test : TEAC TN-4D

Pladespiller for begyndere

Det er ikke pladespillere, japanske TEAC er mest kendt for, men den her kan måske sætte dem på vinylkortet.

TEAC TN-4D

Lyd & Billede mener

Stort og fyldigt lydbillede med varm klang. Nem betjening, god kvalitet og indbygget USB- og line-udgang.
Dynamisk set er den lidt anæmisk. Behersket bas fra line-udgangen.
 • Type: Direkte drevet pladespiller
 • Tonearm: SAEC, S-formet, aluminium
 • Pickup: Sumiko Oyster (MM)
 • Tallerken: Aluminium
 • Tilslutninger: USB, phono/RCA line-udgang
 • RIAA/DAC: Ja/ja
 • Andet: Elektronisk hastighedsomskifter
 • Finish: Valnød, sort pianolak
 • Mål og vægt: 42 x 11,7 x 35,6 cm / 6,1 kg
 • Web: teac-audio.eu/en/
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4990 kr

“TEAC hvem?” siger du måske. De er nok bedst kendt for deres båndoptagere under navnet Tascam – først og fremmest i studiesammenhæng – men de har også en mere kommerciel afdeling, der giver sig af med mere tilgængelige hi-fi-produkter. F.eks. er TEAC en af de få producenter, der stadig laver kassettebåndafspillere, men de laver også svinedyr high-end under navnet Esoteric.

Men med pladespillere er erfaringen begrænset.

Den senere tid har de lavet – eller fået lavet – nogle enkle pladeafspillere med Bluetooth og indbygget phono-forstærker. Et par af dem har vi faktisk testet, og de er slet ikke uefne. Vi vil hellere anbefale en pladespiller fra Rega, Reloop eller Pro-Ject i den lavere prisklasse, men denne gang må vi medgive, at TEAC er lykkedes.

TEAC støtter sig til japanske SAEC’s og amerikanske Sumikos ekspertise på hhv. tonearm og pickup, og resultatet er over al forventning.

Den direkte drevne pladespiller har elektronisk hastighedsomskifter og indbygget phono-trin med digitalkonverter. Dermed kan man både slutte den direkte til en almindelig forstærker og digitalisere vinylpladerne over på en computer via USB.

Det er også muligt at koble sig uden om phono-trinet – som bruger op-amps lavet for New Japan Radio Corporation – til et separat phono-trin, hvis man vil have endnu bedre lyd.

Pladespilleren virker solidt bygget. Den er lidt tungere end Rega Planar 2 og fås i sort eller valnøddefinér med en Sumiko Oyster MM-pickup præmonteret på et aftageligt pickuphus.

Det er ikke almindeligt at se tonearme af denne kvalitet i denne prisklasse. Som nævnt er tonearmen lavet for TEAC af SAEC, der er anerkendt for deres knivsæglignende pivot-ophæng af armen. Formålet er minimal friktion uden modstand i vertikal, diagonal og horisontal retning.

Pladespilleren fås også i sort pianolak. Foto: TEAC

Fyldig lyd og varm klang

Den starter med det samme, når man drejer afbryderen til 33 1/3, og man kan ikke hverken høre eller mærke vibrationer eller cogging fra motoren.

Lydbilledet er stort og fyldigt, og klangen er varm og imødekommende som en sommerdag, omend der dukker en lille byge op indimellem. Lyden fra pladerne er meget behagelig; det klinger fint i klaverer, guitarer har et godt anslag, og vokaler lyder fornemt uanset musik.

På jazz og klassisk kommer klangnuancerne godt frem i det varme lydbillede, mens pop og rock mangler lidt dynamisk snert for at lyde overbevisende. Den slags kan selvfølgelig blive bedre med en endnu bedre pickup, men den dynamiske kontrast er lidt begrænset sammenlignet med f.eks. Planar 2. En Reloop Turn3 med en Ortofon 2M Red-pickup lyder mere åbent, og lyden er mere fokuseret.

Skifter man fra pladespillerens indbyggede phono-trin til et separat – f.eks. Rega Fono MM – bliver lyden mere fokuseret, og bassen, som ellers er lidt behersket, får mere kraft og dynamisk spændstighed. Så det er bestemt muligt at få meget mere ud af TN-4D.

MM-indgangen på en receiver eller en tokanals forstærker vil som regel også være bedre end den indbyggede, der først og fremmest gør det let at komme i gang med vinyl, men ellers ikke bidrager med nogen lydmæssige åbenbaringer.

Foto: TEAC

Konklusion

Man skal ikke kimse af TEAC’s anvendelige pladespiller. Den er velbygget og lyder fint – måske lidt for fint – men mange kan godt lide, at musikken er behagelig.

Man kan få mere liv og punch andre steder, men TEAC TN-4D er et interessant alternativ med et klippefast og fyldigt lydbillede, USB-udgang og indbygget phono-trin, som har et stort potentiale for virkelig god lyd fra pladesamlingen.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Marantz Model 30

  Vejl.pris 21499 kr Vanedannende Marantz-forstærker

  Denon DCD-A110

  Vejl.pris 21999 kr Til ære for dine CD-skiver

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.