SUPERTILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 30% DENNE UGE! SE TILBUDET HER!

: Gaming-hovedsæt

Ørebøffer til e-sportsfolk

Ligesom der er brug for særlige hovedtelefoner til fysisk træning, stiller også de elektroniske atleter – gamerne – særlige krav til lytteudstyret.

Hovedtelefoner er den produktgruppe, som vi oftest tester i Lyd & Billede. Og det er der en god grund til. Dels ser vi i disse år en konstant eksplosion i antal og udvalg fra et stadig voksende antal producenter. Det er også den produktgruppe, som flest bruger. Lynhurtige computere, avanceret kameraudstyr og tungt hi-fi har sine tilhængere. Men alle har brug for hovedtelefoner. Faktisk viser det sig, at flertallet har flere sæt hovedtelefoner liggende, til vidt forskellige anvendelser.

I denne test ser vi på en gruppe af hovedtelefoner, som vi ikke tidligere har testet, men hvor udvalget vokser eksplosivt netop nu. Hvad enten man vælger at betragte computerspil som seriøs e-sport, eller computerspil bare er noget, som vi leger, er hovedtelefoner en produktgruppe, der vælter ind på butikshylderne lige nu. Og de kommer både fra de producenter, der i forvejen har specialiseret sig i spiltilbehør og fra de etablerede hovedtelefonproducenter.

Men er det virkelig nødvendigt med særlige hovedtelefoner til spil? Kan man ikke bare bruge sine normale ørebøffer til formålet? Det kan man selvfølgelig godt. Man kan også i princippet tage sine hi-fi-hovedtelefoner med på løbetræningen, resultatet bliver bare derefter. Og spillene stiller en række krav til udstyret.

For det første skal der være en mikrofon på hovesættet, så man kan råbe kommandoer og advarsler til sit team, når det går hårdt til på slagmarken. For det andet skal de være behagelige at have på i timevis uden at ørene bliver kogt i varmen, eller man bliver træt i nakken af vægten. Endelig er det en fordel, hvis de understøtter surroundlyd i mange kanaler, så man kan høre, når fjender kommer listende bagfra.

Ikke ægte surround
Flere af hovedtelefonerne i denne test sælges med ”7.1 surround sound” printet på æsken. At tale om 7.1-kanalers surroundlyd i hovedtelefoner, er lidt som at sælg elastik i metermål: Det kræver en fandens god moral. Af rimelige, fysiske årsager er der nemlig ikke syv separate drivere og en subwoofer indbygget i hovedtelefonerne. Man kunne i princippet godt have separate drivere for front- side- og bagkanaler (det ville bare ikke lyde godt). Men en subwoofer er decideret ikke nogen praktisk ide, og centerkanalen skulle måske så placeres i panden?

I stedet bygger surround-hovedtelefonerne i testen på softwarebaseret virtuel surround, hvor de mange kanaler i kildematerialet ad elektronisk vej placereres rundt omkring lytteren. Hvor godt det fungerer i praksis, afhænger af den soft- og hardware, der står for at omsætte spillets eller filmens lydkanaler til virtuelle i hovedtelefonerne.

Hovedsættene blev selvfølgelig testet i deres naturlige miljø, det vil sige på spil, ikke mindst 3D-skydespil, hvor eventuelle surroundeffekter udnyttes maksimalt. Og Ud over dette blev de også prøvet med musik og film – igen i surround. Vi så også på de indbyggede mikrofoner og eventuel støjreduktion.

Forbindelserne er i orden

Trådløst hovedsæt til prof-gamere klarer alle spilenheder på én gang.

Lyd & Billede mener

Det bedste og mest omfattende udvalg af forbindelser overhovedet. Gennemtænkt design. Ekstra batteri.
Surroundeffekten er ikke særlig overbevisende. Styringsboksen er lidt besværlig.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 – 20.000 Hz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby)
Tilslutning: Bluetooth, trådløst via kontrolboks, optisk ind/ud, analog ind/ud
Lys: Nej
Batteritid: 20 timer
Vægt: 318 gram

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 2599 kr

Af en trådløs hovedtelefon at være har Siberia 840 usædvanlig mange kabler. Hovedtelefonen forbindes nemlig via en kontrolboks, der også er ladestation for batterierne til hovedtelefonen. Der medfølger to, så man kan lade det ene, imens det andet bruges.

Man kan tilslutte både analog lyd, optisk digital (spilkonsol) og USB (pc/Mac). Det giver en masse kabeltræk, men også et hav af muligheder. Man kan mikse spillyden og chatlyden trinløst; det er en stor fordel i onlinespil, hvor samarbejde er afgørende. Man kan selvfølgelig også trimme tonebalancen med en equalizer, og det hele kan gemmes som profiler, der kan tilknyttes til programmerne – så lyden tilpasses automatisk, når man skifter fra Battlefield 1 til Dishonored 2.

 

Lyden
Lydmæssigt leverer Siberia 840 varen. Du får ikke samme lydkvalitet som i et hi-fi-sæt til samme pris. Men det ville også være uretfærdigt, når man tænker på alle ekstrafunktionerne. Men sceneriet omkring dig gengives klart, eksplosionerne ryster dig, og – vigtigst – kommunikationen med dit team går eksemplarisk klart igennem. Styreprogrammet SteelSeries Engine 3 indeholder også virtuel surroundsound (Dolby). Den giver en vis rumlighed, men ikke et præcist perspektiv hele vejen rundt.

 

Konklusion
Med de omfattende tilslutninger er Steelseries Siberia 840 er hovedsættet for storspillere, der ikke vil nøjes med at spille på en enkelt platform. Muligheden for at mikse chatlyd og spillyd trinløst gør dem perfekte til 3D-skydespil og andre holdspil. Spiller du kun på pc, betaler du her for muligheder, du ikke bruger. 3D-lyden er ikke testens bedste, men man får alt i alt et værktøj, der gør en forskel i krævende spil.

Godt begynderhovedsæt

Tegnebogsvenligt hovedsæt, der dækker behovet hos de fleste.

Lyd & Billede mener

Masser af tilslutningsmuligheder. Glimrende lyd til prisen.
Ingen surround og spilfunktioner. Mikrofonen er ikke overbevisende.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: 50 mm
Frekvensområde: 20 – 20.000 Hz
Antal kanaler: 2
Tilslutning: Trådløs USB-sender, analog 3,5 mm, optisk via USB-dongle
Lys: Nej
Batteritid: 15 timer
Vægt: 355 gram

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1299 kr

Lucid Sound er et forholdsvis nyt hovedtelefonmærke med speciale i gaming. Det er stiftet af udbrydere fra Tritton, der næppe heller er kendt af mange uden for spilkredse, uanset at Tritton på Lucid Sounds egen hjemmeside omtales som ”a leading high-end-brand”.

LS30 er et ret traditionelt af udseende med kraftige, cirkelrunde ørekopper og en solid hovedbøjle. Både ørepuder og hovedbøjle er beklædt med blødt kunstlæder. Uden mikrofonen monteret kunne den let gå for at være en helt almindelig hi-fi-hovedtelefon.

Mikrofonen er ikke fastmonteret på LS30, men sidder på en blød svanehals, holdt på plads af et minijackstik. Det kan umiddelbart ligne en fordel, hvis man også vil bruge hovedtelefonen til andet end spil, men det giver risiko for slid på stikket og dårlige forbindelser. Og så er selve mikrofonen den mindst overbevisende i testen. Men OK, den udfører opgaven, hvis du ikke har brug for finesser som støjreduktion.

Lyden overføres trådløst via en USB-dongle, men der medfølger desuden et overflødighedshorn af ledninger med LS30. To sæt minijackkabler til mikrofon og analog lyd, den løse mikrofon og endda et optisk kabel (til lyd fra spilkonsoller), som forbindes til USB-senderen.

 

Lyden
Lydmæssigt er Lucid Sound LS30 en positiv overraskelse. Der er en god balance i lydbilledet, hvor både tunge eksplosioner og spinkle lyde fra omgivelserne står klart. Og den er også detaljeret nok til at blive brugt til musik.

 

Konklusion
Hvis du bare skal have et spilegnet hovedsæt med en god lyd, men ikke har brug for – eller lyst til at betale for –  blærede features eller virtuel surround, får du rigtig meget hovedtelefon for pengene med Lucid Sound LS30.

Cool luksusdræbermaskine

Logitechs snehvide topmodel lyder godt, og har de funktioner, der kan afgøre slaget.

Lyd & Billede mener

Glimrende bærekomfort og god ergonomi. Udmærket 3D-lyd til spil og film. Cool design.
Forholdsvis klodset. Lidt unuanceret lyd. Lysshow koster batteritid.
Type: Over-ear, lukket
Drivere: 40 mm
Frekvensområde: 20 – 20.000 Hz
Antal kanaler: 7.1 (Dolby, DTS Headphone X)
Tilslutning: Trådløst med USB-dongle, samt 3.5 mm kabel
Lys: RGB
Batteritid: 8 timer med lys, 12 timer uden
Vægt: 374 gram

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 1999 kr

Artemis G933 Snow er topmodellen blandt hovedtelefoner fra Logitech. Den fås også i en mere almindelig (sort) variant uden ”snow” i navnet, men ellers identisk.

Artemis G933 er en stor hovedtelefon, og de aflange ørekopper har rigelig plads til selv meget store ører, uden at man behøver at føle sig klemt. Mikrofonen sidder på en plasticbøjle, der kan klappes op og blive skjult i venstre ørekop. En ring af programmerbart LED-lys omkranser hver ørekop.

Batteritiden på 8 timer inklusiv lysshow burde række til de fleste spil. Batteriet er gemt bag en magnetisk klap på den ene ørekop. Den anden har en opbevaringsplads for den trådløse USB-sender. På venstre ørekop finder man desuden fire programmerbare knapper til at skifte indstillinger, samt en drejeknap til volumen.

 

Lyden
Der er masser af smæk på lyden i G933. Eksplosioner brager tungt, og fornemmelsen af at være midt i handlingen er overbevisende. Som den eneste i testen kan man på Logitech-hovedtelefonen vælge mellem Dolbys og DTS’ virtuelle surroundlyd. Sidstnævnte giver klart den mest overbevisende surround-illusion. Skal du høre musik, bør du dog vælge stereo i stedet. Her er G933 præget af en massiv bund og en afbalanceret, men ikke specielt finkornet stemmegengivelse. Diskanten er noget afdæmpet. Lyden kan tilpasses med en række equalizer-profiler, og man lave sine helt egne.

 

Konklusion
Logitech Artemis Snow G933 er et glimrende eksempel på, hvad der adskiller gaming-hovedtelefoner fra normale ditto. Målt på ren hi-fi-lyd er den for grovkornet, men det mere end udlignes af udvalget af spilfunktioner, der er let tilgængelige og til at bruge midt i kampens hede. Det gør den perfekt til sit formål.

Audio Technica ATH-AG1X
Kæmpemæssige ørekopper uden ekstrafunktioner.
Sennheiser PC 373D
Åben hovedtelefon til både hi-fi og spil. Men helst alene.
forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  De kompakte JBL L82 Classic giver så meget sjov for pengene, at vi udråber dem til bedst i klassen.
  iPhone 12 Pro Max tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Sonys topspecificerede spilkonsol byder på lynhurtig ydelse og knivskarp grafik – skræddersyet til næste generation af avancerede spil.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i drabelig tvekamp.
  Denon har aldrig lavet en bedre surround-forstærker end jubilæumsmodellen AVC-A110.
  Hvis du skifter den gamle strømforsyning ud med en ny, kan det ske, at du bliver lige så overrasket, som vi blev.
  En digital notesblok er en meget bedre idé, end det lyder. Især når den er så god som reMarkable 2.
  For dem, der har råd, får man nok ikke bedre lyd fra den digitale musiksamling eller fra streaming-tjenester. Hvem der bare var rig!

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Xbox Series X

  Vejl.pris 3899 kr Spilkonsol med PC-ydelse

  MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

  Vejl.pris 10297 kr Til krævende spillere på budget

  AOC CQ27G2U

  Vejl.pris 2539 kr Buet gaming-skærm til flad pris

  MSi MAG272CQR

  Vejl.pris 3390 kr Biografoplevelse til dine spil
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.