Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Wilson Audio Sophia 3

Kroningen af dronning Sophia

Den sidste inkarnation af Wilson Audio Sophia er en af de få højttalere, som kan fremkalde de magiske øjeblikke, vi alle drømmer om at opleve.

Skrevet af / 20/07/2011 - 14:41
Wilson Audio Sophia 3
Sven Bilen

Jeg starter med at bande i kirken. Jeg har altid ment, at Wilson Audio har været en af de fremmeste repræsentanter for den type hi-fi, der er blevet så ren og pæn og som lyder fantastisk, men samtidig er blevet lidt kønsløse og – ja lidt kedelige. Måske er det bare mig og min måde at lytte til musik, men nu er det sagt. Det har været vældig vanskeligt at sætte fingeren på, hvad der egentlig har været problemet, for det HAR lydt fantastisk godt. Det har bare aldrig rigtig tændt mig, som jeg synes det burde til denne pris. Indtil nu……

Sophia3
Da Wilson Sophia kom for 10 år siden, blev den straks populær. Meningen med Sophia var at skabe højttalere, som var mindre krævende hvad rum og elektronik angik. Den skulle være nem at drive, let at leve med og inviterer til afslapning med musik. Desuden skulle den efter Wilsons mening være ”billig” – alt er jo relativt.

Til trods for at det er en udvikling af eksisterende model, kan man nærmest betegne Wilson Audio Sophia3 som en ny højttaler. Der er nye elementer, nyt kabinet, hvor man benytter Wilsons specielle X- og S-materiale og nyt delefilter…

Hvad den kan
Hvad er det så, Wilson Audio Sophia3 kan? Hvad er det, som gør, at lykkerusen kører for fuld tryk i blodårene, når man lytter? For det første er gengivelsen kæmpestor i alle dimensioner, men samtidig fantastisk følsom. Du hører helt enkelt alt – eller i hvert fald meget mere end du er vant til. Det er imidlertid ikke bare spørgsmål om detaljer, det handler om, at du hele tiden får den rette vægt af alle de forskellige detaljer. Vægtberegningen hos Sophia3 gør, at du forstår musikken og ikke mindst produktionen. Det handler om naturligheden, den åbenbare selvfølgelighed af, at det er sådan det skal lyde. Det handler om at høre forskellen på instrumenter, høre alle de forskellige stemmer, høre når sangen duplikeres, høre afslutninger og begyndelser, og ikke mindst høre alt dette, selv om man spiller lavt. Opløsningen er helt enkelt fantastisk. Men – det slår ikke over i det, jeg kalder high-end forbandelsen. Det bliver ikke mekanisk og lidt kønsløst – on the contrary! Her er kød og blod, hjerte og smerte, følelse og ikke mindst engagement.

Hvad den ikke kan
Der er selvfølgelig  nogle ulemper. For det første prisen, som vi lader ligge et øjeblik. Selv om Sophia3 er lettere at få til at spille end de fleste andre højpræsterende højttalere, kræves det, at der lægges megen omsorg i placeringen for virkelige at kunne få hele potentialet ud. Jeg kan heller ikke lide terminalerne, som til dels sidder for tæt, er vanskelige at skrue ordentlige på og som samtidig ikke kan bruge bananstik. Idiotisk!

Værktøj
Wilson Audio Sophia3 er den bedste musikformidler og det bedste højttalerværktøj jeg har haft i mit lytterum. Hidtil. Jeg har ikke haft nogen TAD eller en Coltrane, bare for at tage et par eksempler, men nu er vi også oppe i et meget højere prissegment. Hvis man kan kalde en højttaler til over 150.000 kr. for billig, så må jeg utrolig nok betegne Sophia3 som det.

Sophia3 maler med en meget tynd pensel, men det sætter desto flere velplacerede pennestrøg. Resultatet er et fantastisk, helt og fuldt malet lydbillede i de naturligste farver, som kan ses på lang afstand og samtidig kan ses på med forstørrelsesglas. Jeg kommer i hvert fald til at tage et alvorligt kig på min økonomi for at se, om der ikke skulle findes en lille, lille chance…..

Lyd & Billede mener

Musikformidling Naturtroheden Lytteoplevelsen Design Terminalerne Prisen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Blæser vinduerne ud

Drømmelyd - hvem der bare havde råd

Ægte bærbar hjemmebiograf

Højttalerne du vil forelske dig i

Sejere end de fleste

Du godeste, sikke et lydbillede!

Bærbar strandfest

De bedste højttalere du aldrig har hørt om

Groovy lyd til kræsne ører

Soundbar: Sådan får du den bedste TV-lyd

To skridt frem og et tilbage for Move 2

Fantastiske bas-kvaliteter

Scroll to Top