: Asus ROG Centurion

Ægte surround-­galskab

Ti separate drivere giver fuld 7.1-surround i headsettet.
Lyd & Billede mener
Ikke virtuel surround, men den ægte vare. Bedste adskillelse af lydkanalerne. God styreboks med logisk betjening. Masser af hardware.
Gigantisk headset, der vil virke voldsomt på selv det største hoved. Dette til trods er pladsen faktisk lidt trang i ørekopperne.
Specifikationer

Type: Over-ear, lukket
Drivere: Front 40 mm, Subwoofer 40 mm, Center 30 mm,
Side 20 mm, Rear 20 mm
Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
Antal kanaler: 7.1 diskret surround-sound
Tilslutning: USB
Lys: RGB
Batteritid: Nej
Vægt: 536 g
Web: asus.com

Annonce
Annonce
forfatter

Når man taler om surround-lyd i hovedtelefoner, er det normalt underforstået, at det er i form af virtuel surround. For man kan selvfølgelig ikke have syv separate højttalere i et sæt hovedtelefoner. Eller kan man?

Asus ROG Centurion adskiller sig fra resten af markedet ved at tilbyde ægte 7.1-kanalers surround i ørekopperne. Hver surround-kanal har altså separate enheder (drivere), fordelt rundt på passende steder i de gigantiske ørekopper. Faktisk sidder der intet mindre end ti drivere i headsettet, eftersom center- og subwoofer-kanalerne må have enheder i begge ørekopper for at falde på plads i perspektivet – det ville se fjollet ud med en centerhøjttaler i panden!

Så mange drivere kræver noget plads, især da både front- og subwoofer-kanalerne drives af 40 mm enheder, der i sig selv er almindelige i normale stereohovedtelefoner. Derfor er ørekopperne da også blandt de største, jeg nogensinde har set. Faktisk er der en ekstra “boks” foran hvert ørestykke for at give plads nok.

Da udgangssignalet fra de fleste pc’er er i stereo, kommer ROG Centurion med sit eget eksterne surround-lydkort: En solid, sekskantet boks, hvor man på to drejeknapper kan justere styrken for hver enkelt kanal – samt tilpasse lysstyrken. For selvfølgelig er der lys i hovedsættet. Ikke RGB, men rødt LED-lys i både ørekopper og styringsboks.

Tilslutningen til computeren sker med et USB-kabel, der usædvanligt nok har det flade USB A-stik i begge ender. Kablet mellem styreboks og headset er kraftigt, stofbetrukket og ender i et HDMI-stik. Det er en lidt usædvanlig løsning, men praktisk. Der medfølger også et adapterkabel – fra HDMI til fire gange stereo-minijack – til at tilslutte aktive højttalere.

Annonce

I den medfølgende styre-software kan man trimme og justere lyden til formålet: 3D-skydespil, MMO-spil, musiklytning og film – for bare at nævne nogle af dem. En 10 bånds equalizer, bas-boost, kompression og stemmeforstærker er nogle af mulighederne.

Det kommer ikke som en overraskelse, at scenen omkring dig breder sig naturligt hele vejen rundt, og at det er let at placere lydene, hvad enten de kommer forfra, fra siden – eller lidt bagude til højre. Hvad der måske kan undre, er at det ikke er specielt meget lettere end med god virtuel surround. DTS Headphone X giver en næsten lige så god illusion.

Konklusion

Hvis du gerne vil have ægte, uforfalsket surround i ørerne, når du spiller, er Asus ROG Centurion uden konkurrence. For der er ingen andre som det. Og når man tager i betragtning, hvor meget hardware man får med, er prisen mere end rimelig. Størrelsen og vægten er dog også langt over det rimelige, og man kan for samme pris finde headsets, der er lettere at bruge, og som giver næsten samme kvalitet via software.

Valget er en smagssag, men Asus fortjener anerkendelse for at være gået kompromisløst til værks.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Også i denne test:

Logitech Artemis Spectrum G933

Gennemtænkt teknik

Logitechs topmodel har alle de funktioner, der kan afgøre slaget til din fordel.

Glimrende bærekomfort og god ergonomi. Rigtig fin 3D-lyd til spil og film. Cool design.
Forholdsvis klodset. Lyden er ikke særskilt nuanceret. Lyseffekterne koster på batteritiden.

SteelSeries Siberia 840

Til alle spilplatforme

Trådløst hovedsæt til prof-gamere, som klarer alle dine spilenheder på én gang.

Det bedste og mest omfattende udvalg af forbindelser overhovedet. Gennemtænkt design. Ekstra batteri.
Surround-effekten er ikke særlig overbevisende. Styringsboksen er lidt besværlig at sætte op.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Annonce
Annonce

Læs også

Med trådløse baghøjttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlægget heftige lydoplevelser.
Det bliver muligt at afspille lyd fra LG’s TV’er og soundbars samtidig.
Du finder ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden, de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og sælges stadig.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.