BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 10 hovedtelefoner

10 magiske hovedtelefoner

For 4.000 kroner skulle det da bare mangle, at musikken får vinger. Her er det bedste af det bedste!

For nogle kan det virke som det glade vanvid at betale 4.000 kroner eller mere for et par hovedtelefoner. Det er trods alt kun et par “kopper”, man har på hovedet for at forsvinde ind i musikken. Men netop dét er en vigtig pointe. For at forsvinde ind i musikken kræves der nemlig lyd i topkvalitet, og så er den bløde mellemvare ikke godt nok.

Når det er sagt, så testede vi i Lyd & Billede #5 2016 ti fantastiske hovedtelefoner til omkring 2.000 kroner. Behøver man noget bedre? Egentlig ikke. De bedste af dem var nemlig så gode, at man ikke vil savne noget.

Så hvor meget bedre kan det egentlig blive? Sandheden er, at over 2.500 kroner bliver hver forbedring temmelig dyr, da det kræver præcision ned på mikroniveau, lige fra udfræsning af metaller til vikling af spoler. Det er ikke desto mindre vigtige detaljer, og tager man skridtet op til 4.000 kroner, vil man opleve, at lydbilledet åbner sig endnu mere, og musikken lever mere som følge af bedre dynamiske egenskaber og lavere forvrængning.

Hovedtelefonerne har bedre drivere med kraftigere magneter (Beyerdynamic er måske de første i verden med et magnetfelt på over 1 tesla), og nogle i denne prisklasse eksperimenterer også med mere eksotiske materialer som f.eks. HiFiMans flade magnetostatiske drivere.

 

Mere eksotisk udformning

Man skal heller ikke kimse af byggekvaliteten og den komfort, som de mest eksklusive hovedtelefoner i denne prisklasse byder på. Her får man gerne mere aluminium med bedre sans for detaljer i slibningen. Ørepuderne er i endnu bedre kvalitet for at give komfort over længere tid, og nogle producenter har gjort mere ud af eksklusiv indpakning, lækre detaljer i ægte læder, håndsyede ørepuder osv.

På disse modeller er det ikke hele budgettet, der går til lydkvalitet, og det er nærliggende at tro, at de ikke lyder helt så godt som dem, hvor man ikke har prioriteret staffage så højt. Men vi får se!

 

Bedre end højttalere

Og hvis du synes, at 4.000 kroner er meget at bruge på et par hovedtelefoner, så frister det måske mere, når du hører, at de lydmæssigt kan konkurrere med højttalere til ti gange prisen. Det skyldes, at driverne i hovedtelefoner sidder helt tæt på ørerne, og dermed undgår man rumpåvirkning af lyden.

Da rummet påvirker den endelige lydkvalitet mere end nogen anden komponent i signalkæden, er det en vigtig pointe. Og fordi hovedtelefonerne sidder så tæt på ørerne, behøver de kun at levere en brøkdel af lydniveauet fra højttalere på flere meters afstand. Derfor er forvrængningen lavere ved den samme oplevede volumen.

Hovedtelefoner har også langt færre komponenter og mindre materialer end store højttalere, hvilket gør materialeomkostningerne lavere. Bedre lyd for pengene, med andre ord.

 

Ti kandidater

I denne test ser vi på ti modeller, der konkurrerer om at være creme de la creme i prisklassen, og mange af dem har vi testet før – til fem stjerner eller mere. Men det kan hurtigt ændre sig, når de bliver sat op mod hinanden, idet en direkte sammenligning kan være mere afslørende.

I vores søgen efter den bedste lyd har vi ikke set på, om hovedtelefonerne fungerer godt til bærbar brug, da vi har drevet dem alle med en gedigen hovedtelefonforstærker (Pioneer U-05). Vi har heller ikke taget os af, om de er åbne eller lukkede; lydlækage er ikke et kriterium her.

Hvis du synes, der er lidt hummer og kaviar over udvalget, så er det, fordi vi simpelthen har smidt flere penge på bordet og spurgt, hvad der findes. Derfor har nogle af dem en umulig impedans for smartphones, andre er lettere og har endda kontrol/mikrofon til mobilopkald. De fleste har et lille mini-jackstik på kablet, så de kan bruges med mobiltelefoner, andre har store jackstik og er derfor kun beregnet til stationær brug.

Derimod har vi udelukket støjreduktion og trådløs lyd. Der må være en grænse!

 

Playliste

http://tidal.com/playlist/97177783-707a-4ba2-8a66-eeacca1e3532

Prince: Sign ‘O’ The Times
David Bowie: Lazarus
Jan Johansson: Visa Från Utanmyra
Dena Piano Duo: Mozart – Sonate i D-dur for to klaverer (KV 448): Allegro
Kim André Arnesen: Magnificat – 4. Et misericordia
Det Norske Solistkor: Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?
Jill Scott: Gettin’ In the Way
Funkadelic feat. Kendrick Lamar & Ice Cube: Ain’t That Funkin’ Kinda Hard on You?
South Central Cartel: Sowhatusayin
Darling West: Vinyl and a Heartache

Fyldige rytmer

NightHawk gengiver musikken næsten lige så mørkt, som navnet antyder, med en frodig bas og desværre lidt for lidt overtoner.

Lyd & Billede mener

Den fyldige bas er en drøm, når der er elektroniske rytmer på menuen. Super komfort!
Vi savner overtoner.
 • Type: Semi-åbne, over-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 50 mm
 • Impedans og følsomhed: 25 ohm / 100 dB
 • Vægt: 346 g
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4499 kr

NightHawk er AudioQuests første hovedtelefonmodel. High-end producenten, der ellers mest er kendt for deres kabler, er gået seriøst til værks med ørekopper støbt i en træfibermasse kaldet “liquid wood” og superbløde, behagelige ørepuder, der sidder som luft på ørerne. For at isolere ørekopperne fra interferens er de hængt op i gummisnore, ligesom klassiske studiemikrofoner.

Hovedtelefonerne ser lukkede ud, men de har en ventil, der slipper noget luft ind i kammeret. Det udligner trykket i dem og gør desuden, at de ånder nok til, at man kan bruge dem i timevis, uden at det bliver for klamt.

Der medfølger to ledninger, begge lange og i en lækker kvalitet, som man kan forvente af en af verdens største producenter af hi-fi-kabler. Den ene er forsynet med 3,5 mm stereo mini-jackstik, mens den anden skal bruges sammen med en forstærker med balanceret udgang. En 6,3 mm plug medfølger også. Ingen af ledningerne har kontrol/mikrofon.

 

Lydkvalitet

Vi bider straks mærke i den saftige basgengivelse. Hør f.eks. stortrommen på Jill Scotts “Gettin’ In the Way”! På RnB som her kommer hovedtelefonerne virkelig til deres ret med en benhård gengivelse af de nederste oktaver.

Det samme sker, når man sætter “Sign ‘O’ the Times” med Prince fra 1987 på. Den ellers noget flade bas får pludselig en fylde og vitalitet, som ingen af de andre hovedtelefoner i testen er i nærheden af. Måske med undtagelse af Sennheiser HD 630VB, når de har bassen skruet helt op. Topsejt!

Bassen er på mange måder NightHawks styrke. Ulempen er, at det ikke følges op opad i registeret.

 

Konklusion

AudioQuest NightHawk er for tilbageholdende i overtoneområdet, hvilket gør, at luften og dermed meget af klangen fra indspilningsrummet ikke kommer godt nok frem. Et orkester står for trangt, og strengeinstrumenter åbner sig ikke ordentligt.

Der er ingen tvivl om, at der er kvaliteter i lydbilledet, men for undertegnede er der for stor ubalance mellem den fyldige bas og de beherskede overtoner.

Fyldig og lækker musik

Sonys hovedtelefoner fanger os med deres dejlig fyldige bas kombineret med et stort lydbillede. Men de passer ikke til alle.

Lyd & Billede mener

Sidder meget behageligt på hovedet, og lydmæssigt vil mange blive hooked på den frodige bas og det store lydbillede. Kan fungere med mobilen.
Der mangler lidt detaljer i overtonerne, dynamikken kunne have været bedre, og bassen kan blive lige lovlig heftig.
 • Type: Lukkede, in-ear
 • Foldbare: Nej
 • Kontrol/mikrofon: Nej
 • Drivere: 70 mm
 • Impedans og følsomhed: 70 ohm / 102 dB
 • Vægt: 335 g
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4499 kr

Sonys hovedtelefoner er store, men vejer mindre, end de ser ud til. De huser et par enorme drivere på 70 mm, der dækker det meste af det ydre øre hos voksne mennesker. Det burde give nogle fordele, især når det gælder om at gengive basområdet. Puderne er nødvendigvis tilsvarende store – og desuden superkomfortable. Med det resultat, at du kan have dem på i lang tid uden at blive træt.

Sony MDR-Z7 kan til nød fungere med mobilen, men lyden bliver ikke helt kraftig nok uden en ordentlig hovedtelefonforstærker. To kabler medfølger, det ene balanceret for lavere støjgulv og potentielt bedre lyd. Vi har dog kun testet med det ubalancerede.

 

Lydkvalitet

Én ting er sikkert: Sony har en heftig og fyldig basgengivelse. Selv den lidt flade baslyd på den ellers super-funky “Sign ‘O’ the Times” med Prince får en vanedannende frodighed. Det lyder samtidig kontant nok, selv om Sony mangler lidt hurtighed i forhold til de bedste.

Basrytmerne på David Bowies dødsattest “Lazarus” lyder fedt, og Bowies stemme er klar nok. Men mellemtoneområdet, især i den øverste ende, er ikke så sprødt og pågående, som vi kunne ønske. Lydbilledet åbner sig ikke i toppen, og bækkenerne skinner langt bedre med Shure, Sennheiser og Audio-Technica, der alle er af den lukkede type ligesom Sony. Også Oppo har mere krudt i transienterne.

Krævende Mozart-stykker spillet på to klaverer af Dena Piano Duo gengives med et godt attack, men vi savner noget mere luft omkring tonerne.

 

Konklusion

At Sony MDR-Z7 er lavet til at gengive højopløst lyd med frekvenser langt over det, vi kan høre, mærker man ikke. Her lyder overtonerne nemlig mere indelukket end på flere af testens andre kandidater.

Til gengæld noterer vi en vigtig fordel, nemlig at fylden hos Sony er velegnet, når man hører fladt produceret, overkomprimeret popmusik – dvs. det meste af det, der spilles i radioen i dag. Derfor vil meget hitlistepop lyde bedre med MDR-Z7 end med f.eks. Audio Technica A1000Z.

Shure SRH1540
Man går ikke galt i byen med Shure, og SRH1540 lyder varmere, end vi er vant til fra den kant.
Audio-Technica ATH-A1000Z
Disse lukkede hovedtelefoner lyder så luftigt og detaljeret, at man skulle tro, de var åbne.
Sennheiser HD 630VB
Disse hovedtelefoner fra Sennheiser er virkelig et frisk pust. Variabel basrespons og herlig pasform er guf for folk på farten.
HiFiMan HE-400i
Ingen andre hovedtelefoner til under 5.000 kroner giver lige så magiske musikoplevelser.
Beyerdynamic T90
Måske det mest neutrale, dynamiske og åbne lydbillede, vi har hørt til under 5.000 kroner.
Sonus faber Pryma
De ligner en million og lyder næsten lige så godt.
Onkyo A800
Onkyo overrasker med en fyldig basgengivelse fra åbne ørekopper, samtidig med at musikken lever og ånder.
Oppo PM-3
Oppos billigste hovedtelefoner balancerer god lyd med testens mest transportable udførelse.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips Fidelio X3

  Vejl.pris 2790 kr Til dem der elsker musik

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.