Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Sony Xperia 1

En biograf i lommen

Sony Xperia 1 er en ny begyndelse for Sony, der især har lagt vægt på skærm og kamera. Men kan de slå de store konkurrenter? Få svaret her.
Karakter
Sony Xperia 1
Lyd & Billede mener
Højopløst OLED-skærm i 21:9-format er blandt de bedste på markedet og giver mobil biografoplevelse. Desuden glimrende lyd med hovedtelefoner og høj ydelse.
21:9-formatet fører til sorte bjælker på en del videoformater. Kameraet har bl.a. problemer med eksponeringen i visse situationer, og lyden i de indbyggede højttalere er lidt tynd.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 9 Pie
  • Skærm: 6,5” 21:9 HDR OLED, 4K (3840 x 1644), 643 ppi
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 855
  • Hukommelse: 6 GB RAM / 128 GB lager (+ microSD op til 512 GB)
  • Kameraer: 12 Mp f/1.6 + 12 Mp f/2.4 130° ultravidvinkel + 12 Mp 52 mm f/2.4 tele (primært) / 8 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GPS, GLONASS
  • Mål og vægt: 167 x 72 x 8,2 mm / 178 g
  • Batteri: 3330 mAh, 18 W Fast Charger
  • Web: sonymobile.com
Benchmarks

Vejl. pris 7 299 Produktside

Det er længe siden, Sony havde nogen markedsandel af betydning på mobilmarkedet. Tidligere topmodeller som Xperia XZ3 og Xperia XZ2 var ganske lækre, men kunne ikke begejstre hverken anmeldere eller forbrugere. Med Sony Xperia 1 vil Sony tilbage på landkortet og slippe af med det lidt støvede og konservative image, som firmaets mobiler efterhånden har fået.

Spørgsmålet i denne test er derfor, om det lykkes, for efterhånden er den japanske elektronikgigant kommet i en “vind-eller-forsvind”-situation. For hvad skal Sony ellers finde på, hvis Xperia 1 ikke er nok til at vende udviklingen? Heldigvis er den nye topmobil den mest innovative, vi har set fra Sony i mange år.

Udseende og konstruktion

Sonys mobildesign har altid været lidt til den konservative side, og Xperia 1 er ingen undtagelse. Dog er der ikke sparet på kvaliteten. Designet er elegant med Gorilla Glass 6 på for- og bagside omkranset af en metalramme. Farvevalgene er også lidt mere diskrete end de muligheder, vi kender fra bl.a. Huawei P30 Pro og OnePlus 7 Pro, og Sony Xperia 1 fås således i fire varianter: Sort, hvid, grå og lilla.

Hvad formen angår, er den nyeste Xperia-topmodel til gengæld noget for sig. Mobilen kommer med en skærm i 21:9-format, hvilket også var tilfældet for Xperia 1’s lillebror, Sony Xperia 10 Plus, samt den nye Motorola One Vision. Det gør mobilen smal og lang, og det smalle format betyder, at den er nem at holde i hånden, selv om skærmarealet er oppe på 6,5 tommer. Der er sågar lagt lidt til i toppen, da Sony har valgt at placere frontkameraet ved siden af højttaleren i rammen over selve skærmen.

Man skal altså hverken affinde sig med pop-op-kameraer eller et “hak” i selve skærmen til kameraet, hvis man vælger at bruge sine penge på Sony Xperia 1, men det specielle format vil til gengæld være noget, som i hvert fald nogle brugere vil skulle vænne sig til.

Annonce

Med 21:9-formatet bliver der plads til at køre to apps på samme tid. (Screenshot: Peter Gotschalk)

Skærm

Der kan dog være god grund til at sluge kamelen og give Sony Xperia 1 og 21:9-formatet en chance. OLED-skærmen kommer med 4K-opløsning og byder på noget nær den bedste billedkvalitet på markedet lige nu. Nej, Xperia 1-skærmen har ikke en opdateringshastighed på 90 Hz som OnePlus 7 Pro, men alligevel er den knivskarp, lysstærk og meget behagelig at bruge i længere tid ad gangen.

Desuden byder Xperia 1 på den såkaldte Creator Mode (skabertilstand), som dækker over Sonys forsøg på at gøre skærmens billedgengivelse så farvenøjagtig og naturtro som overhovedet muligt. Teknologien giver bl.a. mobilskærmen et bredere farverum, mens 10 bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.

I øjeblikket understøttes teknologien af Netflix, og forskellen i billedkvalitet er ganske tydelig, når man lægger Xperia 1 side om side med andre topmobiler. På Sony-skærmen ser billedet ud som i biografen eller på de allerbedste TV’er på markedet, og rigtig fedt bliver det selvfølgelig, hvis indholdet er tilgængeligt i 21:9-format.

På Netflix gælder det ca. to tredjedele af de tilgængelige film, mens langt de fleste TV-serier blot er i 18:9-format. Det betyder desværre, at der optræder sorte bjælker på højre og venstre side af billedet. Men det er måske værd at affinde sig med til gengæld for muligheden for at få fuldt udbytte af det indhold, der rent faktisk er optaget og tilgængeligt i biografformatet.

Annonce

21:9-formatet giver dig i øvrigt også mulighed for at køre to apps på samme tid i den såkaldte 21.9 multivinduetilstand, hvilket fungerer rigtig fint. Mens Sonys Side Sense-funktion, som lader dig få nemmere adgang til at åbne apps ved at placere fingeren langs siden af skærmen, virker mindre godt og meget hurtigt bliver et irritationsmoment.

Kamera

Ligesom OnePlus 7 Pro, Samsung Galaxy S10+ og sidste års Huawei-topmobil, P20 Pro, kommer Xperia 1 med tre kameraer på bagsiden: Et 12 megapixel f/1.6 primært kamera samt en 52 mm 12 megapixel f/2.4 telelinse og en 16 mm 12 megapixel f/2.4 ultravidvinkel.

Der sidder tre linser på bagsiden af Sony Xperia 1: Et 12 MP f/1.6 primært kamera samt en 52 mm 12 MP f/2.4 telelinse og en 16 mm 12 MP f/2.4 ultravidvinkel. (Foto: Peter Gotschalk)

Kameraet har lånt et par tricks fra Sonys Alpha-serie, herunder autofokus, som følger og stiller skarpt på motivets øjne, og desuden har Sony efter eget udsagn også tilføjet funktioner fra firmaets professionelle CineAlta-filmkameraer.

Således kommer Xperia 1 med app’en Cinema Pro, som kan optage HDR-video i 21:9-formatet i 24 fps (standarden for biograffilm). Dertil kommer en række farveprofiler, såkaldte “Looks”, der justerer farvekurve, kontrast og mætning, så de færdige videoer får et udtryk, som svarer til den måde, forskellige filmgenrer plejer at se ud på.

Annonce

Det er imidlertid lidt af en udfordring at få et godt resultat ud af Cinema Pro-app’en. I den almindelige kamera-app stabiliseres video-optagelser både med elektronisk (EIS) og optisk (OIS) billedstabilisering, men i Cinema Pro er den elektroniske billedstabilisering slået fra, hvilket skaber et noget rystet resultat.

Helt overordnet har jeg svært ved at finde ud af, hvad jeg skal mene om kameraet på Sony Xperia 1.

I almindeligt dagslys leverer mobilen fantastiske og meget naturtro billeder, hvor farver gengives korrekt, og eksponeringen er noget nær perfekt. Men både indendørs og især i mørkere omgivelser kæmper Xperia 1 en brav kamp mod overeksponering.

Kamera-app’en på Xperia 1 giver ikke nogen mulighed for manuelt at aktivere eller deaktivere HDR, medmindre man vælger at køre med manuelle indstillinger over hele linjen. I stedet er softwaren designet til selv at slå HDR til, hvis man fotograferer med automatiske indstillinger, og omgivelserne og omstændighederne kræver det. Men mine testbilleder er et godt eksempel på, at det ikke helt virker efter hensigten.

I øvrigt er Sonys kamera-app på et andet punkt heller ikke den bedste. Skifter man fra 2x optisk zoom til vidvinkel, går der over et sekund, før kameraet er klar, og det samme gælder, når man skifter fra vidvinkel tilbage til 1x optisk zoom. Måske får Sony fikset problemet senere med en software-opdatering, men i øjeblikket er oplevelsen ikke helt tilfredsstillende.

Annonce

På billedet af den kvindelige model i blå kjole med havet i baggrunden leverer Sony Xperia 1 et glimrende resultat. Jeg har set kjolen i virkeligheden, og billedet fra Xperia 1 viser de blå nuancer korrekt, og samtidig står modellens lange hår helt skarpt. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Billedet fra Hotel Excelsiors store balsal (kendt fra filmen Once Upon a Time in America) viser til gengæld en af de store svagheder ved Xperia 1’s mobilkamera. Baggrunden er overbelyst, fordi HDR ikke blev aktiveret automatisk. (Foto: Peter Gotschalk)

 

Problemer med eksponering og HDR kan man i øvrigt også konstatere på nattebilledet fra Markuspladsen, hvor Sony Xperia 1 bl.a. har det svært med gadebelysningen. (Foto: Peter Gotschalk)

Annonce

 

Sony Xperia 1 øverst, OnePlus 7 Pro nederst. Scenen er fra Netflix-filmen Mowgli: Legend of the Jungle. På Xperia 1 gengives farverne korrekt, mens OnePlus-skærmen plages af gulstik. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Biograffølelsen fra 21:9-formatet vender tilbage, hvis man bruger et par ordentlige hovedtelefoner sammen med sin Sony Xperia 1. Mobilen har intet minijack-stik, men der følger en adapter med i æsken, der passer i USB-C-porten, og ellers kan man selvfølgelig forbinde trådløst via Bluetooth.

Xperia 1 understøtter Dolby Atmos og Hi-Res Audio, herunder Sonys LDAC-format og DSEE HX-teknologi, og med et par gode hovedtelefoner leverer mobilen et bredt og behageligt lydbillede. Jeg testede bl.a. med Tidal-app’en indstillet til det tabsfri Master-format og blev forkælet med dyb, dyb bas kombineret med knald på vokalerne og klarhed over hele spektret. Og som nævnt kommer man tæt på biograffølelsen, når man ser film, for også f.eks. Netflix leverer en fremragende og medrivende lydoplevelse på Sony Xperia 1.

Ydelse og funktioner

Selv om Sony Xperia 1 kun er udstyret med 6 gigabyte RAM i modsætning til andre topmodeller som Huawei P30 Pro, OnePlus Pro 7 og Samsung Galaxy S10+, der kommer med mellem 8 og 12 gigabyte, så kan det ingenlunde mærkes på ydelsen. Tværtimod klarer Xperia 1 sig fremragende i alle vores benchmark-tests.

Annonce

I Geekbench 4 klarer den sig bedre end nogen anden mobil, vi har testet, mens et par af de andre topmodeller klarer sig lidt bedre end Xperia 1 i AnTuTu og PCMark Work. Det samlede indtryk er dog relativt entydigt og svarer godt til min egen subjektive oplevelse af telefonen som hurtig og meget kraftfuld i daglig brug. Selv om batteriet ikke er det største – specielt ikke når der er en 4K-skærm, som skal drives – er batterilevetiden heller ikke nogen stor udfordring, og det virker i det hele taget, som om Sony har fået det maksimale ud af den tilgængelige hardware. Xperia 1 er simpelthen velkonstrueret også i rent teknisk forstand.

Fingeraftrykslæseren sidder hverken i skærmen eller på bagsiden af telefonen, men derimod på siden lige over tænd/sluk-knappen, og det er faktisk en god løsning, der virker hver gang. Mobilen er vand- og støvtæt (IP65/68), men mangler trådløs opladning. Til gengæld kommer Xperia 1 med samme slags spilforbedrende software, som vi også så på OnePlus 7 Pro, så man kan dedikere mere hukommelse til det spil, der kører, og samtidig lukke af for meddelelser og andre forstyrrende elementer.

Konklusion

Sony Xperia 1 er en positiv overraskelse. Mobilen markerer en ny begyndelse for Sony, og selv om man aldrig kan vide, om kunderne ude i butikkerne tager et bestemt produkt til sig, så er der al mulig grund til at give Xperia 1 en chance. Den aflange skærm i 21:9-format vil kræve lidt tilvænning for mange, men giver flere fordele end ulemper. Ikke mindst på grund af den høje opløsning og den fremragende billedkvalitet. Og så er det fedt at kunne se film i det tiltænkte biografformat.

Kameraet tager under visse omstændigheder helt fantastisk naturtro billeder, mens det kæmper lidt på andre områder, men vi håber og tror på, at Sony vil optimere kameraet løbende via software-opdateringer.

Xperia 1 er muligvis ikke det innovationsmonster, som kan feje Huawei, OnePlus og Samsung af banen i første forsøg, men mobilen er Sonys bedste nogensinde og et vigtigt skridt i den rigtige retning for firmaet.

Annonce

Fuld adgang til Lyd & Billede for 39 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 3 uger.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
forfatter

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.