Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 14

Et af de få flagskibe i et mindre format

Xiaomi har proppet topydelse og fantastiske kameraer ind i en usædvanlig slank telefon.

Skrevet af / 28/02/2024 - 07:45
Xiaomi 14
Jonas Ekelund

Der var engang, hvor Sony havde sine Xperia Compact-modeller, som stort set var flagskibsmodellen uden de store kompromiser, men i et lommevenligt format. Lige siden da har man været nødt til at gå op i fuld størrelse, hvis man vil have alle funktionerne og ydeevnen. Men nu har Xiaomi givet sin mindre 14-model det samme interiør som den kommende Xiaomi 14 Ultra. Forskellen er grundlæggende Ultras større skærm og et ekstra telekamera. Meget rart for dem, der har mindre hænder eller stramme lommer.

Udseende og konstruktion

Det er svært at blive begejstret for, eller overhovedet se nogen større forskel på skærmsiden af nutidens mobiler. Men Xiaomi 14 har i det mindste en smal ramme omkring skærmen. I Norden får vi den sorte og grønne variant, hvor vi ville have foretrukket den grønne frem for testeksemplarets kedelige matsorte bagside. Bagsiden føles lidt plastikagtig og glat, selv om den er bedre end forgængerens sæbeagtige bagside. Telefonen er støv- og vandafvisende i henhold til IP68, så du behøver ikke at bekymre dig om den udendørs.

(Foto: Xiaomi)

Skærm

Skærmen har samme størrelse som den tidligere model, men har en højere opløsning og en betydeligt højere lysstyrke. Panelet er også opgraderet til LTPO OLED, som giver dig mulighed for at bruge 120 Hz opdateringshastighed uden at suge så meget strøm fra batteriet. Vi oplevede dog ikke, at den øgede lysstyrke var mærkbar ved normal brug, selvom den bestemt er lysstærk nok. Skærmen har en god farvegengivelse og selvfølgelig en fremragende kontrast. Den er også blevet opgraderet til Gorilla Glass Victus for bedre holdbarhed.

Xiaomi 14
Interface og indstillinger for kameraet. (Screenshot: L&B Home)

Kamera

Takket være samarbejdet med Leica er der sket mange ændringer i kameraerne siden sidste år. En ny, større Leica Light Fusion 900-billedsensor giver bedre ydeevne i mørke til hovedkameraet. Telekameraet er blevet opgraderet til 50 megapixel – ligesom sidste års Xiaomi 13 Ultra – og ultravidvinklen har fået den samme opgradering. Alligevel har ingen af dem mistet lysstyrke. En meget stærk kameraopsætning for en mobiltelefon, der ikke er en Pro/Ultra/Max-model.

xiaomi 14 tele xiaomi 14 ultrawide xiaomi 14 wide xiaomi 13 pro wide xiaomi 13 pro ultrawide xiaomi 13 pro tele iphone 15 pro max tele iphone 15 pro max ultrawide iphone 15 pro max wide
<
>
iPhone 15 Pro Max main camera. (Foto: Jonas Ekelund)

I en sammenligning side om side med Xiaomi 13 Pro må vi sige, at billedkvaliteten er lige så god eller bedre for både vidvinkel og telefoto. Og det er ikke en dårlig vurdering, da kameraet var det, vi roste ved den model. Med standardkameraet bemærker vi en stigning i det dynamiske område, bedre ydeevne i HDR-tilstand og bedre farvegengivelse og detaljer i natbilleder. Dette er en kameratelefon, man skal tage alvorligt.

IMG_20240226_195907 xiaomi 14 color chart xiaomi 14 dark
<
>
Flot bokeh og skarphed på trods af de krævende fotoforhold. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Anvendelse

Xiaomi har erstattet sin tidligere brugerflade MiUI med den nye HyperOS. Det er ikke en revolutionerende opgradering, og de fleste ting er de samme. Men der er flere tilpasningsmuligheder, flere smarte funktioner under motorhjelmen, og telefonen er ikke så overfyldt med unødvendige apps som før. Vi sætter pris på, at Galleri-app’en nu er integreret med Google Fotos, så du ikke behøver at have to apps.

Xiaomi 14 HyperOS. (Foto: Jonas Ekelund)

Det ville ikke være 2024 uden en masse snak om AI-funktioner. Forudsætningerne er der med Snapdragon-chipsættets fremragende AI-performance. Ved præsentationen talte Xiaomi om en automatisk undertekstfunktion til video, som det ikke lykkedes os at finde, samt en billedsøgning, der allerede findes i Google Fotos. Vinderen i AI-konkurrencen var dog AI Portrait, som vil forvandle et antal selfies til en 3D-avatar af dig, som du derefter kan indsætte i fotorealistiske scener. Spændende, men lidt bekymrende, når man tænker på antallet af falske fotos på nettet. Funktionen ser dog ikke ud til at være tilgængelig i skrivende stund, så vi antager, at den kommer senere i en opdatering.

Ydelse

Dette års udgave af Snapdragon 8-chipsættet er bestemt ikke nogen slapsvans, som vi har konstateret med Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 og Asus ROG Phone 8 Pro. Xiaomi 14 formår faktisk at holde sig på samme niveau eller slå dem i flere tests. Bortset fra ROG Phone selvfølgelig, som er i en liga for sig selv. Især den grafiske ydeevne imponerer os, hvor Xiaomi 14 i nogle tilfælde har 50 procent bedre ydeevne end den dyre topmodel Galaxy S24 Ultra. Dette er en seriøst hurtig mobiltelefon.

Snapdragon-processoren klarer sig godt. (Grafik: L&B Home)

Takket være den mere strømbesparende skærm er batterilevetiden rigtig god; ifølge Geekbenchs batteritest holder den 50 % længere end den lige så dyre Google Pixel 8 Pro, som stadig er en større telefon med et større batteri.

Konklusion

Sammenlignet med en anden nylanceret premium-telefon, Samsung Galaxy S24, er Xiaomi 14 en smule større og lidt dyrere. Men så får du også en skærm med højere opløsning, meget hurtigere opladning, meget bedre vidvinkel- og telekamera. Og, hold fast, mere end dobbelt så meget AI-ydelse som Samsungs såkaldte AI-mobil. En af de få flagskibsmobiler i et mindre format og helt sikkert et godt køb.

Karakter
Xiaomi 14
High End

Home mener

Virkelig gode Leica-kameraer. Fremragende skærm. Lille i forhold til ydeevne. Lynhurtig opladning. Bagsiden føles plastikagtig og glat. Ingen wow-faktor. Hvor er de lovede AI-funktioner?

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top