For de fleste af os er computeren blevet en hverdagsgenstand, som vi ofrer lige så meget omtanke som kaffemaskinen – og vi køber den ofte samme sted. Der findes dog stadig computere, der hæver sig pris- og ydelsesmæssigt langt over den brede mellemvare. Vi taler om gaming-computerne. Her finder vi samme grad af opfindsomhed, dedikation og prissætning som i hi-fi-verdenens high-end-segment.
Vi har tidligere testet modeller fra MSi’s Stealth-serie, der er dedikerede spilcomputere, men med et mere diskret og ikke mindst kompakt ydre. Det gælder også GS73VR, der er en 17 tommers maskine på lige under 2 cm i tykkelsen og blot 2.300 gram tung. Det er en smule tyndere og lettere end de foregående Stealth-modeller, samtidig med at indmaden selvfølgelig er opgraderet.
Af ydre svarer GS73VR fint til “Stealth”-navnet. Låg og indmad er i sort børstet aluminium og uden anden dekoration end navnetrækket og det røde dragelogo. Den er altså næsten diskret nok til at kunne tages op af tasken til et forretningsmøde. Men glem alt om at prøve på at bruge den på flyturen. Det forhindrer både størrelse og batteritid.
Der er porte til omtrent hvad som helst på GS73VR. Inklusive Mini DisplayPort og USB-C med Thunderbolt. Sidstnævnte betyder også, at du i princippet kan tilslutte et kraftigere eksternt grafikkort, hvis det indbyggede ikke rækker.
Det burde det dog gøre et langt stykke hen ad vejen. GS73VR er udstyret med et Nvidia GeForce GTX 1060-kort med 6 gigabyte video-ram. Det er Nvidias tredjehurtigste pc-grafikprocessor i øjeblikket. Og det er i øvrigt det eneste sted, hvor man kan hævde, at der er sparet.
Skærmen har 4K Ultra HD-opløsning (3840 x 2160 pixel) med en opdateringshastighed på hele 60 Hz. Processoren er nyeste version af Intels Core i7-processor på 2,8 GHz. Der er 16 gigabyte ram og både en fysisk harddisk på 2 terabyte og en hurtig SSD på 512 gigabyte.
Af andre hardware-lækkerier kan nævnes tastatur fra SteelSeries og lydkort med ESS Sabre DAC. Hvilken version der bruges her, oplyser MSi ikke noget om, men ESS Sabre er en kendt chip i hi-fi-verdenen, også i den dyre ende.
Ultrahøj – måske for høj
Skærmen har ultraskarp 4K-opløsning og er tillige både lysstærk og har god farvebalance. Til Windows og især til grafik og video er den tårnhøje opløsning en ubetinget fordel. Især når programmerne kan udnytte grafikprocessoren, som det f.eks. er tilfældet med Adobe Creative Suite.
Mens skærmen er fremragende til tungt grafikarbejde, er det mere diskutabelt, i hvor høj grad opløsningen er nyttig til spil. Nyere 3D-spil kan i princippet nå et ekstra niveau af realisme. Men 4K-billedet kræver fire gange så meget datakraft at animere som et HD-billede. Og her er GeForce GTX 1060-kortet for klejnt til at trække læsset på de nyeste spil.
For at sætte opløsningen i perspektiv er der stort set lige så mange punkter på 17,3 tommers skærmen, som der er på lærredet i en topmoderne 3D-biografsal.
Et andet problem er, at mange spil stadig ikke er beregnet til overhovedet at håndtere 4K-opløsning, og dialogboksene bliver derfor frimærkesmå og kan kun læses med lup.
Der, hvor sådan en maskine for alvor kommer til sin ret, er og bliver på slagmarken. Hvad enten det er i LAN-partyets mørke eller derhjemme, hvor man med fordel kan slutte den til ordentlige aktive højttalere for at få glæde af den gode digitalkonverter.
Tastaturet er så hurtigt og følsom, som man kan forvente af et membrantastatur, og RGB-belysningen kan programmeres til alt fra en diskret glød til et blinkende disko-farveorgie. Og selv om grafikkortet er i den næsten betalelige ende af skalaen, er der kræfter nok til at spille de fleste spil i superskarp kvalitet. Det er dog en fordel at løfte bagenden af computeren lidt, f.eks. med en bordskåner, så der er fri adgang til luftindtaget på undersiden. For maskinen bliver varm, når den kommer på 3D-arbejde!
Benchmarks
I en gaming-computer er grafikhastigheden alfa og omega. MSi GS73VR er udstyret med Nvidias GeForce GTX 1060 grafikprocessor. Det er nyeste generation, men ikke topmodellen. Med en 3DMark 15-score på 9.714 viser MSi’en sig lidt hurtigere end maskiner baseret på forrige generations topmodel, GeForce GTX 980. Men den ligger stadig et godt stykke under den GTX 1070-baserede ASUS ROG G752V, som vi testede i oktober 2016, der med en 3DMark 15-score på 18.330 stadig er rekordholder.
I Geekbench-testen, der alene måler processorens regnekraft, scorer GS73VR 3.203 i single-core og 13.514 i multi-core. Single-core-resultatet er på niveau med de fleste andre i7-maskiner, vi har testet, men multi-core-resultatet er blandt de højeste, vi har set, hvilket vi tilskriver den helt nye syvendegenerations processor, der er lidt, men ikke voldsomt meget hurtigere end forgængerne.
De mere generelle tests Basemark 3.0 (score 562,88) og Cinebench R15 (94,55 fps/726 cb) vidner om, at vi har at gøre med en maskine, der klarer henholdsvis web-browsing og grafikrendering udmærket. Men resultaterne er på den anden side ikke specielt meget bedre, end en billigere computer med Core i7-processor og tilstrækkeligt med ram ville opnå.
Det indbyggede SSD-drev er til gengæld virkelig hurtigt. En overførselshastighed på lige under 1,4 gigabyte i sekundet parret med en negligibel søgetid betyder, at du aldrig skal vente længe på, at maskinen starter, og de vigtigste programmer indlæses. Store spil må dog stadig lagres på den noget langsommere konventionelle harddisk.
Endelig viser batteritesesten Futuremark Peacekeeper, at en hurtig processor og en stor, lysstærk skærm på en letvægtsmaskine ikke er opskriften på lang brugstid væk fra stikkontakten. En time og 25 minutter tog det at dræne batteriet. Det er i den korte ende, selv for spilcomputere.
Konklusion
Som (næsten) civilt udseende gaming-notebook er MSi GS73VR i fare for at sætte sig mellem to eller måske endda tre stole. Den ender dog med at klare balancegangen mellem spilydelse og seriøs grafik udmærket.
Den koster en frygtelig masse penge, og man kan godt få endnu større grafikmuskler til samme pris. Men hvis behovet for bærbarhed vejer tungt – hvad det i sagens natur ofte gør på en bærbar computer – kan den for mange være et passende kompromis. Også selv om prof-gamere vil rynke på næsen over at skulle nøjes med det tredjehurtigste grafikkort på markedet netop nu.
I realiteten svarer ydelsen stadig til, hvad man for et år siden fandt i de absolut kraftigste bærbare grafikmonstre. Det betyder, at alt undtagen de allernyeste spil vil køre glat. Især hvis man undlader at sætte samtlige indstillinger til maksimum på én gang. Tilhører man til gengæld den lille elite af virkelig seriøse spillere, vil man vælge en maskine, hvor en større del af ressourcerne er brugt på grafikprocessoren.
Home mener
Kraftig hardware i superslank indpakning. Processor, skærm, drev, tastatur og lyd er alle hentet fra øverste hylde. Kun GeForce GTX 1060-kort. Du kan godt finde hurtigere maskiner for samme pris, men så bliver de større og tungere.
Vejl. pris 19690 kr
Specifikationer
Processor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ quad-core (8 tråde)
Skærm: 17,3″ Ultra HD, 3840 x 2160, @ 60 Hz
Hukommelse: 16 GB ram / 512 GB SSD, 2 TB HDD
Grafik: Nvidia GeForce GTX 1060 m. 6 GB ram
Styresystem: Windows 10
Mål og vægt: 41,2 x 2 x 28,5 cm / 2,3 kg
Integreret HD-webcam, Wi-Fi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, USB-C (Thunderbolt), 3 x USB 3.0, Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ud, mikrofon, lyd ind/ud, kortlæser.
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer