: Leica X

Dyrt luksuskompakt

Få kameraer giver så meget besidderglæde som et Leica-kamera. Men det er på betingelse af, at det holder, hvad det lover.
Test af Leica-X på Lyd & Billede
Lyd & Billede mener
Lynhurtigt og knivskarpt. Med dette kamera er det svært at gå glip af motivet. Testens bedste ergonomi.
Meget grums ved høj ISO og markant faldende skarphed på fuld tele.
Specifikationer
  • Type: 16 MP kompaktkamera med APS-C billedsensor
  • Optik: 35 mm f/1.7
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 920K billedpunkter
  • Højdepunkter: 5 fps, 1080p HD-video, blitzsko
Annonce
Annonce
forfatter

Leica har ikonstatus, og det skyldes ikke kun de mange berømte billeder taget af legendariske fotografer, men også den glæde, som det at eje et Leica-kamera kan give. Det relativt store Leica X er næsten en light-udgave af Leica M – producentens mest ikoniske kamera – og det er ikke kun designet med de afrundede sider, der minder om M-modellen.

Betjeningen med lukkertidshjul og manuel fokusring er den samme, men her er 35 mm objektivet med blænde f/1.7 ikke udskifteligt. Til gengæld har det autofokus, som hurtigt kan overstyres bare ved at dreje på fokusringen. I denne prisklasse havde vi foretrukket indbygget søger, men der findes en separat elektronisk søger, som passer til Leica X.

Billedkvalitet
Leica-kameraets største styrke er et strålende objektiv med fast brændvidde og høj lysstyrke. Objektivet er skarpt fra hjørne til hjørne på alle blænder. Det vil sige, det nægtede at lade os vælge f/1.7, hvilket vi vender tilbage til. Men altså: Fra f/2.8 til f/16 er det knivskarpt.

Opløsning og detaljeskarphed er gennemgående god til ca. ISO 2000, så dukker der billedstøj op, og fra ISO 3200 har filerne brug for efterbehandling. Billeddynamik og eksponeringspræcision er rigtig god, omend ikke enestående, men farvegengivelsen er let at elske. Godt mættede farver med jævne toner og ikke mindst fine hudtoner trækker op.

I brug
Leica X er stort og ligger godt i hånden, med alle primære hjul og knapper næsten perfekt placeret. Korteste lukkertid er kun 1/2000 sekund, og nogle af os vænner os aldrig til at indstille blænde med en ring på toppen af kameraet. Hvilket leder mig til et problem: Man kan ikke selv bestemme, om blænden skal ned på f/1.7. Så vælger kameraet alt mellem f/1.7 og f/2.8, muligvis for at kompensere for lidt for lange lukkertider.

Annonce

Et andet minus er, at man ikke kan vælge at gemme råfiler (DNG) uden samtidig at gemme jpeg-filer. En mærkelig logisk brist efter vores mening.

Leica X burde give mere for pengene, selv om det ikke er derfor, man vælger et Leica-kamera. Det mangler søger og har derfor for mange begrænsninger til, at vi kan anbefale det til andre end særligt interesserede. Hvis man vil have et Leica-kamera, anbefaler vi hellere D-Lux, som er Leicas attraktive udgave af Panasonic LX100.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her

Også i denne test:

Panasonic Lumix DMC-LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i både pose og sæk med Panasonics bedste kompaktkamera, der har alt, hvad man kan ønske sig – også høj billedkvalitet.

Usædvanlig veludstyret kamera med stor elektronisk søger, lysstærkt zoomobjektiv, 4K-video og multiformat billedsensor. Billedkvaliteten er der heller ikke noget i vejen med.
Skarphed og opløsning falder ved høj ISO, og vi savner et indstillingshjul.

Sony Alpha ILCE-QX1

Cool og lidt specielt kamera

Her er kameraet, der laver din smartphone om til et professionelt kamera.

Med udskiftelig optik og god billedkvalitet er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som at sætte et spejlreflekskamera foran mobilen med de fordele og ulemper, det medfører.
Alle operationer udføres med forsinkelse, og det er lidt frustrerende at bruge.

Canon PowerShot G7 X

Professionel kvalitet i lommen

Det mindste kamera i testen er så godt, at de færreste har brug for mere.

Næsten perfekt billedkvalitet, simpel betjening og praktisk touch-skærm gør Canon-kameraet til et af de bedste i klassen.
I denne klasse forventer man en søger, men det er der ikke. Ikke engang som tilbehør.

Fujifilm X30

Godt allround-kamera

Fujifilm X30 er perfekt til dem, der elsker at fotografere og kan lide at have kontrol over billedkvaliteten.

Meget konsekvent billedkvalitet, pragtfuld søger og hurtig responstid gør dette kamera til en af vores favoritter. Ergonomi og batteritid er langt over gennemsnittet i klassen.
Med den mindste sensor i testen ser man mere billedstøj ved høj ISO.
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Old school-teknologi har aldrig været bedre end i vor tid. McIntosh MC1502 er beviset for dem, der tvivler.
Technics SU-R1000 er noget af det mest unikke, vi har set – og hørt – i high-end-klassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Klipschorn fylder 70 i år. Det fejrer vi ved at forvandle vores lytterum til et inferno.
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.