: Dynaudio Excite X34

Raffinerede allroundere

De er så små, at man spekulerer på, om der overhovedet er bas i dem, men Dynaudio lukker kæften på de fleste, når musikken starter.
Lyd & Billede mener
De er flot udført, spiller raffineret og klart på det meste musik og kan placeres næsten hvor som helst.
Tungtdrevne med begrænset lydtryk.
Specifikationer

Dynaudio Excite X34

  • Type: 2-vejs gulvhøjttalere
  • Følsomhed: 86 dB/8 ohm
  • Frekvensområde: 37 Hz – 23 kHz
  • Mål: 92,8 x 22,8 x 28,1 cm
Annonce
Annonce
forfatter

Excite X34’s udførelse er upåklagelig, og de er lette at få plads til. Dynaudios mindste gulvstående i Excite-serien er større, end de ser ud, og har et tiltalende design, som fås i sort, hvid, valnød og rosentræ. I vores test kunne de ikke spille lige så højt som de større højttalere, og de er lidt mere effektkrævende, så vi måtte hele tiden skrue op for volumen at få tilstrækkelig lyd i testrummet.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De kan praktisk nok placeres næsten helt ind til bagvæggen uden problemer; det løfter også basniveauet lidt. Vores anbefaling er at vinkle dem lidt indad for at få bedre fokus i lyden.

Højttalerne anvender Dynaudios egne højttaler-elementer, her to 14 cm basser og en 27 mm diskant. De leveres med praktiske alu-fødder, hvor man nemt kan justere højden af piggene med en unbrakonøgle ovenfra. Der medfølger også flade fødder som kan sættes under dem for ikke at ødelægge parkettet, hvis man ikke har tæppe på gulvet.

 

Lydkvalitet

Lyden er umiskendeligt Dynaudio med en forbavsende stram og potent basrespons for så kompakte gulvhøjttalere. De går ikke voldsomt dybt i bassen – fysikkens love gælder også her – men klarer sig fint ned til omkring 40 Hz, hvor trommer og elguitarer få glimrende vægt og fint formår at spille en mellemstor stue op.

Annonce

Audun mener, at højttalerne naturligt nok har lidt mindre volumen at rutte med i bassen. Men alligevel leverer de en flot og fyldig basgengivelse, og der er godt med punch i stortrommen på Rage Against the Machines “Know Your Enemy”.

Der er selvfølgelig grænser for, hvor højt de kan spille, men spænd dem for en ikke alt for effektsvag forstærker, og de vil levere et meget større lydbillede, end størrelsen tilsiger. Her får man fejlfri balance i lyden med en jævn mellemtone, en silkeblød diskant og god dynamisk kontrast. Det eneste, vi må trække lidt ned for, er at de ikke rykker så meget, når vi gerne vil spille lidt højt, og den neutrale klang kan gøre, at de opleves som lidt grå.

F.eks. lyder både orkesteret og Leif Ove Andsnes’ klaver på Beethoven Journey perfekt afbalanceret, og klangrigdommen er enorm, men dynamikken oplever vi som lidt for tam til, at højttalerne for alvor fænger.

 

Konklusion

Vokaler er der derimod ikke meget at udsætte på. Geir noterede en fin vokalgengivelse på Diana Kralls “California Dreaming”, også med god luft på violinerne, men ikke med samme sprødhed i toppen som System Audio saxo 70.

Annonce

Med andre ord er Dynaudio Excite X34 et glimrende valg, hvis man vil have den bedst mulige lyd på lidt plads – og ikke har brug for at spille voldsomt højt.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Scansonic M-9

Slanke rock-højttalere

Hvis du kan lide at mærke bassen i mellemgulvet, men ikke vil have for store højttalere, kan du få dit ønske opfyldt her.

Godt med tryk i bassen i forhold til størrelsen og kompakte nok til at fungere fint i små rum.
Diskanten kan opleves som lidt for aggressiv, og mellemtonen lyder for tyndt.

System Audio saxo 70

Gang i det lille hjem

Det bliver aldrig kedeligt, når System Audio styrer musikken. saxo 70 er et mønstereksempel på dynamik og liv.

Der er god sammenhæng i tonerne, og det lyder aldrig skarpt. Alligevel har højttalerne en forbilledlig evne til at gengive snerten i et trommesæt. Og så er lydbilledet bredt!
Højttalerne graver ikke lige så dybt i basområdet som visse af konkurrenterne.

Focal Aria 926

Fremragende allroundere

Disse højttalere kan håndtere alt fra klassisk over pop til hård rock med stor overbevisning. Og de er ikke bange for, at der bliver skruet lidt op!

Den tonale balance er udsøgt, højttalerne har godt med punch og gengiver musikken både troværdigt og underholdende. Høj følsomhed gør desuden, at de kan vækkes til live med selv begrænsede forstærkerressourcer.
Meget lidt til prisen.

Dali Opticon 8

Kolosser i små sko

Fra Dali kommer et par fuldvoksne højttalere, der kan spille forførende smukt og tordnende højt på samme tid.

Nydelige overtoner, flot klarhed og et massivt lydbillede karakteriserer disse store Dali-højttalere, der giver masser af lyd med selv beskeden forstærkereffekt.
Spiller ikke specielt dybt i bassen, især ikke i forhold til deres størrelse.

Bowers & Wilkins CM8 S2

Skuffende opgradering

Normalt er vi meget begejstret for Bowers & Wilkins’ højttalere, men de forhåndenværende indfrier ikke forventningerne.

CM8 S2 kan sagtens stå tæt på bagvæggen. De er heller ikke bange for at spille pænt højt med godt tryk.
Lyden er mørk med en tam gengivelse af bækkener, guitarer og violiner.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.