Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 14

Den billigste iPhone 14

iPhone 14 er bedre end sin forgænger, men den er også dyrere, og har ikke mange væsentlige opgraderinger.

Skrevet af / 25/10/2022 - 10:00
Apple iPhone 14
Lasse Svendsen

Selvom formfaktoren er praktisk talt identisk med en iPhone 13, eller iPhone 12 for den sags skyld, har iPhone 14 fået tilstrækkeligt med opgraderinger til, at den kan kaldes en ny model. Men heller ikke meget mere. Samtidig er prisen steget – med så meget, at det næppe kan kaldes en entry-level model, på trods af at iPhone 14 er den mest overkommelige af alle nye iPhone-modeller i 14-generationen.

Den mangler det dejlige kamera med 48 megapixel, som vi finder i 14 Pro-modellerne. Den har heller ikke 77 mm tele, eller mulighed for professionel video i 10-bit Apple ProRes, RAW-billeder eller Apples ProMotion OLED-skærm med 120 Hz opdateringshastighed. Eller Dynamic Island, som forvandler notch’en – det sorte felt øverst på skærmen – til et felt, der kan bruges til noget aktivt.

Men iPhone 14 har opgraderede front- og bagkameraer med 12 megapixel og større pixels, der fanger mere lys.

Ligesom de øvrige modeller i 14-generationen, har iPhone 14 også en indbygget crash-detektor. Den fungerer ganske på samme måde som detektoren i et Apple Watch, og bruger accelerometeret i mobilen til at registrere pludselige stød på op til 256 g. Kommer man ud for et uheld, eller blot vælter på en cykel, registrerer mobilen, at der har været en kollision, og underretter 112.

iPhone 14 til venstre, iPhone 13 til højre. Ikke nemt at se forskel. Foto: Lasse Svendsen

Samme processor som før

iPhone 14 har ikke Pro-versionens nye A16-processor, men den forrige generations A15 Bionic-processorer. Ikke desto mindre er ydelsen stadig en anelse bedre end på forgængeren.

Den obligatoriske ydelsestest i Geekbench 5 viste, at iPhone 14 scorer 1.738 point i Single-Core-testen og 4.675 i Multi-Core-testen. Til sammenligning klarede iPhone 13 1.656 (Single-Core) og 4.373 point (Multi-Core). Det er ikke alverden, men fuldt ud på niveau med ydeevnen hos en iPhone 13.

OLED-skærmen på 6,1 tommer mangler stadig 120 hz-frekvensen, som ville gøre scroll-, gaming- og actionsekvenser mere jævne og mindre hakkende, men skærmen leverer en rigtig god lysstyrke på 800 nits. Eller helt op til 1200 nits på billeder og video i HDR.

Ikke desto mindre opleves iPhone 14 som mere poleret og hurtigere end iPhone 13. Apps fyrer op uden tøven. Det går tjept og gnidningsløst, når man gemmer ændringer af billeder eller videooptagelser med enkle redigeringstrin.

Skærmen på 6,1 tommer, mangler Dynamic Island som gør notchen mere brugbar, og har ikke 120 hz opdateringsfrekvens. Foto: Lasse Svendsen

Den er lettere og på en måde mere praktisk end en 14 Pro. For- og bagglas er limet til en aluminiumslegeret kerne, hvilket holder vægten nede på 174 gram. Mobilen er som tidligere vandtæt i op til 30 minutter i seks meters dybde, og som med alle mobiler i 14. generation, er det dejligt enkelt at reparere og udskifte glasset.

Batteriet holder lige så længe som batteriet i en iPhone 13, men batterilevetiden er lidt lavere sammenlignet med 14 Pro. Som sædvanlig er der ikke en oplader med i æsken, og Apple insisterer på Lightning til USB-kablet. Lidt mærkeligt, da alle andre nyere Apple-produkter for længst har forkastet Lightning til fordel for USB-C.

Mobilen kan oplades med Apples magnetiske Magsafe-oplader, som sættes magnetisk fast bag på mobilen, eller på et mobilcover med MagSafe.

Kameraer og billedkvalitet

Her er som før to kameraer. Tele er kun tilgængelig i Pro-modellerne, og de nye 14 Pro og Pro Max har som nævnt Apples nye 48 Mp kamera som hovedkamera.

Her får du en 12 Mp 26mm f1.5 vidvinkel med billedstabilisering og 2 x zoom, og med større 1,9 µm pixels, som i hvert fald i teorien kan fange mere lys med mindre billedstøj. Det endnu bredere ultra-vidvinkelskamera på 13 mm og 12 Mp har samme lysstyrke som før på 2,4. Frontkameraet er også blevet opgraderet med en brændvidde på 23 mm med 12 Mp, f1.9 og autofokus.

Man ser tydeligt, at der er forskel på kameraerne på en iPhone 14 og en 14 Pro. Foto: Lasse Svendsen

Selvom iPhone 14 mangler understøttelse af Apples ProRes- og ProRaw-formater til video og stillbilleder, kan den stadig optage video med op til 60 fps og 4K-opløsning. Den understøtter også Dolby Vision HDR. Altså High Dynamic Range som giver bedre dynamik, og den har Apples meget flotte Action Mode. Hvilket er software-baseret billedstabilisering, hvor billedet bliver mere stabilt, når du afspiller optagelsen.

Cinematic Mode, som debuterede på iPhone 13, er endelig blevet opgraderet fra 1080 HD til 4K/30p.

Som altid i en ny generation af iPhone, er billedbehandlingen blevet finjusteret. Lidt bedre billedchip, og opgraderet Photonic Engine, som processeringen kaldes, giver mindre støj i billeder taget i svagt lys. Detaljegengivelsen er lidt skarpere, og farvegengivelsen er mere jævn. Især hudtoner er blevet boostet med jævnere overgange og mere naturlig tonalitet i billederne.

Færre kameraer betyder blandt andet lavere vægt. iPhone 14 til venstre, 14 Pro til højre. Foto: Lasse Svendsen

Videooptagelse i 4K er meget bedre end tidligere, men Action Mode fungerer ikke så godt i svagt lys som i stærkt dagslys. Cinematic Mode gør optagelser sjovere, fordi du kan kontrollere dybden af ​​fokus i optagelsen på en måde, der får videooptagelserne til at se mere professionelle ud. Dybdeskarpheden kan ændres efterfølgende, så du har fuld kontrol over udtrykket på optagelsen.

Konklusion

iPhone 14 kan ikke kaldes en større opgradering, men for nogle er bedre kameraer altid en grund til at skifte telefon. For de fleste andre, med enten en iPhone 13 eller iPhone 12, er der ikke meget andet at hente, medmindre du synes, at eksempelvis SOS-funktionen er endnu en grund til at skifte til iPhone 14. Som er lidt hurtigere, lidt bedre og en del dyrere end sin forgænger. Altså stadig en rigtig god mobil, som stadig er hurtigere end konkurrenterne, men desværre en del dyrere.

Karakter
iPhone 14
High End

Home mener

Endnu hurtigere, med et bedre kamera og flere funktioner. Oplader er ekstraudstyr. Mangler teleobjektiv. Prisen har taget et hop.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Lyd & Billede
Scroll to Top