Test : Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S

Lysstærk Nikon-zoom til professionelle

Ydelsen – og prisen – er helt i top for en 24-70 mm zoom.

Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S

Lyd & Billede mener

Meget skarpt på alle brændvidder, lynhurtig autofokus, solid konstruktion med vejrbeskyttelse.
Noget vignettering og fortegning på 24 og 70 mm. Mangler billedstabilisering. Displayet er en gimmick.
 • Type: Normalzoom
 • Lysstyrke: f/2.8
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 38 cm
 • Filterdiameter: 82 mm
 • Linse-elementer: 17 i alt, i 15 grupper
 • Mål og vægt: Ø 89 x 126 mm / 805 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
 • Til: Nikon Z
 • Web: nikon.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19490 kr

De holder, hvad de lover, gør Nikon. Efter lanceringen af deres spejlløse kamerasystem i 2018 er de allerede godt i gang med at opfylde løfterne. I 2019 skulle det komme flere objektiver til Nikons full-frame-kameraer i Z-serien, og med 24-70 mm f/2.8 S er tallet nu oppe på fem.

Det inkluderer 50 mm f/1.8, 35 mm f/1.8, 24-70 mm f/4.0 og 14-30 mm f/4.0, som vi også har testet. Det aktuelle er det mest lysstærke af de to zoomobjektiver indtil videre og mere henvendt til professionelle end begyndere. Med brændvidder mellem 24 og 70 mm er den relativt lysstærke (f/2.8) zoom en normalzoom til allround-brug og for mange fotografer et helt uundværligt objektiv.

Som alle Nikkor Z-objektiver er det lavet til den brede bajonetfatning på Nikons Z-kameraer med meget kortere registerafstand (fra linse-element til billedflade) end spejlrefleksobjektiver.

OLED-displayet er en god idé, som dog ikke fungerer i sollys. (Foto: Lasse Svendsen)

Display

Som alle Nikkor Z-objektiver mangler det en blændering, men ligesom på de andre er der en programmérbar funktionsring. Der er også en funktionsknap, som f.eks. kan låse autofokus, og et lille display på objektivet, som kan vise blændevalg, fokusafstand, dybdeskarphed eller brændvidde. Godt tænkt, men selv om man kan skrue op for lysstyrken på det lille display, er det nærmest umuligt at se noget som helst på det i almindeligt dagslys.

Fordi Z7 og Z6 har indbygget billedstabilisering, har Nikon ikke besværet sig med optisk billedstabilisering på Z 24-70 f/2.8 S. Men det er vejrbeskyttet og meget tillidsvækkende bygget.

Hurtig autofokus

Det er også ret tungt. Med en længde på over 12 cm og en vægt på godt 800 gram er det mærkbart mere uhandy end Nikkor Z 24-70 mm f/4.0. Der medfølger en modlysblænde, og objektivet kan tage 82 mm skruefiltre eller filterholdere.

Objektivet er faktisk velegnet til video. Det fokuserer hurtigt og præcist, og det er relativt let at lave focus-pull med fokusringen på objektivet. Stepper-motoren i sig selv afgiver en så lav summen, at det næppe er et problem ved optagelse med separate mikrofoner, og man kan kun lige akkurat høre, at elektromotoren flytter linse-elementerne indeni.

Det er heller ikke plaget af Focus Breathing, hvor brændvidden ellers ændrer sig, når objektivet fokuserer.

Optisk ydelse

Med det anvendelige zoomområde er det her en type objektiv, der er meget brugt af fotografer. Så duer det ikke med mange kompromiser på den optiske ydelse, men som på de fleste 24-70 mm zooms er der også lidt at sætte en finger på her.

Hvis vi starter på 70 mm, så er der marginal, men synlig pudeformet fortegning. I den anden ende, på 24 mm, er fortegningen mere udtalt, og her er den tøndeformet. På 24 mm er der også synlig vignettering – lystab – i hjørnerne på f/2.8, som i vid udstrækning er elimineret fra f/3.5. Interessant nok er der også vignetter på 70 mm og f/2.8. Ikke lige så meget, men alligevel.

Opløsningen og skarpheden er rent ud sagt enestående for en 24-70 mm, fra f/4.0 til f11. Af full-frame-zooms er det nok kun Canon RF 28-70 mm f/2.0 og Leica Vario-Elmarit SL 24-90 mm f/2.8-4.0, der er i nærheden af tilsvarende optiske ydelse.

Strølys og reflekser var aldrig et problem med Nikon-objektivet. Det har god kontrol over kromatisk aberration, og der er ingen synlige afvigelser såsom astigmatisme eller sfærisk fortegning her. Defokuseringen – bokeh – af baggrunde ser også rigtig pæn ud, til dels pga. de ni afrundede blændelameller, men selvfølgelig også på grund af den gennemførte optisk konstruktion.

Nikons mest lysstærke normalzoom til Z-serien er fremragende. Og dyr. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Nikons mest lysstærke normalzoom er meget dyrere end den mindre og lettere Nikkor Z 24-70 mm f/4.0, men den er også skarpere og har en mere jævn optisk ydelse. Der er dog ikke den store forskel, så man må afveje pris, størrelse og vægt mod ønsket om ekstrem skarphed og bedre lysstyrke.

Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at Nikon er lykkedes rigtig godt med Nikkor Z 24-70 mm f/2.8, og vi glæder os til, at de kommende Nikkor Z-objektiver er klar til test.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den nye iPhone 12 Pro tørrer gulv med konkurrenterne og har det bedste kamera, vi har set hidtil.
  Huaweis første hi-fi-højttaler imponerer. Ikke så underligt, da det er Devialet, der står for lyden.
  Premium-soundbaren LG SN8YG har, hvad man har brug for af udstyr, og lydmæssigt har LG oppet sig. Men hvad pokker har de tænkt på med app’en?
  Marantz’ nye CD-afspiller er også en netværksafspiller. Og en internetradio. Og en DAC. Og en forforstærker. Og en ...
  Der var engang, hvor Apples MacBook Air var det helt naturlige valg, hvis man skulle have sig en prisbillig og ultraslank bærbar computer. Er det stadig tilfældet?
  Marantz Model 30 er en pragtfuld forstærker for både øjne og ører, og byggekvaliteten overgår det meste.
  En netværksspecialist og et high-end lydfirma har sammen begået en smart-højttaler i hi-fi-kvalitet.
  For prisen på et par støjreducerende hovedtelefoner leverer Philips Fidelio X3 uendelig meget bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.