Search
Generic filters

TEST : Technics SL-1210GAE Limited Edition

Legendarisk pladespiller

Skal du have ny pladespiller, så skal du skynde dig, hvis den her står på ønskelisten.

Technics SL-1210GAE Limited Edition

Lyd & Billede mener

Solid og vellavet kvalitetsgrammofon med dynamisk lyd, stor autoritet i bassen og fyldig klang i et stort lydbillede.
Den er snart udsolgt.
 • Type: Direkte drevet pladespiller
 • Tonearm: 230 mm aluminium
 • Pickup: Nagaoka JT-1210 MM
 • Tallerken: 33,2 cm aluminium/gummi/messing
 • Tilslutninger: Phono-udgang
 • RIAA/DAC: Nej/nej
 • Finish: Sort
 • Mål og vægt: 45,3 x 17 x 37,2 cm / 18 kg
 • Andet: Støvlåg, RCA-kabler
 • Web: technics.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 35995 kr

Den nye Technics-pladespiller bliver kun lavet i 1.000 eksemplarer. Ca. 700 af disse kommer til Europa, og at dømme efter succesen med den tidligere Limited Edition-version af SL-1210GAE er det vigtigt at kende sin besøgelsestid.

Men – og det er et men, der skal nævnes – SL-1210GAE 55th Anniversary Limited Edition er ikke så forskellig fra den almindelige SL-1210G. Derimod leveres den med en pickup inkluderet i prisen. Altså fuld plade for Technics-pladespilleren, der markerer, at det er 55 år siden, den første SL-1210 så dagens lys.

Logoet er det eneste, der afslører, at det her ikke er en almindelig SL-1210. (Foto: Lasse Svendsen)

Den er sort (som man kan se), og bortset fra det samt den inkluderede pickup og en lille plakette, der viser, hvilket nummer i rækken det er blandt Limited Edition- versionerne, er der ikke noget egentlig nyt her. Teknisk er den bygget op på samme måde som SL-1210G med direkte drift og en kerneløs motor med to rotorer, der skal eliminere cogging.

Den S-formede tonearm i magnesium er sortlakeret, og det samme er stort set alle andre detaljer, bortset fra den tredelte tallerken i aluminium, gummi og messing.

Store dele af pladespilleren er samlet i hånden i Japan, og pladespilleren er også afbalanceret i hånden for at eliminere vibrationer eller støj, der kan opstå under rotationen. Den har også fået de samme justérbare fødder, som bruges i den meget dyrere SL-1000R, og som er dæmpet med blød aGel.

Ligner en almindelig 1210, men lyder ikke som en. (Foto: Lasse Svendsen)

Chassiset er bygget op med 10 mm tykt sortanodiseret aluminium med tre lag aluminium, Bulk Molding Compound og et gummimateriale til at dæmpe vibrationer og resonanser.

En ting til: Man kan slå det blå strobelys fra, hvis man vil eller er bekymret for, at det påvirker lyden.

De fire fødder underneden er hentet fra SL-1000R. (Foto: Lasse Svendsen)

Unik pickup

Hvis der er noget, der virkelig påvirker lyden, så er det pickuppen. I Europa kommer pladespilleren med en MM-pickup fra japanske Nagaoka, som er lavet specielt til Limited Edition-versionen og ikke sælges separat.

Den hedder JT-1210 og har en nålearm i boron med en elliptisk (0,4 x 0,7 mm) diamantnål, 3 mV udgangsspænding og 100 pF kapacitans, og skal have mellem 1,3 og 1,8 gram nåletryk. Vægten er angivet til 6,7 gram, og det passer fint til den relativt lette Technics-arm.

Opsætningen er godt forklaret i brugsvejledningen, som også viser, hvordan man justerer bremsen på motoren og andre ting, som de færreste vil få brug for. Som på alle 1210’ere kan man også justere hastigheden trinløst med et skydepotmeter, der kan slås til og fra og giver brugeren pitch-kontrol med enten +/-8 eller +/-16 procent afvigelse.

Den medfølgende pickup klæder pladespilleren godt. (Foto: Lasse Svendsen)

Afbalanceret high-end-lyd

Sammenlignet med SL-1210G koster SL-1210GAE Limited Edition ca. 5.000 kroner mere med pickuppen inkluderet. I samme prisklasse finder vi den pragtfulde Rega Planar 10, men hvis man vælger at udstyre den med en Apheta 3-pickup, bliver Rega-kombinationen over 7.000 kroner dyrere.

McIntosh MT2 koster næsten det samme med en Sumiko MM-pickup monteret, og man kan vælge en sølvgrå SL-1210G med f.eks. en MM-pickup som Sumiko Songbird og havne i omtrent samme prisklasse som Limited Edition-versionen og McIntosh-grammofonen.

Det blå strobelys kan slukkes. (Foto: Lasse Svendsen)

Hvilken en der er bedst, er nok smag og behag, men der er ingen tvivl om, at SL-1210GAE Limited Edition er en fremragende pladespiller for pengene. Den er bedre bygget og spiller med større autoritet og gennemsigtighed end McIntosh MT2, og selv om Nagaoka-pickuppen ikke har samme ekstreme detaljeopløsning som en Apheta 3 på Planar 10, er Technics-pladespilleren en sand fornøjelse at høre musik med.

Med Nagaoka-pickuppen leverer den et stort og dybt lydbillede, et bundsolidt basfundament og rigeligt med klangnuancer. Flygelhornet på Benny Golson Quartets “I Remember Clifford” lyder fyldigt, varmt og klangfuldt, mens en af vores standard-testplader, Dire Straits’ Love Over Gold, bevarer den gnistrende dynamik på percussion og guitarspor.

Under pladetallerkenen finder man nogle grundindstillinger, som de færreste får brug for. (Foto: Lasse Svendsen)

En Planar 10 med Apheta 3 er bedre opløst og vil give mere dybde og hurtigere dynamik, men har ikke helt den samme mægtige bas som den direkte drevne pladespiller.

Yamahas massive remdrevne GT-5000 byder på mere af det hele, især med en Ortofon Cadenza Black-pickup. En test med Audio-Technica AT-OC9XSH viste, at der er meget mere opløsning at hente i Technics-pladespilleren, end man får med Nagaoka-pickuppen.

Praktisk højdejustering og lettilgængelig antiskating. (Foto: Lasse Svendsen)

Vores erfaring med SL-1210G og forskellige pickupper viser, at der er mere at hente med en endnu bedre pickup, men den unikke Nagaoka-pickup er et godt match og et glimrende udgangspunkt for fremtidig opgradering af pladespilleren.

Nagaoka-pickuppen kan let skiftes ud, hvis man vil opgradere. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Den nye jubilæumsudgave Technics SL-1210GAE Limited Edition er oplagt for dem, der tænker på at købe en ny pladespiller i denne prisklasse. Sammen med Nagaoka-pickuppen får man en pladespillerkombination uden bøvl, som hele familien kan bruge og få glæde af.

Den er ikke bedre end en almindelig SL-1210G med en god pickup, men bestemt heller ikke dårligere. Dermed er den blandt de bedste køb i denne ende af high-end-skalaen. Men køb den, før den bliver udsolgt.

Technics SL-1210GAE Limited Edition og SL-1210G er næsten helt ens. (Foto: Lasse Svendsen)
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?
  Mercedes EQC byder på en støjsvag, silkeblød og ultra-komfortabel køreoplevelse. Det eneste, der bryder stilheden, er det saftige lydanlæg fra Burmester!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Vejl.pris 35995 kr Legendarisk pladespiller
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.