data-srcset

Sumiko Songbird – simpel pickup til seriøse vinylelskere

Denne sangfugl koster lidt. Den er nemlig tænkt som en gedigen opgradering til vinylelskere.

Med Sumiko Songbird er der stemmerne, der står i centrum. “Pickuppen udmærker sig ved farverige og fyldige vokaler, og fremhæver det kraftige bund- og mellemregister i funk og rock,” kan man læse på Sumikos engelsksprogede website.

Pickuppen er af typen MC (Moving Coil), som generelt er et dyrere princip end MM (Moving Magnet). Fordelen er som regel flere detaljer i overtoneregisteret og et mere gennemsigtigt og velvoksent lydbillede, end MM-pickupper formår at grave frem.

Sumiko Songbird kommer i to varianter: Low Output og High Output. (Foto: Sumiko)

To varianter af MC

Der findes to versioner af MC-pickupper, nemlig med henholdsvis lav og høj udgangsspænding. Den mest almindelige er lav (Low Output), og den kræver en anden slags tilslutning end de mere almindelige MM-pickupper. Songbird kom for nylig i en High Output-variant, som kan kobles til en almindelig MM-indgang.

Læs også En pladespiller du bare skal høre Pro-Ject lykkes i den grad med en pladespiller, der for alvor tager kampen op med referencen i klassen.
 data-srcset

Sumiko Songbird – endelig i Low Output

Men den virkelig spændende nyhed er, at Songbird nu også er tilgængelig i en Low Output-version. Fordelen ved lav udgangsspænding er, at pickuppen kræver færre runder på spolen og dermed bliver lettere og bedre i stand til at følge musiksignalet. Især i overtonerne, hvor det giver flere detaljer og mere luft. Ulempen er, at pickuppen stiller større krav til pladespillerforstærkeren (RIAA-trinet).

Sumiko Songbird er en åben konstruktion, hvor alle delene kan ses. (Foto: Sumiko)

Elliptisk nål – mere musik og mindre mas

Det specielle ved Sumiko Songbird er, at nålen er elliptisk. Det er almindeligt for MM-pickupper, men sjældent for dyrere MC-varianter som her.

Elliptiske nåle er som regel billigere og får færre detaljer frem end mere spidse nåle. På den anden side har de fordelen af ikke at kræve, at pickup og pladespillerarm er møjsommeligt finjusteret; de fungerer bare. Med andre ord kan du bruge mere tid på at nyde musikken og mindre tid på tweaking og besvær.

En elliptisk nål fungerer desuden bedre fra flere vinkler, så den får musikken ud med størst mulig nøjagtighed på hele siden af ​​vinylpladen – også inderst, hvor mange pickupper har problemer med forvrængning, hvis lydniveauet på indspilningen er højt.

annonce

Ikke kedelig

Mens mange MC-pickupper er detaljerede, men kan opleves som lidt kedelige, lover Sumiko, at Songbird i stedet vil tilføre ekstra engagement “til ellers blodfattige traditionelle hi-fi-anlæg”.

annonce

Sumiko Songbird koster 999 euro.

sumikoaudio.net

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of

Læs også

 data-srcset

Genialt mobilgreb

Mobilgrebet Ohsnap Grip blev finansieret på kun 30 minutter på Kickstarter. Og det ser rimelig smart ud.