Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Ultra 2

Apple Watch Ultra 2 både begejstrer og skuffer

Apples robuste smart-ur til vildmarksvenner og folk med store håndled er kommet i en ny version med få, men vigtige nyheder. Det meste er vellykket.

Skrevet af / 06/12/2023 - 08:31
Apple Watch Ultra 2
Peter Gotschalk

Lad det være sagt med det samme. Vi ønsker ikke at diskriminere. Apple Watch Ultra 2 kan naturligvis benyttes af alle mennesker. Så når vi understreger, at her er der altså tale om et ur til mænd, så handler det om drøjde.

Apple Watch Ultra 2 er nemlig præcis lige så stort og tungt som sin forgænger, og desuden er det mere robust end de fleste andre smart-ure på markedet, ikke mindst samtlige andre Apple Watch-udgaver, herunder også det nyeste Series 9, som vi testede for nylig.

Dermed er det bedre egnet til folk, som synes at de fleste andre smart-ure er for små og fylder for lidt på håndleddet.

Det var det første Apple Watch Ultra også, og der er retfærdigvis kun ganske få forskelle på det nye Apple Watch Ultra 2 og sidste års model. Også Apple Watch Ultra 2 markedsføres et stykke henad vejen til ekstremsportsudøvere takket være smart-urets flade skærm af safirkrystal, titaniumhus, vandtæthed ned til 100 meter og en konstruktion, som kan klare temperaturer mellem -20 og 55 grader celcius. Desuden lover smart-uret 36 timers batteritid – eller sågar op til 72 timer med energisparende funktion – hvilket givetvis er praktisk, hvis man er på vandretur i vildmarken, dykker med delfiner og hajer eller kaster sig ud fra bjergtinder i en hangglider.

Apple Watch Ultra 2
Apple Watch Ultra 2 har en flad skærm af safirkrystal og en maksimal lysstyrke på hele 3.000 nit. (Foto: Apple)

Lad det være sagt med det samme: Sådan har vi ikke testet Apple Watch Ultra 2, for de fleste reelle nyheder gemmer sig på indersiden af uret. Det skal dog nævnes, at skærmen også er blevet mere lysstærk og nu byder på en lysstyrke på op til 3.000 nit, hvilket gør uret endnu nemmere at aflæse i sollys.

Hurtigere processor, mere hukommelse

Men først og fremmest er Apple Watch Ultra 2 udstyret med en ny processor ved navn Apple S9 SiP (System in Package). Den indeholder en processor, der har 60 procent flere transistorer end forgængeren, og en grafikprocessor, der er op til 30 procent hurtigere. Den har også en Neural Engine med 4 kerner til maskinlæring.  Desuden har Apple Watch Ultra 2 hele 64 gigabyte indbygget hukommelse i modsætning til forgængerens 32 gigabyte.

De større muskler bruges til at køre Siri direkte på smart-uret. Tidligere skulle det, man sagde, sendes op i skyen for at blive analyseret af Apple, og så kom svaret tilbage. Det var derfor, det nogle gange føltes lidt langsomt at få svar fra Siri, eller at det dårligt nok virkede, hvis man havde en dårlig forbindelse. Nu kan Apple Watch Ultra 2 selv svare dig og behøver ikke at gå på nettet for at lede efter svaret.

Bedre sporing

Apple Watch Ultra 2 indeholder også en ny andengenerations Ultra Wideband-chip, præcis som den nye iPhone 15 og iPhone 15 Pro. Dermed får man præcisionssøgning, hvis man ikke kan finde sin mobil. Altså ikke bare et ringesignal som tidligere, men et kompas, der viser dig, hvilken vej du skal kigge, og hvor langt væk telefonen er. Som hvis du skulle spore en Airtag.

Og ligesom sidste års model byder også Apple Watch Ultra 2 på den såkaldte Car Crash Detection – registrering af ulykke på dansk – som kan registrere det, hvis man kommer ud for en alvorlig bilulykke. Det er muligt takket være urets accelerometer, gyroskop og barometer – samt de indbyggede mikrofoner, som hjælper med at fastslå, om der er tale om en ulykke, der kræver assistance.

Apple Watch Ultra 2
Med den nye Ultra Wideband-chip får man præcisionssøgning, hvis man ikke kan finde sin mobil. I form af et kompas, der viser dig, hvilken vej du skal kigge, og hvor langt væk telefonen er. (Foto: Apple)

Skulle det være tilfældet, ringer uret selv til alarmcentralen samt til eventuelle nødkontakter med meddelelse om din placering.

Sundhed og sport

Selvfølgelig er Apple Watch Ultra 2 også spækket med diverse sundhedsfunktioner.  Herunder automatisk genkendelse og registrering af fysisk aktivitet, faldregistrering, EKG, iltniveau i blodet, søvnregistrering samt en temperatursensor, som dels hjælper kvinder med at måle og følge med i deres menstrationscyklus og dels generelt måler din temperatur om natten, hvis du har uret på armen, mens du sover.

Dertil kommer muligheden for at kunne registrere helt særlige former for sportsaktiviteter såsom intervaltræning, multisport (et andet ord for triatlon) og svømning i åbent vand samt dykning.

Dobbelttryk

Allerede ved lanceringen af de nye Apple Watch-modeller lovede Apple, at en ny funktion var på vej. Nemlig det såkaldte dobbelttryk, som ville følge med en kommende opdatering af urenes styresystem, watchOS 10.

Og selv om vi har haft Apple Watch Ultra 2 liggende på hylden i nogle uger, valgte vi at vente med testen, til opdateringen var klar, så vi kunne teste den nye måde at betjene smart-uret på.

Fungerede dobbelttryk dog blot lige så upåklageligt som i Apples reklamevideo.

I al sin enkelhed lader dobbelttryk brugeren betjene Apple Watch Ultra 2 uden at røre ved uret. I stedet trykker man sin pegefinger og tommelfinger sammen to gange, som om man dobbeltklikker på en mus. Tanken er, at bevægelsen skal aktivere den mest oplagte funktion i en bestemt situation, som f.eks. at besvare et opkald, sætte musikken på pause eller snooze en alarm.

Har det så været ventetiden værd? Er dobbelttryk en revolutionerende ny brugerflade, der vil forandre menneskets interaktion med teknologien for evigt? Øh, nej.

For det første er dobbelttryk slet ikke nogen ny funktion, men var allerede tidligere en del af Tilgængelighedsfunktioner, der generelt skal gøre betjeningen af Apple-produkter nemmere for mennesker med diverse handicap. For det andet virker det ikke særlig godt. Cirka hver anden gang skal man foretage bevægelsen adskillige gange, før uret reagerer, og det er så irriterende, at man hurtigt holder op med at prøve.

Apple Watch Ultra 2
Tanken med dobbelttryk er, at bevægelsen skal aktivere den mest oplagte funktion i en bestemt situation, f.eks. at besvare et opkald, sætte musikken på pause eller at snooze en alarm. (Foto: Apple)

Konklusion

Men for at undgå misforståelser: Trods vores skuffelse over dobbelttryk-funktionen synes vi stadig, at Apple Watch Ultra 2 er et sejt produkt. Smart-uret har alle de samme funktioner som det første Apple Watch Ultra, og dertil kommer større muskler, så Siri kan afvikles direkte på uret. Derudover har det en mere lysstærk skærm og sidst, men ikke mindst, den opdaterede Ultra Wideband-chip, der gør sporing af andre Apple-produkter langt mere brugervenlig.

Android-brugere behøver selvfølgelig slet ikke at overveje et køb af Apple Watch Ultra 2, for det virker stort set ikke sammen med Android-baserede smartphones. Og er man allerede den lykkelige ejer af et Apple Watch Ultra fra sidste år, er det vist en personlig beslutning, om man synes, at de få opgraderinger er pengene værd.

Karakter
Apple Watch Ultra 2
High End

Home mener

Ny processor betyder flere kræfter, så smart-uret bl.a. kan køre Siri uden at gå på nettet. Mere lysstærk skærm samt ny Ultra Wideband-chip, der forbedrer sporing af andre Apple-produkter. Ny dobbelttryk-funktion fungerer dårligt. Kun egnet til Apple-brugere.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top