Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Blackmagic Design Cinema Camera 6K

Fuldformatkameraet profferne har ventet på

Nu kan professionelle videoskabere endelig glæde sig over fuldformat fra Blackmagic. Men hvem får brugt fordelene ved Blackmagic Design Cinema Camera 6K Pro?

Skrevet af / 14/05/2024 - 09:00
Blackmagic Design Cinema Camera 6K
Geir Gråbein Nordby

Blackmagic Design har længe været en pioner inden for professionel videoteknologi, med innovative løsninger for alt fra optageudstyr til efterproduktion. Nu har de taget et dristigt skridt ind i fuldformat-verdenen med deres nye Cinema Camera 6K. Dette er et videokamera, som lover at levere billedkvalitet i Hollywood-klassen, pakket ind i et overraskende kompakt og brugervenligt design. 

Det, der virkelig har fået filmskabere rundtom i verden til at engagere sig, er den store fuldformat-sensor. Med en opløsning på hele 6K og en respektabel 13 trins dynamisk rækkevidde er der lagt op til knivskarpe billeder med rig detaljegengivelse og farver i biografkvalitet. Og med en dobbelt native ISO på 400 og 3.200 lover Blackmagic, at kameraet kan levere rent og støjfrit materiale selv under krævende lysforhold.

Blackmagic CC6K handheld
Cinema Camera 6K er ikke ligefrem lille, især ikke med batterigrebet monteret i bunden. Foto: Geir Gråbein Nordby

L-fatning

Men det er ikke kun billedsensoren, som gør kameraet spændende. Cinema Camera 6K er udstyret med en række professionelle funktioner, som gør det til et yderst alsidigt værktøj. Kameraet har en fleksibel L-fatning, som på rekordtid har fået godt fodfæste i branchen, også blandt tredjepartsleverandører. Det er også nemt at tilpasse andre bajonetfatninger, heriblandt Canons populære EF-serie, via adapter.   

Kameraet har en 5-tommers touchskærm i Full HD-opløsning, XLR-lydindgange, og desuden understøttelse for ekstern optagelse via USB C. Desuden en enkelt kortlæser til CFexpress Type B. Her må jeg ærligt indrømme, at jeg savner den anden kortlæser til SD-kort, som man finder i “lillebror”, Pocket Cinema Camera 6K Pro.  

Blackmagic Cinema Camera 6K lenses
L-fatningen giver mulighed for et stort udvalg af objektiver. Foto: Blackmagic Design

Kun Blackmagic RAW

Kameraer i denne klasse skal kunne optage video i råformat, og det kan dette også. Men der er kun adgang til Blackmagic RAW, ikke Apple ProRes. Dette i modsætning til videokameraerne i Pocket Cinema-serien, som alle understøtter ProRes. BRAW giver maksimal billedkvalitet og fleksibilitet i postproduktionen, men kræver på den anden side mere processorkraft og lagerplads end ProRes.    

Det største minus ved ikke at understøtte ProRes er, at BRAW ikke giver dig mulighed for at bruge hele billedsensoren, når du filmer i 4K. Vil man undgå beskæring af udsnittet, må man filme i 6K. Hvilket kræver mere af produktionsudstyret og er derfor ikke altid ønskværdigt, hvis man arbejder under tidspres.    

Heldigvis er kompatibilitet ikke et stort problem, da alle seriøse redigeringsprogrammer giver mulighed for at downloade et BRAW-plug-in til at læse det proprietære format. 

Læs også Videografernes drømmekamera? Indie-producenter og amatører har fået et nyt våben til filmproduktion. Mød Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro!

Optag direkte til SSD

Ligesom Pocket Cinema-lillebroren kan man her optage direkte til en ekstern SSD via USB-C for at få længere optagetid og større fleksibilitet. Det er så praktisk, at jeg undrer mig over, hvorfor alle andre ikke har denne mulighed. Det samme kan Panasonic Lumix S5IIX og GH6, men ikke S1H. 

Robust kamera

Alt dette er pakket ind i et robust og kompakt metalhus, der vejer under et kilo. Er du vant til system- og hybridkameraer, vil du nok studse over, at jeg kalder dette for et kompakt kamera. Men sammenlignet med studiekameraer er det meget bærbart og fleksibelt og egner sig lige så godt til dokumentarfilm på farten som til kontrollerede filmoptagelser.    

Med denne imponerende kombination af professionel billedkvalitet, alsidige funktioner og kompakt design er forventningerne til Blackmagics nye fuldformatkamera skyhøje. Spørgsmålet er, om det kan leve op til løfterne i praksis. I denne test ser vi nærmere på billedkvalitet, brugervenlighed og workflow for at finde ud af, om Cinema Camera 6K virkelig er drømmekameraet for ambitiøse filmskabere. 

Blackmagic Cinema Camera 6K accessorized 2
Kameraet kan udbygges med omtrent alt det tillægsudstyr, du ønsker. Foto: Blackmagic Design

Skærm og brugervenlighed

Noget af det første, man lægger mærke til, når man får fingrene i Cinema Camera 6K, er den store og lysstærke 5-tommers touchskærm. Den er ikke kun ideel til at komponere billeder og tjekke fokus, men fungerer også som kameraets primære brugergrænseflade. Med en intuitiv og responsiv menustruktur er indstillinger som blænde, ISO, hvidbalance og format kun et par tryk væk.   

Læs også Glimrende videokamera til proffer Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K G2 er et fabelagtigt kamera for seriøse filmskabere. Men er det ikke lidt for tæt på storebror – også i pris?

Vigtige informationer som batteriniveau, resterende optagetid og lydniveau er også let tilgængelige på skærmen.    

Hvis du filmer i LOG med 10-bit dynamisk område (hvilket du selvfølgelig skal!), ser billedet meget fladt ud før behandling. Heldigvis kan du bruge kameraets indbyggede LUT til at vise på skærmen, hvordan billedet kan se ud efter behandling. Dette er også en stor hjælp, når blænden skal indstilles, da det kan være svært at manøvrere ud fra det flade LOG-billede. 

Blackmagic Cinema Camera 6K BlackmagicOS
Skærmmenuen er måske den mest ryddelige, jeg har set. Foto: Blackmagic Design

Intet ND-filter

Til forskel fra Pocket Cinema 6K Pro har Blackmagic her valgt at droppe det indbyggede ND-filter i fuldformatkameraet. Dette er en ulempe i situationer, hvor man ønsker at kontrollere lyssætningen i situationer med meget omgivelseslys. Løsningen er her et eksternt ND-filter. 

Justerbar vinkel

Skærmvinklen kan justeres op og ned, så man kan tilpasse betragtningsvinklen efter behov. Alt i alt gør den store touchskærm det til en leg at navigere i kameraets funktioner.    

Skærmen kan dog ikke vinkles sidelæns, hvilket kan give udfordringer, hvis det skal fastgøres til et stillads eller en væg under optagelsen. Her bør man overveje en ekstern skærm.   

Blackmagic CC6K focus assist
Alt hvad der er i fokus, markeres med rødt af fokusassistenten. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mangler autofokus og billedstabilisering

Kameraet mangler autofokus, og fokus skal indstilles manuelt ved hjælp af fokusassistenten. Ikke engang udløserknappen kan bruges til at indstille fokus før eller under optagelsen. Det kan være en dealbreaker for mange håbefulde videofotografer, og det understreger, at dette kamera er beregnet til professionelle, der ved, hvad de har med at gøre.    

Alligevel er den store skærm en god hjælp. Det er nemt at se, hvornår et objekt er i fokus, og fokusassistenten med røde linjer letter arbejdet. Men det kræver øvelse at mestre manuel fokusering.    

En anden ulempe er manglen på indbygget billedstabilisering, både mekanisk og digital. Mange videoobjektiver mangler også denne funktion, så vær opmærksom ved valg af objektiv. Heldigvis registreres gyroskopdata i metadata, så billedstabilisering kan foretages i DaVinci Resolve. Det er dog mere tidskrævende og medfører beskæring af den yderste del af udsnittet. 

Blackmagic Cinema Camera 6K Bluetooth control
Kameraet kan styres via Bluetooth direkte fra mobil eller tablet. Foto: Blackmagic Design

Billedkvalitet

At filme med Cinema Camera 6K er en sand fornøjelse. Detaljegengivelsen er fremragende, selv med et prisvenligt objektiv som Sigmas 28-70 zoom med en blænde på f2,8, der er lige så almindelig, som den er effektiv. Af et så billigt objektiv at være giver det virkelig skarpe billeder og har også en begrænset focus breathing, som giver mig mulighed for at lege med fokus i en scene, uden at udsnittet zoomes ind eller ud sammen med fokus. Det er vigtigt, når man optager video. Desværre har objektivet for meget vignettering til, at jeg personligt vil investere i det til fuldformatbrug.     

Når jeg derimod filmer i 4K-opløsning, beskæres billedet, og vignetteringen forsvinder. Med Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4 bliver det på alle måder langt bedre, og jeg er sikker på, at 24-70 f2.8 normalzoomen derfra også slår Sigma-objektivet. Selv om jeg ikke har haft det til rådighed i denne test.  

Selve kameraet brillerer med en skarphed og klarhed, som man skal op i denne prisklasse for at få. Kombineret med de brugervenlige funktioner, hurtigknapperne og den fuldstændigt intuitive betjening er det ganske enkelt vanedannende. Selv i krævende scener med meget kontrast og fine detaljer formår kameraet at indfange det hele med imponerende præcision. Jeg føler, at jeg har fuld kontrol over lyset med den store skærm, og jeg savner aldrig en ekstern lysmåler. 

Blackmagic Cinema Camera 6K lifestyle 2
Foto: Blackmagic Design

Bokeh gør hele forskellen

Alligevel er det ikke på det tekniske plan, at kameraet brillerer mest. Nej, det har med bokeh at gøre. Takket være den store sensor og den medfølgende lave dybdeskarphed kan Cinema Camera 6K skabe en bokeh-effekt, der er i en helt anden liga end lillebror Pocket Cinema Camera 6K Pro med sin Super 35-sensor. Uskarphed i forgrund og baggrund smelter sammen i en cremet, drømmeagtig æstetik, der virkelig adskiller motivet fra baggrunden. Det giver billederne en filmisk kvalitet, som tidligere var forbeholdt langt dyrere kameraer. I hvert fald i Blackmagics sortiment.    

Udvalget af fuldformatkameraer er blevet større på det seneste, og rent teknisk kan hybridkameraerne gøre et lige så godt stykke arbejde som Cinema Camera 6K. For eksempel Panasonic Lumix S5IIx, som både har fremragende autofokus og fabelagtig billedstabilisering i kamerahuset. Det er også mindre. Det er bare ikke så intuitivt at bruge, når det gælder menuopbygning og knapper. Sony a7s III er et andet eksempel, omend det er noget dyrere. 

Blackmagic Cinema Camera 6K backgrip Blackmagic CC6K front grip
<
>
Ikke flere knapper end nødvendigt. Foto: Blackmagic Design

Ydelse i svagt lys og dynamik

Der, hvor Cinema Camera 6K ikke byder på noget ud over det sædvanlige, er i forhold til dynamik og ydelse i svagt lys. Alligevel er det stadig fint at ligge midt i feltet i fuldformatverdenen. Det er vigtigt at huske, at Pocket Cinema Camera 6K Pro allerede sætter en høj standard her, så selv om jeg ikke ser nogen forbedring her, leverer Cinema Camera 6K stadig virkelig gode resultater.    

Det understreger også, at forestillingen om, at fuldformat altid er overlegent i svagt lys, er en myte. Moderne sensorer, uanset størrelse, er i stand til at opfange imponerende mængder af detaljer i både skygger og højlys. Så selv om fuldformat giver fordele som lav dybdeskarphed og vidvinkel, er det dynamiske område ikke længere en vigtig grund til at købe fuldformat. 

ISO til besvær?

Til sidst et par ord om kameraets dobbelte ISO-kredsløb. Mens kameraet opfører sig næsten støjfrit med det lavere ISO 400-kredsløb, giver det højere ISO 3200-kredsløb mærkbart mere støj og desuden et grønligt skær i farverne. Det er overraskende, da andre kameraer med dobbelte ISO-kredsløb normalt har mindre forskel mellem de to indstillinger. I mørke omgivelser ville jeg derfor overveje at sætte ekstra lys op fremfor at gå op i ISO. Med andre ord, hold dig under ISO 1600, hvis du kan, for at være sikker på at undgå støj i skyggeområderne.   

Blackmagic CC6K SPREAD 2
Foto: Blackmagic Design

Konklusion

Alt i alt leverer Blackmagic Design Cinema Camera 6K imponerende billedkvalitet og kreativ frihed takket være fuldformatsensoren og den intuitive betjening. Den knivskarpe detaljegengivelse og den filmiske bokeh-effekt er virkelig i topklasse for denne prisklasse.    

Men kameraet er ikke uden svagheder. Lidt skuffende præstationer i det højere ISO-kredsløb, et middelmådigt dynamisk område og fraværet af moderne funktioner som autofokus og billedstabilisering vil udelukke nogle brugere.    

I sidste ende afhænger valget af dine specifikke behov og prioriteringer. Hvis kreativ fleksibilitet kombineret med en ret så fed billedkvalitet er dine vigtigste kriterier, og du har det godt med et manuelt workflow, er Cinema Camera 6K et yderst kompetent valg. Men hvis du værdsætter bekvemmelighed, alsidighed og moderne hjælpefunktioner, kan et videofokuseret hybridkamera være et mere attraktivt alternativ. 

Karakter
Blackmagic Design Cinema Camera 6K
High End

Lyd & Billede mener

Et professionelt videokamera i et relativt kompakt format og med særdeles god billedkvalitet. Menusystemet er nemt at forstå, uden overflødige funktioner og indstillinger. Udnytter fordelene ved fuldformatsensor. Ingen understøttelse for Apple ProRes. Stillbilledfoto er en nødløsning. Fuldformat er ikke for alle, og uden autofokus og indbygget billedstabilisator skal du vide, hvad du har med at gøre.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top