test : Audio Research VT80

Den perfekte partner

Forbløffende klangrigdom fra en forstærker med enestående kvaliteter.

Lyd & Billede mener

Måske den mest vellydende rørforstærker i sin klasse. Autobias og mulighed for KT150-rør er kæmpebonusser.
De fysiske dimensioner kan være en udfordring.
Type: Effektforstærker
Effekt: 2 x 75 W
Indgange: Balancerede og ubalancerede
Bestykning: 2 x 6H30-rør og 4 x KT120 udgangsrør
Mål og vægt: 48,3 x 26,2 x 46,8 cm / 20,7 kg
Web: psaudio.dk

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 72000 kr

Som partner til Audio Researchs forforstærker i Foundation-serien er den et oplagt valg. Sammen er LS28 og VT80 en yderst vellykket kombination af rørforstærkere.

Det virker måske usandsynligt, at en forstærker med så gammeldags teknologi kan lyde så forbandet godt, men jeg tillader mig at mene, at hvis man ikke har hørt high-end-rør i et anlæg, så har man ikke levet.

Få er så synonyme med vakuumrør som netop Audio Research. De har haft næsten 50 år til at perfektionere teknologien, og deres – håndbyggede – produkter anses af kendere for at være noget af det fineste, der laves.

Den åbne VT80 (og VT80SE med KT150-rør) er blandt de bedste, vi har testet. En kraftig 75 watt effektforstærker med KT120-rør og autobias af strømmen til rørene, minimalistisk designet i Italien.

Det er naturligt at sammenligne den med andre effektforstærkere i samme klasse, der også anvender vakuumrør i udgangstrinet. Såsom den billigere McIntosh MC275, men også den dyrere Reference 75 SE fra Audio Research selv.

Udgange til 4 og 8 ohm højttalere. (Foto: Audio Research)

Autobias

Som alle rørforstærkere afgiver VT80 mere varme end en almindelig transistorforstærker, men den behøver ingen støjende blæser for at holde temperaturen i skak. Den leveres med et bur, der kan placeres over rørene for at beskytte dem, men man behøver ikke at have det på.

Chassiset er relativt stort. Hvor en MC275 kan sniges ind næsten overalt, skal VT80 have mere plads. Dybden på næsten en halv meter gør, at den ikke kan være i en reol, og der skal helst være lidt luft omkring den af hensyn til kølingen.

Men ellers er den let at leve med. Med et minijack-kabel kan strømmen betjenes med fjernbetjeningen – via en Audio Research forforstærker – og man behøver ikke at bekymre sig om, hvorvidt bias-strømmen til rørene er korrekt.

Den regulerer den strøm, der tilføres spændingen på rørene, helt af sig selv. Også hvis man skifter dem ud med nye eller erstatter de fire KT120-rør med mere potente KT150-rør. Det er de samme rør, der som standard sidder i VT80SE, som ellers er magen til VT80.

Jeg testede forstærkeren sammen med forforstærkeren LS28 i samme serie, men prøvede den også med McIntosh C2600. Der ligeledes er en rørforstærker.

Lynhurtig og fokuseret

Resultatet blev meget det samme, hvilket leder mig til at tro, at den ikke er så følsom i forhold til forforstærkeren, så længe udgangsimpedansen og indgangsfølsomheden ikke kompromitteres.

Lydmæssigt er den som Ginger Rodgers for Fred Astaire – en perfekt partner til LS28 – og mere om lyden finder du i testen af den og VT80 sammen. Jeg ville absolut overveje den, hvis 75 watt er nok, og man elsker den rene klang og de lynhurtige transienter, forstærkeren har.

Audio Research VT80 har egentlig ingen andre mangler, end at for nogle er 75 watt effekt ikke nok. Lyden er der ikke noget at udsætte på. Den hører definitivt til i high-end-klassen.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 3 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.
  Anden udgave af den mindste Citation smart-højttaler giver Sonos kamp til stregen.
  Xperia 5 II er ikke alene lige så god som Xperia 1 II – på flere punkter er den faktisk bedre!
  Sonus faber Lumina III er det oplagte højttalervalg til mindre rum.
  Sony A85 er et glimrende OLED-TV med et flot billede og klar, men usynlig lyd!
  Denons jubilæumsafspiller kan tage sig kærligt af dine skiver i mange år frem. Men din streaming får den kolde skulder.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Denon DCD-A110

  Vejl.pris 21999 kr Til ære for dine CD-skiver

  Denon PMA-A110

  Vejl.pris 25999 kr Jubilæumsforstærker med klassiske dyder

  Rega io

  Vejl.pris 3995 kr Miniforstærker med maksimumlyd

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Vejl.pris 41995 kr Analog forstærker med digitale tricks
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.