Search
Generic filters

TEST : McIntosh MA352

Finstemt kraftkarl

Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

McIntosh MA352

Lyd & Billede mener

Kraftværk med potent bas. Dynamisk kontrast og klangfarver i spandevis.
Mangler DAC og streaming.
 • Type: Integreret forstærker
 • Effekt: 2 x 200 W i 8 ohm, 2 x 320 W i 4 ohm
 • Teknologi: Transistorer i udgangstrin, vakuumrør i fortrin
 • Tilslutninger: 4 x ubalancerede, 2 x balancerede
 • Pladespillerindgang: MM
 • Hovedtelefonudgang: Ja
 • DAC: Nej
 • Netværk: Nej
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (+0, -0,5 dB)
 • Dynamik: 1,5 dB headroom
 • THD: 0,03 %
 • Signal/støj: 93 dB
 • Andet: Belyst Vu-meter, fjernbetjening, 5-bånds EQ
 • Mål og vægt: 44,5 x 25,1 x 52,5 cm / 29,9 kg
 • Web: psaudio.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 59000 kr

Nogle gange er det bare så sjovt at teste nye produkter, at man blæser på de mangler, de måtte have. Så er specifikationerne ikke så vigtige; det handler mest om bare at nyde øjeblikket.

Sådan er det med McIntosh MA352. Se bare, når den varmer op, og lysdioderne skifter fra orange til grøn, og de turkise lys tændes i effektmetrene. Det er 15 sekunders forventningsfuld glæde og så lækkert, at man kun kan blive i godt humør.

Sæt noget musik på, skru op for volumen og nyd det. For det er virkelig nydelse på et andet niveau.

Forstærkerens fire vakuumrør skinner på det forkromede kabinet, og på en måde afspejler det fint, hvordan den lyder. Klart som et nypudset vindue med en behagelig blød, varm klang og nogle dynamiske udslag, man kan mærke i mellemgulvet.

Den hybrid McIntosh-forstærker er kraftig nok til at drive dine yndlingshøjttalere og raffineret nok til at gøre oplevelsen mindeværdig, uanset hvilken slags musik du spiller.

Der findes ikke mange forstærkere, som ligner McIntosh MA352. Der er selvfølgelig MA252, en mere kompakt version med 100 watt effekt pr. kanal, der er bygget over samme læst som MA352, men sidstnævnte er i en anden liga.

Det kan sammenlignes med at gå fra en Porsche Boxster til en Porsche 911 Turbo.

Rørene sidder i forforstærkerdelen, resten er transistorer. (Foto: McIntosh)

Rør og transistorer

Her anvendes de fire vakuumrør i forforstærkerdelen. To 12AX7A- og to 12AT7-rør, pænt beskyttet af fire metalgitre. Udgangstrinet anvender transistorer, flere og kraftigere end på MA252, som rykker ydelsen op til 200 watt pr. kanal. Eller 320 watt, hvis modstanden halveres til fire ohm.

MA352 har ingen digitale indgange – heller ikke streaming – men den har pladespillerindgang til MM-pickupper. Kun MM på 47 kilo-ohm, justérbart mellem 50 og 800 pF. De andre indgange er to balancerede og tre ubalancerede. Desuden har MA352 minijack-stik til at koble flere McIntosh-enheder sammen, så de alle tænder samtidig, når man tænder for en af dem, og alle kan styres fra én fjernbetjening.

Man kan også koble MA352 til et hjemmebioanlæg ved at aktivere Home Theater Pass-Through i menuen.

De, der savner en DAC, kan overveje MA7200, som har McIntoshs DAC-modul og MC-indgang oveni. Men så skal man også af med ca. 10.000 kroner mere.

Power Guard og equalizer

McIntosh beskytter forstærkeren mod klipning og potentielt kortslutning med et Power Guard-kredsløb og en Sentry Monitor, som frakobler udgangene, før den går i knæ.

MA352 har også en rigtig god hovedtelefonudgang og en fembånds equalizer oveni. Man kan justere 30, 125 og 500 Hz samt 2 og 10 kHz (+/- 12 dB), og EQ kan slås til og fra på fjernbetjeningen.

Lyset i displayet og de lysdioder, der lyser rørene op, kan dæmpes eller slukkes helt. Og man kan omdøbe indgangene, slå indgange fra og justere balancen mellem højttalerne.

Indgange nok, men ingen DAC. (Foto: McIntosh)

Himmelsk lydbillede

Alt dette er selvfølgelig fuldstændig underordnet, når man synker ned i lænestolen, og musikken breder sig i rummet.

Forstærkeren er ikke udstyret med de samme autotransformere som MA7200. De skulle gøre forstærkeren “immun” over for impedansvariationer, men jeg savnede dem ikke på MA352. Som er langt mere potent end den mindre MA252. Jeg oplevede MA7200 som lidt bedre kontrolleret, når den blev presset; ellers var der ingen mærkbar forskel på kræfterne ved normalt lytteniveau.

Det spillede ingen rolle, hvilken slags højttalere jeg sluttede til – de usædvanlig gode standerhøjttalere R1 Arreté fra Audiovector, de større SR3 Arreté Raw Surface eller MartinLogans hybrid-elektrostater ElectroMotion ESL X. McIntosh-forstærkeren trivedes med dem alle, og det skulle også vise sig, at den trivedes lige godt, uanset hvilken slags musik jeg satte på.

Klangbalancen er varm med fyldig bas og mellemtone og silkeblød diskant. Den dynamiske kontrast er fremragende, og forstærkeren skaber et stort og luftigt lydbillede. Devialet Expert 220 Pro lyder strammere, og detaljerne er lidt bedre fokuseret, men den har ikke McIntosh-forstærkerens charmerende klang.

Det gav f.eks. live-indspilningerne på Up For It med Keith Jarrett Trio en tilstedeværelse i testrummet, som minder mere om rent faktisk at være til koncert. Den fyldige klang fra kontrabassen, tyngden i slagene på trommerne og den dybe klaverklang – alt sammen rykket godt frem i lydbilledet. Pat Methenys bløde guitarlyd fyldte rummet foran højttalerne, og det lød så tæt på, at man næsten kunne røre ved guitaren.

Hovedtelefonudgangen er faktisk rigtig god. (Foto: McIntosh)

MA352 elsker at spille højt. Jeg måtte skrue lidt ned for Bob Dylan, da mundharmonikaen pludselig lød for skarpt, men da var det også så højt, at jeg ikke kunne høre lyden af foden, der stampede takten.

Den fornemme indspilning Stille natt med Sondre Bratland og Iver Kleive fra fødselskirken i Bethlehem voksede næsten ud af rummet, og med MartinLogan-højttalerne fik jeg en enorm dybde i lydbilledet.

Vokaler – og mellemtone generelt – har længe været et område, hvor McIntosh-forstærkerne stråler lidt ekstra. Også her. Det spiller ingen rolle, om det er Bob Dylan eller Kari Bremnes. Vokalklangen er varm og fyldig med en nydelig klangbund, og fokus er godt over hele mellemtoneområdet.

Vi skal heller ikke glemme pladespillerindgangen. Den er langtfra bare klasket på, og på vores testeksemplar af Pro-Ject 1 Xpression lød den Ortofon-fremstillede MM-pickup så klangfuldt, som vi ved, den kan.

Carla Bley Big Band lød nøjagtig som det skal lyde. Kraftfuldt, dynamisk og fyldigt. Hovedtelefonudgangen drev vores Sennheiser HD 660S uden problemer, og forstærkerens potente basdynamik skinnede også igennem her.

Konklusion

McIntosh MA352 passer ikke til alle. Der findes andre forstærkere i samme klasse, som har flere indgange, DAC, indgang til MC-pickup og meget andet. Men der er ikke mange, der lyder så sejt og medrivende, og samtidig har finesse nok til at få både klangnuancer og detaljer frem.

De, der primært spiller CD’er og LP’er og måske har en separat netværks-streamer, har ikke brug for flere indgange og kan i stedet glæde sig over en sjælden spilleglæde fra en forstærker, der ikke ligner så meget andet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
1 kommentar

Skriv et svar

 1. Jeg har med stor interesse læst anmeldelserne af hhv. Ma352 og Rotel Michi. Begge godt anmeldt af Lasse.
  Ma352 får 5 stjerner. Mangler den sidste stjerne pga. den ikke har DAC eller mangler den noget musikalt? Og hvor adskiller Rotel Michi sig fra Ma352 lydmæssigt?

  Læs også

  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Vera Audio P400/1000

  Vejl.pris 23000 kr Når sandheden skal frem

  Electrocompaniet ECI 80D

  Vejl.pris 18967 kr Varm og dejlig klang

  NAD M33

  Vejl.pris 36999 kr Sjov, klog og stærk

  Technics SL-1210GAE Limited Edition

  Vejl.pris 35995 kr Legendarisk pladespiller
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.