Search
Generic filters

Gruppetest : 6 kameramobiler

Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

Vi gennemtester kameraet i markedets 6 mest eksklusive mobiler

Det siges jo, at det bedste kamera er det, du har med dig. Hvilket betyder mere eller mindre altid, når det gælder mobiler. Og udviklingen er gået så hurtigt, at mobilkameraer på bare et årti mere eller mindre har udkonkurreret kompaktkameraer. Kompaktkameraerne havde i lang tid været foran med opløsningen på billederne, men mobilerne indhentede dem for et par år siden. Siden gjaldt det zoomobjektivet. Men i årets test har en af deltagerne faktisk 10x optisk zoom! Det var utænkeligt for bare et eller to år siden.

Vi har passende op til ferien taget et nærmere kig på kameraerne i de allerbedste mobiltelefoner, vi har testet i år. Har de tilstrækkelig vidvinkel til, at vi kan få hele den spektakulære udsigt med? Hvis vi zoomer ind på en detalje, bliver den så skarp eller bare en mosaik af uskarpe punkter? Formår kameraerne at tage et billede af maden til din Instagram-profil, selv om lyset er svagt på restauranten? Er alle de nødvendige funktioner lettilgængelige i kamera-appen?

Læs også Mobil eller kamera? Mange har gemt kameraet af vejen, i takt med at mobilerne har fået bedre kameraer og antallet af billeder, folk tager, er eksploderet. Men hvor godt er mobilkameraet egentlig?

Vi kan sammenfattende sige, at billedkvaliteten aldrig har været bedre, og at zoomomfanget aldrig har været større. En hvilken som helst af mobilerne er mærkbart bedre end en hvilken som helst model med et eller to år på bagen. Har du gået og beklaget dig over billedkvaliteten i din mobil, er det tid til at opgradere nu!

Når det gælder billedsensoren, spiller størrelsen faktisk en rolle.

Hvad betyder tallene?

Sådan læser du specifikationerne i faktaboksen:

Opløsning: Hvor mange millioner billedpunkter sensoren har. Flere er ikke nødvendigvis bedre. Flere billedpunkter gør, at billederne optager mere lagerplads og tager længere tid at uploade på internettet. Det er ikke sandsynligt, at du kigger på billederne på en skærm med mere end 8 megapixels, hvilket er opløsningen på et 4K-TV. Mobilskærmene i testen har kun 2,5-6,3 megapixels opløsning. I denne test har sensorerne 8-108 megapixels, men oftest tages billederne i en lavere opløsning. Man slår i så fald 4-9 billedpunkter sammen til et, hvilket giver en bedre lysfølsomhed.

Brændvidde: Oprindeligt hvor langt der var mellem linsens midtpunkt og filmen. Nu er det nok at vide, at jo kortere brændvidde, desto større vidvinkel. Og omvendt, jo større brændvidde, desto “mere zoom” på telelinsen. I denne test ligger de ekstreme vidvinkler på 13-18 mm og vidvinkellinsen (der er det normale objektiv på en mobil) på 23-26 mm. Teleobjektivet er 50-52 mm (2x), 70-80 mm (3x), 103 mm (4x) og 240 mm (10x).

Blændetal: Egentlig forholdet mellem brændvidden og blændeåbningen. Men hvad man bør holde sig for øje er, at et lavere blændetal angiver, at objektivet er mere lysfølsomt. Men blændetallet påvirker også dybdeskarpheden, der eksempelvis anvendes ved portrætfoto for at gøre baggrunden skarp, så personen skiller sig ud fra omgivelserne. I denne test mellem 1,8 for vidvinkelobjektivet og op til 4,4 for teleobjektivet.

Sensorstørrelse: En større sensor kan opsamle mere lys, hvilket giver bedre billedkvalitet. En af de største udfordringer ved mobilkameraer er, at der ikke er plads til mere end en brøkdel så stor sensor som i et rigtigt kamera. I testen varierer størrelsen mellem 1/1.2 og 1/4.3 tommer.

Billedstabilisering: OIS står for Optical Image Stabilization, der gør, at kameraet kan tage et skarpt billede, selv om du kommer til at ryste det lidt, når du knipser.

Med den viden i baghovedet ved vi altså, at “48 Mp 25 mm F1.8 1/1.43″ OIS” er ensbetydende med en vældig høj opløsning, et normalobjektiv og en god lysfølsomhed, men en lille billedsensor.

 

wide iphone wide huawei wide oneplus wide samsung wide sony wide xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra wide angle lens

Sammenligning af de seks mobilers “normale” linse

tele iphone tele 10x huawei tele oneplus tele samsung tele sony tele 3,7x xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra telephoto lens

Sammenligning af de seks mobilers maksimale optiske zoom

 

Sony Xperia 1 II (kamera)

Skyder som et systemkamera

Xperia 1 II er smart-mobilen til dig, som vrænger på næsen af at skyde i fuldautomatisk tilstand.

Lyd & Billede mener

Fysisk udløserknap. God hardware, som kan give glimrende billeder. Kontinuerlig autofokus.
Automatikken i amatør-appen fejler ofte. Der kunne have været større optisk zoom.
 • Skærm: 6,5 tommers OLED 1644 x 3840 (643 ppi)
 • Hukommelse/lagring: 8 GB / 256 GB +uSDXC
 • Vidvinkelkamera: 12 Mp 24 mm F1.7 1/1.7″ OIS
 • Telefotokamera 3x: 12 Mp 70 mm F2.0 1/3.4″ OIS
 • Ultravidvinkelkamera: 12 Mp 16 mm F2.2 1/2.55″
 • Selfiekamera: 8 Mp 24 mm F2.0 1/4″
 • Mål/vægt: 165 x 71 x 7,6 mm/181 g
 • Batteri: 4000 mAh, 21W opladning, 11W QI-opladning
 • Web: sony.dk
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 8500 kr

Med tanke på, at Sony er den eneste mobilproducent, som også fremstiller systemkameraer, kunne man tro, at de længe har været de bedste. Men trods ambitioner om samarbejde er det først nu, det lader til at have båret frugt. Det var først med Xperia 1, at de ligesom konkurrenterne fik et trippelkamera. Og med Mark II har Sony virkelig givet alt, hvad de har i sig. Det kan frem for alt mærkes ved, at mobilen har fået en markant større billedsensor.

Appen

Foto-appen har kun én automatisk tilstand, med let adgang til blitz og enklere lysjusteringer, billedforhold og grundlæggende indstillinger. En guide kan angive et problem, inden billedet tages. Alle avancerede indstillinger er flyttet til Photo Pro-appen, som låner brugerfladen fra Sonys Alpha-kameraer. Ynder man at have kontrol over fotograferingen, finder man med andre ord indstillingerne, præcis hvor de skal være.

Alle Sony Alpha-ejere føler sig hjemme i Pro-appen. (Foto: Lyd & Billede)

Billedkvalitet

Et eksempel på, hvor denne opdeling kan give problemer, er med motiver med både skyggefulde og lyse områder. I amatørtilstand er HDR-funktionen alt for tam, så man må skifte app for at kunne indstille det manuelt. Det samme gælder i svagt lys. Forudsætningerne for glimrende billeder er til stede i hardwaren og kan lokkes frem med Pro-appen i hænderne på en god fotograf. Automatisk tilstand giver godt nok også gode billeder for det meste, men man går glip af de rigtige højdepunkter.

ultrawide sony wide sony tele sony
<
>
Sony Xperia 1 II ultra wide lens
test sony dark sony
<
>
Sony Xperia 1 II dark mode

Konklusion

Xperia 1 mark II har en betydelig bedre kamerahardware end tidligere. Og ynder man selv at fifle med indstillingerne, bliver man sikkert salig af Pro Photo-appen med en brugerflade hentet fra profkameraer. Men en glad amatør, der anvender autotilstanden, får ikke den fulde oplevelse, da automatikken ofte fejler. Vi kan bare krydse fingre for, at Sony opdaterer softwaren, så alle kan se, hvor gode billederne kan blive, selv når forholdene ikke er ideelle.

Apple iPhone 11 Pro (kamera)
Mangler spektakulære fototilstande, men mislykkes sjældent med at tage et godt billede.
Huawei P40 Pro+ (kamera)
Det er forbløffende, hvor meget kamerateknik Huawei har formået at klemme ind.
OnePlus 8 Pro (kamera)
Efter flere års usikre kameraforsøg fra OnePlus ser de ud til at have fundet den rette konfiguration.
Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)
Masser af innovative funktioner, som trods flere opdateringer stadig gør knuder.
Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)
Trods en høj pris er Mi 10 Pro faktisk pengene værd, da billedkvaliteten er i topklasse.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Panasonics topmodel er guf for de virkelig kræsne TV-entusiaster: HZ2000 giver superlækre billeder i ægte studiekvalitet!
  HP Sprocket Select har absolut ingen nytteværdi. Og den mobile fotoprinter leverer faktisk halvdårlige billeder. Alligevel er den ret fantastisk.
  Efter en tur i Honda e virker det meste andet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lækker og stilfuld maskine, der vil være perfekt til studier eller som arbejds-laptop på farten.
  Shure Aonic 50 har måske den bedste lyd, vi har hørt fra støjreducerende hovedtelefoner.
  Nikons billigste full-frame Z-kamera er bedst i sin klasse på ét område, men har nogle mangler og koster stadig for meget.
  Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!
  Asus er rykket helt op i high-end-klassen med en sværvægtsmobil, der kan konkurrere på lige fod med de bedste på markedet. Et dette Asus’ øjeblik?

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Canon EOS R5

  Vejl.pris 36399 kr Først med 8K-video

  6 kameramobiler

  Vejl.pris kr Mobilerne, der tager de bedste feriebilleder

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.