Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch series 9

Apple Watch series 9 har flere kræfter og er mere lysstærk

Det nyeste Apple Watch har fået flere hestekræfter, men ingen nye spændende sensorer.

Skrevet af / 25/10/2023 - 09:31
Apple Watch series 9
Jonas Ekelund

Sidste år præsenterede Apple ikke bare én, men tre nye Apple Watch-modeller. I år må vi nøjes med, at Apple Watch 8 bliver til 9, og at Apple Watch Ultra får et 2-tal i navnet. Begge er forsigtige opgraderinger, hvor det meste af arbejdet er blevet gjort på indersiden. De har ikke fået en større skærm, bedre batterilevetid eller nye sensorer som en blodsukker– eller blodtryksmåler. I stedet handler det om, at de for første gang i lang tid har fået meget kraftigere processor, og hvad det fører med sig af nye muligheder. Og at det nu er muligt at gøre uret helt CO2-neutralt, hvis man vælger den nye Sport Loop som urrem. 

Foto: Apple

Ydelse og funktioner

Hemmeligheden bag den øgede ydeevne er Apple S9 SiP (System in Package). Den indeholder en processor, der har 60 procent flere transistorer end forgængeren, og en grafikprocessor, der er op til 30 procent hurtigere. Den har også en Neural Engine med 4 kerner til maskinlæring.   

 

Det lyder jo fint, men man kan undre sig over, hvad man skal bruge al den ydeevne til i et ur. En åbenlys forskel er, at uret nu er kraftigt nok til at køre Siri direkte på uret. Tidligere skulle det, du sagde, sendes op i skyen for at blive analyseret, og så kom svaret tilbage. Det var derfor, det nogle gange føltes lidt langsomt at få svar fra Siri, eller at det dårligt nok virkede, hvis man havde en dårlig forbindelse. Nu kan uret selv svare dig, så længe det ikke skal på nettet og lede efter svaret.   

Læs også Farvel Lightning-stik! Et par gode forbedringer, men vil folk virkelig stå i kø for at opgradere deres 14 Pro Max?

Urets skærm er også blevet opgraderet til en lysstyrke på op til 2.000 nit, hvilket gør det lettere at aflæse i sollys. Men den kan nu også gå ned til 1 nit i nattilstand for at spare på batteriet. Og det kan der være brug for, for selv om den øgede ydeevne ikke har gjort batterilevetiden dårligere, har den heller ikke gjort den bedre. Vi får ganske vist ofte mere end 24 timers batteritid, men vi ville aldrig tage på weekendtur uden opladeren. 

Det kunne ikke være mere pædagogisk at finde sin iPhone 15. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Sensorer og funktioner

Uret indeholder en andengenerations Ultra Wideband-chip, præcis som den nye iPhone 15 og iPhone 15 Pro. Dermed får man præcisionssøgning, når man har mistet en af disse. Det vil sige, ikke bare et ringesignal som før, men et kompas, der viser dig, hvilken vej du skal kigge, og hvor langt væk telefonen er. Som hvis det havde været en Airtag.    

Ultra Wideband bruges nu også sammen med Homepod-højttalerne. Når man er fire meter væk fra højttaleren, starter Afspil nu-skærmen på uret automatisk, så uret kan bruges som fjernbetjening. Det er faktisk meget praktisk for de af os, der ofte afspiller musik, men ikke altid har en iPhone i nærheden.   

Betjeningspanelet vises automatisk, når man er i nærheden af højttaleren. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Nye funktioner vi ikke fik

Ved præsentationen af uret gjorde Apple et stort nummer ud af den nye Double Tap-bevægelse. Du trykker din pegefinger og tommelfinger sammen, som om du dobbeltklikker på en mus. Bevægelsen aktiverer simpelthen den mest oplagte knap på skærmen, som f.eks. at besvare et opkald, eller sætte en timer eller musikken på pause. Funktionen bliver dog først lanceret senere i år, så vi kan ikke sige noget om, hvordan den fungerer i praksis.   

 

Vi synes også, at det lyder interessant at kunne bede Siri om sundhedsdata, f.eks. hvor længe man har sovet. Eller muligheden for at kunne logge sundhedsdata ved f.eks. at fortælle sin vægt i stedet for at skulle taste på mobilen. Men den mulighed kommer i en opdatering senere på året, og i første omgang kun på engelsk og mandarin. Gad vide, hvornår vi får den?  

Apple-Watch-S9-Compass-app-Elevation-view-230912 Apple-Watch-S9-Palette-watch-face-230912 Apple-Watch-S9-Power-Zones-230912 Apple-Watch-S9-Smart-Stack-230912 Apple-Watch-S9-state-of-mind-logging-230912
<
>
Foto: Apple

Vi kunne også godt lide muligheden for at dele virtuelle visitkort med andre enheder ved hjælp af Namedrop. Man skal bare føre dem sammen for at få spørgsmålet om, hvad man vil sende. Men også det kommer først i en opdatering senere på året. 

Konklusion

Bare for at undgå misforståelser pga. af vores klagepunkter: Apple Watch er stadig det bedste smart-ur. Hvis du ikke har et, eller du har en gammel model, der er ved at være træt, er det helt sikkert dette, du skal købe. Men vores opgave er at bedømme, hvor meget bedre det er end sidste års model, og her får det os ikke ligefrem til at falde ned af stolen. Det er hurtigere, hvilket helt sikkert vil føre til, at den kan gøre nye ting, men det er noget, der kommer senere. Selvfølgelig er det dejligt med en mere lysstærk skærm og bedre Ultra Wideband, men det er ikke et must. Vi føler ikke en overvældende længsel efter at opgradere vores Series 8. 

 

Karakter
Apple Watch series 9
Premium

Home mener

Hurtigere og mere kraftfuld. Lysstærk skærm. Siri direkte på uret. Lettere at fine sin iPhone 15. Ingen sensationelle nye funktioner. Batteritiden er stadig en svaghed.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top