SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Anthem MRX 710

Surround i topklasse

Få funktioner, men kanon lyd og suveræn rumkorrektion – Anthem MRX710 er en vinder.

Lyd & Billede mener

Lyden! Det er en fantastisk vellydende surround-receiver, der kan få det bedste ud af dit højttalersystem. Og med den stærke rumkorrektion bliver det bare endnu bedre. Her er både kraft og kvalitet.
Den har ikke så mange funktioner, og setup-menuer og rumkorrektion er betydelig mere bøvlet at bruge end på de fleste andre surround-receivere.
 • Anthem MRX 710
 • Frekvensområde (full power output) 10 Hz – 30 kHz
 • Udgangseffekt pr. kanal 120 W (2-kanal), 90 W (5-kanal)
 • 5 x analog stereo ind (RCA), 2 x koaksial ind, 3 x optisk digital ind
 • 7+1 x HDMI ind, 2 x HDMI ud
 • 1080p24, 3D-support, Dolby Volume
 • AM/FM-tuner
 • Dolby TrueHD og Dolby Digital Plus, dts-HD Master Audio og High-Resolution Audio, Dolby Pro Logic IIx, dts Neo:6
 • Mål 16,4 x 43,9 x 37,2 cm
 • Vægt 14 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19300 kr

Anthem MRX 710

Anthem er en elektronikproducent med over 20 år på bagen, der hovedsagelig har skabt sig et godt navn takket være deres surround-receivere. De tre surround-receivere MRX 300, 500 og 700 har fået meget ros igennem årene, først og fremmest for deres fremragende lyd. Virksomheden fremstiller faktisk kun forstærkere af forskellig slags, A/V-processorer samt effekt- og integrerede forstærkere til både surround og tokanal.

Firmaet er en del af den canadiske Sonic Frontiers-gruppe, som også omfatter højttalerproducenterne MartinLogan og Paradigm.

De tre nye
Nu er der kommet tre nye surround-receivere, MRX 310, 510 og 710. Man kan sige, at det er de tidligere receivere, der har fået en ordentlig opdatering. Der sker jo en hel del på surround-fronten, hvad standarder angår, og det er ikke alt, der kan løses med en firmware-opgradering. Interessant nok er priserne omtrent de samme som for de tidligere modeller.

Vi har set nærmere på topmodellen MRX 710. Jeg har tidligere haft forgængeren 700 i mit system og kan umiddelbart konkludere, at 710 er et klart løft på flere områder. Det første, man bemærker, er at udseendet er klart mere lækkert. Det andet er, at der er taget hånd om nogle ting, der var lidt irriterende på forgængeren, som var lidt af en “ingeniørkonstruktion” og led under dårligere betjening end konkurrenterne.

Allerede når man kobler den til, mærker man, at der er gået noget tid siden den tidligere model. Nu er her f.eks. to HDMI-udgange og hele syv plus én HDMI-indgang – plus én vil sige, at der også sidder en bag en låge på fronten. Nu er der ligeledes HDMI med lydretur samt 4K-opskalering og pass-through.

Betjeningen er generelt blevet noget bedre og ikke mindst hurtigere, og fjernbetjeningen er flere klasser bedre end den tidligere. Menusystemet er opbygget på samme måde som før, men virker på en eller anden måde mere tilgængeligt og velfungerende uden på nogen måde at være fantastisk. Det er dog ganske simpelt og selvforklarende. App-styring loves også – “coming soon”.

Software-opdateringer skulle før gøres med et RS232-stik, hvilket krævede, at man havde gemt en gammel computer eller skaffet en omformer til USB. Nu kan man opdatere via USB, men ikke direkte via internettet.

MRX710Rear
Her er alle de ind- og udgange, som man har brug for i et almindeligt surround-system. Man kan køre syv kanaler, men hvis man kører fem, kan man bruge de to sidste til f.eks. en zone 2.

I praksis
MRX 710 har syv kanaler ud, og hvis man kun kører stereo, giver den 120 watt pr. kanal, mens den siges at give 90 watt pr. kanal, hvis man kører fem kanaler. Det er en rimelig effekt, og den kan trække relativt tungtdrevne biografhøjttalere – som gerne er lukkede – altså uden basrefleksport – og derfor ofte har lav følsomhed – så lyden i hjemmebiografen bliver høj nok.

Jeg har mest brugt forstærkeren i en 5.1 opsætning med flere forskellige højttalere tilsluttet. Fra store til små. Anthem har et overvågningssystem til at kontrollere belastningen på forstærkeren, som skal styre ventilatoren og i værste fald slukke enheden, hvis der bliver for varmt indeni. Blæseren starter ikke ved normal drift og går først på ved lav hastighed, når der begynder at blive rimelig hedt. Jeg har ikke fået den til at gå på fuld hastighed, og ved lav hastighed hører man den ikke.

Lydmæssigt kan jeg ikke høre nogen voldsom forskel i forhold til forgængeren, hvis overhovedet, så Anthem vinder stadig på sin glimrende lyd. Ingen tvivl om, at det er noget af det bedste, man kan få for pengene, hvad lyd angår. Til gengæld har forstærkeren ikke så mange funktioner eller forprogrammerede DSP-indstillinger (som dog også for det meste er ubrugelige funktioner, efter min mening).

Rumkorrektion
Det er langtfra lige så let at indstille rumkorrektion og lignende som på konkurrenterne. Til gengæld bliver det vanvittig godt, når man gør det. ARC 1M er en udvidet version af den tidligere Anthem Room Correction. Nu har den Ethernet-forbindelse, og en mere avanceret DSP kan lave endnu finere justeringer.

Selve rummet er meget vigtigt for den lyd, man får i sidste ende, ikke mindst for surround-sound. ARC 1M analyserer ved hjælp af lydpulser og indstiller delefrekvenser og udgangsniveauer, og behandler både dips og peaks i frekvenskurven efter en forudbestemt target-kurve.

mrx710_open_top
Det er en rigtig pæn opbygning, der emmer af omsorg for alle dele af konstruktionen. Her er intet overladt til tilfældighederne.

Man skal bruge en Windows-baseret computer (Vista eller nyere), og installationen tager et godt stykke tid. Fordi det gøres med computer, er der godt med regnekraft, og ARC udnytter det til fulde. Det hele er selvforklarende i programmet.

Med rumkorrektionen vel overstået får man en ekstra dimension i gengivelsen, og der kommer en helt anden kontrol over afspilningen. Det lyder renere, taleforståelsen bliver endnu bedre, og dybden i gengivelsen bliver større. Publikumsfølelsen ved koncertfilm er tydeligere, og baghøjttalerne er bedre integreret i det samlede lydbillede. Det er faktisk ikke småting, der sker – det her er måske nok det mest besværlige, men også det bedste rumkorrektionssystem, man finder i denne prisklasse.

Konklusion
Anthem MRX710 lyder mindst lige så godt som forgængeren, og endnu bedre rumkorrektion gør, at lyden bliver suveræn. Det er lidt mere besværligt, og der er færre funktioner end hos mange konkurrenter, men lyden er svær at slå. Moderniseringen har gjort, at MRX710 har alt, hvad jeg synes, man har brug for i et almindeligt surround-anlæg i dag. Rigtig godt!

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Sven Bilen


Nyeste artikler:

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  LG SN8YG

  Vejl.pris 6490 kr LG har oppet sig

  Samsung HW-Q950T

  Vejl.pris 11935 kr Soundbar med biografambitioner

  Samsung HW-Q66T

  Vejl.pris 4999 kr Den mest afbalancerede lyd

  Sony HT-G700

  Vejl.pris 3490 kr Næsten ægte surround-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.