Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Series 8

Næsten i mål

Et rigtig godt træningsur, som har det hele. Inklusive katastrofal batteritid og høj pris.

Skrevet af / 31/01/2023 - 08:56
Apple Watch Series 8
Åsa Warme Hallén

Så, nu er (u)turen kommet til at teste Apple Watch 8. Jeg indrømmer det – jeg er ikke Apple-fan. Det er ikke, fordi produkterne er dårligenogen måde. Absolut ikke. Det skyldes, at jeg får gåsehud af, at andre begrænser mine valgmuligheder. Noget, som Apple er utroligt dygtige til. Så nu hvor jeg har et Apple Watch, skal jeg også have en iPhoneuanset om jeg kan lide det eller ej.  

Bara en klocka Klocka
<
>
Alt leveres i små æsker og pakker, og jeg må selv samle mit ur. Det er en masse materiale ( affald) til et lille ur, synes jeg. (Foto: Åsa Warme Hallén)

At flytte ind

I en husstand, hvor der i lang tid ikke har været Apple-produkter, starter problemerne stort set med det samme. Jeg har nemlig ikke nogen USB-C-adapter. Jeg kontakter Apple-hotlinen (i dette tilfælde min datter), som hurtigt kommer til undsætning med en oplader.  

Selv om jeg som sagt ikke er Apple-bruger og nu har to i-gadgets, som jeg skal forsøge at komme overens med, er det absolut intet problem at oprette forbindelse og foretage forskellige indstillinger. Pædagogisk og enkelt.   

Apple Watch 8
Apple Watch 8 vinder ingen designpris. Det er hverken grimt eller pænt. Det er der bare. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Uret er virkelig super lækkert at havehåndleddet. Blødt, afrundet i kanterne og intet, der generer. På den anden side er det ikke særlig kønt. Heller ikke grimt, men måske lidt kedeligt. Designet virkede innovativt og moderne, da det kom frem, men det var jo ikke i går …  

Armband Armband 1
<
>
Jeg er vild med løsningen på, hvordan man gør armbåndet fast. Alle de små irritationsmomenter er som tryllet væk. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Med Apple Watch 8 har du en kombination af en touchskærm og en knap. Den knap, du skal holde styr på, hedder Digital Crown og er placeret på siden af uret. Det er her, du trykker for at finde dine apps. Det er faktisk første gang, at jeg har fundet en Walkie-talkie-app på et ur – sjovt og innovativt!  

På siden af uret finder du urets Digital Crown (en helt almindelig knap). Hvis du trykker på den, kommer du til dine apps. Jeg valgte denne opsætning, fordi jeg syntes, det var lidt sjovt. Men du kan naturligvis også vælge listeformat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Du kan også bl.a. finde apps til kompas, pulsmåling, træningsog aktivitetslogs og en mindfulness-app, som guider dig i dyb vejrtrækning eller mindfulness. Responsen på skærmen er rigtig god, og det er virkelig intet problem at navigere, udforske og lære din nye følgesvend at kende. 

Læs også Omvendt? Er iPhone virkelig den bedste mobiltelefon? Og hvis ja, hvorfor er den det i så fald? Som ivrig Android-bruger har jeg taget udfordringen op om at leve med to Apple-produkter i et stykke tid. Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde ...

Sundhed

At dagens smartwatches også forsøger at holde styr på dit helbred, er ikke noget nyt. Nogle gør det mere, andre mindre. Dette hører til den første kategori. Du kan aflæse megetselve uret, og hvis du går til Sundhed på din iPhone, kan du læse endnu mere om, hvordan du har det (hvis du skulle være i tvivl), se sundhedstrends, holde styr på din søvn og meget mere. Og det er selvfølgelig bedst, hvis du bruger uret døgnet rundt for at få så præcise tal som muligt 

Søvn er vigtigt, og mange af de personer, der vælger at bruge penge på et smartwatch, gør det, fordi de ønsker at kunne måle deres søvn og dens kvalitet. Noget, der fungerer rigtig godt med Apple Watch 8 og den tilhørende app. En lille refleksion er, at jeg tilsyneladende sov længere, end jeg lå i sengen … Hm … Mon jeg går i søvne?? (Skærmbillede fra app)

Du kan indstille det til at give dig Meddelelser om stabilitet ved gang, hvilket betyder, at du får en meddelelse, hvis du har en øget risiko for at falde inden for de næste 12 måneder.   

En funktion, som jeg håber, at ingen har behov for at prøve, er Crash detection. Det betyder, at uret kan registrere, om du har været ude for en bil- eller cykelulykke. Hvis dette sker, kan uret automatisk ringe til alarmcentralen og sende position og meddelelser til dine kontaktpersoner i nødsituationer.   

For kvinder (og for kloge mænd, der kan se fordelene ved at holde styr på deres kvindes menstruationscyklus) findes der en super enkel cykluslogbog, Min cyklus. Og ifølge det oplyste kan uret endda forudsige den mest frugtbare periode og estimere tidspunktet for ægløsning. For at bruge denne funktion skal du have uret på om natten over en længere periode, så din håndledstemperatur kan blive målt, mens du sover.

EKG 1 EKG 2
<
>
Med Apple Watch 8 kan du enkelt måle EKG. Husk dog, at dette ikke kan erstatte et lægebesøg, hvis du har det skidt. Det er dog en god måde at være bevidst om sin sundhedstilstand. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Det er selvfølgelig vigtigt at huske, at intet ur er en læge, og at du ikke blindt skal stole på de målinger og oplysninger, du får fra apps og logbøger. Men at blive bevidst og opmærksomændringer er aldrig forkert. 

Ringar Ringar 1 Ringar 2 Ringar 3 Ringar 4
<
>
Alt, hvad Apple laver, eller i hvert fald det, jeg er stødt på, er utroligt pædagogisk og let at forstå. Ved at opfordre dig til at 'lukke ringene' hver dag er det tanken at hjælpe dig med at nå dine sundhedsmål. (Foto: Åsa Warme Hallén)

At bruge Apple Watch 8 til træning

Der er en hel del forudinstallerede aktiviteter på uret, men finder du ikke din sport, f.eks. social dans, australsk fodbold eller fiskeri, er det nemt at tilføje den. Skærmen er stor, farverig og tydelig, så det er nemt at se, hvad der foregår, selv i sollys 

Det er let og overskueligt at se ringene, også i trænings-app’en på mobilen. (Skærmbillede fra app).

Hvis du ikke bare vil have en løbetur og måle distance og puls generelt, kan du tilpasse din træning og f.eks. tilføje intervaltræning, så den passer til dit eget niveau. Hvis du har behov for at være konstant tilgængelig og helst ikke vil gå glip af et opkald, når du er ude at løbe, kan du vælge en model med eSim. Så kan du lade din telefon blive hjemme og stadig besvare opkald. Du kan endda gemme din yndlingstræningsmusik lokalt på uret, så du kan lytte til den, uden at du har din telefon ved hånden.  

I app’en går det nemt at aflæse diverse træningsdetaljer og endda dykke ned i, hvordan f.eks. din puls har opført sig under hele træningspasset. (Skærmbillede fra app)

Personligt kører jeg spinningpas med et pulsbælte i mit fitnesscenter, og heldigvis passer uret og fitnesscentrets pulsmåling sammen. Ved spinning kommer du til at svede, det er det, der er pointen, og det er helt afgørende for et træningsur, at det kan skylles af efter en svedig omgang træning og dermed holdes frisk. Jeg går ind på Apples websted og læser, at uret er støvresistent og IP6X-certificeret, hvilket ifølge urkapslens klassificering betyder, at den er støvtæt. De har dog valgt ikke at bruge den samme klassificering, når det gælder beskyttelse mod væsker, men angiver i stedet, at uret er WR50 svømme- og vandafvisende. Apple forklarer det selv på følgende måde:   

“Apple Watch Series 8 er klassificeret som vandafvisende ned til 50 meter i henhold til ISO-standard 22810:2010. Det betyder, at de kan bruges til aktiviteter i vandoverfladen, f.eks. til svømning i pools, søer og have. De bør dog ikke anvendes til dykning, vandski eller andre vandaktiviteter, der involverer høje hastigheder eller større dybder. Vandmodstand er ikke permanent og kan aftage med tiden.”  

Jeg anbefaler i øvrigt, at du vælger en anden urrem end den, der hedder Sport, hvis du dyrker aktiviteter, hvor du sveder meget. Det skyldes, at den ikke er åndbar, og det føles næsten, som om huden bliver opløst af fugten. Ikke ligefrem optimalt.   

Batteritiden

Batterilevetiden kan jeg ikke engang klassificere som dårlig, fordi det føles uretfærdigt over for dem med dårlig batterilevetid. Batteritiden på Apple Watch 8 er en katastrofe! Hvordan er det overhovedet muligt at slippe et ur løs, som ikke engang kan holde til 24 timers normal brug?  

For at få det bedste ud af dit ur, skal du bruge det døgnet rundt. Jo oftere, du tager det af, jo mere sandsynligt er det, at du glemmer at tage det på igen. Jeg ved ikke, hvor mange gange uret i løbet af min test kort før sengetid har gjort mig opmærksom på, at det er på høje tid at lade op. Det gjorde jeg også, men jeg glemte at tage det på, inden jeg gik i seng. Og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har opladet uret om aftenen og faktisk husket at tage det på, inden jeg går i seng. Kun for at gå på arbejde hele dagen for at konstatere, at uret er dødt, når det er tid til træning om aftenen. Det er på tide at sætte en opfindsom og kreativ person til at løse dette Apple, for det er ikke engang i nærheden af at være acceptabelt!  

Læs også Din bedste træningsmakker Vi har bedt seks producenter af træningsure om at finde deres storsællerter frem i netop det segment, så vi kunne lave en lille sammenligning. Spændende, synes vi!

Konklusion

For god ordens skyld vil jeg gerne endnu en gang minde om, at denne test kun er baseret på Apple Watch 8 som et sundheds-/træningsur. Intet andet! Og Apple Watch 8 er ikke et dårligt træningsur – tværtimod. Det er fantastisk! Men, og det er et meget stort MEN – det er ikke bemærkelsesværdigt bedre end andre ure, jeg har testet. Hvis jeg skulle bruge omkring 4.000 kroner på et fitnessur, ville jeg have valgt Suunto 9 Peak Pro. Så ville jeg få omkring 20 dages batterilevetid i stedet for omkring 18 timer, og så ville der endda være penge til overs til noget god rødvin til fredagsmiddagen. 

Karakter
Apple Watch Series 8
Premium

Home mener

Dejligt at have på. Meget brugervenligt. Katastrofal batteritid. Høj pris.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Scroll to Top