Galaxy S-serien var i mange år vores favorit, når det gjaldt kameraer. Lige indtil Huawei indledte sit samarbejde med Leica og sidste år overhalede Samsung. Nu er der dømt krig, hvad angår antallet af kameraer og spektakulære finesser. Det kommer til udtryk ved, at Samsung nu også har en periskoplinse til at give større zoomomfang, samt at man sætter ny rekord i opløsning med sin ret vilde 108 megapixels sensor. Selv telelinsen har den højeste opløsning i testen.
Appen
I standardtilstand er der hurtigvalg af blitz, selvudløser, billedforhold, levende billeder samt filter. “Single take” er en endnu mere lettilgængelig motivtilstand, som tager mange slags billeder af motivet og lader dig vælge efterfølgende. Nattilstand og Pro kunne godt have været med, men de gemmes dumt nok i en undermenu sammen med panorama, timelapse og slowmotion. Der er faktisk så mange finesser og funktioner, at vi ikke har plads til at opliste dem her. Vi anbefaler i stedet, at du læser vores artikel om det på hjemmesiden.
Billedkvalitet
I sine bedste øjeblikke tager Ultra glimrende billeder med stort dynamisk omfang og fint eksponerede billeder. Men automatikken får indimellem hikke og problemer med hvidbalancen. Og den har svært ved at fokusere både i makrotilstand og i svagt lys, og i sidstnævnte er billederne desuden for varme i farverne. Hvad angår telefoto sætter den lidt for stor lid til hybridzoom, og det giver indimellem et uventet resultat. Derudover har ultravidvinklen problemer med motiver, som både har skygge og stærkt lys.
Konklusion
Vi er noget splittede over resultatet fra Samsungs mest avancerede kameramobil nogensinde. På den ene side får man ofte helt fantastiske billeder under normale forhold, men på den anden side kan automatikken lige pludselig give problemer. Det føles derfor, som om man ikke helt kan stole på resultatet. Meget af det skyldes et softwareproblem, og Samsung har udgivet en række opdateringer siden lanceringen. Men hovedproblemet ser ud til at være, at man har forsøgt at finde på alt for mange finesser uden at fokusere på det vigtigste – konsekvent god billedkvalitet.