Search
Generic filters
TEST

McIntosh MA352

 itemprop
TESTMcIntosh MA352
McIntosh MA352

Finstemt kraftkarl

Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

Lyd & Billede mener

Kraftværk med potent bas. Dynamisk kontrast og klangfarver i spandevis.
Mangler DAC og streaming.
 • Type: Integreret forstærker
 • Effekt: 2 x 200 W i 8 ohm, 2 x 320 W i 4 ohm
 • Teknologi: Transistorer i udgangstrin, vakuumrør i fortrin
 • Tilslutninger: 4 x ubalancerede, 2 x balancerede
 • Pladespillerindgang: MM
 • Hovedtelefonudgang: Ja
 • DAC: Nej
 • Netværk: Nej
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz (+0, -0,5 dB)
 • Dynamik: 1,5 dB headroom
 • THD: 0,03 %
 • Signal/støj: 93 dB
 • Andet: Belyst Vu-meter, fjernbetjening, 5-bånds EQ
 • Mål og vægt: 44,5 x 25,1 x 52,5 cm / 29,9 kg
 • Web: psaudio.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 59000 kr

Nogle gange er det bare så sjovt at teste nye produkter, at man blæser på de mangler, de måtte have. Så er specifikationerne ikke så vigtige; det handler mest om bare at nyde øjeblikket.

Sådan er det med McIntosh MA352. Se bare, når den varmer op, og lysdioderne skifter fra orange til grøn, og de turkise lys tændes i effektmetrene. Det er 15 sekunders forventningsfuld glæde og så lækkert, at man kun kan blive i godt humør.

Sæt noget musik på, skru op for volumen og nyd det. For det er virkelig nydelse på et andet niveau.

Forstærkerens fire vakuumrør skinner på det forkromede kabinet, og på en måde afspejler det fint, hvordan den lyder. Klart som et nypudset vindue med en behagelig blød, varm klang og nogle dynamiske udslag, man kan mærke i mellemgulvet.

Den hybrid McIntosh-forstærker er kraftig nok til at drive dine yndlingshøjttalere og raffineret nok til at gøre oplevelsen mindeværdig, uanset hvilken slags musik du spiller.

Der findes ikke mange forstærkere, som ligner McIntosh MA352. Der er selvfølgelig MA252, en mere kompakt version med 100 watt effekt pr. kanal, der er bygget over samme læst som MA352, men sidstnævnte er i en anden liga.

Det kan sammenlignes med at gå fra en Porsche Boxster til en Porsche 911 Turbo.

annonce
Rørene sidder i forforstærkerdelen, resten er transistorer. (Foto: McIntosh)

Rør og transistorer

Her anvendes de fire vakuumrør i forforstærkerdelen. To 12AX7A- og to 12AT7-rør, pænt beskyttet af fire metalgitre. Udgangstrinet anvender transistorer, flere og kraftigere end på MA252, som rykker ydelsen op til 200 watt pr. kanal. Eller 320 watt, hvis modstanden halveres til fire ohm.

annonce

MA352 har ingen digitale indgange – heller ikke streaming – men den har pladespillerindgang til MM-pickupper. Kun MM på 47 kilo-ohm, justérbart mellem 50 og 800 pF. De andre indgange er to balancerede og tre ubalancerede. Desuden har MA352 minijack-stik til at koble flere McIntosh-enheder sammen, så de alle tænder samtidig, når man tænder for en af dem, og alle kan styres fra én fjernbetjening.

Man kan også koble MA352 til et hjemmebioanlæg ved at aktivere Home Theater Pass-Through i menuen.

De, der savner en DAC, kan overveje MA7200, som har McIntoshs DAC-modul og MC-indgang oveni. Men så skal man også af med ca. 10.000 kroner mere.

Power Guard og equalizer

McIntosh beskytter forstærkeren mod klipning og potentielt kortslutning med et Power Guard-kredsløb og en Sentry Monitor, som frakobler udgangene, før den går i knæ.

annonce

MA352 har også en rigtig god hovedtelefonudgang og en fembånds equalizer oveni. Man kan justere 30, 125 og 500 Hz samt 2 og 10 kHz (+/- 12 dB), og EQ kan slås til og fra på fjernbetjeningen.

Lyset i displayet og de lysdioder, der lyser rørene op, kan dæmpes eller slukkes helt. Og man kan omdøbe indgangene, slå indgange fra og justere balancen mellem højttalerne.

Indgange nok, men ingen DAC. (Foto: McIntosh)

Himmelsk lydbillede

Alt dette er selvfølgelig fuldstændig underordnet, når man synker ned i lænestolen, og musikken breder sig i rummet.

Forstærkeren er ikke udstyret med de samme autotransformere som MA7200. De skulle gøre forstærkeren “immun” over for impedansvariationer, men jeg savnede dem ikke på MA352. Som er langt mere potent end den mindre MA252. Jeg oplevede MA7200 som lidt bedre kontrolleret, når den blev presset; ellers var der ingen mærkbar forskel på kræfterne ved normalt lytteniveau.

Det spillede ingen rolle, hvilken slags højttalere jeg sluttede til – de usædvanlig gode standerhøjttalere R1 Arreté fra Audiovector, de større SR3 Arreté Raw Surface eller MartinLogans hybrid-elektrostater ElectroMotion ESL X. McIntosh-forstærkeren trivedes med dem alle, og det skulle også vise sig, at den trivedes lige godt, uanset hvilken slags musik jeg satte på.

Klangbalancen er varm med fyldig bas og mellemtone og silkeblød diskant. Den dynamiske kontrast er fremragende, og forstærkeren skaber et stort og luftigt lydbillede. Devialet Expert 220 Pro lyder strammere, og detaljerne er lidt bedre fokuseret, men den har ikke McIntosh-forstærkerens charmerende klang.

Det gav f.eks. live-indspilningerne på Up For It med Keith Jarrett Trio en tilstedeværelse i testrummet, som minder mere om rent faktisk at være til koncert. Den fyldige klang fra kontrabassen, tyngden i slagene på trommerne og den dybe klaverklang – alt sammen rykket godt frem i lydbilledet. Pat Methenys bløde guitarlyd fyldte rummet foran højttalerne, og det lød så tæt på, at man næsten kunne røre ved guitaren.

Hovedtelefonudgangen er faktisk rigtig god. (Foto: McIntosh)

MA352 elsker at spille højt. Jeg måtte skrue lidt ned for Bob Dylan, da mundharmonikaen pludselig lød for skarpt, men da var det også så højt, at jeg ikke kunne høre lyden af foden, der stampede takten.

Den fornemme indspilning Stille natt med Sondre Bratland og Iver Kleive fra fødselskirken i Bethlehem voksede næsten ud af rummet, og med MartinLogan-højttalerne fik jeg en enorm dybde i lydbilledet.

Vokaler – og mellemtone generelt – har længe været et område, hvor McIntosh-forstærkerne stråler lidt ekstra. Også her. Det spiller ingen rolle, om det er Bob Dylan eller Kari Bremnes. Vokalklangen er varm og fyldig med en nydelig klangbund, og fokus er godt over hele mellemtoneområdet.

Vi skal heller ikke glemme pladespillerindgangen. Den er langtfra bare klasket på, og på vores testeksemplar af Pro-Ject 1 Xpression lød den Ortofon-fremstillede MM-pickup så klangfuldt, som vi ved, den kan.

Carla Bley Big Band lød nøjagtig som det skal lyde. Kraftfuldt, dynamisk og fyldigt. Hovedtelefonudgangen drev vores Sennheiser HD 660S uden problemer, og forstærkerens potente basdynamik skinnede også igennem her.

Konklusion

McIntosh MA352 passer ikke til alle. Der findes andre forstærkere i samme klasse, som har flere indgange, DAC, indgang til MC-pickup og meget andet. Men der er ikke mange, der lyder så sejt og medrivende, og samtidig har finesse nok til at få både klangnuancer og detaljer frem.

De, der primært spiller CD’er og LP’er og måske har en separat netværks-streamer, har ikke brug for flere indgange og kan i stedet glæde sig over en sjælden spilleglæde fra en forstærker, der ikke ligner så meget andet.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.


  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Jakob
  1 month ago

  Jeg har med stor interesse læst anmeldelserne af hhv. Ma352 og Rotel Michi. Begge godt anmeldt af Lasse.
  Ma352 får 5 stjerner. Mangler den sidste stjerne pga. den ikke har DAC eller mangler den noget musikalt? Og hvor adskiller Rotel Michi sig fra Ma352 lydmæssigt?

  Alternativer til McIntosh MA352

  Hegel H390 lifestyle

  En kraftkarl af en forstærker

  Hegel H390 er en ægte krudttønde af en forstærker, som til den halve pris af H590 giver næsten samme spilleglæde.

   data-srcset

  Ellevild forstærker

  Denne hybridforstærker er 30 kilo rendyrket underholdning, men ikke uden finesse.

  Naim SUPERNAIT 3 spread

  Superforstærker jorder konkurrenterne

  Naim Supernait 3 er afgjort et af de virkelig gode forstærkerkøb til under 50.000 kroner. Den har alt – undtagen digitalindgange.

   data-srcset

  Sublim japansk ­lydkunst

  Træt af hi-fi? Yamahas high-end-forstærkere vil få dig på bedre tanker.

   data-srcset

  Den mest komplette forstærker til prisen

  Nogle forstærkere skiller sig ud. Devialets gør det på deres egen unikke måde, og resultatet er lyd og egenskaber i en klasse for sig.

  Marantz PM7000N

  Mangler bare højttalere

  Marantz PM7000N er en alt-i-en-forstærker med alt, hvad du har brug for af streaming og indgange. Multirum understøttes også, så det eneste, du behøver oveni, er højttalere.

   data-srcset

  Muskuløs multikunstner

  Hvis du har brug for en kraftig forstærker med DAC og mange indgange, så er svaret her.

   data-srcset

  Den perfekte begynderforstærker

  Hvis du lige mangler en stereoforstærker til kontoret eller ungdomsværelset, kan det ikke gøres bedre til prisen.