Search
Generic filters

Nyhed : Så godt er mobilkameraet egentlig

Så godt er mobilkameraet egentlig

Mange har gemt kameraet af vejen, i takt med at mobilerne har fået bedre kameraer og antallet af billeder, folk tager, er eksploderet. Men hvor godt er mobilkameraet egentlig?

Det gamle ordsprog om, at det bedste kamera er det, du har med dig, gælder stadig. Er der så nogen idé i at tage kameraet med sig eller endda købe et nyt, når mobilkameraet er godt nok for de fleste?

For nogle er svaret ja til begge dele. I sociale sammenhænge og i andre situationer er mobilkameraet mere praktisk og bedre for mange. Kravene til billedkvalitet er næppe de samme her, som når man ligger på lur i buskadset og fotograferer fiskeørne, eller når man skal udføre en opgave for en kunde. Her støder man på for mange begrænsninger med en mobil såsom fraværet af ægte telebrændvidde, mangel på effektiv og tilstrækkelig præcis følgefokus og nul muligheder for at opstille studielamper, for blot at nævne nogle få.

Men det gælder oftest for proffer. For “almindelige mennesker” er mobilkameraet altså godt nok, men hvor godt er “godt nok” i praksis?

Mobil eller kamera?

I denne guide har vi testet to mobiler og to systemkameraer. Den ene mobil er en iPhone 11 Pro, den anden Huawei P40 Pro, som repræsenterer hhv. det mest brugte kamera* og det bedste mobilkamera, vi indtil nu har testet.

Sony a7r IV, Olympus PEN-F, iPhone 11 Pro og Huawei P40 Pro.

De to kameraer er Olympus’ kompakte systemkamera PEN-F med en 17 mm f1,7 (tilsvarende 34mm) og vores reference fuldformat systemkamera, Sony a7r IV med en 35 mm f1.8. To ganske forskellige kameraer, som sigter mod to lidt forskellige målgrupper, men som er rigtig gode valg for ivrige fotografer, der stiller krav til billedkvalitet og anvendelighed.

Mens det lille Olympus-kamera har en lille billedsensor – 13 x 17 mm – på 20 megapixels, har det større Sony-kamera en fuldformat billedsensor – 24 x 36 mm – på 61 megapixels. For en ordens skyld har Olympus-kameraet en højopløst optagefunktion, som kan give 50 megapixels opløsning.

annonce

Begge kameraer kan bruges med et stort antal objektiver, fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele.

annonce

Mobilerne

iPhone 11 Pro har tre 12 megapixels kameraer fra en betydelig mindre sensorflade. Det ene kamera har en 26 mm vidvinkel på en 1/2,55 tommers flade med lysåbning på blænde f1.8, det andet er et 13 mm ultravidvinkel med f2.4, og det tredje er et 52mm tele med f2.0. Det første og det sidste har også optisk billedstabilisator.

iPhone 11 Pro på det fleksible stativ Gorillapod Griptight Kit+ til mobiler.

Kameraet på 11 Pro har 2x optisk zoom i begge retninger og op til 10x digital zoom. Det har også indbygget blitz, nattilstand, portrætmode og HDR-funktion. iPhone 11 Pro er også en af de mobiler, som understøtter HEIF-filer, der giver mindre komprimering og potentielt bedre billedkvalitet end jpeg-filer.

Huawei P40 Pro har en lige så avanceret kameraopsætning. De tre kameraer på bagsiden af mobilen er et 50 megapixels vidvinkel på en 1/2,8 tommers flade med f1.9, et 40 megapixels ultravidvinkel f1.9 og et 12 megapixels tele med f3,4. P40 Pro har også digitalkamera, og her er frontkameraet på hele 32 megapixels.

Her er Huawei P40 Pro på Gorillapod Griptight Kit+ til mobiler.

Kameraet på P40 Pro har 5x optisk zoom, og op til 50x digitalzoom, fra billedsensoren med 12 megapixels. Kameraet har også billedstabilisering, kan tage billeder i raw-format og har desuden en HDR-tilstand for bedre dynamik samt en proftilstand, hvor fotografen selv kan indstille lukkertid, hvidbalance og ISO-værdi samt vælge lysmåling og fokusmetode. Der findes også en nattilstand og en portrættilstand på P40 Pro. Kameraet har desuden en selvstændig blændeprioritet-tilstand, hvor kameraet simulerer dybdeskarphed og bokeh, fra blender 0.95 til f16.

annonce

Sammenligninger

I denne guide har jeg testet nogle af de grundlæggende egenskaber, et kamera har, og i mindre grad lagt vægt på, hvilke filtre, morsomme effekter eller ekstrafunktioner der er på mobilerne og kameraerne. Alle billederne er taget med programautomatik, hvor kameraet har kontrol over lysmåling, eksponering, ISO-værdier og farvestyring. Billederne er taget i jpeg-format, hvis ikke andet er angivet, og i vurderingen af billedkvalitet er der lagt mest vægt på fem parametre:

 • Skarphed og detaljer
 • Eksponering
 • Begrænset lys
 • Tonalitet
 • Udskrift og forstørrelser

Her er et lille udvalg af billeder fra test af Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro, Olympus PEN-F og Sony a7r IV:

Natbillede taget med referencekameraet Sony a7r IV.

Som flere af billederne viser, er der en synlig forskel på billedkvaliteten, når man sammenligner mobiler med kameraer. I mange tilfælde, som på sociale medier, er forskellen ikke så synlig. Én af grundene til det er, at mange af de platforme komprimerer billederne så meget, at billedet bliver fladt og mister en stor del af gløden, farvemætningen og detaljerne.

Udsnit af natmotivet taget med P40 Pro, 11 Pro, PEN-F og a7r IV. Bemærk, hvordan taglysene bliver uskarpe på iPhone 11 Pro, mens a7r IV tegner de samme lys syleskarpt.

For hvis man har taget et billede, man er vældig tilfreds med, og vil printe et fysisk billede, i f.eks. A4-format, er det ikke altid helt let at se, om udskriften er foretaget med en iPhone eller et systemkamera. Men for dem, der er optaget af billedkvalitet, elsker at fotografere og synes, at mobilen ofte kommer til kort, vil et kamera altid levere højere filkvalitet end mobilen.

Udsnit fra Spyder Colorchecker. Her er det tydeligt, at kameraene er overlegne, men bemærk også, at billedet fra 11 Pro er bedre mættet end det tilsvarende fra P40 Pro til helt til venstre.
I eksponeringstesten er kameraerne  mobilerne overlegen. Skarpheden og detaljeomfanget er bedre med P40 Pro end 11 Pro, men toneomfanget, farvegengivelsen og dybde og kontrast er langt bedre med PEn-F og a7r IV.

Huawei P40 Pro:

P40 pro utsnitt nattmodus P40 Pro toner P40 Pro resolution P40 Pro makro P40 Pro fersken P40 Pro detaljer
<
>
Hudtoner fra Huawei P40 Pro

iPhone 11 Pro:

11pro utsnitt detaljer 11pro toner 11pro resolution 11pro nattmodus 11pro makro 11pro fersken
<
>
11 Pro udsnit detaljer

Olympus PEN-F:

PENF-toner-scaled PENF-resolution-scaled PENF-natt-scaled PENF-makro PENF-fersken-scaled PENF-detaljer
<
>
PEN-F opløsningsplanche

Sony a7r IV:

Sony a7iv toner Sony a7iv resolution Sony a7iv natt Sony a7iv makro Sony a7iv fersken Sony a7iv detaljer
<
>
Sony a7iv opløsning

Kilder:
Foto-rekord i 2019:
https://www.elektronikkbransjen.no/artikler/foto-rekord-i-2019/491558

*Flickr Camera Finder:
https://www.flickr.com/cameras/

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
Log ind for at læse videre.

  Læs også

  Moonraker var kodenavnet på Nokias smart-ur, som blev droppet af Microsoft efter opkøbet af den finske mobilproducent.
  ViacomCBS udvikler deres egen streaming-tjeneste, som skal lanceres næste år.
  En af årets største filmlanceringer fra Walt Disney, Mulan, udsendes nu direkte på streaming-tjenesten Disney+.
  I første omgang bliver det alene Android-brugerne, der får glæde af at streame spil som to-go på mobilen.
  SSD er nu standard i alle Apples iMacs.
  Samsung har netop lanceret Galaxy Note 20 og Galaxy Note 20 Ultra. Teknologien kender vi, men begge modeller byder på design og finesser, der virker yderst lovende.
  Udover Samsung Galaxy Note 20-serien har Samsung i dag lanceret Samsung Galaxy Tab S7 og Tab S7+, Samsung Galaxy Watch 3, Samsung Galaxy Buds Live og sidst, men ikke mindst, Samsung Galaxy Z Fold 2.
  En lækket YouTube-video ser ud til at afsløre nye oplysninger om Sonys støjreducerende hovedtelefoner.

  Aktuelle tilbud

  Annonce

  Huawei P40 Pro+ (kamera)

  Vejl.pris 10000 kr Huawei først med 10x zoom i mobilen

  OnePlus 8 Pro (kamera)

  Vejl.pris 7000 kr Stærk oprykning af OnePlus kamera

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Vejl.pris 10500 kr Samsung forsøger at gøre alt for meget og mister fokus

  Sony Xperia 1 II (kamera)

  Vejl.pris 8500 kr Skyder som et systemkamera
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

  Les også

  Du har brug for 75 tommer (eller mere!)

  Usikker på, hvor stort TV’et skal være? Vær ikke en forsigtigper, er vores råd! Her er syv gode grunde til at tænke STORT, næste gang du skal købe TV.

  Mobil eller kamera?

  Mange har gemt kameraet af vejen, i takt med at mobilerne har fået bedre kameraer og antallet af billeder, folk tager, er eksploderet. Men hvor godt er mobilkameraet egentlig?

  (Foto: Producent)

  Tag bedre feriebilleder

  Få ting bringer minderne til live som et godt foto. Her får du tips til, hvordan dine billeder bliver så gode som muligt.

  Det er kun Samsung Galaxy S20 Ultra, som tilbyder op til 100X såkaldt Space Zoom. S20 og S20+ må "nøjes" med 30X. (Foto: Peter Gotschalk)

  Sådan er Samsung Galaxy S20 Ultras VILDE kamera

  Har man netop købt den spritnye og møgdyre Samsung Galaxy S20 Ultra – eller overvejer man stadig sit køb – og er kameraet højeste prioritet, så er denne guide obligatorisk læsning.