Produkter i denne test
Salget af almindelige videokameraer til forbrugermarkedet er stendødt. Smartphones har så tilpas god kvalitet på video-optagelser, at de helt har taget over. Det er kort og godt ikke længere besværet værd at tage et kluntet videokamera med sig rundt.
Derimod er der et nyt segment, der vokser kraftigere end nogen anden type i hele kameramarkedet – inklusive fotoapparater. Nemlig action-videokameraer. Salget af denne kameratype er øget med eksplosiv fart de sidste par år, og det ser nærmest ud, som om markedet ikke kan få nok af dem.
Det er ekstremt kompakte videokameraer, som fastgøres på kroppen, f.eks. hovedet eller brystet – eller måske på cykelstyret – for at filme alt, hvad der foregår, i førstehåndsperspektiv.
Hvad kan de?
I løbet af de sidste par år har vi f.eks. set videoer af hamburgere og legetøj, som skydes op i verdensrummet med vejrballoner og med et action-videokamera fastgjort til genstanden for at gengive færden i førstehåndsperspektiv. YouTube er fyldt med videoer af ekstremsportsudøvere, som har taget kameraet med sig, når de har udført halsbrækkende stunts på ski, på cykel, eller når de surfer på de allerstørste bølger, og jeg så for nylig en video af en fyr, som blev taget af et sneskred, overlevede og fandt kameraet igen to år senere i god behold. Helt sygt.
Vi ser i det hele taget øget brug af action-videokameraer blandt idrætsudøvere. Alpinister, snowboardere, cyklister og sejlere – bare for at nævne nogle – kan drage nytte af at filme træningen fra eget perspektiv for så senere at studere, hvordan de ligger i sporet.
Mulighederne er nærmest uendelige. Kameraerne tåler det meste, de er nemme at bruge (tryk på en knap, og du er i gang), og du behøver ikke at ringe til Luksusfælden, hvis du skulle miste dit kamera og må købe et nyt. Hvilket godt kan ske, hvis du vælger at sende det ud i verdensrummet. Mange af kameraerne leveres også med undervandshus, som gør dem endnu mere vejrbestandige, og du kan til og med dykke nogle meter under vand med dem. Indtil 60 meter med de mest ekstreme.
Hvad kan de ikke?
Action-kameraerne er dog ikke beregnet til at tage over fra de almindelige videokameraer.
For det første har de vidvinkelobjektiv for at få så meget af omgivelserne med som muligt og er dermed ikke optimale til portrætoptagelser. For det andet er objektivet så tilpas lille, at der hurtigt bliver for meget billedstøj i dæmpet belysning. Hvis du filmer om aftenen, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden af.
Nogle af kameraerne har desuden ingen søger, så du kan ikke direkte se det udsnit, du filmer, og kan blive nødt til at prøve dig frem. Nogle har dog søger, mens andre kan kobles trådløst til en smartphone og vise billedet direkte på den.
Til slut er lydkvaliteten gerne begrænset, da den lille indbyggede mikrofon ikke opfanger lave frekvenser. Enkelte kameraer har derfor indgang til ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en professionel diktafon ved siden af.
Vær opmærksom på, at alle action-videokameraer har såkaldt “rullende lukker”, hvilket betyder, at billedet fanges ovenfra og ned i stedet for det hele på én gang. Det vil forårsage noget billedforvrængning under hurtig bevægelse, som er uundgåeligt ved ekstrem brug. Vi kan lige så godt sige først som sidst, at alle kameraerne i testen har noget af det.
Sådan testede vi
Vi har ikke fløjet kameraerne rundt med radiostyret helikopter, heller ikke taget dem med i faldskærm eller sendt dem ud i verdensrummet. Derimod blev alle kameraer monteret på stativ og filmede både indendørs og udendørs. Dag og nat. De blev fastgjort til en håndholdt stang for at se, hvordan de tackler bevægelser, og kameraerne blev også fastgjort til instrumentbrættet på en bil, som har kørt en rute både om dagen og om aftenen.
For at få et indtryk af lydkvaliteten er kameraerne også blevet sat foran et musikspillende hi-fi-anlæg for virkelig at høre, hvad de kan.
Produkter i denne test
Sony HDR-AS15
Billigt og Godt
Et af de billigste kameraer i testen er også et af de bedste. Sony-kameraet har overraskende skarphed og fungerer fint såvel indendørs som udendørs.
Contour +2
Støjfrit med GPS
Contour+2 er det dyreste kamera i testen. Med indbygget GPS og meget lidt billedstøj klatrer det til tops.
GoPro HD Hero3 Silver Edition
Med sans for detaljer
GoPro HD Hero3 Silver Edition er det lange navn på et actionkamera, som leverer skarpe billeder med svært højt detaljeniveau. Støj i skygger er det eneste minus.
JVC GC-XA1
Godkendt
Det eneste kamera uden undervandshus er alligevel vandtæt ned til 5 meter. Ellers er JVC-kameraet så som så.
Jobo JIB 4
Veludstyret
Jobo JIB 4 er et billigt, men veludstyret actionkamera med videosøger på bagsiden og flere typer beslag.
Læs videre med LB+
LB+ Total uge
Fuld adgang til alt indhold i en uge
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i en måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer