Search
Generic filters

TEST : Pro-Ject X1

Et af de bedste køb lige nu

Pro-Ject lykkes i den grad med en pladespiller, der for alvor tager kampen op med referencen i klassen.

Pro-Ject X1

Lyd & Billede mener

Åbent lydbillede, fyldig klang og dynamisk basgengivelse. Stiv arm med højdejustering. Ikke særlig følsom over for vibrationer. Aftageligt kabel og elektronisk hastighedsvælger.
Antiskating-justeringen.
 • Type: Remdrevet pladespiller
 • Tonearm: 8,6″ Evo-arm i kulfiber/aluminium
 • Pickup: Pro-Ject Pick-it S2 (MM)
 • Tallerken: 20 mm akryl
 • Tilslutninger: Phono-udgang
 • RIAA/DAC: Nej/nej
 • Finish: Sort, hvid, valnød
 • Mål og vægt: 41,5 x 12,5 x 33,5 cm / 7 kg
 • Andet: Støvlåg, RCA-kabler
 • Web: tekni-fi.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5995 kr

Hvis man er på udkig efter en pladespiller til en rimelig pris, vil man normalt støde på to mærker, næsten uanset hvor man handler: Rega og Pro-Ject. De dominerer hi-fi-markedet, især i prisklassen under 10.000 kroner, og det er der mange grunde til.

Den ene er, at de simpelthen laver gode grammofoner. Som både ser godt ud, lyder godt og er nemme i brug. Bare spørg nogen med en Rega Planar eller en Pro-Ject Debut.

Da vinylmarkedet ikke ser ud til at dø ud lige med det samme – faktisk tværtimod – bliver de ved med at udvikle nye pladespillere. Senest Pro-Jects nye X-serie i den moderate prisklasse, hvor Pro-Ject X1 er den billigste af to næsten identiske modeller. På X2 får man en kraftigere plint, en tykkere og tungere akryltallerken, en lidt længere tonearm og en dyrere pickup.

Design og funktionalitet er det samme på dem begge, der fås i valnødfinér eller sort eller hvid lak.

Planar 3 er Regas nærmeste konkurrent til X1. Den koster omtrent det samme, men hvor Rega-pladespilleren anvender en meget let plint med glastallerken og aluminiumarm, har Pro-Ject valgt en tykkere MDF-plade, akryltallerken og en arm af aluminium betrukket med kulfiber.

Der er flere veje til målet, men de grundlæggende principper er de samme.

MM-pickuppen har Pro-Ject klogeligt bestilt hos Ortofon. (Foto: Lasse Svendsen)

Ortofon MM-pickup

X1 er faktisk lidt bedre udstyret end Planar 3. Her får man et aftageligt signalkabel – med jord – elektronisk hastighedsvælger (så du slipper for at tage tallerkenen af og flytte drivremmen) og justérbare fødder underneden. Begge kan fås i lakfarver, men Pro-Ject-pladespilleren kommer som nævnt også i valnøddefinér.

Pickuppen, Pro-Ject Pick-it S2, er af Moving Magnet-typen (MM) og passer til de fleste forstærkere og receivere. Den er lavet af Ortofon på Pro-Jects specifikationer, så de får den lyd, de vil have fra pladespilleren. Den er monteret på en 8,6 tommers lige arm med kulfiber uden på et aluminiumrør.

Armen har højdejustering og mulighed for azimuth-justering, hvilket er usædvanligt i denne prisklasse. Det er ikke noget, de fleste har brug for, men hvis man vil opgradere til en anden pickup, kan det være guld værd med sådanne justeringsmuligheder for at få optimal lyd fra pickuppen.

Klarere lyd

Tidligere har Regas og Pro-Jects pladespillere haft ret forskellig lydsignatur. En Planar 3 er let til fods, dynamikken er relativt umiddelbar, den er godt fokuseret og får én til at stampe takten. Til sammenligning har Pro-Jects pladespillere i samme prisklasse gerne et mere fyldigt lydbillede med et lidt mere diffust fokus. Behageligt på alle måder, men det sprudler ikke af dynamik.

Det har ændret sig betragteligt med X1, der har meget bedre dynamik, strammere bas og bedre fokus. Heldigvis uden at give afkald på den tiltalende fyldige klang, vi kender.

Guitarlyden fra Dire Straits’ Love Over Gold er nok endnu bedre fokuseret på Planar 3, men X1 har mere dybde i klangen og federe bas. Det mærkes også på Keith Jarrett Trios Still Live, der lyder større, og klangen i kontrabassen er varmere. Klaverklangen er måske mere dæmpet på X1, men trommerne er flyttet længere frem i lydbilledet. Det klæder musikken.

Remdrevet akryltallerken, elektronisk hastighedsvælger, højdejustérbar kulfiberarm – og rigtig god lyd. (Foto: Lasse Svendsen)

Pro-Jects grundlægger, Heinz Lichtenegger, udgav for nylig et live-album med østrigske jazzmusikere. Albummet hedder Jazzy Zoetrope og er indspillet med bandet Triple Ace og en vokalist, der kalder sig 7Ray. Og det er et godt eksempel på, hvor god lyd man kan opnå med enkle midler. En analog ottespors Otari og senere en tospors Studer-båndoptager, nogle gamle Neumann-mikrofoner og en Cadac Studio-konsol.

Lyden på optagelsen er varm, klangnuancerne kommer godt frem, og der er meget dynamik i optagelsen, som er mastret til 180 grams vinyl og spolebånd.

På X1 fungerer det ikke overraskende rigtig godt. Selv om musikken indimellem kan virke noget let genkendelig og rutinepræget, hvad udvalg og fremførelse angår, får man en meget tiltalende live-følelse med Pro-Ject-pladespilleren.

Og her ligger en af X1’s styrker. Den lyder ikke lige så korrekt som Technics SL1000R eller Rega P10. I stedet spiller den musik på en langt mere tiltalende og attraktiv måde end normalt for pladespillere i denne prisklasse.

Pro-Ject X1 er det bedste alternativ til en Rega, og med en lidt anderledes lydsignatur vil det nok være den pladespiller, mange vil foretrække.

Konklusion

Pro-Jects pladespillere behøver ikke at stå skyggen af nogen. Heller ikke Regas glimrende grammofoner i samme prisklasse. Den nye X1 er en soleklar rival til tilsvarende pladespillere fra Rega, Reloop, Thorens og TEAC, og lyder så godt, at den for mange vil være førstevalget.

Med elektroniske hastighedsvælger er det let at skifte til 45- og 78-plader, og for dem, der tør eksperimentere lidt, vil højdejusteringen være guld værd. For de fleste lyder den dog så godt, at der næppe vil være behov for opgradering lige med det første.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Citation Tower beviser, at convenience-lyd ikke behøver at være små, diskrete bordhøjttalere med store kompromiser.
  Electrocompaniet har opgraderet deres bedste integrerede forstærker. ECI 6DX MKII har kanongod streaming og alt, hvad du har brug for af digital indmad.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den foldbare smartphone, du altid har ønsket dig.
  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Pro-Ject X2

  Vejl.pris 8990 kr Analog vinylvinder

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.