TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

: Panasonic Lumix DMC-LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i både pose og sæk med Panasonics bedste kompaktkamera, der har alt, hvad man kan ønske sig – også høj billedkvalitet.

forfatter
Publiceret 29/12/2014 - 00:01
Lyd & Billede mener
Usædvanlig veludstyret kamera med stor elektronisk søger, lysstærkt zoomobjektiv, 4K-video og multiformat billedsensor. Billedkvaliteten er der heller ikke noget i vejen med.
Skarphed og opløsning falder ved høj ISO, og vi savner et indstillingshjul.
Specifikationer
  • Type: 13 MP kompaktkamera med 4/3" billedsensor
  • Optik: 24-75 mm f/1.7-2.8, 3x zoom
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Højdepunkter: 2,8 MP elektronisk søger, Wi-Fi, 11 fps, 4K-video, blitzsko, 1/16000 lukkertid

 

Hvis vi skal vælge et kamera, der kan få os til at lægge spejlreflekskameraet væk, så er det dette. Panasonic LX100 er simpelthen et så fuldkomment kamera, at manglerne fuldstændig drukner i positive egenskaber. Man kan få flere megapixel andetsteds – 13 megapixel er ikke meget at prale af i vore dage – men kombinér det med 4K-video (og 4K-stillbilleder), Wi-Fi, 11 fps skudhastighed, elektronisk søger og lysstærk zoom, og der begynder at tegne sig et billede.

LX100 har en 24-75 mm zoom med god lysstyrke på f/1.7-2.8, hvilket ingen objektiver til spejlreflekskameraer kan matche. Store hjul til lukkertid og eksponeringskompensation samt blændering er ikke almindeligt i denne klasse. Det er 4K-video og en stor 4/3 tommes billedsensor heller ikke. Det giver teoretisk set bedre billedkvalitet.

Billedkvalitet
Sensoren er altså større end normalt for et kompaktkamera, og det kan mærkes. Selv om ISO-følsomheden skrues op, lykkes det LX100 at bevare skarphed og detaljegrad op til ISO 3200. Derefter falder den markant, men ikke så meget som på kameraer med mindre billedsensor. En stor del af årsagen til den meget høje billedkvalitet ligger i det fastmonterede, lysstærke objektiv.

På fuld blænde
og under 35 mm brændvidde falder skarpheden ikke uventet i hjørnerne, ellers er den jævnt høj på alle blænder, undtagen f/11, hvor det samme sker. Farvegengivelsen på jpeg-filer er lidt for mættet og varm, men det kan et lille dyk ned i indstillingerne rette op på. Alternativt kan man skyde råfiler.

Og lad os ikke glemme videokvaliteten i 4K, der stiller de andre kameraer i testen fuldstændig i skyggen med ultraskarp og naturtro gengivelse. 

I brug
LX100 er hurtigt kamera, der ligger godt i hånden og nyder godt af store indstillingshjul, en ægte blændering i tredjedels-intervaller og en stor elektronisk søger, der gør det til en fest at fotografere med. Det mangler touch-skærm, og vi havde gerne set en indstillingsring, der hvor tommelfingeren er – ligesom på Fuji X30 – i stedet for under hånden på bagsiden. Det er ikke meget større end X30, og brugervenligheden er på samme niveau.

LX100 er det kamera, man skal have, hvis man gerne vil have egenskaberne fra et systemkamera, men ikke har brug for udskiftelig optik. Det er også god medicin, hvis man er lidt træt af at fotografere, for det spiller i den grad sammen med fotografen, at det bliver sjovt at fotografere igen. Et af årets bedste kameraer!

Også i denne test:

Sony Alpha ILCE-QX1

Cool og lidt specielt kamera

Her er kameraet, der laver din smartphone om til et professionelt kamera.

Med udskiftelig optik og god billedkvalitet er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som at sætte et spejlreflekskamera foran mobilen med de fordele og ulemper, det medfører.
Alle operationer udføres med forsinkelse, og det er lidt frustrerende at bruge.

Canon PowerShot G7 X

Professionel kvalitet i lommen

Det mindste kamera i testen er så godt, at de færreste har brug for mere.

Næsten perfekt billedkvalitet, simpel betjening og praktisk touch-skærm gør Canon-kameraet til et af de bedste i klassen.
I denne klasse forventer man en søger, men det er der ikke. Ikke engang som tilbehør.

Leica X

Dyrt luksuskompakt

Få kameraer giver så meget besidderglæde som et Leica-kamera. Men det er på betingelse af, at det holder, hvad det lover.

Lynhurtigt og knivskarpt. Med dette kamera er det svært at gå glip af motivet. Testens bedste ergonomi.
Meget grums ved høj ISO og markant faldende skarphed på fuld tele.

Fujifilm X30

Godt allround-kamera

Fujifilm X30 er perfekt til dem, der elsker at fotografere og kan lide at have kontrol over billedkvaliteten.

Meget konsekvent billedkvalitet, pragtfuld søger og hurtig responstid gør dette kamera til en af vores favoritter. Ergonomi og batteritid er langt over gennemsnittet i klassen.
Med den mindste sensor i testen ser man mere billedstøj ved høj ISO.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Leica lancerer sort Summicron 28 mm f/2 Laves i et lille antal med en forbedring, som man skal se nøje efter.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend