Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Nikon Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR

Prisvenlig zoom med god rækkevidde

Nikons ekstreme telezoom er både billig og god.

Skrevet af / 17/05/2024 - 12:00
Nikon Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR
Lasse Svendsen

En ordentlig telezoom er guld værd, når man fotograferer dyrelivet i naturen. Som alle naturfotografer ved, er der grænser for, hvor tæt man kan komme på levende dyr i naturen. Et 85 mm portrætobjektiv rækker ikke langt nok.    

Man skal op i nærheden af 300-400 mm, selv om man nogle gange kan klare sig med 200 mm. Eller en 70-200 mm zoom, som er meget populær, også blandt naturfotografer. Men når det heller ikke er nok, kan det være nødvendigt med en mere ekstrem telezoom. Desværre betyder det også høj pris og høj vægt, især hvis man også vil have en ordentlig lysstyrke.     

Sidstnævnte får man ikke med Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR, men man får en relativt prisvenlig telezoom, der ikke vejer meget og er nem at tage med på tur. Den dækker et større område end Nikons 100-400 mm f4,5-5,6 VR S og koster meget mindre.     

Begge er beregnet til Nikons spejlløse fuldformatkameraer i Z-serien, men kan også bruges med Z-kameraer, der har en APS-C-billedsensor. Det vil jeg dog ikke anbefale, for så falder lysstyrken for meget. 

Foto: Nikon

Balanceret zoom

Da zoomen har en lysstyrke på f5,6-6,3 – op til f36 i den anden ende – er det ikke perfekt til de naturbilleder, man tager i skumringen. Her skal man øge ISO-følsomheden betydeligt og nogle gange bruge længere lukkertider og sætte kamera og objektiv på et stativ. Den indbyggede 5,5-trins billedstabilisator hjælper, også når man panorerer i naturen, og jeg fik mange skarpe billeder med håndholdt panorering.  

Læs også Lysstærk Nikon-zoom til professionelle Ydelsen – og prisen – er helt i top for en 24-70 mm zoom.

Med en vægt på over 2 kg og en længde på over 30 cm er det ikke en lille zoom. Men den er velafbalanceret. Det er ikke noget problem at række ud over den store zoom og samtidig låse fokus med en af funktionsknapperne. Objektivet udvider sig heller ikke, når man zoomer ind eller ud.

Den ene indstillingsring kan bruges som blændering, men har ikke markerede klikstop.     

Foto: Nikon

Fokusområdet kan begrænses til 6 meter og uendeligt, ellers er nærgrænsen 1,3 meter.     

Objektivet er vejrbestandigt og består af 25 linseelementer i 17 grupper. Seks af dem er ED-elementer, som reducerer kromafejl. Det forreste element er fluorbehandlet, så det er nemt at tørre af.     

En 2,0x telekonverter kan monteres for at øge rækkevidden til 1.200 mm, eller til 840 mm med en 1,4x telekonverter. Så falder lysstyrken også tilsvarende.  

Nikon Nikkor Z 180-600mm 600mm Nikon Nikkor Z 180-600mm 180mm
<
>
600 mm brændvidde. Foto: Lasse Svendsen

Der sidder en hurtig og responsiv fokusmotor på indersiden, som er støjsvag og kan overstyres manuelt, når det er nødvendigt.    

Den optiske ydelse er rigtig god for et objektiv af denne type. Der er meget lidt fortegning, og vignetteringen i hjørnerne er moderat ved fuld blændeåbning. Men forvent ikke samme skarphed som med et 70-200 mm f2,8 og slet ikke på niveau med et Plena Z 135 mm f1,8. Det ville også næsten være for meget at forlange af en telezoom i denne klasse.

Nikon Nikkor Z 180-600mm 600 Nikon Nikkor Z 180-600mm 180
<
>
Jævn og god skarphed ved fuld åbning og 180 mm. Foto: Lasse Svendsen

Objektivet er skarpest fra f5,6 til f8 op til 300 mm, og mellem f6 og f8 ved 300 mm. Skarpheden falder i hjørnerne fra 300 mm og op til 600 mm, hvor den er på sit bedste ved f8. Diffraktion sætter ind allerede ved f16 her, og skarpheden ved f32 er moderat. Der er meget lidt kromatisk aberration uanset blænde og brændvidde, og objektivet skaber en fin bokeh-effekt, der isolerer motivet fra baggrunden. 

Foto: Lasse Svendsen

Konklusion 

Nikkor Z 180-600mm f5.6-6.3 VR er et fremragende objektiv til formålet. Det er velegnet til natur, sport og dyreliv, så længe der er lys nok. Kan man leve med moderat lysstyrke, får man både god optisk ydelse og særdeles god rækkevidde for pengene. Med muligheden for at bruge en telekonverter, når man ønsker det, udvides anvendelsesmulighederne, men det kræver samtidig mere lys.   

Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Nikon Z 180-600mm f5.6-6.3
Premium

Lyd & Billede mener

Kompakt og let telezoom med god rækkevidde. Intern fokus. Indbygget billedstabilisator. Meget for pengene. Svag lysstyrke begrænser anvendelsesområdet. Mangler en afbryder til billedstabiliseringen.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top