jeg ved ikke, hvor mange der rent faktisk bruger Cinematic Mode på en iPhone, men min beskedne research viser, at flere burde bruge Cinematic Mode oftere. Det er faktisk en rigtig fed funktion, som kan gøre dine videoer mere interessante at se på.

Zoom – dog kun 2x zoom – fungerer her på både video og stillbilleder. Du kan vælge at skifte brændvidde uden problemer eller blot trykke på skærmen for at skifte mellem brændvidderne. Til stillbilleder kan det nye kameras meget højere opløsning også udnyttes, når der zoomes. Det skyldes, at billedområdet på billedchippen er beskåret til at give et udsnit, der svarer til en brændvidde på 52 mm.

Apple iPhone 15 Plus og 15 Pro. (Foto: Lasse Svendsen)

Stillbilleder i 48 Mp

Hovedkameraets 48 Mp er faktisk 24 Mp, hvor pixlerne er grupperet i et mønster (Quad-bayer), hvor flere af pixlerne slås sammen, når kameraet registrerer, at der er for lidt lys til rådighed. I den såkaldte nattilstand betyder det, at kameraet slår pixels sammen til en opløsning på 12 Mp – pixel binning – for at forbedre følsomheden og reducere billedstøj.

Når der er lys nok, vælger kameraet 24 Mp for højere opløsning og skarpere detaljer, og hvis du går ind i kameraindstillingerne på din mobiltelefon, kan du vælge Resolution control. Det giver kameraet mulighed for at tage billeder med en opløsning, der svarer til 48 Mp.

Apple iPhone 15 Plus har to kameraer, mens pro-modellene har tre. (Foto: Lasse Svendsen)

Stillbilleder fra en iPhone 15 og 15 Plus kan ikke gemmes i RAW-format. Det kan kun de professionelle modeller, men det betyder alligevel ikke noget for de fleste, for billedkvaliteten kan blive endnu bedre, hvis man vælger at gemme i HEIF-format i stedet for jpeg-format. Vælg High Efficiency under formater i kameraindstillingerne. Det giver dig også HEVC på video (H.265), som er et mere effektivt komprimeringsformat med bedre kvalitet end H.264.

IMG_0001 IMG_0006 IMG_0005 IMG_0004
<
>

Den største forskel i billedkvalitet sammenlignet med iPhone 14 er, hvor meget bedre 48 MP-kameraet tegner detaljer. Linjer og små detaljer ser skarpere ud med 24 og 48 MP end med forgængerens 12 MP, og den øgede opløsning forbedrer også billeddynamikken. Der er flere synlige detaljer i mørke områder af billederne, og billeder i svagt lys er renere end før med mindre synlig pixelstøj.

iPhone 15 Plus varmfilter iPhone 15 Plus ultravidvinkel iPhone 15 Plus 13mm iPhone 15 Plus 26mm iPhone 15 Plus 52mm iPhone 15 Plus action shot iPhone 15 Plus macro
<
>
Og 52mm med 2 x digital zoom. (Foto: Lasse Svendsen)

Frontkameraet ser ud til at være det samme som sidst, bare med bedre billedbehandling, som giver lidt skarpere selfies med renere hudtoner, især i lys. Men det har Portræt-indstillingen i iOS 17 også. Se efter et lille f i en gul cirkel, tag selfien, gå til Rediger fotos, og vælg Portræt. Så kan du justere dybdeskarpheden i billedet bagefter. Smart og flot.

Silikonecoveret beskytter også kameraerne på mobiltelefonen. (Foto: Lasse Svendsen)

Portrætindstillingen fungerer også på de bageste kameraer, hvilket jeg tror, mange vil være begejstrede for. Her kan du vælge, hvem i en gruppe der skal være i fokus, og justere dybdeskarpheden på individuelle portrætter.

Portræt med lille dybdeskarphed i sort/hvid. (Foto: Lasse Svendsen)

Det skal tilføjes, at man ikke lægger mærke til A16-processoren i iPhone 15, før man åbner kameraappen. Så går alting hurtigere end før. Redigering af fotos, og især video, plejede at betyde en irriterende ventetid på flere sekunder, før processoren var færdig. Desuden var man nødt til at redigere ét billede ad gangen. Nu flyver ændringerne lynhurtigt hen over skærmen, og du kan markere flere billeder til samtidig redigering.

Apple iPhone 15 Plus. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Man kan straks se, at Apple har tænkt på sine brugere, når man tager en iPhone 15 i hånden. Den er mere behagelig at holde om og har endelig fået USB-C, som “alle” bruger. Mobiltelefonen, som kommer i to størrelser, har fået den største opgradering af hovedkameraet i lang tid. Med op til 48 megapixel får du skarpere og renere billeder end før og endnu bedre videokvalitet. Med funktioner som Cinematic Mode og Portraits får du også nyttige funktioner, og Night Mode fjerner det meste af den grumsede støj fra forgængerens 12MP-kamera. iPhone 15 er måske det bedste køb for alle, der vil have en iPhone – og ikke har brug for de professionelle kameraer, og 15 Plus er valget for dem, der har brug for en iPhone med den størst mulige skærm.

Karakter
Apple iPhone 15 Plus
High End

Home mener

Bedre kamera end forgængeren, meget god 4K-videokvalitet og endelig USB-C. Lysstærk skærm med Dynamic Island. Meget god batteritid. Oplader er ekstraudstyr. Mangler teleobjektiv, og skærmen er kun 60 Hz.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Scroll to Top