Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
Vi udfører vedligeholdelse på vores hjemmeside fra kl. 23.00 den 22.04.24. Der vil forekomme nedetid.

TEST: Sony Xperia 5 II

Den kompakte flagskibsmobil vi har savnet

Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!

Skrevet af / 21/10/2020 - 13:51
Sony Xperia 5 II
Jonas Ekelund

Mange kunne godt lide Sonys Compact-modeller, fordi de trods det mindre format ikke gik på kompromis med ydelsen.

Med sidste års introduktion af Xperia 1 som flagskib forsvandt navnet, og i stedet fik vi Xperia 5 som lille model. Vi kunne egentlig godt lide den, men den var ikke specielt spændende.

Nu kommer Mark II-versionen (ligesom vi tidligere i år fik Xperia 1 II), hvor Sony ikke kun har tyndet ud i storebrors funktioner, men også givet os nogle nyheder, som vi ikke havde forventet før Xperia 1 III.

(Foto: Sony)

Udseende og konstruktion

For- og bagside er dækket af Gorilla Glass 6, og rammen er af aluminium. Mærkeligt nok er kanterne afrundede i stedet for kantede, som tidligere har været Xperias kendetegn. Det er mere behageligt i hånden, men gør også udseendet mere anonymt.

Sony fortsætter med det særegne 21:9-format på skærmen, som gør telefonen smallere, så den er let at holde om trods skærmstørrelsen. På den anden side gør det telefonen meget høj, så det er svært at nå den øverste del med tommelfingeren.

Langs højre kant finder vi en volumenknap og en tænd/sluk-knap med indbygget fingeraftrykslæser. Noget, der lader til at have fået en revival, efter at ingen ringere end Apple uventet introducerede det på den nye iPad Air. Nedenunder sidder en dedikeret Google Assistant-knap, som ganske vist er bedre end Samsungs udskældte Bixby-knap, men stadig lidt irriterende. Plus den væsentlig mere populære udløserknap til kameraet.

På venstre kant er der en luge til enten to SIM-kort eller et SIM-kort og et hukommelseskort. Selv om det ikke kræver værktøj at åbne lugen, har Sony alligevel formået at gøre telefonen IP68-vandtæt.

(Foto: Sony)

Skærm

Skærmen er den store forskel i forhold til Xperia 1 II. På den ene side er den selvfølgelig lidt mindre og har ikke så vanvittig høj opløsning. På den anden side er det Sonys første skærm med 120 Hz opdateringsfrekvens. Hvis valget står mellem mindre hakkende animationer og unødvendigt høj opløsning, er vi ikke i tvivl.

Xperia 5 II har faktisk en bedre skærm end storebror. OLED-skærmen er virkelig lysstærk, og Sony har brugt nogle tricks fra deres TV-afdeling for at få rigtig god farvegengivelse og billedkvalitet.

Som nævnt er skærmen i 21:9-format, hvilket begrundes med, at mange film er i det format. Problemet er bare, at der næsten ikke er nogen mobilvenlige film, der er det. Så i stedet for at få sorte kanter over og under filmen som på almindelige mobilskærme får vi det i siderne.

Derimod er vi helt med på, at det er et praktisk format til sociale medier, hvor man kan læse mere på skærmen, før man må scrolle videre.

(Foto: Sony)

Kamera

Xperia 5 II har fået samme opdaterede kamerapakke som Xperia 1 II, dvs. en væsentlig større sensor til normal- og ultravidvinkelobjektivet og 3x optisk zoom i stedet for 2x.

Derimod mangler TOF-sensoren, så den ikke fokuserer så hurtigt. Sony har til gengæld holdt sig til 12 megapixel på alle brændvidder, hvilket gør det hurtigere at skifte. Og i modsætning til mange andre producenter har ultravidvinklen ikke fået stedmorlig behandling, men er af samme kvalitet som de andre objektiver.

 

 

Med den almindelige kamera-app får man normalt gode billeder i hverdagssituationer, og teleobjektivet producerer skarpere billeder i 3x end mange af konkurrenterne. Farverne er mere matte end på konkurrenterne, da Sony stræber efter et mere virkelighedstro resultat.

Alle fotofunktioner undtagen de mest nødvendige er flyttet til Pro-app’en. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Kameraet har dog stadig problemer med HDR og mørke omgivelser. Det kan løses ved at bruge Pro-app’en, hvor man får adgang til alle indstillinger ligesom på et af Sonys systemkameraer. Her kan man få rigtig gode resultater. Så hvorfor kan amatører ikke få adgang til det i standard-app’en?

ultrawide xperia 5 ii normal xperia 5 ii tele 3x xperia 5 ii
<
>
Ultrawide. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)
Standard-kamera-app’en håndterer ikke mørke lige så godt som konkurrenterne. (Foto: L&B)

Lyd

Sony er en af de få producenter, der lader til at bekymre sig om lyden. F.eks. har de bevaret hovedtelefonstikket – hvilket måske ikke er så overraskende, da de også laver hovedtelefoner. De har beholdt en lille kant øverst og nederst på skærmen, så der er plads til fremadvendte stereohøjttalere.

Xperia 5 II er også udstyret med højopløst lyd, Dolby Atmos, Sonys LDAC-codec til trådløs lyd samt opskalering af komprimeret lyd.

Fremadrettede stereohøjttalere giver en bedre musikoplevelse og er også godt til film. (Foto: Sony)

I brug

For at udnytte den lange, smalle skærm har Sony lavet nogle smarte justeringer. F.eks. er der deling af skærmen, så man kan have to apps oppe på samme tid. Der er også en sidemenu, som man kan kalde frem med tommelfingeren for at få adgang til almindelige apps og funktioner.

Ellers har Sony holdt brugerfladen rimelig ren og i overensstemmelse med Android 10-standarden. Man må dog leve med, at de har proppet mange af deres egne apps ind og desværre også nogle tredjeparts.

 

Sony har nogle esser oppe i ærmet for at gøre oplevelsen bedre. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Ydelse

Indvendig er telefonen gået fra Snapdragon 855 til Snapdragon 865 ligesom Xperia 1 II. Det betyder, at den er blevet 10-20 procent hurtigere (afhængigt af benchmark-program), og at 3D-grafikken er blevet hele 25 procent hurtigere. Dermed er det en af de hurtigste smartphones, selv om den er blandt de mindste og billigste topmodeller.

Opgraderingen har også givet 5G, som ganske vist når op på gigabit-hastighed i vores målinger, men stadig er 20 procent langsommere end Samsung og Huawei.

Endnu mere imponerende i betragtning af størrelsen er, at batteriet er øget fra 3140 til 4000 mAh, dvs. lige så stor kapacitet som på den større Xperia 1 II. Den har faktisk samme batterilevetid med 120 Hz slået til og lidt over halvanden time længere end storebror med samme skærmfrekvens som den.

Man må op i de større Xiaomi Mi 10 Pro og OnePlus 8 Pro for at finde telefoner, der kan slå Xperia 5 II’s fremragende batterilevetid. Derimod er det ærgerligt, at den ikke understøtter trådløs opladning, som alle konkurrenterne har i dag.

 

Flagskibsydelse og god batterilevetid i en lille mobiltelefon. (Foto: Jonas Ekelund, L&B)

Konklusion

Mange producenter har forsøgt sig med mindre og billigere versioner af deres topmodeller, men det er altid endt med kompromiser. Med Xperia 5 II har Sony derimod formået at skrumpe deres topmodel, men give den samme ydelse, samme kameraer, hurtigere skærm og længere batterilevetid til en mere attraktiv pris. Man får endda hovedtelefonstik og stereohøjttalere.

Xperia 5 II er Sonys mest imponerende mobil i lang tid og en, konkurrenterne bør holde øje med.

 

Karakter
Sony Xperia 5 II
High End

Home mener

Pålideligt kamera til fotografer. Ydelse i top og lang batterilevetid. Fremragende 120 Hz skærm. Hovedtelefonstik og god lyd. Ikke trådløs opladning. Aldrende selfie-kamera. Fotoautomatikken udnytter ikke potentialet.

2 kommentarer til “Sony Xperia 5 II”

 1. Henrik Pedersen

  Sony Xperia 5 ii har nu en fremadrettet højttaler mens den anden må være i stikket, men ihvertfald ikke fremadrettet.

 2. Jeg ville give den 4 stjerner, ikke 3. Desværre er det ualmindeligt svært at finde et slip-on cover til den. I praksis er det fulddækkende glas nærmest umuligt at håndtere for folk med hård hud på hænderne. Kameraet er også en smule skuffende. Savner praktiske funktioner som særligt Motorola tilbyder. Men skærm og lyd er absolut topklasse, ligesom batteritiden og opladning hastigheden. Prisen er faktisk også god.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top