Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

TEST Logitech Harmony Ultimate

Den ultimative fjernbetjening?

Lykken er en fjernbetjening, der kan styre alle enheder i dit anlæg. Men har man virkelig brug for en multifjernbetjening i dag, hvor “alt” kan fjernstyres via tablet eller mobil?
Lyd & Billede mener
Styrer “alt” Smarte hurtigkommandoer App til iOS/Android
Opsætning tager tid
Specifikationer
  • Programmérbar multifjernbetjening
  • Harmony Hub kontrol-enhed
  • 2 x IR-extenders
  • Harmony iOS/Android app

Tv’et. Tv-tuneren. Blu-ray-afspilleren. Surround- eller stereoanlægget. Velkendte apparater for de fleste, der har en gennemsnitligt forhold til hjemmeunderholdning. Men jo flere enheder, desto flere fjernbetjeninger: Det er ikke ualmindeligt at have tre-fire remotes eller mere spredt ud over sofabordet til samleverens fortvivlelse og kæledyrenes store begejstring. Er der ikke en måde at slippe for alle disse fjernbetjeninger på?

Jo da. Fjernbetjenings-apps til tablets og smartphones er til en vis grad blevet redningen for os med remote-o-fobi. Men de er kun en halv løsning på problemet, for medmindre alt udstyret kommer fra samme producent, skal man som regel have en app for hvert apparat. Det, vi egentlig vil have, er en app eller en fjernbetjening, der kan styre alle enhederne samtidig.

Det er præcis det ønske, Logitech har forsøgt at opfylde med deres nye fjernbetjening, Harmony Ultimate. Den amerikanske producent er blandt dem med længst erfaring inden for multifjernbetjeninger, og den seneste model i rækken ser ud til at være den smarteste hidtil.

Harmony Ultimate
Harmony Ultimate er en programmérbar fjernbetjening, der kan styre stort set alle enheder, inklusive fjernsyn og tunere, surround-systemer og spilkonsoller, ja selv Philips’ Hue-pærer. Hjernen bag det hele er dog ikke fjernbetjeningen selv, men snarere den medfølgende boks Harmony Hub.

Harmony Hub er beregnet til at stå på tv-hylden og fungere som knudepunkt mellem fjernbetjeningen og dine enheder. Den er fuld af infrarøde sendere, der sender fjernbetjeningssignaler ud i alle retninger. Derudover har den Bluetooth og indbygget Wi-Fi, så du også kan bruge din tablet eller smartphone som fjernbetjening.

Annonce
HARMONY_ULT_2

Ved at downloade Logitechs Harmony app til iOS/Android kan man bruge sin tablet eller mobiltelefon som multifjernbetjening.

Hub’en modtager kommandoer fra fjernbetjeningen via en radiofrekvens. Derfor behøver man ikke at pege fjernbetjeningen direkte mod boksen. Derudover medfølger yderligere to IR-extenders, som man kan montere i nærheden af enhederne for at sikre, at signalet når frem. Ekstra smart, hvis man har apparater skjult i et skab eller et “maskinrum”.

Opsætning
Første gang du bruger din Harmony Ultimate, skal du beregne en halv time til opsætning. Trods Wi-Fi-forbindelse skal man nemlig slutte fjernbetjeningen direkte til en pc/Mac (via USB), når man sætter den op til at begynde med.

Harmony Ultimate kan programmeres til at styre op til 15 forskellige komponenter. I Logitechs eget setup-program plotter du de enheder ind, som du vil styre, med modelnumre og det hele. Derefter finder Logitech de relevante fjernbetjeningskommandoer fra sin database. Sidstnævnte virker relativt opdateret: Jeg fandt let det spritnye tv Philips 60PFL8708 på listen såvel som de fleste andre enheder, jeg har stående i øjeblikket.

Hvis et produkt ikke er på listen, kan man også bruge den originale fjernbetjening til “lære” Harmony Ultimate de nødvendige kommandoer. Fjernbetjeningen kan også programmeres med hurtigvalg, f.eks. dine foretrukne kanaler på tv-modtageren. Her fandt jeg nemt frem til min programudbyder ved at indtaste mit postnummer.

Annonce

Når alle dine apparater er plottet ind, begynder det sjove for alvor. Man kan nemlig programmere sekvenser ind i fjernbetjeningen, såsom “Se tv”. Sådan en automatiske sekvens indeholder en række kommandoer, så f.eks. tv, Blu-ray-afspiller og forstærker alle tændes bare ved at trykke på en knap. Du angiver selv, om visse kommandoer, såsom at skifte kanal eller justere lydstyrken, skal henvende sig til tv eller forstærker.

Hvordan virker det?
Minimumskravet for en multifjernbetjening må være, at man kan klare sig uden de originale fjernbetjeninger til almindelig brug. Lige denne del af testen bestod Harmony Ultimate med glans: Kommandoen “Se tv” resulterede i, at alle de involverede enheder tændte og med de rigtige audio/video-indgange til lejligheden. Jeg havde på forhånd angivet, at kanalvalg skulle gå gennem tv-modtageren, og lydstyrken gennem forstærkeren. På den måde fungerede systemet som en fælles enhed, hvor alt kunne styres med én fjernbetjening.

IR-kontrollen er imidlertid kun envejs. Fjernbetjeningen har derfor ingen mulighed for at vide, om nogen af apparaterne allerede er tændt. Hvis det er tilfældet, kan de blive slukket i den valgte sekvens.

Der kan også opstå problemer, når man vil dykke lidt dybere ned i menuerne på hvert enkelt apparat. Det er ikke altid, fjernbetjeningens layout svarer 100 procent til de respektive enheder, og nogle kommandoer mangler. I så fald kan man “lære” fjernbetjening de nødvendige tillægskommandoer, men så må man have computeren frem igen.

Hvad med tablets?
Tablet-app’en til iOS/Android kan udføre præcis de samme kommandoer som fjernbetjeningen. Efter vores mening ville det derfor have været en fordel, hvis man også kunne bruge sin tablet til opsætning af Harmony Hub og kode de forskellige enheder ind uden at skulle tilslutte computeren. Og det kan man faktisk gøre i den forenklede version Ultimate Hub, som kun er baseret på styreenheden Harmony Hub med ens mobil eller tablet som fjernbetjening.

Annonce

Konklusion
Harmony Ultimate er den smarteste fjernbetjening, Logitech har lavet til dato. I kombination med den trådløse Harmony Hub kan man nu styre stort set alle enheder med den samme fjernbetjening, inklusive avancerede funktioner, hvis du tager dig tid til at “lære” fjernbetjeningen dem. Før du bliver velsignet med fuld kontrol, må du imidlertid udholde en lidt omstændelig opsætningsproces via computer.

Alt i alt må Harmony-konceptet siges at fungere bedre end nogensinde før.

forfatter

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

1 Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2021 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.