TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

TEST Porsche Design AOC Agon Pro PD32M

Skøn skærm er storslået når du tænder den!

Porsche Design gaming-skærm fra AOC er dyr, men den er også en af de allerbedste, vi har testet. Også god til grafisk arbejde.

forfatter
Publiceret 25/08/2022 - 14:50
Karakter
Porsche Design AOC Agon Pro PD32M
L&B mener
Knaldgode farver, godt sortniveau og skarp kontrast, samt imponerende lysstyrke! Fin HDR-effekt. Prisen værd for billedkvaliteten alene; det nydelige design er en bonus.
Lokal dimming skaber synlige halo-artefakter, bør deaktiveres ved tekst- og grafikarbejde. USB-kontakter er svært tilgængelige, langt oppe på undersiden af bagpanelet.
Specifikationer
 • Størrelse: 32”
 • Paneltype: IPS, MiniLED
 • Opløsning / skærmformat: 3840×2160 / 16:9
 • HDR: DisplayHDR 1400 (HDR10)
 • Lokal dimming: Ja (1152 zoner)
 • Responstid: 1 ms GtG
 • Opdateringsfrekvens: 144 Hz (HDMI / DP), 120 Hz (USB-C)
 • Kontrastforhold / lysstyrke: 1000:1 / 600 cd/m² (1600 cd/m² peak)
 • Farverum: sRGB 156 %, DCI-P3 122%, Adobe RGB 131%, NTSC 134%
 • Synkronisering:  Freesync Premium, G-Sync
 • Tilkoblingsmuligheder: DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1, 1 x USB-C 3.2 display, 4 x USB-A (3.2), 1 x USB-B SuperSpeed upstream (3.2), høretelefon ud, mikrofon ind
 • Mål / vægt på stativ: 71,5 x (46,3-61,3) x 29 cm (B x H x D) / 11,52 kg
 • Web: eu.aoc.com
Vejl. pris 16000Pr. 25/08/2022 Produktside

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, artikelbillede: Geir Gråbein Nordby

Hvis man står og skal have en ny gamingskærm i dag, vil et ultrabredt skærmformat sikkert være en stor fristelse. Om det så er 21:9 eller det vildere 32:9-format, der er lige så bredt som to 16:9-skærme ved siden af ​​hinanden.

Men selvom begge disse bestemt er meget seje, og de giver ekstra breddeinformation, som kan gavne visse spil, så har de et problem – nemlig pixel-opløsningen. En 32:9-skærm bør indeholde dobbelt så mange pixels som en standard 16:9-skærm, for at få et tilsvarende skarpt billede. Men, selvom dét i sig selv ikke er noget stort problem for skærmproducenten, bliver det alligevel næsten aldrig gjort. Og det har noget med PC’ens grafikkort at gøre. Det vil kræve et så sindssygt grafikkort, at de færreste har budgettet til at udnytte det.

Derfor synes jeg personligt, at 16:9 foreløbig er et optimalt kompromis mellem bredformat og skærmopløsning. Især når du kommer op i en voksen størrelse på 32 tommer. Så fylder skærmen rigtig meget af synsfeltet, og underholdningen kommer næsten af ​​sig selv!

Du kan spille i ægte 4K Ultra HD-opløsning med en billedfrekvens på op til 144 Hz. Nogle skærme kan have en endnu højere frekvens, men så kræves der en hel del mere af videokortet.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 3

Lækker skærm med HDR

Hvilket bringer os til den lækre skærm ved hånden, nemlig Porsche Design AOC Agon Pro PD32M. Skærmen er jo lavet af AOC, men er et samarbejde med Porsche Design. Den er virkelig smart med det metalliske Porsche Design-logo foran, og ser rigtig godt ud på det medfølgende stativ, som har bløde kurver, og også mulighed for at hæve og sænke, lodret vinkling, og også dreje hele skærmen til opretstående portrættilstand. Du får med andre ord fuld fleksibilitet med den medfølgende fod.

Stemningsskabende lys

En detalje, der virkelig afslører, at der er tale om en gamingskærm, er RGB-lysstrimlerne langs toppen og siderne af skærmens bagside. Disse lyser virkelig et mørkt rum op, til ekstra stemningsskabende effekt. Disse kan du i menuen indstille i forskellige mønstre og farver, alt efter dine præferencer, og de kan heldigvis også slås fra. Dette er dog ikke som Philips Ambilight, der justerer farver efter indholdet på skærmen. Dette er en meget enklere RGB-sag.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 2

Lokal dimming

PD32M har et IPS-panel med miniLED bagbelysning og 1152 dimmingzoner. Hvilket er det samme som blandt andet den vildt imponerende high-end grafikskærm Asus PA32UCX. PD32M har også en imponerende angivet lysstyrke på 600 nits, og også omkring 1600 nits som maksimal lysstyrke for HDR-indhold. Den har derfor modtaget den prestigefyldte DisplayHDR 1400-certificering, som er den højeste officielle certificering fra VESA.

Responstiden på 1 ms (grå-til-grå) gør skærmen optimal til gaming. Det er selvfølgelig heller ikke ligefrem nogen ulempe ved øvrige anvendelser.

God funktionalitet

AOC-skærmen har en flot og tung spillekonsol, som ligger fint på skrivebordet og giver god kontrol over skærmen. Det er dejligt, for det betyder, at du ikke skal forholde dig til det knudrede joystick bagerst til højre på skærmen. konsollen giver adgang til menuen samt tre forudindstillede farvekalibreringer.

PD32M har indbyggede USB 3.2 stik og kan dermed bruges som forbindelseshub. Dette gøres ved at tilslutte den til PC’en med et SuperSpeed ​​​​USB-B kabel. Desværre sidder alle disse stik temmelig bøvlet, langt oppe på undersiden af ​​bagpanelet. Det betyder, at det, du forbinder der, helst skal være permanent. Som en printer, trådløs mus og tastatur. For eksempel.

Hvis du mangler et lydkort, er der et i skærmen med både hovedtelefonudgang og mikrofonindgang. Strengt taget behøver du kun en bærbar computer for at komme i gang, fordi skærmen også har en USB-C forbindelse med billedoverførsel. Du får selvfølgelig ”kun” 120 Hz, men det vil virke fint for mange.

Movie White Point

PD32M er også til indholdsskabere

PD32M har også en såkaldt KVM-switch, som giver dig mulighed for at skifte mellem to kilder, for eksempel en computer og en spillekonsol, men stadig bruge samme tastatur og mus. Skærmen kan vise begge kilder samtidigt i billed-i-billede-tilstand, derefter med maksimalt 60 Hz i 4K-opløsning, fra DP-, HDMI- eller USB-C-portene. Derudover har skærmen to 8W højttalere som er forstærket med hvad der hævdes at være ”fyldig og klar DTS-lyd”. Nuvel, den spiller højere end mange andre skærme, men lyden er tynd! Du skal bruge hovedtelefoner eller højtalere for at få den fulde oplevelse.

Native contrast luminance calibration

Vi målte skærmen til lige under 800:1 i kontrast, med lokal dimming slået fra og med 400 nits i lysstyrke.

SDR: God lysstyrke og OK kontrast

PD32M-skærmen har et skønt billede direkte ud af æsken, og især Movie Mode er fornemt og uden dikkedarer. Der er en jævnt fordelt lys- og farvebalance over hele panelet, og ingen tegn på udvaskning i hjørnerne.

Hvis du har lyst, kan du bruge skærmen til billedbehandling og videoredigering uden at ændre på indstillingerne. Men hvidbalancen er lidt vel mod det varme, med lidt for lidt blå (ca. 6000K mod de ønskede 6500K). Jeg vil anbefale et kalibreringsværktøj til at få det helt optimale ud af skærmen, som f.eks. Calibrite ColorChecker Display Plus eller Datacolor SpyderX Pro. Men det er som sagt langt fra nogen krise.

Skærmen er beskrevet som havende 600 nits maksimal lysstyrke i normal SDR-tilstand (ikke HDR). Men uanset hvilken metode, jeg brugte, målte jeg kun rundt regnet 300 nits. Dette er stadig lyst og ret godt, men på ingen måde revolutionerende for et IPS-panel.

Forza Horizon 5 scaled 1

Ved fuld lysstyrke målte jeg sortniveauet til omkring 0,4 nits, men hvis jeg kalibrerede skærmen til 120 nits, hvilket er en fin lysstyrke til længere arbejdssessioner og billedbehandling, faldt sortniveauet til under 0,3 nits. Hvilket resulterede i omkring 435:1 i panelkontrast ved 120 nits og næsten 800:1 ved fuld lysstyrke. Dette er helt standard for IPS-skærme, hverken mere eller mindre. Til sammenligning har den mere overkommelige MSI Optix MPG321UR-QD et mørkere sortniveau og dermed bedre kontrast med HDR slået fra.

Til grafisk arbejde med billeder og video vil jeg anbefale at have HDR slået fra, da det giver en mere glidende gengivelse fra frame til frame, og dermed er lettere at stole på. Dog på bekostning af den mest imponerende kontrast.

120 ccd luminance calibration

HDR: hele forskellen!

Skifter du derimod til HDR, går Porsche Design-skærmen op i højt gear. Med en maksimal HDR-lysstyrke på 1600 nits, er det som om solen pludselig kommer ind i rummet, når jeg starter bilspillet Forza Horizon 5. Lakken fra bilerne skinner og skaber en 3D-effekt, der er sjælden for et IPS-panel. Dette i kombination med den høje skærmopløsning giver en fantastisk oplevelse, ikke mindst også takket være de jævne og glidende bevægelser med 144 Hz skærmfrekvens.

Halo Infinite er også et spil, der fortjener den fulde HDR-oplevelse. Med skyer af kosmisk stråling, der dukker klarere op fra baggrunden af ​​et sort ydre rum end i SDR-tilstand. I HDR overgår Porsche-skærmen også den førnævnte MSI-skærm, takket være den øgede lysstyrke. Især dejligt når du sidder i lyse omgivelser; men selv hvis du slukker lyset, vil billedet poppe med ekstra styrke.

Hvis du skal se film på Netflix eller gennem andre kanaler, er det også godt at have HDR, selvom Dolby Vision ikke understøttes her. Kun HDR10.

HDR producerer artefakter

Vær blot opmærksom på, at HDR med dynamisk bagbelysning forårsager halo-effekter, som i monitorverdenen ofte kaldes blooming eller haloing. Man kan især se det med hvid tekst på mørk baggrund, hvor baglyset er tændt bag teksten og giver et ujævnt sortniveau lige dér. Det samme sker, hvis du flytter en hvid musemarkør hen over en mørk baggrund. Musemarkøren tænder for bagbelysningen omkring sig og skaber artefakter. For at undgå dette skal HDR og dynamisk bagbelysning være slukket.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 4

Konklusion

Gaming-skærmen, der bærer det lange navn Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, er en fremragende skærm. Især til gaming, men også til andre opgaver. Du får en højere vertikal opløsning end ved bredere gamingskærme, samt en forbedret pixeltæthed i forhold til den samlede overflade.

Skærmen er dyr, men den har også et slående smukt billede. Det fungerer meget godt i standard SDR-tilstand, og er absolut konge, når du skifter til HDR! Så får du virkelig udnyttet den høje lysstyrke, som også øger kontrasten betragteligt.

PD32M er faktisk prisen værd pga. billedkvaliteten alene, omend med hård konkurrence fra andre skærme i høj klasse. Men udseendemæssigt er den noget ganske særligt; ikke kun med RGB-lysstrimlerne på bagsiden, men især foden er dejlig, med sine fine bløde kurver.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ Måned

kr 89,00

KØB

LB+ Uge

kr 45,00

KØB
Ingen bindingsperiode. Fornyes automatisk.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “Porsche Design AOC Agon Pro PD32M”

 1. Hvornår får vi test af højtaler og hi-fi for dem der interessere sig for andet end ørepropper med lyd i , Soundbare , og plastik fantastik .
  Hjælp kan vi i Danmark ikke ha et magasin som tager den del af opgaven seriøst 😩er jeg virkelig den eneste der finder jeres mange mainstream test totalt overflødig og desperat søger efter de test der taler til hi-fi elskere .

  Svar
  • L&B er da fantastisk til begge dele. Nej det er ikke det gode gamle High fidelity 😀 men de gør det godt

   Svar

Skriv en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Nu er der sat en pris på Logitechs gaming-hørepropper Logitechs trådløse hørepropper tilpasser sig dine ører, og de skulle være skræddersyet til gaming.
Sidste nyt om Forza Motorsport - se den nye trailer Hævdes at blive den teknisk mest avancerede racerbilsimulator nogensinde - og også med fordybende Dolby Atmos surroundlyd!
LG lancerer bøjelig OLED-skjerm LG’s vilde OLED-skærm kan skifte mellem at være buet og flad med et tryk på en knap. Men prisen bliver ret heftig!
Razer sigter efter hovedet Razers nye gaming-soundbar ved, hvor du sidder, og indretter lyden efter det for at give en 3D-surroundoplevelse.
Spændende nyheder fra Audio-Technica StreamSet-serien er lavet specielt til professionelle gamere og Twitch-streamere.
Følg Lyd & Billede