Search
Generic filters

: Gaming-hovedsæt

Ørebøffer til e-sportsfolk

Ligesom der er brug for særlige hovedtelefoner til fysisk træning, stiller også de elektroniske atleter – gamerne – særlige krav til lytteudstyret.

Hovedtelefoner er den produktgruppe, som vi oftest tester i Lyd & Billede. Og det er der en god grund til. Dels ser vi i disse år en konstant eksplosion i antal og udvalg fra et stadig voksende antal producenter. Det er også den produktgruppe, som flest bruger. Lynhurtige computere, avanceret kameraudstyr og tungt hi-fi har sine tilhængere. Men alle har brug for hovedtelefoner. Faktisk viser det sig, at flertallet har flere sæt hovedtelefoner liggende, til vidt forskellige anvendelser.

I denne test ser vi på en gruppe af hovedtelefoner, som vi ikke tidligere har testet, men hvor udvalget vokser eksplosivt netop nu. Hvad enten man vælger at betragte computerspil som seriøs e-sport, eller computerspil bare er noget, som vi leger, er hovedtelefoner en produktgruppe, der vælter ind på butikshylderne lige nu. Og de kommer både fra de producenter, der i forvejen har specialiseret sig i spiltilbehør og fra de etablerede hovedtelefonproducenter.

Men er det virkelig nødvendigt med særlige hovedtelefoner til spil? Kan man ikke bare bruge sine normale ørebøffer til formålet? Det kan man selvfølgelig godt. Man kan også i princippet tage sine hi-fi-hovedtelefoner med på løbetræningen, resultatet bliver bare derefter. Og spillene stiller en række krav til udstyret.

For det første skal der være en mikrofon på hovesættet, så man kan råbe kommandoer og advarsler til sit team, når det går hårdt til på slagmarken. For det andet skal de være behagelige at have på i timevis uden at ørene bliver kogt i varmen, eller man bliver træt i nakken af vægten. Endelig er det en fordel, hvis de understøtter surroundlyd i mange kanaler, så man kan høre, når fjender kommer listende bagfra.

Ikke ægte surround
Flere af hovedtelefonerne i denne test sælges med ”7.1 surround sound” printet på æsken. At tale om 7.1-kanalers surroundlyd i hovedtelefoner, er lidt som at sælg elastik i metermål: Det kræver en fandens god moral. Af rimelige, fysiske årsager er der nemlig ikke syv separate drivere og en subwoofer indbygget i hovedtelefonerne. Man kunne i princippet godt have separate drivere for front- side- og bagkanaler (det ville bare ikke lyde godt). Men en subwoofer er decideret ikke nogen praktisk ide, og centerkanalen skulle måske så placeres i panden?

I stedet bygger surround-hovedtelefonerne i testen på softwarebaseret virtuel surround, hvor de mange kanaler i kildematerialet ad elektronisk vej placereres rundt omkring lytteren. Hvor godt det fungerer i praksis, afhænger af den soft- og hardware, der står for at omsætte spillets eller filmens lydkanaler til virtuelle i hovedtelefonerne.

Hovedsættene blev selvfølgelig testet i deres naturlige miljø, det vil sige på spil, ikke mindst 3D-skydespil, hvor eventuelle surroundeffekter udnyttes maksimalt. Og Ud over dette blev de også prøvet med musik og film – igen i surround. Vi så også på de indbyggede mikrofoner og eventuel støjreduktion.

forfatter

John Alex Hvidlykke

Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Audio Technica ATH-AG1X
Kæmpemæssige ørekopper uden ekstrafunktioner.
Sennheiser PC 373D
Åben hovedtelefon til både hi-fi og spil. Men helst alene.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Vil du lukke larm og andre lyde ude? Her er de bedste hovedtelefoner til formålet lige nu, til både tykke og tynde tegnebøger.
  Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
  For mange vil den nyeste iMac være den bedste stationære Mac – trods en ikke uvæsentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
  JBL melder sig ind i ANC-hovedtelefonernes topklasse med et par hovedtelefoner, der er sjove at lytte til og fjerner støjen effektivt.
  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  MSi MAG272CQR

  Vejl.pris 3390 kr Biografoplevelse til dine spil

  Alienware M15 R2 (n00awm15r207)

  Vejl.pris 21601 kr Overjordisk smuk Alienware

  Sennheiser GSP 670

  Vejl.pris 2600 kr Sci-fi-stil og hi-fi-lyd
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.