BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% BARE DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: 3 gaming-headsets

Kom ind i kampen

3D-spil skal opleves i første person. Det gælder også lyden, som skal være i surround.

Med hamrende hjerte sniger du dig gennem den halvt nedbrændte by. Rundt omkring dig hører du dumpe drøn fra granater, flået i stykker af tør maskingeværild. Men hvad var det? Bag dig høres lyden af støvletramp, der kommer nærmere. Med en hurtig bevægelse springer du til siden, mens du vender dig omkring. En salve fra dit automatgevær afgør kampen, før den er begyndt!

Lyden i computerspil er andet og mere end bare dekoration. I takt med at spil er blevet en megaindustri, der i omsætning overgår selv Hollywoods filmproduktion, er lyden i spillene blevet finpudset. Ligesom i filmene er lyden selvfølgelig i surround. Og har du det rette udstyr, kan evnen til at placere handlingen præcist omkring dig betyde forskellen på en tabt og en vundet kamp.

Her har vi fundet tre af de bedste surround-headsets til spilbrug netop nu. Udvalget af specialiserede gaming-hovedtelefoner vokser eksplosivt, og hvad enten man vælger at betragte computerspil som seriøs e-sport, eller computerspil bare er noget, vi leger, er der ingen tvivl om, at hardware-producenterne tager markedet særdeles alvorligt.

Men er det virkelig nødvendigt med særlige hovedtelefoner til spil? Kan man ikke bare bruge sine normale hørebøffer til formålet? Det kan man selvfølgelig godt. Man kan i princippet også bruge sine hi-fi-hovedtelefoner til løbetræning – resultatet bliver bare derefter. Og spillene stiller en række krav til udstyret.

For det første skal der være en mikrofon på hovedsættet, så man kan råbe kommandoer og advarsler til sit team, når det går hårdt til på slagmarken. For det andet skal det være behageligt at have på i timevis, uden at ørerne bliver kogt i varmen, eller man bliver træt i nakken af vægten. Endelig er det en fordel, hvis det understøtter surround-lyd i mange kanaler, så man kan høre, når fjenderne kommer listende bagfra.

Syv kanaler for to ører

Der findes mange headsets med “7.1 Surround Sound” printet på æsken. I de allerfleste tilfælde er der dog tale om virtuel surround-lyd, skabt med to stereokanaler og en passende mængde digitalt trylleri. Hvor de mange kanaler i kildematerialet ad elektronisk vej placeres rundt omkring lytteren. Hvor godt det fungerer i praksis, afhænger af den soft- og hardware, der står for at omsætte spillets eller filmens lydkanaler til virtuelle i hovedtelefonerne.

Dette gælder også to af de tre headsets i denne artikel. De bruger dog hver sin software-løsning (fra henholdsvis DTS og Dolby) til at genskabe de mange lydkanaler. Det tredje hovedsæt i testen byder derimod på ægte, diskret surround-lyd.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Ægte surround-­galskab

Ti separate drivere giver fuld 7.1-surround i headsettet.

Lyd & Billede mener

Ikke virtuel surround, men den ægte vare. Bedste adskillelse af lydkanalerne. God styreboks med logisk betjening. Masser af hardware.
Gigantisk headset, der vil virke voldsomt på selv det største hoved. Dette til trods er pladsen faktisk lidt trang i ørekopperne.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: Front 40 mm, Subwoofer 40 mm, Center 30 mm,
Side 20 mm, Rear 20 mm
Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
Antal kanaler: 7.1 diskret surround-sound
Tilslutning: USB
Lys: RGB
Batteritid: Nej
Vægt: 536 g
Web: asus.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1899 kr

Når man taler om surround-lyd i hovedtelefoner, er det normalt underforstået, at det er i form af virtuel surround. For man kan selvfølgelig ikke have syv separate højttalere i et sæt hovedtelefoner. Eller kan man?

Asus ROG Centurion adskiller sig fra resten af markedet ved at tilbyde ægte 7.1-kanalers surround i ørekopperne. Hver surround-kanal har altså separate enheder (drivere), fordelt rundt på passende steder i de gigantiske ørekopper. Faktisk sidder der intet mindre end ti drivere i headsettet, eftersom center- og subwoofer-kanalerne må have enheder i begge ørekopper for at falde på plads i perspektivet – det ville se fjollet ud med en centerhøjttaler i panden!

Så mange drivere kræver noget plads, især da både front- og subwoofer-kanalerne drives af 40 mm enheder, der i sig selv er almindelige i normale stereohovedtelefoner. Derfor er ørekopperne da også blandt de største, jeg nogensinde har set. Faktisk er der en ekstra “boks” foran hvert ørestykke for at give plads nok.

Da udgangssignalet fra de fleste pc’er er i stereo, kommer ROG Centurion med sit eget eksterne surround-lydkort: En solid, sekskantet boks, hvor man på to drejeknapper kan justere styrken for hver enkelt kanal – samt tilpasse lysstyrken. For selvfølgelig er der lys i hovedsættet. Ikke RGB, men rødt LED-lys i både ørekopper og styringsboks.

Tilslutningen til computeren sker med et USB-kabel, der usædvanligt nok har det flade USB A-stik i begge ender. Kablet mellem styreboks og headset er kraftigt, stofbetrukket og ender i et HDMI-stik. Det er en lidt usædvanlig løsning, men praktisk. Der medfølger også et adapterkabel – fra HDMI til fire gange stereo-minijack – til at tilslutte aktive højttalere.

I den medfølgende styre-software kan man trimme og justere lyden til formålet: 3D-skydespil, MMO-spil, musiklytning og film – for bare at nævne nogle af dem. En 10 bånds equalizer, bas-boost, kompression og stemmeforstærker er nogle af mulighederne.

Det kommer ikke som en overraskelse, at scenen omkring dig breder sig naturligt hele vejen rundt, og at det er let at placere lydene, hvad enten de kommer forfra, fra siden – eller lidt bagude til højre. Hvad der måske kan undre, er at det ikke er specielt meget lettere end med god virtuel surround. DTS Headphone X giver en næsten lige så god illusion.

Konklusion

Hvis du gerne vil have ægte, uforfalsket surround i ørerne, når du spiller, er Asus ROG Centurion uden konkurrence. For der er ingen andre som det. Og når man tager i betragtning, hvor meget hardware man får med, er prisen mere end rimelig. Størrelsen og vægten er dog også langt over det rimelige, og man kan for samme pris finde headsets, der er lettere at bruge, og som giver næsten samme kvalitet via software.

Valget er en smagssag, men Asus fortjener anerkendelse for at være gået kompromisløst til værks.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Gennemtænkt teknik

Logitechs topmodel har alle de funktioner, der kan afgøre slaget til din fordel.

Lyd & Billede mener

Glimrende bærekomfort og god ergonomi. Rigtig fin 3D-lyd til spil og film. Cool design.
Forholdsvis klodset. Lyden er ikke særskilt nuanceret. Lyseffekterne koster på batteritiden.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby, DTS Headphone X)
Tilslutning: Trådløst med USB-dongle, 3,5 mm kabel
Lys: RGB
Batteritid: 8 timer med lys, 12 timer uden
Vægt: 374 g
Web: gaming.logitech.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Artemis Spectrum G933 er Logitechs bud på et headset til kræsne gamere. Det fås dels i en hvid variant, kaldet Snow, og dels i en mere almindelig udgave. Ud over kuløren er de to fuldkommen identiske.

Selv om det ikke syner af meget ved siden Asus Centurion, er Logitech Artemis G933 et stort hovedsæt, og de aflange ørekopper har rigelig plads til selv denne testers meget store ører, uden at man behøver at føle sig klemt. Mikrofonen sidder på en plasticbøjle, der kan klappes op og skjules i venstre ørekop. En ring af programmérbart LED-lys omkranser hver ørekop.

Artemis G933 er trådløst. Det giver god bevægelsesfrihed at være fri for kabler, men byder også på en række krav i form af batteritid og overførsel uden forsinkelse (“lag”). Begge dele bliver heldigvis indfriet – og så er det en fornøjelse at skyde løs uden snærende kabelbånd.

Batteritiden på otte timer, når RGB-lysshowet kører, burde række til de fleste spilaftener. Skulle det mod forventning knibe, kan man tilslutte G933 analogt med det medfølgende 3,5 mm minijack-kabel. Batteriet er gemt bag en magnetisk klap på den ene ørekop. Den anden har en opbevaringsplads til den trådløse USB-sender. Smart – så er den altid med.

På venstre ørekop finder man desuden fire programmérbare knapper til at skifte indstillinger samt en god, gammeldags drejeknap til regulering af lydstyrken.

Lyden

Der er masser af smæk på lyden i G933. Eksplosioner brager tungt, og fornemmelsen af at være midt i handlingen er overbevisende. Som en særlig finesse kan man på Logitech-headsettet vælge imellem Dolbys og DTS’ virtuelle surround-lyd. Sidstnævnte giver klart den mest overbevisende surround-illusion. Skal du høre musik, bør du dog vælge stereo. Surround lyder imponerende, men det meste musik har ikke godt af at blive “dekodet”.

Med indstillingerne på plads er G933 præget af en massiv bund og en afbalanceret, men ikke specielt finkornet stemmegengivelse. Diskanten er noget afdæmpet. Lyden kan tilpasses med en række equalizer-profiler, og man kan lave sine helt egne.

Konklusion

Logitech Artemis G933 er et glimrende eksempel på, hvad der adskiller gaming-headsets fra normale hi-fi-hørebøffer. Målt på ren hi-fi-lyd er det en kende for grovkornet. Men det mere end udlignes af et gennemtænkt udvalg af spilfunktioner, der er let tilgængelige og lige til at bruge i kampens hede. Det gør G933 perfekt til sit formål: At være et redskab for garvede digitale skrivebordskrigere.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Til alle spilplatforme

Trådløst hovedsæt til prof-gamere, som klarer alle dine spilenheder på én gang.

Lyd & Billede mener

Det bedste og mest omfattende udvalg af forbindelser overhovedet. Gennemtænkt design. Ekstra batteri.
Surround-effekten er ikke særlig overbevisende. Styringsboksen er lidt besværlig at sætte op.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby)
Tilslutning: Bluetooth, trådløst via kontrolboks, optisk ind/
ud, analog ind/ud
Lys: Nej
Batteritid: 20 timer
Vægt: 318 g
Web: steelseries.com

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2599 kr

Siberia 840 fra den danske gaming-specialist SteelSeries er trådløst. Der skal ikke desto mindre stadig trækkes en overraskende mængde kabler for at få det til at sige noget. Siberia 840 forbindes nemlig via en ekstern kontrolboks, der samtidig fungerer som ladestation for batterierne til headsettet. Og kontrolboksen er i sig selv alt andet end trådløs.

Der medfølger to genopladelige batterier, så man kan oplade det ene, mens det andet bruges i hovedsættet. Smart! Med en batteritid på ti timer pr. styk er det dog kun de mest standhaftige spillere, der kommer til at opleve det som et problem.

Årsagen til det overvældende kabeltræk skal findes i antallet af muligheder. Man kan tilslutte både analog lyd, optisk digital (spilkonsol) og USB (pc/Mac). Man kan mikse spillyden og chatlyden trinløst; det er en stor fordel i online-spil, hvor samarbejde er afgørende. Man kan selvfølgelig også trimme tonebalancen med en equalizer, og endelig kan det hele gemmes som profiler, der kan knyttes til programmerne – så lyden tilpasses automatisk, når man skifter fra f.eks. Battlefield 1 til Dishonored 2.

Lyden

Lydmæssigt leverer Siberia 840 varen til fulde. Du får ikke samme lydkvalitet som i et hi-fi-sæt til samme pris. Det ville dog også være uretfærdigt, når man tænker på alle de mange ekstrafunktioner. Men sceneriet omkring dig gengives klart, eksplosionerne ryster dig, og – vigtigst af alt – kommunikationen med dit team går eksemplarisk klart igennem.

Styreprogrammet SteelSeries Engine 3 indeholder også virtuel surround-sound (Dolby). Den giver en vis rumlighed, men ikke et præcist perspektiv hele vejen rundt. Hvad der i sidste ende holder dig i live længst – at pinpointe dine fjender eller sikker kommunikation med holdet – afhænger af spillet. Men muligheden for trinløst at mikse mellem spillyd og voice-over er et godt redskab.

Konklusion

Med de omfattende tilslutninger er SteelSeries Siberia 840 et headset for storspillere, der ikke vil nøjes med at spille på en enkelt platform. Muligheden for at mikse chatlyd og spillyd trinløst gør det perfekt til 3D-skydespil og andre holdspil. Spiller du kun på computeren, betaler du imidlertid for muligheder, som du ikke udnytter.

3D-lyden er ikke i samme kvalitet som hos konkurrenterne fra Asus og Logitech, men man får alt i alt et værktøj, der gør en forskel i krævende spil.

picture1
<
>
(Foto: Producent)
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den integrerede Linn Majik DSM spiller som en drøm og har rumkorrektion plus alt, hvad man har brug for, indbygget.
  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Philips Fidelio X3

  Vejl.pris 2790 kr Til dem der elsker musik

  De 10 bedste støjreducerende hovedtelefoner

  Vejl.pris kr De bedste støjdræbere

  Bang & Olufsen Beoplay H95

  Vejl.pris 6000 kr Fornemme støjdæmpere fra B&O

  JBL Club One

  Vejl.pris 2699 kr JBL blander sig i toppen
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.