Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Leica X

Dyrt luksuskompakt

Få kameraer giver så meget besidderglæde som et Leica-kamera. Men det er på betingelse af, at det holder, hvad det lover.

Skrevet af / 29/12/2014 - 00:01
Leica X
Lasse Svendsen

Leica har ikonstatus, og det skyldes ikke kun de mange berømte billeder taget af legendariske fotografer, men også den glæde, som det at eje et Leica-kamera kan give. Det relativt store Leica X er næsten en light-udgave af Leica M – producentens mest ikoniske kamera – og det er ikke kun designet med de afrundede sider, der minder om M-modellen.

Betjeningen med lukkertidshjul og manuel fokusring er den samme, men her er 35 mm objektivet med blænde f/1.7 ikke udskifteligt. Til gengæld har det autofokus, som hurtigt kan overstyres bare ved at dreje på fokusringen. I denne prisklasse havde vi foretrukket indbygget søger, men der findes en separat elektronisk søger, som passer til Leica X.

Billedkvalitet
Leica-kameraets største styrke er et strålende objektiv med fast brændvidde og høj lysstyrke. Objektivet er skarpt fra hjørne til hjørne på alle blænder. Det vil sige, det nægtede at lade os vælge f/1.7, hvilket vi vender tilbage til. Men altså: Fra f/2.8 til f/16 er det knivskarpt.

Opløsning og detaljeskarphed er gennemgående god til ca. ISO 2000, så dukker der billedstøj op, og fra ISO 3200 har filerne brug for efterbehandling. Billeddynamik og eksponeringspræcision er rigtig god, omend ikke enestående, men farvegengivelsen er let at elske. Godt mættede farver med jævne toner og ikke mindst fine hudtoner trækker op.

I brug
Leica X er stort og ligger godt i hånden, med alle primære hjul og knapper næsten perfekt placeret. Korteste lukkertid er kun 1/2000 sekund, og nogle af os vænner os aldrig til at indstille blænde med en ring på toppen af kameraet. Hvilket leder mig til et problem: Man kan ikke selv bestemme, om blænden skal ned på f/1.7. Så vælger kameraet alt mellem f/1.7 og f/2.8, muligvis for at kompensere for lidt for lange lukkertider.

Et andet minus er, at man ikke kan vælge at gemme råfiler (DNG) uden samtidig at gemme jpeg-filer. En mærkelig logisk brist efter vores mening.

Leica X burde give mere for pengene, selv om det ikke er derfor, man vælger et Leica-kamera. Det mangler søger og har derfor for mange begrænsninger til, at vi kan anbefale det til andre end særligt interesserede. Hvis man vil have et Leica-kamera, anbefaler vi hellere D-Lux, som er Leicas attraktive udgave af Panasonic LX100.

 

Lyd & Billede mener

Lynhurtigt og knivskarpt. Med dette kamera er det svært at gå glip af motivet. Testens bedste ergonomi. Meget grums ved høj ISO og markant faldende skarphed på fuld tele.

Også i denne test:

5 professionelle kompaktkameraer

Panasonic Lumix DMC-LX100

Enestående kompetent kamera

Man får i både pose og sæk med Panasonics bedste kompaktkamera, der har alt, hvad man kan ønske sig – også høj billedkvalitet.

Usædvanlig veludstyret kamera med stor elektronisk søger, lysstærkt zoomobjektiv, 4K-video og multiformat billedsensor. Billedkvaliteten er der heller ikke noget i vejen med.
Skarphed og opløsning falder ved høj ISO, og vi savner et indstillingshjul.
Læs hele testen

Sony Alpha ILCE-QX1

Cool og lidt specielt kamera

Her er kameraet, der laver din smartphone om til et professionelt kamera.

Med udskiftelig optik og god billedkvalitet er QX1 et attraktivt tilbehør til mobiltelefonen. Det er som at sætte et spejlreflekskamera foran mobilen med de fordele og ulemper, det medfører.
Alle operationer udføres med forsinkelse, og det er lidt frustrerende at bruge.
Læs hele testen

Canon PowerShot G7 X

Professionel kvalitet i lommen

Det mindste kamera i testen er så godt, at de færreste har brug for mere.

Næsten perfekt billedkvalitet, simpel betjening og praktisk touch-skærm gør Canon-kameraet til et af de bedste i klassen.
I denne klasse forventer man en søger, men det er der ikke. Ikke engang som tilbehør.
Læs hele testen

Fujifilm X30

Godt allround-kamera

Fujifilm X30 er perfekt til dem, der elsker at fotografere og kan lide at have kontrol over billedkvaliteten.

Meget konsekvent billedkvalitet, pragtfuld søger og hurtig responstid gør dette kamera til en af vores favoritter. Ergonomi og batteritid er langt over gennemsnittet i klassen.
Med den mindste sensor i testen ser man mere billedstøj ved høj ISO.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Det bedste fuldformat-videokamera?

Knivskarpt portrætobjektiv

Lækkert kamera i 80'er kostume

Kan DJI slå GoPro?

Rejsevenligt og kompakt

Ekstrem skarphed i et handy format

Kameraet der aldrig går af mode

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Scroll to Top