: Focal Aria 926

Fremragende allroundere

Disse højttalere kan håndtere alt fra klassisk over pop til hård rock med stor overbevisning. Og de er ikke bange for, at der bliver skruet lidt op!
Februar 2016Focal Aria 926
Lyd & Billede mener
Den tonale balance er udsøgt, højttalerne har godt med punch og gengiver musikken både troværdigt og underholdende. Høj følsomhed gør desuden, at de kan vækkes til live med selv begrænsede forstærkerressourcer.
Meget lidt til prisen.
Specifikationer

Focal Aria 926

  • Type: 3-vejs gulvhøjttalere
  • Følsomhed: 91,5 dB/8 ohm
  • Frekvensområde: 45 Hz – 28 kHz (+/- 3 dB)
  • Mål: 29,4 x 103,5 x 37,1 cm
Annonce
Annonce
forfatter

På den nye Aria-serie anvendes der vævet linned til membranerne. Linned er selvdæmpende og næsten lige så stærkt som kevlar, men fordi fibrene er hule, er massetætheden kun halvt så stor som glasfibers. Og lette membraner er som bekendt hurtige membraner! For at øge stivheden er membranen beklædt med et papirtyndt lag glasfiber på begge sider.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Diskanten er af typen inverteret dome, som skal give en mere jævn spredning og mere afbalanceret lyd uden for “smørhullet”. Den nye suspension på Aria-serien skal tredoble reduktionen af forvrængning dér, hvor det menneskelige øre er allermest følsomt (2-3 kHz), for at give en renere musikoplevelse.

Gulvmodellen 926 er af mellemstørrelse og fylder mere end f.eks. Dynaudio X34 og Scansonic M-9, men har også fordelen af et større kabinet og potentielt kraftigere lyd uden at tømme forstærkeren for kræfter. Soklen i metal og flot detaljearbejde på kabinettet giver et forbilledligt kvalitetsindtryk.

De gør sig godt i valnød, men hvis man vil have andre farver såsom hvid eller sort højglans, koster det ekstra.

 

Annonce

Lydkvalitet

Der er ikke mange højttalere i denne prisklasse, som kan få Diana Kralls stemme til at fremstå så klart og samtidig fyldigt. Kontrabassen lyder dejlig komplekst, og klaveret klinger meget fint. Det er god snert i de lyse tangenter, og udklingningstiden er realistisk lang. Det lyder aldrig spidst i diskantområdet, bare klart og åbent.

Hvis diskanten var for pågående, ville man kunne høre det på Rage Against the Machines “Know Your Enemy”. Her ligger bækkenerne højt i mikset og kan hurtigt blive skingre og pågående, når man spiller højt. Men ikke her. I stedet lyder de åbent og tydeligt, mens der også er godt med spræl i trommerne. Vokalistens stemme er klokkeklar, og guitaren lyder bare sejt.

Hvad mere kan man forlange? Jo, måske lidt dybere bas, da denne indspilning ville lyde endnu sejere med noget mere bund.

Lordes “Royals” har et luftigt og minimalistisk lydbillede, som Focal gengiver med mere luft i toppen end System Audio, samtidig med at det lyder mere opløst end med Dali. I det hele taget er der rigtig god lyd her. Lorde lyder næsten, som om hun står i lytterummet! Og bassen fra pauken er saftig og fyldig. Igen uden at gå kælderdybt, men den har godt med snert og format.

 

Annonce

Konklusion

Focal Aria 926 lyder så helstøbt og sammenhængende, at al musik fremstår, uden at man kan sætte en finger på noget specielt. Lyden er energisk, åben og klangrig, bassen er taktfast, og højttalerne kan lyde medrivende uden at dræne forstærkeren for effekt.

Hvad mere kan man forvente? Måske endnu dybere bas, men så må man op i pris, hvis resten skal lyde lige så godt som her.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Scansonic M-9

Slanke rock-højttalere

Hvis du kan lide at mærke bassen i mellemgulvet, men ikke vil have for store højttalere, kan du få dit ønske opfyldt her.

Godt med tryk i bassen i forhold til størrelsen og kompakte nok til at fungere fint i små rum.
Diskanten kan opleves som lidt for aggressiv, og mellemtonen lyder for tyndt.

Dynaudio Excite X34

Raffinerede allroundere

De er så små, at man spekulerer på, om der overhovedet er bas i dem, men Dynaudio lukker kæften på de fleste, når musikken starter.

De er flot udført, spiller raffineret og klart på det meste musik og kan placeres næsten hvor som helst.
Tungtdrevne med begrænset lydtryk.

System Audio saxo 70

Gang i det lille hjem

Det bliver aldrig kedeligt, når System Audio styrer musikken. saxo 70 er et mønstereksempel på dynamik og liv.

Der er god sammenhæng i tonerne, og det lyder aldrig skarpt. Alligevel har højttalerne en forbilledlig evne til at gengive snerten i et trommesæt. Og så er lydbilledet bredt!
Højttalerne graver ikke lige så dybt i basområdet som visse af konkurrenterne.

Dali Opticon 8

Kolosser i små sko

Fra Dali kommer et par fuldvoksne højttalere, der kan spille forførende smukt og tordnende højt på samme tid.

Nydelige overtoner, flot klarhed og et massivt lydbillede karakteriserer disse store Dali-højttalere, der giver masser af lyd med selv beskeden forstærkereffekt.
Spiller ikke specielt dybt i bassen, især ikke i forhold til deres størrelse.

Bowers & Wilkins CM8 S2

Skuffende opgradering

Normalt er vi meget begejstret for Bowers & Wilkins’ højttalere, men de forhåndenværende indfrier ikke forventningerne.

CM8 S2 kan sagtens stå tæt på bagvæggen. De er heller ikke bange for at spille pænt højt med godt tryk.
Lyden er mørk med en tam gengivelse af bækkener, guitarer og violiner.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.