Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Sony Xperia 5 III

En utro kopi

Sony Xperia 5 III er en af de få kompakte smartphones i premiumklassen på markedet. Den er fremragende, men ikke lige så god som sin storebror fra Xperia 1-serien.

Skrevet af / 02/10/2021 - 13:02
Sony Xperia 5 III
Peter Gotschalk

Traditionen tro har Sony også i år sendt en kompaktudgave af sin flagskibsmobil på gaden, få måneder efter at den helt dyre smartphone – i denne ombæring Sony Xperia 1 III – ramte butikkerne.

Den kompakte Sony Xperia 5 III har det meste tilfælles med sin storebror, men den koster trods alt en tredjedel mindre, så Sony har været nødt til at hugge en hæl og klippe en tå hist og pist for ikke at overskride budgettet.

Spørgsmålet er så, om Sony har opnået den rigtige balance mellem pris og kvalitet, eller om man er nødt til at indgå for mange kompromiser for at spare de 3.000 kroner, man slipper billigere, hvis ekspedienten skal lange en Xperia 5 III over disken i stedet for 1’eren.

Sidste år var det et regnestykke, der faldt ud til 5’erens fordel, da Sony Xperia 5 II på nogle punkter faktisk var bedre end Xperia 1 II, men vi kan lige så godt sige med det samme, at det desværre ikke er tilfældet i denne omgang.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III er elegant designet med Gorilla Glass 6 på for- og bagside. Dog samler den blanke bagside på fingeraftryk. (Foto: Peter Gotschalk)

Udseende og konstruktion

Som udgangspunkt ligner Sony Xperia 5 III sin storebror på en prik. Den er bare en smule mindre og lettere. Designet er elegant med Gorilla Glass 6 på forsiden og bagsiden og med det hele omkranset af en metalramme.

Xperia 5 III fås blot i to farver: Sort og grøn. Bagsiden er af glas, men hvor Xperia 1 III kom i matte farver, så er Xperia 5 III blank og samler derfor til stor irritation på fingeraftryk på bagsiden.

Præcis som sine to forgængere kommer Sonys nyeste kompaktmodel også med en skærm i 21:9-format. Det gør mobilen smal og lang, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Kameramodulet sidder ligesom på Xperia 5 II i øverste venstre hjørne af bagsiden. En af grundene er, at Sony har gjort plads til et 3,5 mm minijack-stik på toppen af mobilen, hvilket er en lækker detalje for de audiofile.

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap, som er en lille bonus, man ikke får med ret mange andre smartphones.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III kommer ligesom sin direkte forgænger med en opdateringsfrekvens på 120 Hz. (Foto: Peter Gotschalk)

Skærm

Skærmen på Xperia 5 III en tro kopi af skærmen på sidste års model. Der er altså tale om en OLED-skærm med FHD+ opløsning og en opdateringsfrekvens på 120 Hz.

Mens storebror hele tiden har kunnet bryste sig af 4K-opløsning, fik Xperia 5-serien til gengæld højere opdateringsfrekvens allerede sidste år. Flagskibet Xperia 1 måtte derimod vente til Mark III-modellen med at blive udstyret med 120 Hz.

Den lavere opløsning til trods byder også Xperia 5 III på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), som gør skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

I øjeblikket understøttes teknologien bl.a. af Netflix, og billedkvaliteten er ganske imponerende. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.

På Netflix gælder det ca. to tredjedele af de tilgængelige film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.

21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps på samme tid i den såkaldte 21.9 multivinduetilstand, hvilket fungerer rigtig fint. Sonys Side Sense-funktion, som lader dig få nemmere adgang til at åbne apps ved at placere fingeren langs siden af skærmen, virker til gengæld mindre godt og bliver meget hurtigt et irritationsmoment.

Fingeraftrykslæseren sidder integreret i tænd/sluk-knappen på mobilens højre side. Der finder man desuden knappen til lydstyrke samt den dedikerede kameraknap. (Foto: Sony)

Lyd

Biograffølelsen fra 21:9-formatet bliver forstærket, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 5 III. I forhold til Xperia 1 III må man dog leve med én ulempe, hvis man bestemmer sig for den kompakte 5’er, og det er, at de indbyggede stereohøjttalere leverer en tynd og ret elendig lydoplevelse.

Xperia 1 III kom med en opdatering af de tilsvarende højttalere, som forbedrer lydtrykket og eliminerer vibrationer, hvilket forøger lydstyrken og mindsker forvrængninger. I praksis betyder det, at Xperia 1 III leverer næsten lige så god lyd fra de indbyggede højttalere som OnePlus 9 Pro, når man f.eks. gamer eller ser videoer, hvilket absolut ikke er tilfældet med Xperia 5 III.

Det er lidt af en streg i regningen, men som nævnt har mobilen heldigvis indbygget minijack-stik, og derudover understøtter Xperia 5 III Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE Ultimate-teknologi samt Sonys 360 Spatial Sound.

Teknologien svarer til Apple Spatial Audio, som vi har skrevet udførligt om her, og ligesom Apples løsning giver 360 Spatial Sound lytteren en 3D-agtig lydoplevelse, som skal give musikken mere ægthed og autenticitet. Som at høre musikken live, med andre ord. Hvilket også – til dels i hvert fald – var vores oplevelse, da vi testede det.

Hvor Apples løsning kun fungerer sammen med Apple Music og hovedtelefoner fra Apple, f.eks. AirPods Pro eller AirPods Max, så fungerer 360 Spatial Sound med flere streaming-tjenester. Det gælder først og fremmest Tidal, der sågar har en dedikeret “360 Reality Audio”-sektion i app’en, men også andre tjenester såsom Deezer og nugs.net.

Til gengæld er Sonys teknologi også begrænset til Sonys produkter, når det gælder hardware-understøttelse. Uden hovedtelefoner eller højttalere fra Sony – såsom WH-1000XM4 eller SRS-RA5000 – fungerer 360 Spatial Sound nemlig ikke.

Læs også Apple Spatial Audio er her, vi har prøvet det og er delvis begejstrede Hvorfor Apples Spatial Audio er en stor ting, men ikke for alle.

Kamera

Ligesom Sony Xperia 1 III kommer også Xperia 5 III med tredobbelt kamera, men må undvære Xperia 1 III’s dedikerede 3D iToF-sensor til afstandsmåling.

Men derudover har de to mobiler helt identiske kameraer. Ligesom Xperia 1 III kommer den kompakte lillebror således med et 24 mm vidvinkelobjektiv på 12 megapixel, 16 mm ultravidvinkel, ligeledes 12 megapixel, samt en 12 megapixel tele. Og ligesom på storebror har telelinsen ved hjælp af en særlig periskopteknologi variabel brændvidde, så den kan skifte gnidningsløst mellem 70 og 105 mm.

Denne løsning bruger Sony som et alternativ til traditionel optisk zoom (70 mm giver 2,9x zoom, mens 105 mm zoomer 4,4x), og det er faktisk lidt af en genistreg, for det virker lynhurtigt. Ikke mindst fordi alle tre objektiver også kan prale af Dual Phase Detection Autofocus, som sørger for superskarpe billeder, også i vanskelige situationer.

Photography Pro kamera-app’en er i sig selv ikke nogen nyhed, men nyt er, at den helt erstatter den normale kamera-app.

Xperia5_III_HDR_fail iPhone_HDR
<
>
Her er et eksempel på, at Sony Xperia 5 III kæmper med eksponeringen, når der er stor forskel på lys og skygger i motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Nu kun med én kamera-app

Photography Pro har som udgangspunkt stort set samme brugerflade som Sonys Alpha-kameraer og tilbyder dermed manuel indstilling af eksponering, hvidbalance, lukkertid osv. Kameraet har også lånt et par andre tricks fra Sonys Alpha-serie, herunder Real-time Eye-AF, som følger og stiller skarpt på motivets øjne.

At Sony prioriterer sin egen professionelle kamera-app, er et ret tydeligt tegn på, at den japanske elektronikproducent kender sit publikum, for mange trofaste Xperia-brugere sværger netop til Sonys mobiler på grund af deres tætte slægtskab med firmaets systemkameraer. Og helt ærligt var det også noget rod med to forskellige kamera-apps, som tilfældet f.eks. var med Xperia 5 II.

Med andre ord er Sony Xperia 5 III måske en af de mest interessante smartphones på markedet lige nu for dem, der er mere end almindeligt interesseret i fotografi og gerne bruger tid på at tilpasse kameraindstillingerne manuelt.

For de brugere findes der også den virkelig nørdede Cinema Pro-app, som Sony introducerede i 2019 sammen med den første Xperia 1. Med den kan man bl.a. optage 2K 120 fps 10 bit HDR og 21:9 4K HDR med henholdsvis 24, 25, 30 og 60 fps. Dertil kommer 4K HDR 120 fps slowmotion.

Meningen med galskaben er, at man skal kunne optage biograffilmlignende videoer (21:9-formatet i 24 fps er standarden for spillefilm), så Cinema Pro kommer også med en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, som svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.

kirke1 kirke2 kirke3 kirke4
<
>
Kirketårn i Leipzig fotograferet med henholdsvis ultravidvinkel, vidvinkel, 70 mm tele og 105 mm tele. (Foto: Peter Gotschalk)

Også for folk flest

Man behøver dog ikke at fortvivle, hvis man ikke lige går rundt med en filminstruktør i maven eller i øvrigt ikke er forelsket i mobilens mere professionelle kamerafunktioner. Photography Pro har nemlig fået en ny tilstand ved navn Basic, der giver brugeren en simpel brugerflade, som den så ud i den tidligere standard-app. Amatører og mere “casual” fotografer kan altså stadig være med.

Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, for ligesom sidste og forrige års modeller kæmper også Xperia 5 III en brav kamp mod overeksponering.

Kamera-app’en på Xperia 5 III giver nemlig ikke nogen mulighed for manuelt at aktivere eller deaktivere HDR, medmindre man vælger at køre med manuelle indstillinger over hele linjen. I stedet er softwaren designet til selv at slå HDR til, hvis man fotograferer med automatiske indstillinger, og omgivelserne og omstændighederne kræver det. Men mine testbilleder er et godt eksempel på, at det ikke helt virker efter hensigten. Resultatet bliver ganske ofte enten over- eller underbelyst.

Xperia 5 III har i modsætning til de fleste andre smartphones i prisklassen heller ikke nogen dedikeret nattilstand. Nuvel, det har f.eks. iPhone 12 Pro og 12 Pro Max heller ikke, men iPhone tager alligevel gode billeder i dårlig belysning, mens Sonys mobil ikke har noget videre at byde på, hvis der skal tages billeder i mørke omgivelser.

Xperia5III_nat iPhone_nat
<
>
Xperia 5 III må stadig undvære en dedikeret nattilstand. På disse to billeder, fotograferet i en ikke-belyst kælder om aftenen med henholdsvis Xperia 5 III og iPhone 12 Pro Max, kan man tydeligt se den enorme forskel. (Foto: Peter Gotschalk)

Ydelse og funktioner

Selv om Xperia 5 III kommer med samme Snapdragon 888-processor som Xperia 1 III, så halser lillebror en del efter storebror, for så vidt angår ydelsen. Det skyldes givetvis, at Xperia 5 III må nøjes med 8 gigabyte RAM, hvor 1’eren kom med 12 gigabyte, og det kommer især til udtryk i forhold til den grafiske ydelse, hvor Xperia 5 III kæmper en brav kamp. Både når det gælder de gængse benchmark-tests, og når vi tester mobilen i praksis med store apps og spil som f.eks. Asphalt 9.

For det første opnår Xperia 5 III markant dårligere resultater i de forskellige tests, og for det andet bliver telefonen ekstremt varm ved spidsbelastning, så den næsten ikke er til at holde i hånden. Og det til trods for, at Xperia 5 III kommer med samme slags spilforbedrende software som forgængerne, så man kan dedikere mere hukommelse til det spil, der kører.

Alt dette trækker ned i det samlede indtryk, ligesom vi også undrer os over, at Xperia 5 III ikke har fået trådløs opladning som sin storebror. Heldigvis er batteriet blevet større siden sidste år, ligesom Sony Xperia 5 III nu kommer med 30 watt hurtigopladning.

Fingeraftrykslæseren sidder som nævnt hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men er derimod integreret i tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Ligesom sin forgænger er Sony Xperia 5 III desuden vand- og støvtæt (IP65/68).

Sony Xperia 5 III skal have ros for den nye såkaldte AI-superopløsningszoom, der agerer som en slags digitalt makro-objektiv og sørger for, at fotografen kan komme helt tæt på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusion

Vi skrev øverst, at regnskabet ikke falder ud til fordel for Sony Xperia 5 III, selv om prisen er blevet sænket med 3.000 kroner i forhold til flagskibsmodellen.

Det er klart, at man må indgå nogle kompromiser, når prisen skal presses, og nogle af Sonys valg giver god mening. Der er ingen grund til, at en mobil med en skærm på 6,1 tomme skal have 4K-opløsning, og iToF-sensoren savnede vi heller ikke, da vi testede kameraet.

Men det er et problem, at Xperia 5 III bliver så ekstremt varm, hvis man udfordrer processoren, og til prisen havde vi også forventet trådløs opladning og bedre lyd i de indbyggede højttalere, end tilfældet er.

Samsung Galaxy S21 5G, der kom i begyndelsen af året, koster det samme som Xperia 5 III, men har dobbelt så meget lagerplads samt trådløs opladning, og så yder den som et atomkraftværk uden at få sved på panden.

Sony Xperia 5 III skal man købe, hvis kameraets pro-muligheder frister – eller hvis man generelt foretrækker en mere kompakt smartphone. Så går man ikke galt i byen, for selvfølgelig er den lille mobil i det store og hele et godt produkt, men topkarakteren og vores specielle anbefaling må vente til en anden god gang.

Karakter
Sony Xperia 5 III
Premium

Home mener

Glimrende kameramobil for semiprofessionelle. Desuden OLED-skærm i 21:9-format med 120 Hz opdateringsfrekvens. Dertil kommer kompakt format og dedikeret kameraknap. Kameraet har problemer med eksponeringen i visse situationer. Mobilen bliver ekstremt varm, hvis den presses, og så mangler den trådløs opladning. Lyden i de indbyggede højttalere er heller ikke for god.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Lyd & Billede
Scroll to Top