Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II

Sonys mest alsidige professionelle zoomobjektiv

Den kompakte 70-200mm giver Sony-fotografer fremragende optik i et kompakt format.

Skrevet af / 21/12/2023 - 11:03
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II
Lasse Svendsen

Snart 10 år efter originalens lancering er det på tide med en opdatering af denne populære telezoom – som med en brændvidde på 70 til 200 millimeter er den foretrukne telezoom for mange. Netop samme brændvidde findes også på de fleste andre producenters telezoomobjektiver.

Det skyldes, at den er meget alsidig. En 70-200 kan bruges til alt lige fra portrætter til sport og dyreliv, og er hverken specielt stor eller dyr af en telezoom at være, så længe man altså ikke skal bruge en med rigtig god lysstyrke på f/2,8 eller bedre.

I så fald stiger størrelse, vægt og pris markant.

Derfor foretrækker mange ofte en telezoom med en smule svagere lysstyrke. Såsom denne, efterfølgeren til Sonys FE 70-200mm f/4 G OSS, som vi testede så langt tilbage som i 2014.

Den er mindre, billigere og lettere end FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, men har, ud over lysstyrken, de samme egenskaber. Vægt og længde er formindsket med cirka 15 procent sammenlignet med forgængeren, og den vejer næsten 300 gram mindre end en FE 70-200mm F2.8 G OSS II.

Autofokus er forbedret med fire nye XD-lineærmotorer, der arbejder som par i tandem, og zoomen er mærkbart hurtigere til at finde fokus end forgængeren. Sony angiver en 20 procent hurtigere fokus, og det er i min erfaring et konservativt skøn.

Objektivlængden øges, når man zoomer ind. Foto: Lasse Svendsen

Telezoomen kan bruge Sonys 2x og 1,4x telekonvertere, der giver en brændvidde på 400 eller 280 mm i teleenden.

Den optiske konstruktion består af 19 elementer fordelt i 13 grupper. Et af dem er et såkaldt avanceret asfærisk linseelement, mens et af dem er et normalt asfærisk element, der giver mere ensartet skarphed fra kant til kant. Der er også to ED-elementer (Extra-low Dispersion *) indeni, der dæmper kromatisk aberration.

Ni afrundede buede blændelameller skal sikre helt cirkulære blændeåbninger, hvilket giver en jævnere tegning af bokeh – uskarpe områder – uden fortegning.

*Ekstra lavt brydningsindeks, der reducerer kromatisk aberration.

Foto: Lasse Svendsen

Zoomen leveres med en solblænde uden åbning til filterjustering, men den har et aftageligt stativbeslag, der også kan roteres rundt om det kompakte zoomobjektiv.

Objektivet har en ring, som mærkværdigt nok ikke kan indstilles som blændering, men objektivet har kontakter for stabiliseringsmodus, manuelt fokus, fokusområde og tre programmerbare funktionsknapper på siderne.

Foto: Lasse Svendsen

Lynhurtig fokus og velkorrigeret optik

Sony-zoomen kan også bruges på Sonys kameraer med APS-C billedsensorer i mindre format, såsom a6700. På dette kamera får man en zoom, der giver tilsvarende brændvidder på 105-300 mm, og blændeåbningen svarer til f4.

Foto: Lasse Svendsen

Ligesom forgængeren er også den nye udgave optisk fremragende. Der er næsten ingen synlig fortegning ved nogen brændvidde, og objektivet er meget fint korrigeret for kromatisk aberration. Der er lidt vignettering ved f4 og 70 mm, men den er marginal og fraværende fra f5,6. Tabet af skarphed i hjørnerne er også marginal, og vidner igen om, at Sonys konstruktion fra 2014 stadig holder niveauet i 2023.

Hvis man skal være virkelig nøjeregnende, kan man påpege, at skarpheden falder ved f16 og f22 på grund af diffraktion ved en brændvidde på 200 mm, men det er af underordnet betydning for de fleste, der har brug for en telezoom som denne. De fleste bevæger sig alligevel sjældent over f11, fordi tabet af lys bliver for stort.

Sony FE 70-200mm sample 1 Sony FE 70-200mm sample 2 Sony FE 70-200mm sample 3
<
>
Bokeh-effekten reduceres ved 200mm f4 sammenlignet med f2,8, men er fuldt ud acceptabel. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet har en korteste fokusafstand på 26 cm, hvilket betyder, at man kan komme meget tættere på motivet, end man normalt kan med en telezoom. Dette giver fotografen, og måske især naturfotografer, muligheder for at tage billeder, de ikke er vant til med en telezoom.

Den praktiske størrelse og lydløse, lynhurtige autofokus gør det til en leg at lave videooptagelser med en Sony a7r V. Man kan dreje stativbeslaget og vippe skærmen ud, og så har man en enkel videorig, som selvfølgelig kan udvides med focus pull og en optager med skærm og lyd, men pointen er, at FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II også fungerer fremragende til video.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusion

Som efterfølger til originalen er Sony FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II en vellykket opgradering, hvor den optiske ydelse er fremragende, og hvor autofokus har fået en velkommen forbedring, der gør, at telezoomen bedre følger med autofokus på Sonys nyere systemkameraer. For nogle vil prisen virke afskrækkende, men en FE 70-200 mm f2,8 koster meget mere uden at byde på så meget mere end bedre lysstyrke. I dét perspektiv er FE 70-200 mm f4 G Macro OSS II et særdeles godt køb.

Karakter
Sony FE 70-200mm f4 Macro G OSS II
Premium

Lyd & Billede mener

Praktisk telezoom med høj skarphed, lynhurtig fokus og mange brugbare brændvidder. Vejrbestandig og solid, med drejeligt stativbeslag. Beundringsværdig korteste fokusafstand på 26 mm. Blænde 4 vil ikke være tilstrækkeligt for alle.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Den bedste skærmkalibrering?

Scroll to Top