Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 15 Pro Max

Apple iPhone 15 Pro Max er tilbage i kampen

Et par gode forbedringer, men vil folk virkelig stå i kø for at opgradere deres 14 Pro Max?

Skrevet af / 26/09/2023 - 09:05
Apple iPhone 15 Pro Max
Jonas Ekelund

Efter dette års store Apple-event, lanceringen af de nye iPhone-modeller i september, havde vi lidt blandede følelser. Det føltes, som om basismodellerne fik mange af sidste års Pro-funktioner, såsom den lyse skærm og Dynamic Island, samt 48MP-kameraet. Mens Pro-modellerne bare har fået en ny processor og nye materialer. Og at de nu alle har USB-C, selvfølgelig. Men naturligvis har Pro Max også fået et nyt telekamera, hvilket tyder på, at Apple fortsat forsøger at differentiere modellerne for at finde forskellige målgrupper med forskellige behov og budgetter. Lad os tage et kig på Pro Max for at se, om den har andre tricks i ærmet.

Læs også iPhone 15 er markant bedre end forgængeren Kommer bl.a. med USB-C, Dynamic Island og 48 Mp hovedkamera.

Udseende og konstruktion

Den store ændring i udseendet er, at den nu er lavet af titanium i stedet for rustfrit stål. Titanium er et meget holdbart og samtidig let materiale, hvilket betyder, at Pro Max faktisk er blevet 10 procent lettere! Siderne har et flot børstet metaludseende, og vores testeksemplar i naturlig titaniumfarve synes vi er meget flot, selvom vi også har et godt øje til den blå model.

Skærmen har også en smallere kant, som er blevet brugt til at gøre telefonen et par millimeter mindre i stedet for at gøre skærmen større. Til gengæld er den blevet lidt tykkere, sandsynligvis på grund af det nye kamera. Resultatet er, at du skal købe et nyt etui. Mobiltelefonen har dog også fået lidt mere afrundede kanter, hvilket gør den mere behagelig at holde om, hvis man ikke vil have et etui.

Farveudvalget blandt årets iPhone Pro-modeller. (Foto: Apple)

Skærm

Ikke nok med at skærmen ikke er blevet større, det er præcis den samme skærm som sidste års iPhone 14 Pro. Den var dog blevet opgraderet fra 13 Pro med meget bedre lysstyrke, en ‘always on’-skærm, og en opdateringshastighed der kan gå ned til 1 Hz for at spare strøm. Men Apples skærme har altid været gode med en fremragende farvegengivelse, så vi kan ikke rigtig klage over skærmen.

Kamera

Apple siger, at vi nu har, hvad der svarer til syv linser, men det er at strække sandheden en smule. Vi har ultravidvinkelobjektivet (0,5 zoom, 13 mm), hovedkameraet (1x, 24 mm) og teleobjektivet (5x, 120 mm). Det er tre. Men så tæller Apple makrotilstanden med, som bruger ultravidvinkellinsen. Og den nye mulighed for at vælge mellem 24, 28 og 35 mm til hovedkameraet (det er den samme optik, men billedet er beskåret). Samt den såkaldte 2x, som ikke er en linse, men bare en zoomfunktion. Det er en 12-megapixel down-sampling af hovedkameraets 48-megapixel sensor.

 

iphone 15 pro max ultrawide angle iphone 15 pro max 24 mm iphone 15 pro max 28 mm iphone 15 pro max 35 mm iphone 15 pro max 2x zoom iphone 15 pro max 5x zoom
<
>
15 Pro Max 0,5x13 mm (Ultra vidvinkel)

Hovedkameraet har den samme 48 megapixel-sensor som i 14’eren, hvilket var en stor opgradering fra 12 megapixel-sensoren i 13-serien. Det, der er sket, er nye processorer og nye algoritmer. Takket være en opgraderet Photonic Engine får vi nu 24 megapixel-billeder som standard uden nogen mærkbar reduktion i billedkvaliteten. For de professionelle kan man nu tage 48 Mp-fotos i HEIF ud over ProRAW og have det som et hurtigt valg i kameraappen.

iphone 15 pro max camera settings 2 iphone 15 pro max camera settings 1
<
>
Det kan betale sig at sætte sig ind i de nye kameraindstillinger for at få de bedst mulige resultater (Screenshot: L&B).

Resultatet er slet ikke dårligt. Ydeevnen i mørke er blevet forbedret, med bedre fokus og flere bevarede detaljer. Den nye HDR-algoritme giver mindre aggressiv fremhævning af skygger og mere naturlige farver. Vi er også mere begejstrede for brændviddeindstillingerne, end vi havde forventet, da det ikke er nødvendigt at beskære bagefter. Vi kan også godt lide, at du nu kan tilføje portrættilstand bagefter, hvis du glemte at gøre det på optagelsestidspunktet.

Teleoptikken, der gør 5x tele muligt (Screenshot: Apple).

I stedet er den store nyhed det nye teleobjektiv. Det har faktisk ikke det forventede periskop-design, som konkurrenterne bruger, men et tetraprisme, hvor lyset reflekteres fire gange for at opnå en brændvidde på 120 mm. Med længere teleobjektiver øges risikoen for rystelser dog, så det har en ny billedstabiliseringsfunktion, hvor hele sensoren bevæges tredimensionelt for at kompensere for bevægelser. Efter at have testet det mod konkurrenter med stor optisk zoom må vi sige, at Apple har klaret det flot, det er helt på linje med Google Pixel 7 Pro, faktisk lidt bedre!

iPhone 15 Pro Max 5x Samsung Galaxy S21 Ultra 5x pixel 7 pro 5x
<
>
Samsung Galaxy S21 Ultra 5x

Men det, der er ved at være gammelt, er ultravidvinklen, som stadig er på 12 megapixel uden nogen form for billedstabilisering. Lad os gætte på, at den får en opgradering, når næste års model introduceres.

Videooptagelse har også fået gode opgraderinger til dem, der vil bruge iPhone professionelt. Du kan nu vælge Log-kodning, når du optager ProRes-video, til senere farvegraduering. Og takket være USB-C-porten kan du nu optage i 4K60 til ekstern SSD-lagring. Du kan nu også låse hvidbalancen, når du optager video, og bruge digital zoom, selv i cinema tilstand.

Anvendelse

Men en lille nyskabelse, som gør livet lidt lettere, er, at den gamle ring/lydløs-kontakt nu er erstattet af en handlingsknap/genvejsknap. Som standard gør den præcis det samme, men du kan ændre funktionen i indstillingerne. Såsom at tænde lommelygten, skifte til en bestemt fokustilstand, starte en stemmeoptagelse eller endda starte kameraet. Den kan også bruges som udløserknap. Mere effektivt er det at knytte den til en genvej, som kan gøre alt fra at åbne din yndlingsapp til at starte en automatisering i dit smart home. Det tog i hvert fald ingen tid at vænne sig til. Men vi håber på en softwareopdatering, der giver dig mulighed for at aktivere forskellige funktioner, for eksempel med et dobbelttryk.

Genvejsknappen kan programmeres til at udføre forskellige funktioner (Screenshot: Apple).

Det nye USB-C-stik betyder, at ud over at bruge det samme opladningskabel som til Mac og iPad, er der faktisk nye anvendelsesmuligheder. For eksempel kan du oplade dit Apple Watch eller Airpods fra stikket med op til 4,5 watt. Stikket understøtter også Displayport, så du kan tilslutte iPhone 15 Pro Max til en skærm og vise op til 4K60-video med HDR. Med et Thunderbolt 4-kabel får du op til 20 gange hurtigere ydeevne end Lightning, hvilket åbner op for helt nye muligheder, som i eksemplet ovenfor med videooptagelse til en SSD.

Læs også USB-C-revolutionen, du ikke vil gå glip af! Datahastighed, skærme og opladning: Hvad du skal vide om iPhone 15's USB-C.

Ligesom de nye Apple Watch Series 9 og Ultra 2 indeholder iPhone 15 anden generation af Ultra Wideband-kredsløbet. Det har tre gange så stor rækkevidde, hvilket gør det praktisk muligt at bruge det til at finde en ven (med en iPhone 15) i en menneskemængde. Vi ville ikke have noget imod en opgraderet Airtag med samme teknologi.

Læs også Nu frigives iOS 17 Skal du downloade det, hvad er nyt, og fungerer det med din iPhone-model?

For dem af os, der er optaget af det smarte hjem, fandt vi med småt, at iPhone 15 Pro faktisk er den første smartphone, der understøtter Thread-standarden. Det betyder, at du i fremtiden, efter en kommende opdatering, ikke behøver en hub for at oprette forbindelse til en Thread-aktiveret smart-enhed. En af de teknologier, der er inkluderet i Matter-standarden.

Ydeevne

Indvendigt finder vi det nye A17 Pro system on a chip (SoC). Det er bygget med ny 3nm-teknologi og skulle have en dobbelt så hurtig Neural Engine (til maskinlæring), som skulle give i alt 10 procent bedre ydeevne. Det faktum, at 15 Pro har mere hukommelse, skulle også få alt til at føles hurtigere. Ifølge performancetesten Geekbench er det lidt beskedent. Den er 18 procent hurtigere med én kerne og 16 procent med alle kerner. Ikke dårligt!

iPhone 15 Pro Max 3DMark Wild Life iPhone 15 Pro Max geekbench
<
>
Den nye grafikprocessor har virkelig sat fart på spilgrafikken (Illustration: Jonas Ekelund, L&B Home).

En stor ændring i systemkredsløbet er, at grafikprocessoren har fået en ekstra kerne og efter sigende er blevet fuldstændig redesignet. Den understøtter nu hardwareaccelereret ray tracing og har lånt teknologi fra Mac for at opnå højere kvalitet med lavere strømforbrug. Det siges at give et ydelsesboost på 20 procent. Ifølge 3DMark Wild-grafikydelsestesten passer det fint, hvilket er en betydelig forbedring af ydelsen.

Syntetiske tests er naturligvis fine, men også i mere virkelighedsbaserede tests som Basemark Web og Antutu HTML5, der måler browserens ydeevne, fik vi 20-25 procent højere resultater.

I sin præsentation lagde Apple vægt på, at A17 Pro er betydeligt mere energieffektiv. Noget man har ventet længe på, da iPhone 14 Pro Max faktisk havde dårligere batterilevetid end 13 Pro Max. Hvis vi skal være positive, kan vi sige, at batterilevetiden nu er tilbage på 13 Pro Max-niveau, hvilket faktisk er meget godt. Men mere realistisk, hvorfor er batterilevetiden ikke bedre end på en to år gammel model?

Desværre betyder USB-C-opladning ikke hurtigere opladning (Illustration: Jonas Ekelund, L&B Home).

Med det nye USB-C-stik ville man forvente officiel Power Delivery-understøttelse med mulighed for lynopladning med tredjepartsopladere. Men sådan skulle det ikke gå. 15 Pro Max oplades med de samme middelmådige 27 watt som de gamle Lightning-modeller. Ja, den giver 50 % opladning på 30 minutter. Men det er præcis den samme opladningshastighed som 13 Pro Max. Vi har målt.

Vi er dog glade for, at iPhone Pro nu understøtter Wi-Fi 6E, 6 GHz-båndet, så den virkelig kan få den højeste trådløse hastighed uden at skulle konkurrere med alle enhederne på 5 GHz-båndet.

Konklusion

Vores første indtryk af, at iPhone 15 Pro Max kun havde isolerede forbedringer, er blevet erstattet af en følelse af tilfredshed. Det viser sig, at alle de små ting tilsammen giver en fantastisk oplevelse. Vi kan godt lide det lettere design og hverdagens bekvemmeligheder som hurtigknappen, ikke at skulle lede efter et Lightning-kabel, når man oplader, og det faktum, at batterilevetiden er tilbage på et godt niveau. Vi er også imponerede over den øgede ydeevne og det nye telekamera. Efter sidste års skuffelse er Pro Max tilbage i kampen!

Karakter
Apple iPhone 15 Pro Max
High End

Home mener

Endelig en ordentlig optisk zoom. Stort boost af ydeevnen. Let og stilfuld takket være titanium. Smart genvejsknap. Mere professionelt videoformat med ekstern lagring. Mere hukommelse. Ikke hurtigere opladningshastighed på trods af USB-C. Ikke bedre batterilevetid end 13 Pro Max.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Ikonisk mobil er tilbage

Samsung er i fare for at Motorola overhaler indenom

Huawei Honor er tilbage!

Større og hurtigere

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Scroll to Top