Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Xiaomi 13

For kinesisk til de fleste

Xiaomi 13 profiterer af den kinesiske mobilproducents nye samarbejde med den tyske kameraproducent Leica.

Skrevet af / 24/03/2023 - 08:00
Xiaomi 13
Peter Gotschalk

Efterhånden kan vi vel skrive en test af en Xiaomi-mobil uden først at skulle introducere den kinesiske mobilproducent. Xiaomi har nemlig fået skabt sig en pæn markedsandel på det danske mobilmarked med prisbillige topmobiler.
Men man kan selvfølgelig ikke holde prisen nede uden at gå på kompromis. Sidste års topmodel Xiaomi 12 Pro måtte f.eks. undvære IP-certificering og dermed enhver form for vand- og støvtæthed. Efterfølgeren hedder Xiaomi 13 Pro, og denne gang er kineserne ikke gået på kompromis. Heller ikke med prisen, der er på niveau med, hvad man skal betale for Samsung Galaxy S23 Ultra eller iPhone 14 Pro.

Desværre kan Xiaomi 13 Pro ikke helt konkurrere med de andre topmodeller i samme prisklasse, men måske har firmaet mere held i sprøjten med Xiaomi 13, der er en mindre og lidt nedgraderet udgave af Pro-modellen. Til gengæld er prisen mere rimelig.

Udseende og konstruktion

Xiaomi 13’s design er i høj grad præget af kameramodulet på bagsiden. Det fylder en del på mobilens bagside og stikker så meget ud, at mobilen nærmest vælter, når den ligger på et bord. Det hjælper ikke på brugervenligheden, at mobilens bagside er blank og glat. Ergo samler den på fingeraftryk, og så kan mobilen faktisk ikke ligge på nogen overflade, uden at den helt af sig selv begynder at glide.

Xiaomi 13
Bagsiden på Xiaomi 13 er så blank, at man nærmest kan spejle sig i telefonen! (Foto: Peter Gotschalk)

Generelt føles Xiaomi 13 ret plastagtig, og desuden har kineserne sparet på skærmbeskyttelsen ved at vælge den ældre version 5 af Gorilla Glass, der nok kan tåle fald fra halvanden meters højde, men langt fra er lige så modstandsdygtig som f.eks. Gorilla Glass Victus 2, som kan tåle længere fald og er mere modstandsdygtig mod skrammer og ridser.

Men i det mindste er Xiaomi 13 IP68-certificeret, så den kan holde til at komme ud i naturen eller blive tabt i toilettet.

Skærm og lyd

På papiret skal Xiaomi 13’s skærm være næsten lige så god som Pro-modellens. Opdateringsfrekvensen er på 120 Hz, og skærmen understøtter HDR10+, ligesom dens maksimale lysstyrke når op på hele 1.900 nit. Lysstyrken gør naturligvis skærmen ekstremt brugbar i dagslys, men selv om Xiaomi 13 også deler en række andre billedforbedrende funktioner med Xiaomi 13 Pro, er den resulterende billedkvalitet alligevel ikke nær så overbevisende.

Det skyldes til dels den noget lavere opløsning, der i Xiaomi 13’s tilfælde blot er FHD+, men derudover er skærmbilledet simpelthen en smule overbelyst, og kontrasten sidder heller ikke lige i skabet. Det bliver især tydeligt, når man sammenligner med andre smartphones i samme prisklasse.

Hvad lyden angår, er Xiaomi 13 udstyret med indbyggede stereohøjttalere, der for så vidt kan spille højt nok, selv om lydbilledet er lidt tyndt. Heldigvis understøtter mobilen både Dolby Atmos samt aptX fra Qualcomm, der optimerer lyden, når der streames trådløst via Bluetooth.

Xiaomi 13
Kameramodulet fylder en del på mobilens bagside og stikker så meget ud, at mobilen nærmest vælter, når den ligger på et bord. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Kameramodulet består af tre objektiver: En 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapixel tele med 3.2x optisk zoom, ligesom der er blevet tilføjet særlige ‘Leica-filtre’ til kamerasoftwaren. Frontkameraet er på 32 megapixel (f/2.0).

Xiaomi indgik sidste år et samarbejde med den tyske kameraproducent Leica, der ellers igennem flere år havde et tæt samarbejde med kinesiske Huawei. Sammen med Xiaomi 13 Pro er Xiaomi 13 den første ‘Leica-mobil’ fra kineserne, og det betyder mange forbedringer, der samlet set giver langt bedre billeder, end vi hidtil har set fra Xiaomis mobiler.

Generelt bliver billederne meget neutrale, hvilket måske ikke vil falde i alles smag, men med de nye Leica-filtre kan man også tage billeder, der er lidt mere dynamiske, ligesom man kan lege med portrætfiltre og andre effekter.

Hmm, er dette selvportræt af skribenten en smule overbelyst? (Foto: Peter Gotschalk)

Til gengæld bliver resultatet mindre godt, når vi fotograferer om aftenen.

Ydelse og funktioner

På denne front er der én forskel på Xiaomi 13 og Pro-modellen: sidstnævnte leveres med 12 gigabyte RAM, hvor den mindre model må nøjes med 8 gigabyte. Ellers er de to smartphones bestykket på præcis samme måde.

Xiaomi13_galleri1 Xiaomi13_galleri2 Xiaomi13_galleri3
<
>
‘Grotta’ i Prag fotograferet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel og 3,2x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Det vil sige, at også Xiaomi 13 er udstyret med Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-processor, og præcis som den større model har også Xiaomi 13 problemer med overophedning.

Én af de sædvanlige benchmark-tests, som vi gennemfører for at måle mobilens ydelse op mod andre produkter, lod sig simpelthen ikke gennemføre, før den kinesiske smartphone havde været en tur i køleskabet for at få sænket temperaturen.

Et andet irritationsmoment er den ‘kinesiske’ brugerflade. Det gælder f.eks. designet af app-ikoner og også små detaljer som at man tit og ofte skal vente i 10 sekunder, før man kan få lov til at trykke ‘godkend’ på noget i menuerne. Desuden er mobilen spækket med en masse af Xiaomis egne apps – Xiaomi Cloud, Mi Notes, Xiaomi Community og sågar en app, der kun hedder noget på kinesisk, som vi ikke forstår – i et sådant omfang, at det opleves som ‘bloatware’.

Nuvel, æren reddes et stykke hen ad vejen af det solide batteri med en god batterilevetid (knap 10 timer i vores benchmark-test) samt af hurtigopladningen, der dels kan oplade batteriet fuldstændig på knap 40 minutter og dels også har understøttelse af hurtig 50 watt trådløs opladning.

Konklusion

Xiaomi 13 er langt fra nogen billig smartphone, selv om man sparer et par tusindlapper sammenlignet med Pro-modellen. Den koster det samme som en iPhone 14, og Samsung Galaxy S23 fås også til sammen pris. Begge er væsentligt bedre smartphones end Xiaomi 13.

Portrætfoto med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Med Xiaomi 13 skal man leve med et plastagtigt og glat design, en skærm der kunne trænge til bedre kalibrering og ikke mindst en brugerflade, der vil være for ‘kinesisk’ for mange brugere.

Bevares, Xiaomi 13 har takket være samarbejdet med Leica et bedre kamera end nogen tidligere Xiaomi-mobil i samme prisklasse. Og den er også mobilen, du skal vælge, hvis du ønsker god batterilevetid og hurtigopladning.

Karakter
Xiaomi 13
Premium

Home mener

Skærmens maksimale lysstyrke er tårnhøj, og mobilen er også IP68-certificeret. Leica-samarbejdet gør kameraet bedre, end vi er vant til fra Xiaomi. Største fordel er dog mobilens hurtige ydelse, også for så vidt angår batterilevetid og hurtigopladning. Designet er plastagtigt, den spejlblanke bagside samler på fingeraftryk og er for glat. Skærmkalibreringen sidder ikke ligefrem i skabet, og mobilen har tendens til at overophede. Brugerfladen bugner med ‘bloatware’ og har et meget kinesisk præg.

Også i denne test:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Samsung Galaxy S23

Den ægte vare er også bedst til prisen

Samsung Galaxy S23 er det bedste valg lige nu, hvis man vil have en fuldendt Android-mobil.

Lille og let, men alligevel robust med mat bagside og flad skærm beskyttet af Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp og lysstærk skærm, og også på lydfronten leveres varen. Fantastisk kamera, som alle kan bruge, og tårnhøj ydelse.
Skærmen må nøjes med FHD+ opløsning, og mobilen understøtter maksimalt 25 watt hurtigopladning. Det er noget skidt, for batteriets levetid kunne godt være bedre.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lige så stærk som sin storebror

Lyd & Billede
Scroll to Top