Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch Ultra

Et ur til mænd!

Apple Watch Ultra tørrer gulv med alle andre smart-ure på markedet.

Skrevet af / 23/10/2022 - 08:54
Apple Watch Ultra
Peter Gotschalk

Efter en lang periode med små opdateringer fra år til år er Apple endelig klar med en stor nyhed i smart-ur kategorien. Apple Watch Ultra er navnet på det nye smart-ur, som har præcis samme funktioner og styresystem som Apple Watch Series 8, men derudover kan betragtes som en større, mere robust og stærkere udgave af Apples populære smart-ur.

Egentlig markedsføres uret til ekstremsportudøvere, og Apple Watch Ultra kan da også klare mosten med en flad skærm af safirkrystal, titaniumhus, vandtæthed ned til 100 meter og en konstruktion, som kan klare temperaturer mellem -20 og 55 grader celcius.

Apple Watch Ultra har også fået et større batteri, der lover 36 timers batteritid, hvilket er det dobbelte af, hvad vi er vant til fra samtlige Apple Watch-forgængere.

Med andre ord skal det nye smart-ur være særligt egnet til dem, som tager på vandretur i vildmarken, dykker med delfiner og hajer, eller kaster sig ud fra bjergtinder i en hangglider.

Apple Watch Ultra
Både den såkaldte Digital Crown og sideknappen ydes bedre beskyttelse på grund af urets mere robuste konstruktion, der også betyder, at Apple Watch Ultra kan tåle temperaturer mellem -20 og 55 grader celcius. (Foto: Peter Gotschalk)

Og så er det, jeg er nødt til at sige, at jeg ikke passer ind i nogen af ovennævnte kategorier. Jeg bryder mig ikke om at sove i telt (for koldt og for mange myg!), jeg svømmer helst i en opvarmet hotelswimmingpool, og min vægt tillader hverken bjergklatring eller svæveflyvning med hangglider.

Alligevel er Apple Watch Ultra det smart-ur, jeg altid har ønsket mig. Og efter min mening det bedste smart-ur på markedet i skrivende stund. Det er der flere grunde til.

Et ur til mænd!

Først og fremmest er størrelsen en kærkommen forbedring i forhold til tidligere Apple Watch-modeller. Med en skærm på 49 mm fylder uret endelig hele armen, og det gør heller ikke noget, at Apple Watch Ultra vejer 61,3 gram – godt 10 gram mere end den største 45 mm-udgave af Apple Watch Series 8 – for det giver mig en oplevelse af robusthed og kvalitet, jeg ikke tidligere har oplevet med et Apple Watch.

Og det er også befriende ikke at skulle bekymre sig om at komme til at ødelægge uret ved et uheld. De flotte Apple Watch-ure kan ellers hurtigt komme til at se meget ‘brugte’ ud med masser af skrammer og ridser i glasset, men Apple Watch Ultras hårdføre design beskytter bl.a. skærm og den digitale krone væsentligt bedre end tidligere.

Læs også Apple Watch bliver bedre til træning og sundhed Snart kan du opdatere dit Apple Watch og få bedre funktionalitet.

Den større skærm og det mere robuste design betyder også, at uret er nemmere at betjene. Hvad enten man bare har tykke fingre eller forsøger at betjene uret med handsker på, så er det lettere med Apple Watch Ultra, som tilmed er blevet udstyret med en ekstra såkaldt Handlingsknap, der kan programmeres til straks at starte en bestemt funktion, f.eks. et bestemt træningspas, markere et rutepunkt med kompasset eller sågar at bruge urets lysstærke skærm (op til 2000 nit) som lommelygte.

Apple Watch Ultra
Den nye handlingsknap kan programmeres til straks at starte en bestemt funktion, f.eks. et bestemt træningspas, markere et rutepunkt med kompasset eller sågar at bruge urets lysstærke skærm (op til 2.000 nit) som lommelygte. (Foto: Peter Gotschalk)

Lysstyrke og kræfter

I det hele taget er Apple Watch Ultras store og ekstremt lysstærke skærm endnu en faktor, som kun kan begejstre. Her er plads til mere – uanset om man vil have mere eller større tekst på skærmen – og skærmen er både læsbar i sollys, og når det er bælgravende mørkt. Vel at mærke uden at man bliver blændet. I hvert fald hvis man bruger den unikke Apple Watch Ultra-urskive ‘Vejviser’, der har en særlig nattilstand, som gør alle elementerne på urskiven røde, så de ikke generer dit nattesyn.

Det er ikke som sådan muligt at have en benchmark-test af urets batterilevetid, men jeg kan sige så meget, at jeg i løbet af testen brugte uret en hel dag, bl.a. i forbindelse med kampsporttræning, hvorefter jeg havde det på hele natten for at teste funktionen, som overvågner brugerens søvn, og der var stadig over 40 procent batteri tilbage på uret morgenen efter.

Apple Watch Ultra
Skærmen måler 49 mm og er helt flad, ligesom den er fremstillet af safirkrystal. Det flade design samt titaniumrammen rundt om skærmen hjælper med at beskytte mod ridser. (Foto: Peter Gotschalk)

Set i lyset af, at det blot tager en time at lade uret fra 0 til 80 procent – hvilket man f.eks. kan gøre om morgenen, mens man tager bad og spiser morgenmad – så er det med Apple Watch Ultra for første gang muligt at slappe helt af uden hele tiden at skulle holde øje med, hvor den nærmeste stikkontakt er placeret.

Nye funktioner

Et par væsentlige nye funktioner har Apple Watch Ultra til fælles med de øvrige nye Apple Watch-modeller. Den vigtigste af disse har vi ikke rigtigt kunne teste i praksis, men hvis vi antager, at den virker som lovet, så har Apple virkelig slået et slag for sikkerheden, når du kører bil.

Der er tale om den såkaldte Car Crash Detection – registrering af ulykke på dansk – som kan registrere det, hvis man kommer ud for en alvorlig bilulykke. Det er muligt takket være urets accelerometer, gyroskop og barometer – samt de indbyggede mikrofoner, som hjælper med at fastslå, om der er tale om en ulykke, der kræver assistance.

Apple Watch Ultra
Den unikke Apple Watch Ultra-urskive ‘Vejviser’ har en særlig nattilstand, som gør alle elementerne på urskiven røde, så de ikke generer dit nattesyn. (Foto: Apple)

Skulle det være tilfældet, ringer uret selv til alarmcentralen samt til eventuelle nødkontakter med meddelelse om din placering.

Samme funktion findes i øvrigt i alle de nye iPhone 14-modeller, men har man både en iPhone 14 og et Apple Watch Ultra på sig, hvis uheldet er ude, er det smart-uret, som står for at alarmere omgivelserne. Simpelthen fordi urets sensorer er mere nøjagtige.

Sundhed over alt

Selvfølgelig er Apple Watch Ultra også spækket med diverse sundhedsfunktioner.  Herunder automatisk genkendelse og registrering af fysisk aktivitet, faldregistrering, EKG, iltniveau i blodet, søvnregistrering samt en ny temperatursensor, som dels hjælper kvinder med at måle og følge med i deres menstrationscyklus (hvilket jeg af gode grunde ikke har kunnet teste!) og dels generelt måler din temperatur om natten, hvis du har uret på armen, mens du sover.

Det er svært at finde et smart-ur på markedet, som har så mange fitness- og sundhedsfunktioner kombineret med et så omfangsrigt økosystem af øvrige tjenester (f.eks. Apple Pay og Siri) som Apple Watch Ultra.

Ekstremsport

Og så er der selvfølgelig alle de funktioner, der er unikke for Apple Watch Ultra – og som absolut bør nævnes her, selv om du altså ikke behøver at være ekstremportudøver eller vildmarksvandrer for at få masser ud af Apples vildeste smart-ur.

Apple Watch Ultra
Apple Watch Ultra byder bl.a. på forbedret GPS, som sammen med den nye kompas-app gør det nemmere at finde vej. Det dobbelte GPS-signal er mere præcist, og takket være den nye mulighed for at markere rutepunkter undervejs, bliver det svært at fare vild. (Foto: Peter Gotschalk)

Udover muligheden for at kunne registrere helt særlige former for sportsaktiviteter såsom intervaltræning, multisport (et andet ord for triatlon) og svømning i åbent vand, byder Apple Watch Ultra bl.a. på forbedret GPS (i kraft af to separate GPS-signaler, nemlig L1 og L5), som sammen med den nye kompas-app gør det nemmere at finde vej. Det dobbelte GPS-signal er mere præcist, og takket være den nye mulighed for at markere rutepunkter undervejs, bliver det svært at fare vild. Uanset om man er på opdagelse i en ukendt storby eller i ødemarken nord for polarcirklen.

Og takket være urets dybdemåler og vandtæthed ned til 100 meter er Apple Watch Ultra også det smart-ur, som mange sportsdykkere har ventet på.

App’en ‘Dybde’ aktiveres helt automatisk, når Apple Watch Ultra nedsænkes i vand, og senere på efteråret kommer app’en Oceanic+, udviklet i samarbejde med Huish Outdoors, der giver smart-uret de samme funktioner som en reel dykkercomputer.

Selv om Apple Watch Ultra egentlig er vandtæt ned til 100 meter, råder Apple til, at man holder sig til maksimalt 40 meters dybde. Til gengæld vil Oceanic+ så kunne holde styr på faktorer som tidevand, vandtemperatur, sigtbarhed og strømforhold, når man dykker. Når app’en altså dukker op engang.

Konklusion

Uanset om du aldrig før har ejet et Apple Watch, eller om du allerede har en ældre model, så er der al mulig god grund til at investere i Apple Watch Ultra. I hvert fald så længe, du i forvejen bruger produkter fra Apples økosystem. Er du udelukkende Android-bruger, behøver du ikke at læse videre.

Den nye og forbedrede funktion til søvnregistrering er særdeles nøjagtig. Og jeg må hellere se at få gjort noget ved min søvnrytme, så jeg ikke ender med konstant søvnunderskud … (Foto: Peter Gotschalk)

Apple Watch Ultra er det bedste smart-ur fra Apple nogensinde. Udover de særlige funktioner for ekstremsportfolk og eventyrere – såsom forbedret GPS og kompas-app, dybdemåling, vandtæthed ned til 100 meter og en robust konstruktion, der kan klare temperaturer mellem -20 og 55 grader celcius – byder smart-uret også på nye sikkerheds- og sundhedsfunktioner som Car Crash Detection, temperatursensor, forbedret søvnregistrering etc. Det er også forsynet med alle de smarte sundheds- og træningsmuligheder, som allerede er blevet lanceret med tidligere generationer af Apple Watch.

Og du behøver ikke dyrke vildmarkslivet eller gennemføre et triatlon fire gange om året for at få udbytte af Apple Watch Ultra. Takket være den robuste konstruktion, den store skærm på 49 mm med en heftig lysstyrke på op til 2.000 nit, samt det bedste batteri nogensinde i et Apple Watch, er dette smart-ur ikke til at komme uden om, hvis du er mand og har ønsket dig et smart-ur, der kan det hele, kan holde til noget, og ikke mindst kan holde strøm både dag og nat uden at skulle oplades i tide og utide.

Karakter
Apple Watch Ultra
High End

Home mener

Stor 49 mm og lysstærk skærm, ekstremt holdbart og lang batterilevetid. Car Crash Detection samt en lang række smarte sundheds- og træningsfunktioner. Forbedret GPS. Fås kun i version med indbygget eSIM til LTE. Oplader er ekstraudstyr. Kun egnet til iPhone-brugere.

1 kommentar til “Apple Watch Ultra”

  1. Er helt enig med konklusionerne i testen. Absolut det bedste Apple ur til dato, og måske det bedste smart ur i det hele taget (også selv om Garmin Fenix serien fortsat føre på batteritid)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Verdens hurtigste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er knap så unik som forgængerne

Det bedste kinesiske alternativ til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hvad skete der med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Scroll to Top