Search
Generic filters
Test

Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S

 itemprop
TestNikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S
Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S

Lysstærk Nikon-zoom til professionelle

Ydelsen – og prisen – er helt i top for en 24-70 mm zoom.

Lyd & Billede mener

Meget skarpt på alle brændvidder, lynhurtig autofokus, solid konstruktion med vejrbeskyttelse.
Noget vignettering og fortegning på 24 og 70 mm. Mangler billedstabilisering. Displayet er en gimmick.
 • Type: Normalzoom
 • Lysstyrke: f/2.8
 • Billedstabilisering: Nej
 • Nærgrænse: 38 cm
 • Filterdiameter: 82 mm
 • Linse-elementer: 17 i alt, i 15 grupper
 • Mål og vægt: Ø 89 x 126 mm / 805 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
 • Til: Nikon Z
 • Web: nikon.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 19490 kr

De holder, hvad de lover, gør Nikon. Efter lanceringen af deres spejlløse kamerasystem i 2018 er de allerede godt i gang med at opfylde løfterne. I 2019 skulle det komme flere objektiver til Nikons full-frame-kameraer i Z-serien, og med 24-70 mm f/2.8 S er tallet nu oppe på fem.

Det inkluderer 50 mm f/1.8, 35 mm f/1.8, 24-70 mm f/4.0 og 14-30 mm f/4.0, som vi også har testet. Det aktuelle er det mest lysstærke af de to zoomobjektiver indtil videre og mere henvendt til professionelle end begyndere. Med brændvidder mellem 24 og 70 mm er den relativt lysstærke (f/2.8) zoom en normalzoom til allround-brug og for mange fotografer et helt uundværligt objektiv.

Som alle Nikkor Z-objektiver er det lavet til den brede bajonetfatning på Nikons Z-kameraer med meget kortere registerafstand (fra linse-element til billedflade) end spejlrefleksobjektiver.

OLED-displayet er en god idé, som dog ikke fungerer i sollys. (Foto: Lasse Svendsen)

Display

Som alle Nikkor Z-objektiver mangler det en blændering, men ligesom på de andre er der en programmérbar funktionsring. Der er også en funktionsknap, som f.eks. kan låse autofokus, og et lille display på objektivet, som kan vise blændevalg, fokusafstand, dybdeskarphed eller brændvidde. Godt tænkt, men selv om man kan skrue op for lysstyrken på det lille display, er det nærmest umuligt at se noget som helst på det i almindeligt dagslys.

Fordi Z7 og Z6 har indbygget billedstabilisering, har Nikon ikke besværet sig med optisk billedstabilisering på Z 24-70 f/2.8 S. Men det er vejrbeskyttet og meget tillidsvækkende bygget.

Hurtig autofokus

Det er også ret tungt. Med en længde på over 12 cm og en vægt på godt 800 gram er det mærkbart mere uhandy end Nikkor Z 24-70 mm f/4.0. Der medfølger en modlysblænde, og objektivet kan tage 82 mm skruefiltre eller filterholdere.

Objektivet er faktisk velegnet til video. Det fokuserer hurtigt og præcist, og det er relativt let at lave focus-pull med fokusringen på objektivet. Stepper-motoren i sig selv afgiver en så lav summen, at det næppe er et problem ved optagelse med separate mikrofoner, og man kan kun lige akkurat høre, at elektromotoren flytter linse-elementerne indeni.

annonce

Det er heller ikke plaget af Focus Breathing, hvor brændvidden ellers ændrer sig, når objektivet fokuserer.

annonce

Optisk ydelse

Med det anvendelige zoomområde er det her en type objektiv, der er meget brugt af fotografer. Så duer det ikke med mange kompromiser på den optiske ydelse, men som på de fleste 24-70 mm zooms er der også lidt at sætte en finger på her.

Hvis vi starter på 70 mm, så er der marginal, men synlig pudeformet fortegning. I den anden ende, på 24 mm, er fortegningen mere udtalt, og her er den tøndeformet. På 24 mm er der også synlig vignettering – lystab – i hjørnerne på f/2.8, som i vid udstrækning er elimineret fra f/3.5. Interessant nok er der også vignetter på 70 mm og f/2.8. Ikke lige så meget, men alligevel.

Opløsningen og skarpheden er rent ud sagt enestående for en 24-70 mm, fra f/4.0 til f11. Af full-frame-zooms er det nok kun Canon RF 28-70 mm f/2.0 og Leica Vario-Elmarit SL 24-90 mm f/2.8-4.0, der er i nærheden af tilsvarende optiske ydelse.

Strølys og reflekser var aldrig et problem med Nikon-objektivet. Det har god kontrol over kromatisk aberration, og der er ingen synlige afvigelser såsom astigmatisme eller sfærisk fortegning her. Defokuseringen – bokeh – af baggrunde ser også rigtig pæn ud, til dels pga. de ni afrundede blændelameller, men selvfølgelig også på grund af den gennemførte optisk konstruktion.

annonce
Nikons mest lysstærke normalzoom til Z-serien er fremragende. Og dyr. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Nikons mest lysstærke normalzoom er meget dyrere end den mindre og lettere Nikkor Z 24-70 mm f/4.0, men den er også skarpere og har en mere jævn optisk ydelse. Der er dog ikke den store forskel, så man må afveje pris, størrelse og vægt mod ønsket om ekstrem skarphed og bedre lysstyrke.

Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at Nikon er lykkedes rigtig godt med Nikkor Z 24-70 mm f/2.8, og vi glæder os til, at de kommende Nikkor Z-objektiver er klar til test.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Nikon Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S

  To kilo objektiv er en håndfull.

  Det dyreste vi har testet

  Nikons ekstremt lysstærke 58 mm er det dyreste objektiv, vi har testet, og måske det allerbedste.

   data-srcset

  Ekstremt skarp zoom

  Panasonics lysstærke Leica-zoom er den eneste af sin slags med disse egenskaber.

   data-srcset

  Skarp sportsoptik til Panasonic

  Den første telezoom til Panasonics full-frame-kameraer indfrier på næsten alle punkter.

  (Foto: Producent)

  Du har ikke set magen. Det har vi heller ikke. Canons massive 28-70 mm er simpelthen for sej.

  (Foto: Producent)

  Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

  (Foto: Producent)

  Nikons bedste objektiv er en følsom 50-millimeter.

  (Foto: Producent)

  Den koster, men ydelsen fra 35’eren til Nikon Z er noget nær perfekt.

  (Foto: Producent)

  Kompakt, let og overkommelig med glimrende optisk kvalitet.

  (Foto: Producent)

  Canons nye 50 mm er et af de bedste objektiver, vi har testet, men det har sin pris.