TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

TEST: Suunto 5 Peak

Til dig, der helst træner udendørs

Finske Suunto fremstiller produkter, der skal holde dig i gang. Du må dog stadig selv gøre arbejdet.

Af / 05/07/2022 - 08:45
Suunto 5 Peak

Home mener

  • Godt til prisen og stilrent. App’en fungerer rigtig fint og giver dig mulighed for at udlæse store dele information på en enkel måde.
  • Skærmen er alt for lyssvag indenfor, og Bluetooth-forbindelsen lever sit eget liv.

Med testen af Suunto 9 Peak i frisk erindring kunne det være lidt interessant at se, hvad en lillebror kan tilbyde. Ud over en betydelig mindre prislap. Ifølge Suunto er der tale om et let multisportsur til at træne, gå på opdagelse og føle sig godt tilpas. 5 Peak minder i høj grad om sin storebror rent visuelt: stilrent og nydeligt. Men så snart man pakker det ud, bemærker man en stor forskel. Her har man valgt helt andre materialer. Plast erstatter safirglas, og rustfrit stål erstatter titan. Resultatet bliver naturligvis et betydelig lettere ur. 9 Peak vejer 52 gram, mens vægten på 5 Peak til sammenligning lander på blot 39 gram.

Suunto-5-Peak Suunto 5 Peak 2
<
>
Mit testeksemplar har et fint gult armbånd og samme gode løsning til at holde armbåndet på plads som Suunto 9 Peak. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Min indledende tanke er: ”Æv, det var lidt plastikagtigt”, men det er naturligvis ikke helt retfærdigt, da det ene ur kun koster det halve af det andet. Og efter at have levet med Suunto 5 Peak dag og nat i et par uger er det slet ikke noget, jeg bemærker.

Skærmen

Det, jeg derimod bemærker, er, at skærmen efter min smag ikke er lysstærk nok indenfor, og jeg oplever farverne som udvaskede og blege. Når jeg træner indendørs, er det lidt svært at aflæse informationen uden at stoppe op og fokusere på skærmen. Min positive holdning til uret ophørte i forbindelse med indendørstræning, da jeg blev irriteret over den svært aflæselige skærm. Men udenfor og i sollys fungerer den derimod rigtig godt. På venstre side er der en knap, som gør urskiven lysere et kort øjeblik. Det er dog den samme knap som, på visse urskiver, ændrer, hvilken information der skal vises på skærmen, og det hele bliver derfor lidt mærkeligt.

Inomhus Utomhus
<
>
… men meget tydelig skærm udendørs i strålende sol!( Foto: Åsa Warme Hallén)

5 Peak har ikke touch-skærm, og det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag. Derimod har det fem knapper, som styrer forskellige funktioner. Præcis som normalt tager det et stykke tid at lære det, og i begyndelsen må man være ekstra tålmodig. Jeg rammer nemlig utroligt nok altid den forkerte knap, da min hukommelse er god, men kort …

Batteritid

I normaltilstand, med uret sluttet til mobilen, er batteritiden omkring syv dage. Det er efter min mening rimeligt og giver hverken et bedre eller dårligere indtryk. I min søgen efter en lysere skærm fandt jeg dog en indstilling, som gjorde, at skærmen hele tiden var tændt. Konsekvensen var dels, at uret lyste som en lampe selv ved nattetid, hvilket var utrolig irriterende, og dels, at det slugte strøm. Med andre ord en dårlig idé, og jeg slog hurtigt indstillingen fra.

Annonce

Lever sit eget liv

Det er naturligvis slet ikke nødvendigt at slutte uret til mobiltelefonen. Men jeg vælger som regel at gøre det, da jeg som oftest synes, at det er en hjælp at kunne se meddelelser som sms’er direkte på håndleddet.

Jeg har desuden en Android-mobil, så jeg kan sende korte memorerede svar direkte fra uret. Det er smart hurtigt at kunne se, hvem der ringer, så man kan afgøre, om det er værd at tage telefonen. Her bemærkede jeg, at rækkevidden var knap så god. Det betød, at jeg kunne høre, at mobilen ringede i et tilstødende rum, mens uret ignorerede det fuldstændig og fortsatte, som om intet var hændt. Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget – jeg fik jo nogle ekstra skridt til samlingen ved at gå ind i det andet rum for at tjekke, hvem der ringede. Men en af grundene til at forbinde ur og mobil er jo netop, at man slipper for det.

Suunto appen
Farverig, informativ og overskuelig Suunto-app. (Skærmskud fra Suunto-app)

Suunto-app’en

App’en er rigtig vellykket. Den er informativ, overskuelig og enkel. Her finder du statistik, søjler og grafer vedrørende bl.a. søvn, skridt, kalorier, kondition, og hvilke træningspas du har gennemført. Ynder du at måle og sætte tal på din træning, er du havnet det rette sted!

Information EPOC PTE TSS
<
>
Efter træning er der meget information at hente i app’en. Efter et stykke tid får du (hvis det interesserer dig) formentlig styr på måleværdier og forkortelser. (Skærmskud fra Suunto-app)

Efter træningen får du adgang til en masse data, som selvfølgelig er af varierende interesse for forskellige mennesker. Det fremgår ikke altid helt, hvilke parametre der gælder, men har du ganske godt styr på, hvordan din krop fungerer under og efter træning, kræver det blot et par træningspas, før du forstår planen og føler, at du har lidt tjek på det.

Konklusion

Jag er ærlig talt ret neutralt indstillet i forhold til Suunto 5 Peak. Det er bestemt ikke et dårligt ur. Men det er heller ikke noget, der fremkalder følelsen ”det må jeg bare eje”. Jeg synes virkelig godt om den informative app, og uret er nydeligt, brugervenligt og stilrent. De fleste multisportsgrene udøves muligvis udenfor, men det er alligevel lidt smart, hvis man også tydeligt kan se informationen på urskiven indenfor … Men det er måske en fejlagtig tanke? Hvis du ikke kun bruger dit ur til udendørstræning, vil jeg anbefale, at du i stedet vælger Samsung Galaxy Watch Active 2 eller Amazfit GTS2 mini. Selv om 5 Peak ikke er dyrt, vil det faktisk give dig penge, du kan bruge på noget andet.

Karakter
Suunto 5 Peak
Basic
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Perfekt til træning i vand

Hold ørerne frie

Sparet på de forkerte ting

Jabra bliver endnu barskere

Ingen undskyldninger

Få styr på din puls

Smart-ur eller træningsarmbånd?

Når hundrededele tæller

God træningsmakker

Vild, vildere, Jabra?

Sjov løsning

Hold styr på dit helbred – det er nemmere end du tror